Demonstranten proberen pand te kraken in Amsterdam, tientallen arrestaties

Het is aan het begin van de avond onrustig rondom De Dam. De Nieuwezijds Voorburgwal, ter hoogte van Magna Plaza, is door de politie afgesloten. Enkele tientallen mensen zijn aangehouden, omdat ze volgens de politie een pand wilden kraken in De Gravenstraat. Zo meldt AT5.

Volgens de politie gaat het om een groep die zich heeft afgesplitst van de grote menigte die meeliep met het Woonprotest. "Zij gebruikten geweld in de richting van de politie en probeerden barricades op te werpen. Voordat zij een pand in de Gravenstraat konden kraken werd de groep ingesloten."

De groep zou schroeven uit de kozijnplanken hebben gehaald. Toen de politie, die daar vlakbij was, wilde ingrijpen, werden ze tegengehouden en werden er barricades opgeworpen, aldus een woordvoerder. De groep demonstranten is vervolgens ingesloten in de Eggertstraat, achter de Nieuwe Kerk. De politie benadrukt dat het gaat om aanhangers van de kraakbeweging "en niet om de gemiddelde demonstrant die er vandaag was."

Het is rond 19:15 uur nog steeds enigszins onrustig in het centrum. Volgens een getuige ter plaatse provoceert een klein groepje demonstranten, vermoedelijk krakers, de politie. Enkele van hen dragen bivakmutsen en stokken en ze roepen leuzen als: "Weg met orde, kraken gaat door."

Volgens de ooggetuige staan er op de Nieuwezijds negen ME-voertuigen en drie GVB-bussen. Vermoedelijk worden die gebruikt om demonstranten later vanavond af te voeren naar een andere locatie.