F1: Uitslag Grand Prix van Monaco

Peterselieman

Sergio Perez heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Mexicaan profiteerde op het asfalt van het prinsdom optimaal van een goede bandenstrategie en zegevierde voor Carlos Sainz en Max Verstappen. Laatstgenoemde breidde zijn voorsprong in het kampioenschap wel uit omdat concurrent Charles Leclerc achter hem eindigde.

Vlak voor de start begon het te regenen waardoor de organisatie besloot achter de safety car te starten. Alle coureurs waren hierdoor verplicht om op regenbanden te vertrekken en de start werd uitgesteld. Na een kwartier wachten werden er vanaf 15.15 uur twee ronden achter de safety car afgelegd waarna er de rode vlag gezwaaid werd en de racestart voor onbepaalde tijd uitgesteld werd.

Iets na 16.00 uur kwam het veld achter de satefy car in beweging en was de race officieel van start gegaan. De eerste coureurs reden al direct schade, want Lance Stroll raakte even de muur nabij het Casino en Nicholas Latifi raakte de muur in de hairpin. Na twee rondjes kwam de safety car binnen en konden de coureurs op racesnelheid rijden. Stroll was de eerste die naar de intermediates wisselde, gevolgd door Pierre Gasly.

Polesitter Leclerc leidde voor Sainz, Perez en Verstappen. De baan droogde langzaam maar zeker op, maar doordat de verschillen klein waren konden de coureurs vooraan nog geen banden wisselen. Wel sloeg Leclerc langzaam maar zeker een gat met Sainz, Perez en Verstappen. De eerste van de top vier die stopte was Perez die op plek vijf weer naar buiten kwam, vlak achter Lando Norris, maar voor George Russell. De gok van Perez pakte goed uit, want hij kwam voor de gestopte Leclerc weer naar buiten, waardoor Sainz leidde.

Ferrari was in de 22e ronde de eerste wisselde naar slicks, terwijl de Red Bulls van Perez en Verstappen een ronde langer buiten bleven. Dit legde geen windeieren, want Perez greep de leiding voor Sainz, Verstappen en Leclerc. Daarachter reden Russell, Norris, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Esteban Ocon en Valtteri Bottas. Daarachter brak de Haas van Mick Schumacher uit bij het zwembad en verdween hard in de muur. De auto brak in twee stukken, maar de Duitser bleef ongedeerd. De safety car kwam naar buiten, even later gevolgd door de rode vlag omdat de muur gerepareerd moest worden. De race zou daarna op tijd uitgereden worden.

Na de herstart reden Perez, Sainz, Verstappen en Leclerc weg bij de rest van het veld, terwijl verder daarachter Alonso Hamilton flink ophield. Achter de Spanjaard ontstond een lange trein met coureurs. De race lag in een plooi en veel actie was er niet meer op het inmiddels droge asfalt, al drong Sainz in de slotfase wel flink aan bij Perez waar het beste van de banden af was. Verstappen en Leclerc zaten in de wachtkamer.

Na 64 van de oorspronkelijke 78 ronden werd Sergio Perez afgevlagd als winnaar van de Grand Prix van Monaco. De Mexicaan had aan de streep een kleine voorsprong op Sainz en Verstappen die hiermee zijn leidende positie in het kampioenschap verstevigde. Leclerc eindigde als vierde, voor Russell, Norris, Alonso, Hamilton, Bottas en Sebastian Vettel. Esteban Ocon werd als negende afgevlagd, maar viel door een vijf seconden straf buiten de punten.