FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 maart 2022

Biatleten strijden op volgepakte Holmenkollen bij World Cup-afsluiter

Ook in het biatlon zit het internationale topseizoen er weer op. Op een volgepakte Holmenkollen in Oslo stonden de World Cup-finales op het programma, met zondag de massastarts bij de vrouwen en de mannen als afsluiter van een mooi seizoen.

Vrouwen
Na de twee liggende schietbeurten ontstond er een kopgroepje van drie vrouwen: Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk en de Zweedse landgenotes Linn Persson en Elvira Öberg. Met louter treffers bleef Hauser alleen over na de derde schietbeurt, de Italiaanse Dorothea Wierer volgde op dik vijftien seconden.

De laatste schietbeurt nekte Hauser: ze liet één schijf staan, zag de Française Justine Braisaz-Bouchet met haar twee missers passeren en zakte in de slotronde weg naar plek acht. Braisaz-Bouchet ging overtuigend op weg naar de overwinning, een forse groep streed om plek twee.

Die strijd werd gewonnen door Franziska Preuss uit Duitsland, die in de slotfase afrekende met thuisfavoriete Marte Olsbu Røiseland. De derde plek was voor de Noorse wel genoeg om de eindzege in de World Cup definitief veilig te stellen, Persson sprintte Öberg er op 0,1 seconde nog uit voor plek vier. Een dure sprint tussen de teamgenotes, want dat plekje kostte Öberg de eindzege in het massastartklassement, dat naar Braisaz-Bouchet ging.

Mannen
De Noor Sturla Holm Lægreid was in topvorm in Oslo en na de twee liggende schietbeurten had hij met tien treffers de leiding alweer in handen. Emilien Jacquelin uit Frankrijk en de Zweed Sebastian Samuelsson, beiden foutloos, sloten zich richting schietbeurt drie bij hem aan, een misser zorgde ervoor dat Lægreid daar even af moest haken.

Samuelsson ging foutloos door, gevolgd door de Noren Sivert Guttorm Bakken en Vetle Sjåstad Christiansen. Laatstgenoemde was te traag op de ski's, Samuelsson, Lægreid en Bakken arriveerden als leiders bij de laatste schietbeurt. Daar kwam Bakken met nog eens vijf treffers door, Lægreid volgde met een misser en de Duitser Erik Lesser dook in de laatste race uit zijn loopbaan met Jacquelin de slotronde in.

De twee Noorse koplopers streden om de overwinning en die ging voor het eerst in zijn carrière naar Bakken, vlak voor Lægreid. Jacquelin rekende af met Lesser en completeerde het podium, de eindzege in de World Cup was al lang binnen voor de Fransman Quentin Fillon Maillet, die zevende werd. Bakken won het eindklassement op de massastart en passant nog.

Kremlin roept op tot overgave Mariupol

Mariupol ligt al weken onder Russisch vuur. Nu roept Moskou de Oekraïense strijdkrachten in de stad op de wapens neer te leggen. "Er heeft zich een verschrikkelijke humanitaire catastrofe ontwikkeld", zegt het hoofd van het National Center for Defense - en roept op tot een snelle reactie.

Rusland roept Oekraïense troepen in Mariupol op om de wapens neer te leggen en maandagochtend de verwoeste havenstad te verlaten. Hiertoe moet tussen 10.00 uur en 12.00 uur Moskouse tijd (8 uur tot 10 uur CET) een corridor worden aangelegd, zei het hoofd van het Defensiecentrum, generaal-majoor Mikhail Mizintsev, volgens het Russische staatsagentschap TASS.

Dienovereenkomstig heeft Rusland aan Oekraïne een plan voorgesteld waarbij alle gewapende eenheden van Oekraïne de stad "zonder wapens en munitie langs de met Oekraïne overeengekomen route" zouden moeten verlaten. Rusland dringt aan op een "formeel schriftelijk antwoord" van Oekraïne op de voorstellen voor maandagochtend 05.00 uur Moskou-tijd (3 uur CET). Van Oekraïense kant kwam aanvankelijk geen reactie op de plannen.Volgens Mizintsev moeten ook burgers de stad kunnen verlaten naar Rusland of door Oekraïne gecontroleerde gebieden. Volgens Russische informatie zijn er momenteel 130.000 burgers in de stad.

Ondertussen kondigde de Oekraïense vice-premier Iryna Vereshchuk aan dat er maandag ongeveer 50 bussen naar Mariupol zullen vertrekken voor evacuaties. Ze zei ook dat 3.985 mensen zondag de stad hebben verlaten. In het hele land konden 7.295 mensen de bevochten steden ontvluchten.

De gemeenteraad van Mariupol beschuldigde Moskou onlangs burgers tegen hun wil naar Rusland te brengen. Mizintsev beschuldigde op zijn beurt Kiev ervan de burgers in Mariupol in gijzeling te houden. Volgens Russische informatie zijn zondag meer dan 16.400 mensen uit de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk naar Rusland gebracht. Sinds 24 februari zijn in totaal 330.686 mensen vanuit Oekraïne naar Rusland overgebracht.

Random Pics van de Dag #576

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

WK-medaille voor Nederlandse estafetteploegen, Duplantis springt wereldrecord

In de Servische hoofdstad Belgrado is zondagavond het wereldkampioenschap indooratletiek afgesloten. Er stonden nog een paar mooie finales op het programma, zowel individueel als in estafetteverband.

800m vrouwen
Ajee Wilson won zilver op de vorige twee WK's, maar met 600 meter te gaan in de finale in Belgrado zette ze een gouden turbo aan: in 1:59,09 minuten snelde ze naar de wereldtitel. Freweyni Hailu uit Ethiopië pakte op gepaste afstand het zilver door de Ugandese Halimah Nakaayi met een daverende eindschot nog te passeren en naar brons te verwijzen.

1500m mannen
Olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen gooide het tempo al vroeg omhoog en alleen Samuel Tefera kon hem volgen. De regerend wereldkampioen uit Ethiopië bleef in de rug van Ingebrigtsen lopen en de twee jongelingen maakten er een geweldige strijd van. In de laatste meters kwam Tefera uit Ingebrigtsen's rug en de Ethiopiër snelde in 3:32,77 minuten naar een nieuwe wereldtitel, voor Ingebrigtsen en de Keniaan Abel Kipsang.

Verspringen vrouwen
Verdedigend wereldkampioene Ivana Vuleta was de grote ster van het WK in haar thuisland en met 6,89 meter in de tweede ronde deed ze gelijk al een gooi naar haar tweede wereldtitel op rij. Het bleek ook genoeg te zijn, maar met 7,06 meter in ronde vier deed ze er nog een forse schep bovenop. Het zilver ging met 6,85 meter naar de Nigeriaanse Ese Brume, voor de Britse Lorraine Ugen en haar 6,82 meter.

60m horden mannen
In de halve finales evenaarde Grant Holloway met 7,29 seconden zijn wereldrecord van vorig jaar, in de finale kreeg de Amerikaan dat niet voor elkaar. Met 7,39 seconden pakte hij wel de wereldtitel in een uitmuntende tijd, zijn 57e opeenvolgende zege in een wedstrijd over 60 meter horden. Zilver was er in 7,50 seconden voor de Fransman Pascal Martinot-Lagarde, voor de 7,53 van de Amerikaan Jarret Eaton.

4x400m mannen
Taymir Burnet maakt al jaren vooral deel uit van de Nederlandse ploeg op de 4x100 meter, naast de individuele sprintonderdelen, maar ook op de 400 meter kan hij het. Hij hield Nederland in de race, Nick Scmidt deed dat ook, waarna Terrence Agard een moeizaam slot kende. Tony van Diepen wist een mooie race echter knap af te maken en achter België en Spanje liep hij Nederland naar het brons.

4x400m vrouwen
Lieke Klaver opende ijzersterk en bracht Nederland naar de eerste plek, Eveline Saalberg en Lisanne de Witte hadden moeite om de ploeg in de medailleposities te houden. Slotloopster Femke Bol knokte zich echter naar voren en met een geweldig laatste stuk van de wedstrijd hielp ze Nederland naar het zilver, vlak achter Jamaica en vlak voor Polen en de VS.

Polsstokhoogspringen
Met Armand Duplantis was er maar één topfavoriet en de Zweed maakte dat volledig waar: zonder fouten sprong hij over 5,95 meter en nadat 6,05 meter ook zonder probleem gehaald werd was de wereldtitel binnen. Thiago Braz uit Brazilië bleef steken op 5,95 meter, brons ging naar de Amerikaan Christopher Nilsen met 5,90 meter. Duplantis legde de lat ondertussen op 6,20 meter voor weer een wereldrecord, wat twee keer niet lukte...en de derde keer wel, een fenomenale laatste actie van een prachtig WK.

President Zelenskyy gaat de Tweede Kamer toespreken

De Oekraïense president Volodimir Zelenskyy gaat binnenkort de Tweede Kamer via een videoverbinding toespreken. Dat is bevestigd door bronnen. Zo meldt het AD. 

De Oekraïense ambassadeur heeft dit idee voorgelegd aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. De precieze datum van de toespraak, is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal de toespraak komende week al plaatsvinden. Gezien de oorlog in Oekraïne is er haast geboden, volgens een ingewijde.

Uitslag Willem II - AZ

AZ heeft in de eredivisie op het nippertje een nederlaag tegen Willem II weten te voorkomen. Dankzij een doelpunt in de blessuretijd werd het 2-2.

Het begin was nog voor AZ met Karlsson die via Wellenreuther de paal trof, daarna wist Willem II snel op een 2-0 voorsprong te komen. Nunnely scoorde de openingstreffer uit een kopbal en Kabangu verdubbelde de voorsprong. Daarna werd AZ sterker en Martins Indi zorgde met een intikker voor de 2-1. 

Na rust was AZ oppermachtig maar lang leek het erop dat Willem II stand zou houden. Sugaware raakte de lat en De Wit de paal voordat in de blessuretijd toch nog een treffer viel. Aboukhal kopte de gelijkmakende 2-2 binnen.

Willem II

2 - 2

AZ

 7' Nunnely
 17' Kabangu
   35' Martins Indi
 90+1' Aboukhlal
 
 Gele kaart: , Martins Indi, Clasie, Karlsson, (AZ)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: ?
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Owusu
Dammers
Köhn
Köhlert (Nelom/78)
Saddiki
Heerkens
Crowley
Nunnely (Bergström/ 90)
Hornkamp (Svensson/67)
Kabangu
  Vindahl Jensen
Witry (Aboukhlal/ 68)
Hatzidiakos (Beukema/87)
Martins Indi
Wijndal
Reijnders (Evjen/ 68)
De Wit
Clasie
Sugawara
Pavlidis
Karlsson

Heerlijke IndyCar-race Texas beslist in allerlaatste bocht

Op de Texas Motor Speedway is zondagavond de tweede race van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Dat werd een uitermate lekkere race, waarin het pas in de allerlaatste meters beslist werd.

De poleposition was voor Felix Rosenqvist, die Scott McLaughlin naast zich had op de eerste rij. Takuma Sato en Will Power vormden de tweede rij, voor Scott Dixon, Helio Castroneves, Josef Newgarden en Rinus van Kalmthout. Al na 13 van de 248 ronden volgde de eerste caution: Alexander Rossi reed langzaam richting de pitstraat en daar stapte hij uit.

Na zo'n 55 ronden kwamen de eerste coureurs binnen voor hun eerste stop, vijftien ronden later zat die eerste pitstopronde erop: McLaughlin had de leiding zoals al vrijwel de hele race in handen, voor Newgarden, Pato O'Ward, Rosenqvist, Colton Herta, Marcus Ericsson, Scott Dixon, Power, Van Kalmthout en Helio Castroneves.

Takuma Sato kwam vervolgens stil te vallen en zorgde voor een caution, kort daarop kwam ook Romain Grosjean binnen met een auto die de geest gegeven had. Na de herstart duurde het ongeveer anderhalve ronde voor de pace car de baan weer op mocht: rookie Kyle Kirkwood spinde met het nodige geweld de muur in, maar was zelf wel in orde.

Met McLaughlin en Newgarden voorop konden we weer door, dit keer duurde het ongeveer een ronde tot het fout ging: Castroneves, Graham Rahal en Devlin DeFrancesco gleden hard de muur in, ook zij waren zelf gelukkig allemaal in orde. Nadat ook dat opgeruimd was konden we wederom door, nog altijd met McLaughlin en Newgarden als koplopers.

Van Kalmthout had lekker wat momentum te pakken en in no-time nam hij Ericsson en Dixon te grazen, waarna ook Power eraan moest geloven. Newgarden was een ronde later het volgende slachtoffer en het duurde niet lang voor de jonge Nederlander de leiding in handen pakte van McLaughlin, die toch echt gewoon dezelfde strategie leek te hebben.

Power was de volgende die een lekkere run op kon zetten: McLaughlin en Van Kalmthout werden rap te grazen genomen door de veteraan. Richting de volgende stop werd de Nederlander dan weer gepasseerd door McLaughlin, Ericsson en Newgarden, waarna hij in ronde 188 als eerste van de toppers zijn stop kwam maken.

De laatste pitstopronde pakte lekker uit voor Van Kalmthout, die van alle toppers de eerste positie in handen had: Newgarden, Ericsson en McLaughlin reden achter hem. Met ruim veertig ronden te gaan kreeg Van Kalmthout het weer even moeilijk: McLaughlin ging er voorbij en ook Newgarden en Ericsson kwamen langs de Nederlander.

Power schoof ook langs Van Kalmthout, die toch wat meer brandstof moest gaan besparen, ondanks dat hij Simon Pagenaud en NASCAR-legende Jimmie Johnson vlak achter zich had. Beiden gingen er met 23 ronden te gaan voorbij, Dixon en Alex Palou waren de volgende die Van Kalmthout te grazen konden gaan nemen.

Zonder een caution was de rol van Van Kalmthout voorin wel uitgespeeld, terwijl McLaughlin probeerde om Newgarden en Ericsson van het lijf te houden. Laatstgenoemde haakte af, Newgarden bleef onder de vleugel van teamgenoot McLaughlin zitten. In de slotronde kwamen er wat achterblijvers in beeld en dat zorgde voor spanning.

McLaughlin nam geen risico, Newgarden deed dat wel en met een geweldige move ging hij er in de allerlaatste bocht buitenom voorbij: Newgarden won, McLaughlin werd tweede, voor Ericsson, Power, Dixon en Johnson - Van Kalmthout finishte uiteindelijk als tiende.

Skicrossers sluiten World Cup-seizoen af met fraaie finales in Zwitserland

In het Zwitserse Veysonnaz is het World Cup-seizoen voor de skicrossers afgesloten. Dat leverde vooral bij de mannen nog één keer een heerlijke eindstrijd op voor het aanwezige publiek.

Vrouwen
Uiteraard stonden de grote drie weer in de finale: de dominante Zweedse Sandra Näslund, de Zwitserse Fanny Smith en Marielle Thompson uit Canada, dat ook Hannah Schmidt in de eindstrijd had. Näslund had weer eens de beste start, alleen Schmidt leek een beetje te volgen. Na een foutje viel ze echter terug en zelfs buiten het podium: dat ging naar Thompson en Smith, maar wel achter de ongenaakbare Näslund.

De eindzege in het klassement was al lang binnen voor Näslund, die elf van de twaalf World Cup-wedstrijden in het seizoen op haar naam schreef.

Mannen
David Mobärg vertegenwoordige Zweden in de finale, Brady Leman stond er namens Canada, de Italiaan Simone Deromedis was ook van de partij en het thuispubliek mocht juichen voor Jonas Lenherr. Deromedis en Mobärg knokten bij de start om de leiding en de Italiaan kwam daar als winnaar uit de bus. Mobärg viel echter weer aan en nam de leiding, wat hem de winst opleverde: Deromedis werd tweede, voor Leman en Lenherr.

Ryan Regez schopte het niet tot de finale, maar de olympisch kampioen uit Zwitserland kroonde zich wel tot winnaar in het eindklassement.

Verstappen: "Het was vandaag extreem lastig"

De openingsrace van het Formule 1-seizoen verliep niet zoals Max Verstappen wenste. Lange tijd reed de Nederlander rond op de tweede plaats maar hij kon koploper Charles Leclerc slechts sporadisch bedreigen. Mechanische problemen gooiden definitief roet in het eten in een race die al van meet af aan moeizaam verliep voor de wereldkampioen.

"Het was sowieso een moeilijke wedstrijd. We hadden niet de balans die we vrijdag hadden en de auto was heel moeilijk om mee te rijden. Als ik teveel pushte werden de remmen weer te warm, dus moest ik weer liften. De strategie was ook niet helemaal top, dus daar moeten we naar kijken. Twee keer had ik de leiding kunnen overnemen, maar doordat mij verteld werd dat ik de eerste ronde na de pitstop rustig moest rijden, kon ik de leiding niet pakken. De volgende keer zal ik meer op mijn gevoel af gaan", aldus de Red Bull-coureur na de race, zo lezen we op Verstappen.nl.

De problemen zorgden voor berusting in zijn tweede plaats bij Verstappen maar uiteindelijk gleed ook dat uit zijn handen. "Je ligt nog steeds tweede, wat nog altijd goed is om het seizoen mee te beginnen, maar na de laatste stop had ik wat problemen met het stuur. Het stuur zat de hele tijd vast en ik moest veel kracht zetten om een beetje beweging erin te krijgen. Hoe harder ik ging, hoe meer problemen ik daarmee had. Er was bijna niet mee te rijden. Na de herstart, toen ik klaar was met vechten met Carlos, dacht ik 'als we hier nog tweede worden dan hebben we een super resultaat met al deze problemen', alleen daarna kreeg ik nog een probleem waarbij het leek of er geen benzine naar de motor kwam. Daardoor sloeg de auto ook af en was het klaar."

"Het was vandaag extreem lastig. Dat we vandaag met twee auto’s uitvallen en geen punten scoren is vanuit onze kant natuurlijk dramatisch. Het kan iets heel kleins zijn, maar op dat soort dingen kun je een kampioenschap verliezen, want het zijn natuurlijk hele dure punten", zo besloot Verstappen zijn analyse na afloop.

World Cup-seizoen alpineskiën afgesloten met fraai Noors slalomsucces

In het Franse skigebied Courchevel/Meribel is zondag het World Cup-seizoen in het alpineskiën afgesloten. De vrouwen werkten nog een reuzenslalom af, de mannen kwamen op de slalom nog één keer in actie.

Reuzenslalom vrouwen
Sara Hector ging aan de leiding in het World Cup-klassement, maar de Zweedse werd op de voet gevolgd door de Française Tessa Worley, met ook Mikaela Shiffrin namens de VS en Petra Vlhova voor Slowakije nog als kanshebbers op de eindwinst.

In run één liet Shiffrin in elk geval zien dat het aan haar niet zou liggen: ze was met afstand de beste, Federica Brignone uit Italië (+0,82) en Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen (+0,84) waren de enigen die binnen een seconde bleven. Vlhova stond op 1,08 seconden, voor de Zwitserse Lara Gut-Behrami (+1,32) en de Italiaanse Marta Bassino (+1,37), met Worley (+1,60) op plek acht en Hector (+2,10) op de dertiende positie.

Hector leverde nog een plekje in bij de tweede run, Worley verdedigde in elk geval haar positie. Bassino dook 0,14 seconden onder haar tijd door, Gut-Behrami verloor vier posities en Vlhova leverde op zes hondersten een plekje in bij Bassino.

Mowinckel stond met 0,30 seconden drie plekken af, de nu voor haar staande Worley maakte zo grote kans op de eindzege. Brignone snelde met 0,31 seconden naar de leiding, met alleen Shiffrin nog te gaan. De Amerikaanse ging echter in de fout en verloor zes plekken, waardoor Brignone de dagwinst pakte en Worley er alsnog met de eindzege op de reuzenslalom vandoor ging. Bassino werd tweede, Vlhova derde.

Slalom mannen
Henrik Kristoffersen verdedigde een prima voorsprong in het slalomklassement, maar zijn Noorse landgenoot Lucas Braathen maakte zeker nog kans en ook de Duitser Linus Strasser, Manuel Feller uit Oostenrijk en de Zwitser Daniel Yule hadden in elk geval in theorie nog een kans op de titel.

In run één was het alvast spannend: Braathen was de snelste, Kristoffersen zat er vijf honderdsten achter en hun landgenoot Atle Lie McGrath noteerde op 0,21 seconden de derde tijd. Olympisch kampioen Clement Noël uit Frankrijk stond op 0,45 seconden, gevolgd door de Zwitser Loïc Meillard (+0,58), de Brit Dave Ryding (+0,76) en Tomasso Sala uit Italië (+0,83), met Strasser (+0,84) die de top-8 afsloot.

Door Strasser kon wat de eindzege betreft een streep, hij leverde veertien plekken in bij de tweede manche. Sala verloor vier posities in de tweede run, Ryding raakte er zestien kwijt en Meillard mocht acht plekken afzakken. Noël begon aardig, maar de olympisch kampioen ging halverwege in de fout en finishte niet.

De Noorse armada opende vervolgens de aanval op de winst en dat lukte: McGrath ging met 0,77 seconden naar de snelste tijd en met nog twee landgenoten te gaan was de winst voor Noorwegen al een feit. Kristoffersen kwam 0,37 seconden tekort en daarmee was het wat de eindwinst betreft gespeeld, die was voor hem. Braathen kon het niet bolwerken: op 1,22 seconden verloor hij tien posities, waardoor plek drie voor Manuel Feller uit Oostenrijk was.

Uitslag PSV - Fortuna Sittard

PSV heeft zojuist een eenvoudige overwinning geboekt op Fortuna Sittard. In Eindhoven werd het 5-0.

PSV vond al snel het gat in de defensie van de Limburgse club. Max scoorde uit een rebound en vervolgens werd het dankzij balverlies van Seuntjens 2-0 door Doan. Niet lang daarna was het Zahavi die de 3-0 wist binnen te koppen.

In de tweede helft was het tempo een stuk minder hoog al kreeg het wel genoeg kansen. Vooral dankzij een goed keepende Van Osch werd een monsterscore voorkomen. Bruma en Vinícius scoorden echter wel. Semedo was nog dicht

PSV

5 - 0

Fortuna Sittard

 10' Max
 39' Doan
 41' Zahavi
 77' Bruma
 82' Vinícius
   
 
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Mauro Júnior
Teze (Obispo/ 78)
Boscagli
Max
Sangaré
Götze (Bruma/ 64)
Gutiérrez (v.Ginkel/84)
Doan (Madueke/64)
Zahavi (Vinícius/64)
Veerman
  v.Osch
Tirpan (Ferati/ 66)
Lonwijk
Siovas (Botaka/66)
Pinto
Samaris (Johansson/84)
Duarte
Flemming (Benschop/66)
Rienstra (Musaba/66)
Seuntjens
Semedo

bij een eretreffer maar zijn bal ging op de paal.

Uitslag Vitesse - RKC Waalwijk

Na de uitschakeling in de Conference league afgelopen donderdag heeft Vitesse vanmiddag ook de Eredivisiewedstrijd tegen RKC Waalwijk verloren. De nummer zes ging met 1-2 onderuit tegen de nummer veertien.

Na zes minuten spelen kwam Vitesse op voorsprong. Keeper Vaesen kreeg een schot niet lekker verwerkt waarna Openda de rebound simpel binnen wist te tikken. De Waalwijkers kwamen in de vijftiende minuut weer op gelijke hoogte. Meulensteen haalde van ver uit en omdat de bal van richting veranderde was doelman Houwen kansloos. Vitesse was de betere ploeg al bleven echte kansen uit.

Zes minuten na rust kwam RKC op 1-2 via uitgerekend oud-Vitessenaar Alexander Büttner. Büttner stond volledig vrijstaand en via een voorzet van Kramer schoot hij de bal in het dak van het doel. In de 58e minuut leek Openda de gelijkmaker te maken maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Vitesse kreeg nog kansen op de 2-2 maar gescoord werd er niet meer.

Vitesse

1 - 2

RKC Waalwijk

 6' Openda    15' Meulensteen
 51' Büttner
 
 Gele kaart: Wittek, (Vitesse), Odgaard, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.625
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen
Dasa
Doekhi
Bazoer
Oroz (Grbic/60)
Wittek
Gboho (Cornelisse/60)
Tronstad
Domgjoni (Buitink/60)
Openda
Frederiksen
  Vaessen
Adewoye
Meulensteen
Touba
Bakari
Anita
Azhil (H.Mulder/88)
Büttner (Wouters/88)
Kramer (v.d.Venne/67)
Odgaard
Stokkers (Oukili/79)

Piet Paulusma (65) overleden aan kanker

Pieter of Piet (Pyt) Paulusma, geboren op 15 december 1956 is vandaag overleden aan de gevolgen van kanker. Afgelopen donderdag was hij nog op TV te zien, en vrijdag nog op de radio te horen.  Na de middelbare school begon Piet Paulusma zijn carrière op de afdeling calculatie bij de PTT, het huidige KPN. Hij heeft daar diverse opleidingen gevolgd zoals personeelswerk en is later terechtgekomen op een HBO-managementfunctie. Hij maakte zijn debuut op de radio als weerman in 1985 bij Omrop Fryslân.

De Elfstedentocht van 1997 betekende de doorbraak van Piet Paulusma. Een opvallend detail is de Friestalige afsluiting van zijn weerpraatje met de woorden oant moarn ('tot morgen'). Paulusma woonde in Harlingen en werd in 1999, 2000 en 2006 verkozen tot de populairste weerman van het jaar. In 2016 zei hij in een interview dat hij in de zomermaanden 90 tot 100 uitnodigingen per dag kreeg om bij evenementen langs te komen.

Op 21 januari 2022 werd Piet Paulusma benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor Friesland en talloze organisaties. Paulusma kreeg in de Statenzaal in het provinciehuis in Leeuwarden de versierselen uitgereikt door commissaris van de Koning in de provincie Friesland drs. A.A.M. Brok en burgemeester C.M. Sjerps van gemeente Harlingen. Het lintje kreeg de weerman opgespeld door Lume Paulusma, zijn tweelingbroer.


Nooit meer  'Oant moarn...'

F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Charles Leclerc heeft de eerste race van het Formule 1-seizoen 2022 gewonnen. De Monegask won in Bahrein soeverein voor Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz en Mercedes-coureur Lewis Hamilton. Regerend wereldkampioen Max Verstappen kwam door problemen met zijn Red Bull niet aan de finish.

Leclerc startte vanaf poleposition en was goed weg waardoor hij de leiding behield voor Verstappen en Sainz. Daarachter sloot Lewis Hamilton aan, terwijl ook Kevin Magnussen de als vierde gestarte Sergio Perez voorbij stak. Verliezer was Valtteri Bottas die vanaf zes terugzakte naar plek veertien, terwijl Alex Albon en Yuki Tsunoda plekken wonnen. Mick Schumacher maakte een spin mee nadat hij aangetikt werd door Esteban Ocon. Het leverde de Fransman vijf seconden straf op.

In de derde ronde maakte Magnussen een foutje, waarvan Perez profiteerde en doorschoof naar plek vijf. Twee ronden later verloor de Deen de zesde plek aan George Russell. Hamilton verloor langzaam maar zeker tijd op Sainz, waardoor Perez dichterbij kon kruipen en de Brit kon passeren. Het was Hamilton die na twaalf ronden als eerste naar binnen kwam en terugviel tot plek twaalf, waarbij opviel dat de Mercedes geen temperatuur in de harde banden had en hiermee veel tijd verloor.

Vooraan liep Leclerc langzaam maar zeker uit op Verstappen die na veertien ronden besloot om banden te wisselen. De Nederlander bleef net als Sainz op de zachte banden. Een ronde later volgden Leclerc, Perez en Russell. De stops zorgden ervoor dat Verstappen het gat met Leclerc in een keer gedicht had, maar de Monegask bleef net voor de Nederlander die in eerste instantie geen aanval kon wagen. Toch kwam de aanval er en ging Verstappen kortstondig aan de leiding, want Leclerc sloeg bij bocht vier weer terug. Een ronde later was er precies dezelfde situatie met Verstappen aan de leiding bij bocht 1 en Leclerc die daarna terugsloeg. Ook de derde poging mislukte, waarna Leclerc het gevecht vooralsnog in zijn voordeel besliste.

Verstappen verloor langzaam maar zeker terrein op Leclerc, waardoor de Nederlander na 31 van de 57 ronden besloot om nieuwe mediumbanden te nemen. Ferrari haalde direct hierop Leclerc binnen voor zijn tweede stop. De Monegask bleef nu iets ruimer voor Verstappen die van het team niet te veel mocht pushen. Het gat werd vooraan langzaam maar zeker groter en groter, waarbij Verstappen na 43 ronden opnieuw wisselde naar een setje softs. Hij viel terug naar plek drie omdat ook Red Bull-teamgenoot Perez binnen kwam. Van de Ferrari's kwam Sainz binnen, terwijl Leclerc nog even door reed.

De eerste uitvaller van de dag was Pierre Gasly die op elf ronden van het einde uitviel met een brandende AlphaTauri. Dit leverde een safety car op, waardoor het veld ineen schoof. Verstappen had ondertussen problemen met het stuur. Met nog zeven ronden te gaan werd het veld weer vrijgegeven. Leclerc was goed weg, terwijl Verstappen bij de laatste bocht iets te veel aan de binnenkant zat en het gevecht aan moest gaan met Sainz. Met nog drie ronden te gaan viel de Red Bull van Verstappen stil, waardoor de Nederlander uitvaller was. Ook teamgenoot Perez zag de vlag niet, omdat in de laatste ronde de achterzijde vastsloeg en de Mexicaan spinde.

Leclerc won na 57 ronden onbedreigd, voor Ferrari-teamgenoot Sainz. Verrassend werd Hamilton na de problemen van de Red Bull derde, voor Mercedes-teamgenoot George Russell. Kevin Magnussen bezorgde bij zijn terugkeer in de Formule 1 Haas vreugde door plek vijf te pakken, voor de Alfa Romeo van Valtteri Bottas, Esteban Ocon met de Alpine, Yuki Tsunoda met de AlphaTauri. Fernando Alonso met de Alpine en Guanyu Zhou pakte voor Alfa Romeo het laatste punt.

Uitslag Ajax - Feyenoord

Dankzij twee goals in de slotfase heeft koploper Ajax de klassieker tegen Feyenoord gewonnen. Lange tijd keken de Amsterdammers tegen een achterstand, maar draaide een 1-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong.

Feyenoord begon goed aan het duel tegen Ajax en binnen tien minuten kwamen de Rotterdammers op voorsprong. Na een snelle uitval kreeg eerst Guus Til de kans om Feyenoord op voorsprong te zetten. De aanvallende middenvelder stuitte nog op André Onana, maar uit de rebound kopte Luis Sinisterra. Na de openingstreffer kwam Ajax langzaam aan in de wedstrijd en het eerste echte wapenfeit kwam via Steven Berghuis met een schotje van afstand.

Uit de tweede mogelijkheid kwam Ajax op gelijke hoogte. Feyenoord-doelman Ofir Marciano kon nog met moeite redden op een schot van Ryan Gravenberch, maar vanuit een rebound kon Sebastian Haller de 1-1 binnenschieten. Lang kon Ajax niet genieten van de gelijkmaker, want bij een ingooi liep Ajax te klungelen, waarna Feyenoord optimaal profiteerde dankzij Til die de 1-2 bal binnen legde.

Nog in de eerste helft kreeg Feyenoord nog een goede mogelijkheid via Cyriel Dessers. De Belgische spits zag echter zijn ploeggenoot Jens Toornstra over het hoofd, die volledig vrij stond.

De tweede helft begon nogal matig. Ajax leed veel balverlies en kon weinig creëren, waardoor Feyenoord in het eerste deel van de tweede helft makkelijk overeind bleef. De eerste kans in de tweede helft was voor Juriën Timber. De centrale verdediger kopte echter op de lat nadat eerst Marciano mis taste. Daarna kreeg ook Brian Brobbey nog een uitstekende kopkans, alleen kopte hij die hopeloos naast.

De 2-2 kwam er alsnog en wel uit een vrije trap van Tadic vanaf rechts. De Serviër verraste Marciano met een hoge bal in de verre hoek. En in de slotfase maakte Antony ook nog de 3-2, waarmee de drie punten in Amsterdam bleven. De Braziliaan kreeg net voor tijd nog wel een tweede gele kaart.

AFC Ajax

3 - 2

Feyenoord

 24' Haller
 78' Tadic
 86' Antony
   8' Sinisterra
 28' Til
 
 Gele kaart: Klaassen, (AFC Ajax),
 Rode kaart: Antony (90 5/2xg) (AFC Ajax),
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
Timber
Martínez (Schuurs/90)
Blind (Tagliafico/69)
Berghuis (Brobbey/69)
Álvarez (Klaassen/46)
Gravenberch
Antony
Haller
Tadic
  Marciano
Geertruida
Trauner
Senesi
Malacia
Toornstra (Hendrix/63)
Til
Aursnes
Nelson
Dessers (Linssen/ 76)
Sinisterra (Pedersen/83)

Advies aan Mark Rutte inzake Harry Vermeer

Beste Mark Rutte.

Ik maak mij een beetje bezorgd om Harry Vermeer en zijn dapere voornemens om Zelensky te gaan ondersteunen in zijn strijd tegen die gemene Russen in Oekraine.

Zoals blijkt is deze Harry nogal naïef. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat die gemene Russen hem onderscheppen. Als ze hem niet doodschieten kan het ook gebeuren dat ze hem wijsmaken Oekrainers te zijn waardoor hij dus tegen Zelinsky gaat vechten.

Dat is qua de huidige sfeer in de public relations rond deze oorlog niet zo wenselijk, dat een Nederlander de Russen helpt. Het is ook koren op de public relations molen van die gemene Poetin. En dat wilt u natuurlijk niet. Een onderste steen is wel genoeg, daar hoeft niet nog meer kiezel bij, toch?

Neem dus even de tijd om bij uw adviseurs te vragen hoe uw reactie vormgegeven moet worden indien dit scenario zich voordoet.

Koeman in gesprek met KNVB

Ronald Koeman is in gesprek met de KNVB om Louis van Gaal op te volgen als bondscoach van het Nederlands Elftal. Van Gaal stopt na het WK in Qatar eind dit jaar.

Koeman, die al bezig zou zijn met het samenstellen van zijn staf, was eerder tussen 2018 en 2020 bondscoach. In die periode haalde hij de finale van de Nations League, die met 1-0 verloren werd van Portugal. Ook plaatste hij zich met Oranje voor het EK, maar dat naar 2021 verplaatste toernooi zou hij niet meer meemaken. Hij verliet in augustus 2020 het Nederlands Elftal om trainer te worden van FC Barcelona.

Met Barcelona won hij in zijn eerste seizoen de nationale beker maar verder verliep zijn verblijf er teleurstellend. In oktober vorig jaar werd hij er ontslagen waardoor hij nu weer beschikbaar is voor een nieuwe periode bij Oranje.

Rojas vliegt naar wereldrecord hinkstapspringen, Nederlandse ploegen naar WK-finales

Op het wereldkampioenschap indooratletiek in het Servische Belgrado is de slotdag aangebroken. Zondag werden in de eerste sessie al drie finales afgewerkt, naast een aantal series, onder meer op de twee 4x400 meter-estafettes.

Hinkstapspringen vrouwen
Yulimar Rojas was de absolute topfavoriete en de olympisch kampioene uit Venezuela maakte dat volledig waar. Met 15,19 meter in sprong één was het eigenlijk al beslist, ze deed er in de vijfde ronde met 15,36 meter nog een schepje bovenop. Dat kon echter beduidend beter: in haar laatste sprong vloog Rojas naar 15,74 meter, een verbetering van haar eigen wereldrecord, inclusief de 15,67 meter waarmee ze outdoor olympisch goud won. Zilver was met 14,74 meter voor de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk, brons ging met 14,63 meter naar Kimberly Williams uit Jamaica.

Hoogspringen mannen
Vijf mannen wisten de 2,31 meter te slechten, maar de Zwitser Loïc Gasch, olympisch kampioen Gianmarco Tamberi uit Italië, de Nieuw-Zeelander Hamish Kerr en Thiago Moura uit Brazilië kwamen allemaal níet over de 2,34 meter. Dat deed Woo Sang-hyok uit Zuid-Korea wél en dat leverde hem de toch wel verrassende wereldtitel op. Zilver was nog verrassender voor Gasch, Tamberi en Kerr deelden het brons op basis van het aantal foutsprongen.

3000 meter mannen
Met Selemon Barega had Ethiopië de vicewereldkampioen en de olympich kampioen op de tien kilometer in de gelederen, met landgenoot Lamecha Girma leek een 1-2'tje een grote kans van slagen te hebben. Zo bleek: de Brit Marc Scott pakte het brons, maar wel net achter de gouden 7:41,38 minuten van Barega, terwijl Girma tussen de twee in het zilver pakte.

4x400 meter mannen
Isayah Boers, Nick Smidt, Jochem Dobber en Tony van Diepen deden het keurig in hun serie, waarin ze in 3:07,64 minuten net te sterk waren voor Polen en zich dus rechtstreeks plaatsten voor de eindstrijd, die in 19.40 uur gelopen wordt.

4x400 meter vrouwen
Met Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Andrea Bouma en Lisanne de Witte had Nederland nog niet het A-team, maar sterk was het wel. Met 3:29,36 moest de Nederlandse ploeg alleen de VS voorlaten, wat genoeg was voor een finaleplek. De vrouwenfinale staat om 19.55 uur op het programma.

Uitslag FC Utrecht - FC Groningen

FC Groningen heeft de uitwedstrijd tegen FC Utrecht gewonnen. De Groningers waren met 1-3 te sterk.

Al na vier minuten stond het 0-1 voor Groningen. De Groningers kregen een penalty nadat doelman De Keijzer De Leeuw onderuit haalde. El Hankouri benutte vervolgens de strafschop. Zes minuten later verdubbelde Groningen de voorsprong. De Leeuw kreeg alle ruimte en schoot raak. Na een stormachtig begin van de wedstrijd ging Groningen minder agressief spelen en vond het wel prima. Utrecht was niet bij machte om iets terug te doen. In de 32e minuut kregen de Utrechters een grote kans op de aansluitingstreffer. Vanaf zo'n tien meter kan Van der Streek uithalen maar slaagt er niet in om de kans om te buigen in een doelpunt.

Drie minuten in de tweede helft kwam dan toch de aansluitingstreffer voor Utrecht. Een schot van Ramselaar rolde in het Groningse doel. Twee minuten later was bijna 1-3 maar de kopbal van De Leeuw kwam tegen de paal terecht. Utrecht was een stuk beter dan de Groningers. Ze vielen meer aan maar ze wisten het doel van Van Leeuwenbergh nog niet echt onder vuur te nemen. In de 71e minuut kreeg Utrecht een kans op de gelijkmaker. Douvikas kopte een corner van Mahi op het doel, maar een prima redding van Leeuwenbergh voorkwam de 2-2. De Utrechters kwamen nog met een slotoffensief met kansen voor onder Douvakis en Ramselaar maar gescoord werd er niet. Een minuut voor het verstrijken van de officiele speeltijd was het toch wel verrassend Groningen dat de wedstrijd besliste door een doelpunt van Strand Larsen.

FC Utrecht

1 - 3

FC Groningen

 48' Ramselaar    4' El Hankouri (pen)
 10' De Leeuw
 89' Larsen
 
 Gele kaart: v.Overeem, (FC Utrecht), Meijer, Te Wierik, Dankerlui, (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.221
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
De Keijzer
v.d.Maarel (Gustafson/79)
St.Jago
v.d.Hoorn
v.d.Kust
v.Overeem (Sylla/79)
v.d.Streek (Mahi/46)
Ramselaar
Timber
Douvikas
Balk (Almqvist/46)
  Leeuwenburgh
Dankerlui (Abraham/75)
Te Wierik
v.Hintum
Meijer
Suslov (Postema/75)
Duarte (Matuta/84)
Kasanwirjo
De Leeuw (Bogarde/75)
Larsen
El Hankouri (Ngonge/90 2)

Franse rugbyers winnen Six Nations na twaalf jaar weer met 'grand slam'

De Franse rugbyers hebben zich voor het eerst sinds 2010 weer laten kronen tot winnaars van het prestigieuze Six Nations-kampioenschap. Dat deden ze destijds met een grand slam, louter overwinningen dus, en ook nu was dat weer het geval.

Begin februari opende Frankrijk het seizoen met een 37-10 zege op Italië, waarna Ierland er met 30-24 aan moest geloven. In Edinburgh werd Schotland met 17-36 verslagen en in Cardiff kon ook Wales de Fransen niet verslaan: 9-13. Zaterdagavond werd de slotwedstrijd gespeeld in een volgepakt en zinderend Stade de France, waar de thuishelden met 25-13 de grand slam completeerden.

Met de overwinning wipte Frankrijk definitief over Ierland heen, dat alle andere wedstrijden ook had gewonnen. Engeland eindigde als derde, voor Schotland, Wales en Italië, dat zaterdag met de 21-22 winst in Wales wel voor het eerst sinds 2015 weer eens een wedstrijd won.

Pourchaire wint F2-hoofdrace in Bahrein, Verschoor buiten de punten

De eerste hoofdrace van het Formule 2-seizoen is zondag afgewerkt op het Sakhir International Circuit in Bahrein. Daarmee is het programma ook gereed voor de hoofdmoot van het weekeinde: de Grand Prix van Bahrein in de Formule 1.

Jack Doohan vertrok van poleposition, met Theo Pourchaire naast hem en Jüri Vips met Logan Sargeant op de tweede rij - Richard Verschoor vertrok vanaf de negende plek. Vips pakte bij de start de leiding, Ralph Boschung schoof sterk naar voren en pakte plek twee, voor Doohan en Pourchaire. Liam Lawson reed op plek vijf, gevolgd door Callan Williams, de enige man in de top-6 die gestart was op de zachte banden.

Een stilvallende Frederik Vesti bracht de safety car de baan op, bij de herstart werd Boschung teruggepakt door Doohan. Marcus Armstrong begon lekker op gang te komen, via Williams en Lawson reed hij zich naar plek vier - Boschung viel intussen terug naar plek zeven. Na dertien ronden waren Boschung en Sargeant de eerste van de heren voorin die nieuwe banden kwamen halen, leider Vips kwam een ronde later en ook Pourchaire en Lawson kwamen naar binnen.

De stop van Vips ging niet lekker, hij kwam ruim achter Pourchaire, Lawson en ook Boschung terecht. Doohan en Williams maakten hun stop nog een ronde later en bij Doohan pakte dat niet lekker uit: bij het uitrijden van de pitstraat tikte hij zijn voorvleugel kapot op de auto van Pourchaire. Halverwege de race reed alleen Ayumu Iwasa nog op zijn originele band, de heel vroeg gestopte Felipe Drugovich had de tweede plek in handen, voor Pourchaire, Lawson, Boschung, Armstrong en Vips.

Iwasa kwam met dertien ronden te gaan naar binnen, Pourchaire nam Drugovich te grazen en pakte de leiding over. Ook Lawson reed voorbij Drugovich, die langzaam uit moest kijken voor de snel rijdende Vips. De Est sloot inderdaad weer aan en met zeven ronden te gaan pakte hij de derde plek, terwijl Drugovich langzaam maar zeker met verslechterende banden te maken kreeg.

In de strijd om de laatste puntjes hadden Verschoor en Roy Nissany het aan de stok, waarbij de Israëliër keer op keer bijzonder agressief rijgedrag vertoonde. Daardoor ontstond een flink groepje, waarbij het uiteindelijk Enzo Fittipaldi was die Verschoor in de rondte tikte én zijn eigen voorvleugel sloopte, grotendeels dankzij het constante ophouden en gevaarlijk rijden van Nissany.

Het een en ander zorgde voor een safety car-situatie, waar Dennis Hauger en Williams even handig van gebruik dachten te maken door een extra pitstop te maken. Dat liep net even anders: bij zowel de Noor als de Brit zat het linkervoorwiel niet vast, Williams trok zelfs de halve stellage mee bij het wegrijden. Met twee ronden te gaan kwam de safety car weer binnen, met Pourchaire, Lawson en Vips voorop.

In de voorlaatste ronde werd ineens beslist dat het de laatste ronde van de race was en zo ging de overwinning naar Pourchaire, voor Lawson en Vips, gevolgd door Boschung, Armstrong en Drugovich op de zesde plek.

Museumplein Amsterdam risicogebied, bang voor ordeverstoring demonstratie 'United We Stand Europe'

De gemeente Amsterdam heeft het Museumplein en omgeving aangewezen als 'veiligheidsrisicogebied'. Er bestaan vermoedens dat personen de demonstratie van 'United We Stand Europe' willen verstoren en daarbij wapens zullen meenemen.

De politie mag daarom preventief fouilleren. De maatregel geldt ook voor de gehele route die de demonstranten van en naar het Museumplein lopen. 

Update 11:55 uur
Om 12:00 uur komt er een live video beschikbaar. Deze is hieronder te volgen. 

Man (22) overleden bij steekincident; 2 meisjes (17 en 16) aangehouden

Bij een steekincident aan de Driesprong in Rosmalen is zaterdagavond een 22-jarige man overleden. De politie hield kort na het incident twee verdachten aan.

Rond 21.30 uur ontstond op het terras van een eetgelegenheid aan de Driesprong een ruzie tussen een aantal gasten. De exacte aanleiding daarvan wordt nog onderzocht. Eén van de betrokkenen belde het latere slachtoffer dat toen ook naar het terras kwam. Daar werd hij vervolgens gestoken. Het slachtoffer wist nog zwaargewond het plein over te steken en bij een andere horecagelegenheid naar binnen te gaan. Daar is door personeel en later ambulancepersoneel geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten. De 22-jarige man uit ’s-Hertogenbosch overleed ter plaatse.

Al vrij snel konden door de politie aan de hand van getuigenverklaringen twee verdachten worden aangehouden. Dat betrof een 17-jarige meisje uit ’s-Hertogenbosch en een 16-jarig meisje uit Rosmalen. Zij zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

De politie is direct een groot onderzoek opgestart. Daarbij is technisch onderzoek gedaan. Zowel op het terras waar de ruzie ontstond, in de horecagelegenheid waar het slachtoffer overleed en op de route die hij gewond heeft afgelegd.

Voertuig rijdt in op carnavalsgroep in België: 6 doden en tientallen gewonden

In Strépy-Bracquegnies, een dorp in Wallonië, is vanochtend rond 05:00 uur een auto ingereden op een grote groep carnavalvierders. Dat meldt VRT. De groep was bezig met voorbereidingen voor de eerste dag van de carnavalsviering toen een auto met grote snelheid op de groep inreed.

Het voertuig reed daarna nog door maar kon kort daarna gestopt worden door de politie. De Franstalige openbare omroep RTBF meldt dat volgens ooggetuigen de chauffeur van het voertuig niet remde nadat hij de eerste mensen raakte en dat de chauffeur op de vlucht was voor de politie. De politie heeft dit nog niet bevestigd of ontkend.

Er vielen uiteindelijk 6 doden, 20 zwaargewonden en rond de 70 lichtgewonden. Familie en vrienden worden opgevangen in een sporthal in het dorp.

De voorzitters van de verschillende carnavalsgroepen in Strépy-Bracquegnies hebben laten weten dat het carnaval doorgaat, maar met een aangepast programma. In 2020 en 2021 kon het feest niet doorgaan door het coronavirus. 

Automobilist rijdt met gestolen auto in op agent

Een automobilist reed zaterdagavond in Tilburg met een gestolen auto recht op de politie af. Een agent die in de Veestraat een stopteken gaf, ontkwam ternauwernood aan een aanrijding.

Vanwege een medisch incident was de politie die avond aanwezig in de Veestraat in Tilburg. Een agent liep daar rond 22.15 uur door de straat en hoorde in de omgeving het geluid van een auto die met hoge snelheid reed. Kort hierop zag hij vanuit de Jan van Riebeeckstraat een witte Kia Niro de hoek om scheuren. Omdat het voertuig zijn richting op reed, besloot de agent de bestuurder aan te spreken op het rijgedrag. De agent liep de weg op en gaf met zijn hand een stopteken. Waar normaalgesproken een auto vaart zou minderen, liep de snelheid van dit voertuig alleen maar op. Om een aanrijding te voorkomen, sprong de politieagent op het laatste moment het trottoir op. De bestuurder reed met hoge snelheid verder richting de Veemarktstraat.

De politie zette direct de achtervolging in. Even verderop trof zij in dezelfde straat de desbetreffende Kia Niro aan. Er zat niemand meer in. Uit onderzoek bleek dat de auto diezelfde avond gestolen was vanaf een parkeerterrein aan de Dokter Bloemenlaan in Tilburg. De eigenaar van de auto werd op de hoogte gebracht en deed direct aangifte. De agent die aan een aanrijding wist te ontkomen deed aangifte van poging tot doodslag. De politie heeft de zaak in onderzoek en zoekt getuigen. Deze worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Meerdere gewonden bij vechtpartij Beverwijk

Bij een conflict op de Industrieweg in Beverwijk is zaterdagavond rond 23.55 uur een 29-jarige man uit Amsterdam gewond geraakt. Bij de vechtpartij waren meerdere personen betrokken.

Het slachtoffer is met letsel opgenomen in het ziekenhuis. Vermoedelijk heeft het slachtoffer zijn letsel opgelopen door een steekwapen of scherp voorwerp. Later in de nacht heeft een man zich op eigen gelegenheid gemeld in een ziekenhuis. Ook deze persoon was betrokken bij de vechtpartij en heeft onbekend letsel opgelopen. Op dit moment is er nog niemand aangehouden.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Martins wint mooie F3-hoofdrace Bahrein

Op het Bahreinse circuit van Sakhir is de eerste Formule 3-hoofdrace van het jaar verreden. Het zorgde voor flink wat spannende duels en wederom een mooie race.

De poleposition was in handen van Franco Colapinto, met Roman Stanek naast zich. Victor Martins en Juan Manuel Correa vertrokken vanaf rij twee, voor Zane Maloney en Gregoire Saucy. Colapinto en Stanek behielden hun posities bij de start, Martins deed dat ook en voor Maloney was het al snel klaar met een kapotte auto.

De safety car kwam de baan op, onder meer om Maloney's auto en die van Francesco Pizzi op te ruimen, terwijl ook Caio Collet, Zak O'Sullivan en Oliver Bearman in de clinch lagen - voor Collet was de race voorbij. Bij de herstart hield Colapinto zijn plek vast, maar Stanek werd te grazen genomen door Martins.

Voor Stanek sloeg de pech al bijna gelijk toe: rechtsachter was lek na een duel met Alexander Smolyar, de Rus nam plek drie over en vervolgens stond Nazim Azman dwars op de baan. Smolyar moest volle bak knokken om Correa van zich af te houden, maar dat lukte niet en Arthur Leclerc stond al klaar om de Rus ook aan te vallen.

Leclerc ging al rap voorbij Smolyar én Correa, terwijl ook Saucy langs Smolyar ging. Richting de slotfase sloot Martins weer aan bij Colapinto en zo ontstond een heerlijke strijd om de winst, waarbij de twee meerdere malen van positie wisselden, tot Martins het duel in elk geval voor even gewonnen leek te hebben.

Vijf ronden voor het einde was Martins weggereden bij Colapinto, die aangevallen werd door Leclerc. De broer van F1-coureur Charles Leclerc ging er knap voorbij en opende de jacht op de leider, terwijl Colapinto vanwege het overschrijven van de track limits een straf van vijf seconden aan de broek kreeg.

Martins reed verder onbedreigd naar de overwinning, Leclerc pakte de tweede plek en Colapinto finishte als derde, maar viel terug naar de vijfde plek: Saucy mocht zo het podium beklimmen.

Meesterlijke MotoGP-zege voor Oliveira in nat Indonesië

Op het Mandalika Street Circuit op Lombok is de eerste Grand Prix van Indonesië in de MotoGP sinds 1997 verreden. Dat had wat voeten in de aarde, want richting de start van de race begon het te hozen en te onweren, dus moest er een tijdje gewacht worden.

Na vijf kwartier uitstel begon de race met wereldkampioen Fabio Quartararo op zijn Yamaha op de eerste startrij en Ducati-rijders Jorge Martin en Johann Zarco naast hem. Op rij twee stonden de KTM van Brad Binder en nog twee Ducati's: die van WK-leider Enea Bastianini en Francesco Bagnaia, gevolgd door Miguel Oliveira's KTM, de Suzuki van Alex Rins en regenspecialist Jack Miller's Ducati.

Quartararo kende een sterke start en pakte de leiding, voor de bijzonder rap vertrokken Oliveira en Miller. Rins sloot aan, met Martin, Zarco, Franco Morbidelli, Bagnaia en Pol Espargaro ook nog in de top-10. Al na de eerste ronde knalden Oliveira en Miller op snelheid voorbij Quartararo, die probeerde aan te sluiten bij de Australiër op de Ducati.

Na een paar ronden kreeg Quartararo had flink lastig, ook Rins en Zarco gingen hem voorbij. Voorin had Miller de leiding in handen gepakt, maar een dikke ronde later sloeg Oliveira weer terug. In ronde acht ging Martin vanaf de zevende plek onderuit, nadat hij weg gleed op een klein riviertje dat over de baan stroomde.

Oliveira reed ondertussen soepel weg bij Miller, die op zijn beurt Zarco achter zich aan begon te krijgen. Quartararo duelleerde met Rins om de vierde plek, Morbidelli reed daar in zijn eentje achter en Luca Marini reed op een prima achtste plek. Het gevecht om plek twee werd alsmaar steviger en met vijf ronden te gaan waren het Miller, Quartararo en Zarco die de strijd met elkaar aan gingen.

Quartararo reed toch de sterkste in dat groepje en reed zich wat los van Zarco en Miller, maar Oliveira was te ver weg en de Portugees pakte een meesterlijke overwinning. Quartararo reed naar plek twee, Zarco completeerde het podium, voor Miller, Rins, Mir, Morbidelli, Brad Binder, Aleix Espargaro, Darryn Binder, Bastianini en Pol Espargaro.

Snowboarders Coratti en Prommegger delen World Cup-zege, Dekker 6e

In het Duitse Berchtesgaden wordt het World Cup-seizoen voor de alpinesnowboarders dit weekeinde afgesloten. De individuele parallelslalom is inmiddels afgewerkt en dat leverde wederom een gedeelde overwinning op, nadat dat een week eerder bij de vrouwen al het geval was.

Mannen
In de grote finale namen Edwin Coratti uit Italië en de Oostenrijker Andreas Prommegger het tegen elkaar op. Dat was een bijzonder spannende strijd, waarin geen enkel verschil gemaakt kon worden: de twee kregen beiden de overwinning toebedeeld en waren daar beiden gelukkig mee. Plek drie was voor de Zuid-Koreaan Lee Sang-ho, die afrekende met de Oostenrijker Lukas Mathies.

Vrouwen
Michelle Dekker sneuvelde in de kwartfinales tegen de Canadese Megan Farrell en werd uiteindelijk zesde. Farrell schopte het voor het eerst in haar toch al twaalf jaar lange carrière tot de finale, waarin ze Julie Zogg uit Zwitserland leek te verslaan...tot ze bij een van de laatste poortjes in de fout ging. Zogg won dus, voor Farrell, terwijl plek drie naar Ramona Hofmeister ging: de Duitse klopte Daniela Ulbing uit Oostenrijk in de kleine finale.

Getuigen gezocht van steekincident op feestje in Maastricht

Op zaterdagavond 19 maart vond er een feest plaats in een pand aan de Maasmolendijk in Maastricht. Omstreeks 22.55 uur krijgt de politie een melding dat er in het pand een steekincident heeft plaatsgevonden. Er raakt een persoon gewond.

De oorzaak van het steekincident ligt  mogelijk in de relationele sfeer. Het slachtoffer is met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht. De verdachte is na het incident gevlucht en ontbreekt nog ieder spoor. Er is nog niemand aangehouden. Omdat er veel feestvierders aanwezig waren in het pand, op het moment van de steekpartij, zijn er mogelijk meerdere mensen getuige geweest van dit incident. De politie vraagt deze getuigen zich te melden. De recherche onderzoekt de zaak.

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Drie aanhoudingen na wapenvondst Rotterdam

Twee vrouwen van 42 en 44 jaar en een 23-jarige man, allen uit Rotterdam, zijn op 19 maart in Rotterdam aangehouden. Het drietal werd gearresteerd, nadat de politie informatie had gekregen dat op de Kruiskade een man met een mes was gezien. De man werd gevonden, maar had geen mes bij zich en kon zijn weg vervolgen.

Agenten hadden echter reden om verder onderzoek te doen en daaruit kwam naar voren dat in een auto die in de buurt geparkeerd stond, een vuurwapen zou liggen. Dat bleek ook zo te zijn en aan deze auto konden drie mensen gekoppeld worden die een eindje verderop op straat bleken te staan. Deze drie personen werden aangehouden in verband met dat vuurwapen en zijn ingesloten.

Het houden en gebruiken van vuurwapens is onacceptabel. De politie geeft hoogste prioriteit aan de aanpak van het gebruik van vuurwapens. Maar daarvoor zijn tips van burgers cruciaal. Heeft u vermoedens van vuurwapenbezit, meld het! Voor het melden van vuurwapenbezit is er een speciale tipgeldregeling. U kunt een beloning van 750,- (max) ontvangen als de politie door uw tip een vuurwapen vindt. 

FOK! Wat een weer: iets minder zon

winterbanner

De dag start in het noorden zonnig en droog. In het midden en vooral het zuiden zijn er wolkenvelden en valt er plaatselijk regen of mogelijk zeer lokaal wat natte sneeuw. In de middag en avond volgt er van het zuiden uit een zone met dikkere bewolking en op meerdere plaatsen wat regen. Daarachter wordt het droog en klaart het op, met uitzondering van het uiterste oosten. Het wordt 9°C in het zuidwesten tot lokaal 13°C in het oosten. De oostelijke wind is in de ochtend overwegend matig en aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft. In de middag neemt de wind in het zuiden en midden af naar zwak uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar maandag is het in het oosten bewolkt en daar kan nog wat lichte regen vallen. Elders is het helder en droog waarbij een mistbank mogelijk is. Minima lopen uiteen van rond het vriespunt in opklaringen tot een graad of 5 in het uiterste oosten. De wind draait geleidelijk naar zuidoost en is zwak, aan zee matig.

Maandagochtend lossen de lokale mistbanken op en is het zonnig. In de loop van de dag ontstaan enkele stapelwolken, die in de avond weer oplossen. Maxima lopen uiteen van 13°C op de Wadden tot lokaal 19°C in het zuidoosten van het land. Er staat een zwakke zuidelijke wind, op de stranden komt de wind in de middag vanaf zee. (Bron: KNMI)

 Molenstein (Foto: DJMO)
Prachtig wandelweer: Nootje oké! (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Oekraïns goud, emotionele wereldtitel en supertijden op WK indooratletiek

Het wereldkampioenschap indooratletiek in Belgrado is in volle gang en dat zorgt voor fraaie wedstrijden. In de Servische hoofdstad wordt het eerste mondiale atletiektoernooi mét volle bak publiek gehouden sinds het WK van 2019, dus ook de sfeer is uitstekend.

60m mannen
Vooraf leek het een strijd tussen de Amerikanen en een Italiaan te worden: wereldrecordhouder Christian Coleman, Marvin Bracy en olympisch 100 meter-kampioen Lamont Jacobs. Dat werd het ook en na een paar zinderende seconden was niet duidelijk wie er won. Dat bleek Jacobs te zijn in een Europees record van 6,41 seconden, slechts drie mannen waren ooit sneller. Coleman werd met eveneens 6,41 seconden tweede, brons was in 6,44 voor Bracy.

60m vrouwen
Vier jaar geleden was er brons voor Mujinga Kambundji, dit keer ging de Zwitserse er toch wel verrassend met de wereldtitel vandoor. Met een fenomenale tijd van 6,96 seconden, de snelste tijd ter wereld in 23 jaar en slechts vier honderdsten boven het stokoude wereldrecord, was de Zwitserse te snel voor de Amerikaanse dames Mikiah Brisco (6,99) en Marybeth Sant-Price, die net als de nummers vier, vijf én zes in 7,04 seconden finishte.

400m mannen
Twee maanden geleden kwam Deon Lendore om het leven bij een auto-ongeluk. De atleet uit Trinidad & Tobago won onder meer brons op de vorige twee WK's en in Belgrado wilde zijn 4x400 meter-teamgenoot Jereem Richards hem eren. Daarvoor moest hij in de finale álles uit de kast trekken om Trevor Bassitt van het lijf te houden, maar dat lukte: in een kampioenschapsrecord van 45,00 seconden, waarmee hij tevens uitgerekend Lendore's nationale record uit 2014 verbrak, pakte Richards het goud. Zilver was er in 45,05 voor de Amerikaan Bassitt, voor de 45,33 van Carl Bengström uit Zweden.

Hoogspringen vrouwen
Met Yaroslava Mahuchikh, winnares van brons op de Spelen in Tokyo, had Oekraïne een uitstekende kandidate voor een gouden medaille in Belgrado. Het werd een mooie strijd met Eleanor Patterson uit Australië, beiden sprongen ze over 2,00 meter. Mahuchikh slechtte de 2,02 meter in één keer, Patterson haalde het niet en moest genoegen nemen met zilver, achter de gouden Oekraïnse. Brons was met 1,98 meter voor de Kazachse Nadezhda Dubovitskaya.

800m mannen
Een zinderende finale ontpopte zich vooral in de slotronde, waar Noah Kibet uit de rug van Mariano Garcia leek te komen. De Spanjaard had echter precies genoeg over en in 1:46,20 minuten pakte hij toch wel verrassend het goud, vlak voor Kibet en de Amerikaan Bryce Hoppel.

Zevenkamp mannen
Al vanaf het eerste onderdeel, de 60 meter, had olympisch tienkampkampioen Damian Warner de touwtjes min of meer in handen. De Canadees won de sprint en het verspringen, deed het prima bij het kogelstoten en hoogspringen en won de 60 meter horden met fors verschil. Bij het polsstokhoogspringen sprong hij een persoonlijk record en op de afsluitende 1000 meter was plek drie ruimschoots voldoende voor eindelijk zijn eerste wereldtitel. Zilver was voor de Zwitser Simon Ehammer, de jonge Australiër Ashley Moloney pakte net als op de Spelen het brons.

1500m vrouwen
Ethiopië leek de grootste kans te maken op de wereldtitel en die favorietenrol werd met beide handen aangegrepen. Op wereldrecordhoudster Gudaf Tsegay stond geen maat en in 3:57,19 minuten snelde ze naar het goud. Het werd een geheel Ethiopisch feestje, want zilver en brons gingen op gepaste afstand naar Axumawit Embaye en Hirut Meshesha.

Kogelstoten mannen
Topfavoriet Ryan Crouser zette met een stoot van 22,44 meter in de eerste ronde gelijk de toon, maar verrassend genoeg bleef het daar voor de Amerikaan bij. Darlan Romani noteerde in zijn derde poging een stoot van 22,53 meter en dat leverde de Braziliaan verrassend de wereldtitel op, voor Crouser en de Nieuw-Zeelander Tomas Walsh (22,31m).

Historische Moto2-zege voor Thai Chantra, puntje Bendsneyeder

De Grand Prix van Indonesië in de Moto2 heeft zondag nieuwe racehistorie opgeleverd op het Mandalika Street Circuit. De race was bijzonder fors ingekort vanwege de ogenschijnlijk hoge temperaturen en dreigende regen: in plaats van 25 ronden stonden er ineens nog maar zestien op het programma, werd kort voor de start gemeld.

Jake Dixon vertrok van poleposition, naast Augusto Fernandez en Sam Lowes en met op rij twee Somkiat Chantra, de Nederlander Bo Bendsneyder en Albert Arenas - Zonta van den Goorbergh vertrok als 24e, omdat de Belg Barry Baltus met een gebroken pols niet van start kon gaan.

Chantra pakte met een dijk van een start de leiding, voor Lowes, Dixon en Simone Corsi - Bendsneyder verloor gelijk tien plekken. De Thaise leider sloeg in de eerste ronden een klein gaatje, Lowes en Dixon zetten de achtervolging in en het groepje achter hen werd aangevoerd door Aron Canet en Celestino Vietti.

Na vier ronden schoof Dixon onderuit op het moment dat Canet en Vietti de aansluiting vonden. Dat duo reed vervolgens weg bij Lowes, maar kon niet echt bij Chantra in de buurt komen. De Thai reed onbedreigd naar de allereerste Thaise Grand Prix-zege ooit, Vietti en Canet completeerden het podium. Bendsneyder pakte met plek vijftien een puntje, Van den Goorbergh werd 23e.

Slokar slalomt naar eerste World Cup-zege, Odermatt sluit topseizoen winnend af

In het Franse skigebied Courchevel/Meribel worden deze week de World Cup-finales in het alpineskiën gehouden. Zaterdag stonden de voorlaatste wedstrijden op het programma, zondag wordt het seizoen afgesloten met het omgekeerde programma: slalom bij de mannen, reuzenslalom voor de vrouwen.

Reuzenslalom mannen
Marco Odermatt was al ruimschoots zeker van de eindzege in de World Cup, zowel algemeen als op de reuzenslalom, maar de dagzege lag natuurlijk nog wel voor het grijpen. In run één was de Zwitser alvast de beste, met 0,20 seconden achterstand bleef alleen de Noor Lucas Braathen een beetje in de buurt. Odermatt's landgenoten Justin Murisier (+0,50) en Loïc Meillard (+0,55) volgden, met Stefan Brennsteiner uit Oostenrijk (+0,65), de Fransman Alexis Pinturault (+0,68) en de vierde Zwitser Gino Caviezel (+0,75) ook nog binnen schootsafstand. De Noorse wereldkampioen bij de junioren, Alexander Steen Olsen, deed het met plek acht op 0,77 seconden uitermate goed.

Olsen verloor in de tweede run twee plekken, maar een top-10-klassering was zo wel zeker. Caviezel behield zijn plek wel en nam de leiding in handen, Pinturault kwam vier honderdsten achter hem terecht. Brennsteiner ging met 0,14 seconden naar de leiding, Meillard was nog eens 0,11 seconden sneller. Murisier leverde zes plekken in, Braathen nam de leiding met 0,14 seconden over en had alleen Odermatt nog te vrezen. Dat laatste was terecht, want de Zwitser pakte met 0,49 seconden de overwinning, voor Braathen en Meillard.

Slalom vrouwen
Lena Dürr zette een dijk van een eerste run neer en noteerde namens Duitsland de snelste tijd, op 0,37 seconden gevolgd door de Zwitserse Michelle Gisin. De Sloveense Ana Bucik stond op 0,40 seconden op een prima derde plek, voor de Slowaakse World Cup-winnares op de slalom Petra Vlhova (+0,48). De Amerikaanse Mikaela Shiffrin, winnares van de algemene World Cup, stond op 0,66 seconden en verder hield alleen Andreja Slokar uit Slovenië (+0,75) de schade binnen een seconde. Wereldjuniorenkampioene Zrinka Ljutic maakte indruk: op 1,52 seconden pakte de Kroatische de negende tijd.

Ljutic behield haar uitstekende positie in de tweede run en ging voorbij de Oostenrijkse Katharine Truppe, die vijf plekken verloor. Wendy Holdener uit Zwitserland kwam ook niet aan de tijd van de Kroatische tiener, ze was precies één tiende van een seconde te langzaam. Slokar was een forse maat te groot en pakte met 1,22 seconden de leiding, een tegenvallende run van Shiffrin wierp haar vier plekken terug. Vlhova kwam op 0,81 seconden van Slokar op plek twee terecht, Bucik kwam op 1,04 seconden te staan met nog twee dames te gaan. Gisin maakte al snel een nare val, waarna het aan Dürr was. De Duitse kwam 0,48 seconden tekort en werd tweede, waardoor Slokar verrassend haar eerste World Cup-zege pakte, voor Dürr en Vlhova.

Foggia oppermachtig in Moto3-race Indonesië

Op het Mandalika Street Circuit op het Indonesische Lombok is de eerste Grand Prix van Indonesië in de motorsport in 25 jaar verreden. In de lichtste klasse ging de winst in 1997 naar Valentino Rossi, in de Moto3 werd zondag een opvolger gezocht.

Carlos Tatay stond voor het eerst op poleposition, met de Braziliaan Diogo Moreira en de Indonesische thuisheld Super Mario Aji naast zich. Althans, dat was de bedoeling: Moreira kreeg zijn machine niet op tijd aan de praat en de Braziliaan moest vanaf de laatste plaats starten.

Sergio Garcia kende de beste start en pakte de leiding, Andrea Migno nam die rap over en Tatay, Dennis Foggia, Izan Guevara, Ayumu Sasaki, Aji, Deniz Öncü, Jaume Masia, Daniel Holgado en Elia Bartolini volgden. Foggia nam na een paar ronden de leiding in handen en sloeg in rap tempo een gat naar de rest, aangevoerd door Guevara en Garcia.

Foggia reed ronde na ronde wat verder weg, terwijl teamgenoten Garcia en Guevara vooral elkaar het leven zuur maakten. Migno leek daar even van te profiteren, maar met vier ronden te gaan was hij weer op z'n plek gezet. Toch gaf hij niet op en een ronde later plaatste hij zich weer tussen de twee kemphanen in.

Guevara leek zich los te rijden van de groep, waar de eerder flink teruggevallen Tatay zich ook weer voorin kwam melden. Migno en Sasaki gingen in duel om de podiumplekken onderuit in de slotronde, Garcia werkte zich langs Tatay. Die sloeg echter terug en pakte tóch de derde plek en zijn allereerste Moto3-podium, achter Guevara en de ongenaakbare winnaar Foggia.

Verschoor opent F2-seizoen met overwinning in Bahrein

Ook in de Formule 2 is het nieuwe seizoen zaterdag van start gegaan. Op het Bahreinse circuit van Sakhir werd de sprintrace verreden in de klasse onder de Formule 1, zondag staat de hoofdrace op het programma.

De poleposition was in handen van MP Motorsport-coureur Felipe Drugovich, met de Nederlandse Trident-rijder Richard Verschoor naast zich en Jake Hughes met Jehan Daruvala op de tweede rij. Verschoor kende een topstart en pakte gelijk de leiding, Drugovich leverde juist vijf plekken in en zo reden de ook sterk vertrokken Ralph Boschung en Daruvala achter de Nederlandse leider.

Een duel tussen Hughes en Marcus Armstrong eindigde in een spin en afgeslagen auto van Armstrong, waardoor de safety car de baan betrad. Na de herstart bleven de posities voorin wel gehandhaafd, pas met nog zeven ronden te gaan werd Boschung te grazen genomen door Daruvala. De Zwitser sloeg echter weer terug en dus waren de podiumposities weer hetzelfde: Verschoor, Boschung, Daruvala.

Boschung raakte in de slotfase toch weer zijn plekje kwijt aan Daruvala en ook de podiumplaats moest hij afstaan: Liam Lawson kwam langszij. Verschoor's overwinning kwam niet meer in gevaar, de tweede zege uit zijn F2-loopbaan was een feit. Daruvala werd tweede, Lawson completeerde het podium.

Prachtige zege biatleet Lesser in voorlaatste wedstrijd van zijn carrière

In de World Cup biatlon is zaterdag de voorlaatste dag van het seizoen afgewerkt. Op de Holmenkollen in Oslo stonden de achtervolgingen op het programma, met zoals gewoonlijk de uitslagen van de sprints van vrijdag als startlijst.

Vrouwen
De Noorse Tiril Eckhoff mocht als sprintwinnares als eerste vertrekken, op zeven en negen seconden gevolgd door de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser en landgenote Marte Olsbu Røiseland. De twee Noorse dames begonnen met vijf treffers, bij de tweede schietbeurt liet Eckhoff een schijf staan en kon Røiseland een gat slaan.

Bij schietbeurt drie bleef het verschil intact: Røiseland én Eckhoff troffen beiden vier van de vijf schijven. Met inmiddels vijftien treffers was de Française Anaïs Chevalier-Bouchet van de vijfde naar de derde plek opgeschoven op 35 seconden van Røiseland, met de eveneens nog foutloze Slowaakse Paulina Fialkova, vertrokken als achtste, op precies één minuut.

Bij de laatste schietbeurt liet Røiseland een schijf staan, waar Eckhoff van profiteerde: zij trof wel alles en sloeg een beslissend gat, de winst was opnieuw voor haar. Røiseland's tweede plek kwam niet meer in gevaar, maar een misser van Chevalier-Bouchet gaf Fialkova de kans om aan te sluiten en eindelijk haar eerste World Cup-podium in twee seizoenen te pakken.

Mannen
Sturla Holm Lægreid won de sprint en vertrok dus als eerste, op 22 seconden gevolgd door de Fransman Quentin Fillon Maillet, die Sebastian Samuelsson uit Zweden vlak achter zich aan had. Na veertig seconden vertrok een Duitse trein: Benedikt Doll, Erik Lesser en Philipp Nawrath konden allemaal nagenoeg gelijktijdig de jacht op de top-3 openen.

Lægreid liet na vijf treffers wel een schijf staan bij de tweede schietbeurt, waardoor Lesser en Samuelsson hem konden naderen tot op dik tien seconden. De Noor was sneller op de ski's en met vijf treffers bij schietbeurt drie hield hij de achtervolgers van het lijf: Samuelsson noteerde zelfs twee missers, Lesser bleef foutloos en Fillon Maillet zat er met één misser een stuk achter.

Lægreid kwam als leider bij de laatste schietbeurt aan, maar schoot er twee keer naast. Lesser trof wederom alles en in de voorlaatste race uit zijn carrière pakte de sympathieke Duitse knokker de leiding. Even leek Fillon Maillet in de buurt te komen, maar Lesser hield stand en boekte onder luid gejuich van het Noorse kennerspubliek een fantastische zege, de derde uit zijn carrière en de eerste in zes jaar. Fillon Maillet werd tweede, Lægreid pakte nog wel een prima podiumplek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
special
VrijMiBabes #239 (not very sfw!)
review
Indiana Jones and the Great Circle
special
Random Pics van de Dag #1467
special
Random Pics van de Dag #1466
©FOK.nl e.a.