Piet Paulusma (65) overleden aan kanker

Pieter of Piet (Pyt) Paulusma, geboren op 15 december 1956 is vandaag overleden aan de gevolgen van kanker. Afgelopen donderdag was hij nog op TV te zien, en vrijdag nog op de radio te horen.  Na de middelbare school begon Piet Paulusma zijn carrière op de afdeling calculatie bij de PTT, het huidige KPN. Hij heeft daar diverse opleidingen gevolgd zoals personeelswerk en is later terechtgekomen op een HBO-managementfunctie. Hij maakte zijn debuut op de radio als weerman in 1985 bij Omrop Fryslân.

De Elfstedentocht van 1997 betekende de doorbraak van Piet Paulusma. Een opvallend detail is de Friestalige afsluiting van zijn weerpraatje met de woorden oant moarn ('tot morgen'). Paulusma woonde in Harlingen en werd in 1999, 2000 en 2006 verkozen tot de populairste weerman van het jaar. In 2016 zei hij in een interview dat hij in de zomermaanden 90 tot 100 uitnodigingen per dag kreeg om bij evenementen langs te komen.

Op 21 januari 2022 werd Piet Paulusma benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor Friesland en talloze organisaties. Paulusma kreeg in de Statenzaal in het provinciehuis in Leeuwarden de versierselen uitgereikt door commissaris van de Koning in de provincie Friesland drs. A.A.M. Brok en burgemeester C.M. Sjerps van gemeente Harlingen. Het lintje kreeg de weerman opgespeld door Lume Paulusma, zijn tweelingbroer.


Nooit meer  'Oant moarn...'