Volleyballers na nipte zege op Portugal naar kwartfinales EK

De Nederlandse volleyballers hebben zich met veel moeite geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap. In het Poolse Gdansk werd Portugal zondag in spannende vijfsetter met 3-2 verslagen. De setstanden waren (22-25, 25-22, 26-24, 20-25 en 15-13.

Nederland maakte een prima indruk in de groepsfase, waarin vier van de vijf wedstrijden werden gewonnen. Toch bleek Portugal, dat zich met de hakken over de sloot had geplaatst voor de achtste finales, een lastigere tegenstander dan verwacht.

Nederland stond in de eerste drie sets steeds op voorsprong (in de derde zelfs met 14-8), maar liet Portugal, dat in een sterk bezette groep als vierde was geëindigd, telkens terugkomen, waardoor het weer onnodig spannend werd. Na een matige vierde set had Oranje ook na een 10-7 marge in de vijfde set moeite om door te drukken. Maar zoals veel vaker hielp de klasse van Nimir Abdelaziz, die smashend en blokkerend goed was voor 37 punten (gevolgd door Gijs Jorna met 15 punten), de Nederlandse ploeg uit de problemen.

In de kwartfinales neemt de ploeg van bondscoach Roberto Piazza het dinsdag op tegen Turkije of Europees kampioen Servië. Die landen strijden later zondag om een plaats bij de laatste acht.