Raducanu schrijft tennisgeschiedenis met US Open-winst als qualifier

Emma Raducanu heeft de US Open op haar naam geschreven. De pas 18-jarige Britse tennisster schreef daarmee geschiedenis doordat ze de eerste speelster was die vanuit de kwalificaties het toernooi won. Ze is ook de jongste winnares sinds 2004 van de US Open.

De US Open bij de dames kende een verassende finale tussen twee tieners. Raducanu maakte indruk in New York en verloor in zowel de kwalificatie als in het hoofdtoernooi geen enkele set. De nummer 150 van de wereld moest het in de finale opnemen tegen Leylah Fernandez. De 19-jarige Canadese bereikte nog nooit een vierde ronde op een grandslamtoernooi, maar tijdens dit toernooi kende Fernandez haar doorbraak. Op weg naar de finale schakelde ze onder meer Aryna Sabalenka (2), Naomi Osaka (3) en Elina Svitolina (5) uit.

We kregen voor het eerst sinds 1999 weer een tienerfinale bij een grandslamtoernooi, toevallig ook op de US Open. In die finale pakte destijds de 17-jarige Serena Williams haar eerste grandslamtitel tegen Martina Hingis.

De eerste set tussen Raducanu en Fernandez ging gelijk op. Op het einde van de eerste set sloeg de 18-jarige Raducanu toe op de service van haar 19-jarige tegenstander. Op het vierde setpunt haalde de Britse na een lange rally de set naar zich toe.

In de tweede set had Fernandez de beste start. In de derde game van de tweede set brak ze de service van de Britse, maar Raducanu sloeg direct hard terug. Ze brak direct terug en haar eigen servicegame behield ze met twee prachtpunten, waarna ze opnieuw de service van de Canadese brak. De Britse liep ook nog uit naar 5-2, waarna Fernandez nog terug kwam tot 5-3, maar daarna maakte Raducanu het af. Ze verloor zowel in de kwalificaties als in het hoofdtoernooi geen enkele set.

Door de zege maakt Raducanu een reuzesprong op de wereldranglijst. Voorafgaand aan de US Open stond ze nog op plaats 150, maar na deze twee geweldige weken is ze de nummer 23 van de wereld.