EU-politicus Manfred Weber roept op tot het vormen van een Europees leger

Manfred Weber dringt aan op een versnelde oprichting van een gezamenlijke leger in de EU. De voorzitter van de christen-democraten in het Europees Parlement roept op tot een cyberdefensiebrigade en een Europese leger met een paar duizend man.

Je moet niet wachten op de volgende crisis, zei de leider van de Europese Volkspartij (EVP) in het EU-parlement tegen de kranten van de Funke-mediagroep. "Ik wil graag een Europese leger. Maar we zullen het nooit bereiken als we er maar over blijven praten in plaats van tot actie over te gaan."

De militaire afhankelijkheid van de VS tijdens de evacuatiemissie in Afghanistan heeft de discussie in de EU aangewakkerd over de oprichting van een snel inzetbaar leger met minimaal 5.000 militairen. "De nationale legers blijven natuurlijk de belangrijkste pijlers van defensie. Maar we hebben geleidelijk Europese capaciteiten nodig: een Europese reactiemacht met een paar duizend man. En ook een cyberdefensiebrigade", aldus de vicevoorzitter van de CSU.

Aanvallen op de Europese digitale infrastructuur zijn momenteel een "dagelijkse strijd op internet". "Met deze dimensie is een landelijke aanpak alleen niet voldoende." "We hebben honderdduizenden soldaten onder de wapenen. We hebben geen probleem met de massa, maar met de vaardigheden en structuren. We zijn niet in staat om de luchthaven in Kabul te beveiligen. Dat is een kwestie van wil, van bevel en van handhaving.", vervolgt Weber. "De Europeanen hoeven alleen maar naar de kaart in onze buurt te kijken. Wit-Rusland, Oekraïne, Noord-Afrika, het Midden-Oosten - de Amerikanen zullen deze problemen niet voor ons oplossen. We moeten nu eindelijk onze verantwoordelijkheid in eigen handen nemen en zelfstandig actie ondernemen."