Oekraïns goud, emotionele wereldtitel en supertijden op WK indooratletiek

Het wereldkampioenschap indooratletiek in Belgrado is in volle gang en dat zorgt voor fraaie wedstrijden. In de Servische hoofdstad wordt het eerste mondiale atletiektoernooi mét volle bak publiek gehouden sinds het WK van 2019, dus ook de sfeer is uitstekend.

60m mannen
Vooraf leek het een strijd tussen de Amerikanen en een Italiaan te worden: wereldrecordhouder Christian Coleman, Marvin Bracy en olympisch 100 meter-kampioen Lamont Jacobs. Dat werd het ook en na een paar zinderende seconden was niet duidelijk wie er won. Dat bleek Jacobs te zijn in een Europees record van 6,41 seconden, slechts drie mannen waren ooit sneller. Coleman werd met eveneens 6,41 seconden tweede, brons was in 6,44 voor Bracy.

60m vrouwen
Vier jaar geleden was er brons voor Mujinga Kambundji, dit keer ging de Zwitserse er toch wel verrassend met de wereldtitel vandoor. Met een fenomenale tijd van 6,96 seconden, de snelste tijd ter wereld in 23 jaar en slechts vier honderdsten boven het stokoude wereldrecord, was de Zwitserse te snel voor de Amerikaanse dames Mikiah Brisco (6,99) en Marybeth Sant-Price, die net als de nummers vier, vijf én zes in 7,04 seconden finishte.

400m mannen
Twee maanden geleden kwam Deon Lendore om het leven bij een auto-ongeluk. De atleet uit Trinidad & Tobago won onder meer brons op de vorige twee WK's en in Belgrado wilde zijn 4x400 meter-teamgenoot Jereem Richards hem eren. Daarvoor moest hij in de finale álles uit de kast trekken om Trevor Bassitt van het lijf te houden, maar dat lukte: in een kampioenschapsrecord van 45,00 seconden, waarmee hij tevens uitgerekend Lendore's nationale record uit 2014 verbrak, pakte Richards het goud. Zilver was er in 45,05 voor de Amerikaan Bassitt, voor de 45,33 van Carl Bengström uit Zweden.

Hoogspringen vrouwen
Met Yaroslava Mahuchikh, winnares van brons op de Spelen in Tokyo, had Oekraïne een uitstekende kandidate voor een gouden medaille in Belgrado. Het werd een mooie strijd met Eleanor Patterson uit Australië, beiden sprongen ze over 2,00 meter. Mahuchikh slechtte de 2,02 meter in één keer, Patterson haalde het niet en moest genoegen nemen met zilver, achter de gouden Oekraïnse. Brons was met 1,98 meter voor de Kazachse Nadezhda Dubovitskaya.

800m mannen
Een zinderende finale ontpopte zich vooral in de slotronde, waar Noah Kibet uit de rug van Mariano Garcia leek te komen. De Spanjaard had echter precies genoeg over en in 1:46,20 minuten pakte hij toch wel verrassend het goud, vlak voor Kibet en de Amerikaan Bryce Hoppel.

Zevenkamp mannen
Al vanaf het eerste onderdeel, de 60 meter, had olympisch tienkampkampioen Damian Warner de touwtjes min of meer in handen. De Canadees won de sprint en het verspringen, deed het prima bij het kogelstoten en hoogspringen en won de 60 meter horden met fors verschil. Bij het polsstokhoogspringen sprong hij een persoonlijk record en op de afsluitende 1000 meter was plek drie ruimschoots voldoende voor eindelijk zijn eerste wereldtitel. Zilver was voor de Zwitser Simon Ehammer, de jonge Australiër Ashley Moloney pakte net als op de Spelen het brons.

1500m vrouwen
Ethiopië leek de grootste kans te maken op de wereldtitel en die favorietenrol werd met beide handen aangegrepen. Op wereldrecordhoudster Gudaf Tsegay stond geen maat en in 3:57,19 minuten snelde ze naar het goud. Het werd een geheel Ethiopisch feestje, want zilver en brons gingen op gepaste afstand naar Axumawit Embaye en Hirut Meshesha.

Kogelstoten mannen
Topfavoriet Ryan Crouser zette met een stoot van 22,44 meter in de eerste ronde gelijk de toon, maar verrassend genoeg bleef het daar voor de Amerikaan bij. Darlan Romani noteerde in zijn derde poging een stoot van 22,53 meter en dat leverde de Braziliaan verrassend de wereldtitel op, voor Crouser en de Nieuw-Zeelander Tomas Walsh (22,31m).