Piastri wint hoofdrace F2 in Monza, Verschoor van 20 naar 7

Op het circuit van Monza is het raceweekeinde voor de jongelingen in de Formule 2 weer afgesloten. Zondagochtend werd de derde race van het weekeinde verreden, tevens de hoofdrace.

Met kampioenschapsleider Oscar Piastri en Jehan Daruvala op de eerste rij ging de race van start, Zhou Guanyu en Liam Lawson stonden achter het duo, voor Felipe Drugovich en Ralph Boschung - Bent Viscaal en Richard Verschoor vertrokken als achttiende en twintigste.

Piastri behield bij de start de leiding, Zhou ging voorbij Daruvala naar de tweede plek en ook Lawson ging langs de Indiër. Bij de herstart was het Drugovich die hem te grazen nam, hoewel Daruvala snel terug kon slaan, terwijl Lawson voorin de tweede plek van Zhou in handen nam.

Een probleem tussen Dan Ticktum en Jüri Vips zorgde voor rommel op de baan en een safety car-situatie, gelijk werden er druk verplichte pitstops gemaakt. Ticktum, Christian Lundgaard, Marcus Armstrong en Alessio Deledda - de nieuwe top-4 - was niet gestopt, Piastri, Zhou, Daruvala, Lawson en Theo Pourchaire voerden de rij met gestopte coureurs aan.

Aan het begin van de laatste tien ronden schoof Pourchaire langs Daruvala naar de virtuele derde plek, een dikke ronde later kwam Lawson vanaf de 'vijfde' plek stil te staan: safety car. Ticktum kwam uiteraard gelijk naar binnen om de schade te beperken, Piastri kon zo de leiding weer pakken, voor Zhou, Pourchaire, Daruvala en inmiddels ook Robert Shwartzman.

Verschoor en Viscaal waren ondertussen sterk naar voren gereden en lagen - ondanks een fout van Verschoor - op de achtste en tiende plek. Ticktum kreeg bij de herstart een tikje, maar kon de schade beperken en schoof vervolgens zelfs weer door naar de zesde plek op zijn verse banden.

Ticktum was lekker bezig en ging ook voorbij Shwartzman, kort daarop pakte hij Daruvala's vierde plek over. Met twee ronden te gaan reed hij zich langs Pourchaire naar plek drie en daar bleef het bij: een aanvaring tussen Viscaal en David Beckmann bracht de safety car in de slotfase nog eens de baan op.

Van racen kwam het niet meer en dus pakte Piastri de winst, voor Zhou en Ticktum. Verschoor finishte op een keurige zevende plek, Viscaal haalde het niet tot de finish.