Rojas vliegt naar wereldrecord hinkstapspringen, Nederlandse ploegen naar WK-finales

Op het wereldkampioenschap indooratletiek in het Servische Belgrado is de slotdag aangebroken. Zondag werden in de eerste sessie al drie finales afgewerkt, naast een aantal series, onder meer op de twee 4x400 meter-estafettes.

Hinkstapspringen vrouwen
Yulimar Rojas was de absolute topfavoriete en de olympisch kampioene uit Venezuela maakte dat volledig waar. Met 15,19 meter in sprong één was het eigenlijk al beslist, ze deed er in de vijfde ronde met 15,36 meter nog een schepje bovenop. Dat kon echter beduidend beter: in haar laatste sprong vloog Rojas naar 15,74 meter, een verbetering van haar eigen wereldrecord, inclusief de 15,67 meter waarmee ze outdoor olympisch goud won. Zilver was met 14,74 meter voor de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk, brons ging met 14,63 meter naar Kimberly Williams uit Jamaica.

Hoogspringen mannen
Vijf mannen wisten de 2,31 meter te slechten, maar de Zwitser Loïc Gasch, olympisch kampioen Gianmarco Tamberi uit Italië, de Nieuw-Zeelander Hamish Kerr en Thiago Moura uit Brazilië kwamen allemaal níet over de 2,34 meter. Dat deed Woo Sang-hyok uit Zuid-Korea wél en dat leverde hem de toch wel verrassende wereldtitel op. Zilver was nog verrassender voor Gasch, Tamberi en Kerr deelden het brons op basis van het aantal foutsprongen.

3000 meter mannen
Met Selemon Barega had Ethiopië de vicewereldkampioen en de olympich kampioen op de tien kilometer in de gelederen, met landgenoot Lamecha Girma leek een 1-2'tje een grote kans van slagen te hebben. Zo bleek: de Brit Marc Scott pakte het brons, maar wel net achter de gouden 7:41,38 minuten van Barega, terwijl Girma tussen de twee in het zilver pakte.

4x400 meter mannen
Isayah Boers, Nick Smidt, Jochem Dobber en Tony van Diepen deden het keurig in hun serie, waarin ze in 3:07,64 minuten net te sterk waren voor Polen en zich dus rechtstreeks plaatsten voor de eindstrijd, die in 19.40 uur gelopen wordt.

4x400 meter vrouwen
Met Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Andrea Bouma en Lisanne de Witte had Nederland nog niet het A-team, maar sterk was het wel. Met 3:29,36 moest de Nederlandse ploeg alleen de VS voorlaten, wat genoeg was voor een finaleplek. De vrouwenfinale staat om 19.55 uur op het programma.