FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 november 2020

KOZP schrapt Eindhoven, Pegida demonstratie vrij rustig verlopen

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) schrapt de demonstratie die voor zondag gepland stond in Eindhoven. KOZP en “Eindhoven Kan Het” hebben er naar eigen zeggen te weinig vertrouwen in dat ze hun stem ‘op een krachtige en waardige manier’ kunnen laten horen vanwege maatregelen die politie en gemeente hebben genomen. Zo meldt het AD.

Voor vanmiddag hadden zowel Pegida als KOZP een vergunning gekregen van de gemeente Eindhoven om te demonstreren op het Stadhuisplein. 

Gisteren waren er tijdens een demonstratie van KOZP in Venlo een aantal incidenten waarbij met eieren en vuurwerk is gegooid naar de politie. Bij deze schermutselingen zijn vier tegendemonstranten aangehouden door de politie.

Lees ook: Onrustig weekend: Aanhoudingen na incidenten bij Zwarte Piet-demonstratie

Update 23.30 uur: De demonstratie is vanmiddag vrij rustig verlopen, in tegenstelling van wat er werd verwacht. Het lijkt er op dat de politie verschillende partijen gevorderd heeft om uit Eindhoven weg te blijven om escalaties te voorkomen. Er is één pegida Zwarte Piet gearresteerd. Daarentegen vlogen op social media de "beschuldigingen" en "steunbetuigingen" , ook van politici, heen en weer.

De gemeente Eindhoven heeft vanavond op haar website een statement van de driehoek eindhoven n.a.v. verloop demonstraties 22 november 2020 gepubliceerd, hieronder een gedeelte:

Voor vandaag hebben vijf organisaties daarom een positieve beschikking gekregen op hun kennisgeving om in het centrum van Eindhoven een demonstratie te houden.

In verband met de geldende corona-regels zijn er ook afspraken gemaakt over afstand houden en het dragen van mondkapjes.

De gemeente, politie en hulpdiensten zijn intensief bezig geweest met de voorbereidingen voor een goed verloop van alle bijeenkomsten in de stad, zodat iedereen op een veilige manier zijn stem kon laten horen. Daarbij was de veiligheid van de demonstranten, voorbijgangers en Eindhovenaren uitgangspunt, net als het beperken van overlast.

De keuze van de gemeente om "Eindhoven kan het" en Pegida op het Stadhuisplein te laten demonstreren was onder andere daarop gebaseerd. Op deze plek kon de politie de veiligheid van beide bewegingen beter waarborgen.

De proportionele inzet van politie was verder gebaseerd op beschikbare informatie bij politie, gemeente en OM.

Politie, hulpdiensten, gemeente en OM waren voorbereid op allerlei scenario’s. Het politieoptreden was proactief, niet alleen in Eindhoven. Elders in het land zijn groepen hooligans gevorderd door de politie om niet naar Eindhoven af te reizen. In de stad zelf zijn ruim honderd personen gesommeerd om niet naar het Stadhuisplein te gaan.

Update 13.15 uur: De politie liet rond het middaguur weten al een tweetal aanhoudingen te hebben verricht voordat de demonstratie van vanmiddag is gestart.

De politie hield zondagmorgen twee mannen aan voor opruiing en bedreiging. Zij deelden berichten via social media waarbij ze opriepen tot gewelddadigheden rondom aangekondigde demonstraties in Eindhoven op zondagmiddag.

Voor zondagmiddag 22 november werden in Eindhoven verschillende demonstraties aangekondigd van onder andere ‘Eindhoven Kan Het’ en Pegida. Tijdens onze voorbereidingen bereikten ons signalen dat andere partijen deze demonstraties aan wilden grijpen om voor onrust te zorgen op en rond het Stadhuisplein in Eindhoven.

Bij het onderzoek dat volgde, stuitten we op Facebookberichten van onder andere de twee verdachten. Daarin riepen ze op tot het plegen van strafbare feiten en voor onrust te zorgen in aanloop naar en bij de demonstraties van zondag en daarbij de openbare orde te verstoren. Zondagochtend werden beiden mannen aangehouden voor opruiing en bedreiging. Het gaat om een man van 52 jaar uit Son en Breugel en een man van 27 uit Mierlo. Zij zitten beiden vast op het politiebureau voor verder onderzoek.

Rond 13.00 uur was er al aardig wat politie in Eindhoven aanwezig en een enkele Zwarte Piet, zie tweets.

Een Zwarte Pieten actiegroep tweet  dat ze zijn tegengehouden op het station van Eindhoven en te horen hebben gekregen dat ze de demonstratie van vanmiddag  niet mochten bezoekn omdat ze anders zouden worden aangehouden.

 Op Twitter gaan er geruchten rond dat KOZP de demonstratie in Eindhoven heeft afgezegd omdat alle namen en emailadressen van deelnemende activisten  zijn gelekt.

 Ook lijken een aantal viruswappies de pegida demonstratie van vanmiddag als een leuk uitje te zien.

Eerdere berichtgeving:

De actiegroep "Eindhoven kan het" plaatste op Facebook het volgende bericht:

Kick Out Zwarte Piet (#KOZP) heeft het besluit moeten nemen om de demonstratie die op zondag 22 november 2020 op het Stadhuisplein in Eindhoven gepland stond te cancellen. Dit besluit is genomen omdat de politie en gemeente ons met repressieve maatregelen zodanig beperken dat we niet in staat zullen zijn om onze stem op een krachtige en waardige manier te laten horen.

Politie en gemeente beperken demonstratievrijheid: 'Wij willen niet tegenover een muur van haat staan'
De politie heeft ondanks bezwaren van KOZP besloten om een "tegendemonstratie" van de rechts-extremistische groepering Pegida toe te staan pal naast de plek die aan KOZP is toegewezen op het Stadhuisplein. Omdat de Sinterklaasintocht vanwege het coronavirus niet doorgaat, zou dit betekenen dat vreedzame demonstranten opgesloten in een demonstratievak op een en hetzelfde plein tegenover rechts-extremisten zouden komen te staan terwijl er verder geen publiek is om onze boodschap aan te richten. KOZP weigert deel te nemen aan dit mediaspektakel en heeft er geen vertrouwen in dat de politie en de gemeente Eindhoven institutioneel racisme, het demonstratierecht en de veiligheid van vreedzame KOZP demonstranten serieus nemen.

KOZP demonstreert niet om te demonstreren. Demonstreren is voor KOZP een middel om verandering teweeg te brengen en geen doel op zich. Sinds 2014 organiseert KOZP vreedzame demonstraties tijdens nationale en lokale Sinterklaasintochten om zichtbare verandering van de racistische figuur zwarte piet te eisen. De vreedzame demonstraties hebben impact want de racistische karikatuur is bij de landelijke intocht en in vele steden en dorpen al afgeschaft.

Geen tegendemonstranten maar hooligans en geradicaliseerde pro-Pieten
De omstreden racistische karikatuur zwarte piet is anno 2020 de mascotte geworden van hooligans, rechts-extremisten en onversneden racisten die bereid zijn om geweld te gebruiken. In de media worden ze als "tegendemonstranten" gepresenteerd, terwijl ze geen hoger doel hebben behalve het verspreiden van geweld, haat, intolerantie en racisme. 'Wij hebben geen zin om vanwege de repressieve maatregelen van de politie en de gemeente Eindhoven tegen een muur van haat van Pegida en hooligans onze boodschap te verkondigen.' zegt woordvoerder Elvin Rigters van KOZP. Door aanwezig te zijn zou KOZP niets meer bereiken dan radicale groeperingen een podium geven. Perle Miangue, co-organisator van de demonstratie van Eindhoven Kan Het zegt: 'Het tegenover elkaar zetten van twee kampen, waarbij de één staat voor haat en extreem-rechts gedachtegoed en de ander voor gelijkheid en eenheid, zal verdeling in de maatschappij voeden. Dat is niet waar KOZP voor staat en dat is niet de boodschap die ik aan mijn kind of aan andere kinderen in Nederland wil meegeven'.

Weinig vertrouwen in de politie en gemeente Eindhoven
Lokale afdeling van KOZP "Eindhoven Kan Het" heeft de demonstratie reeds in juni 2020 aangekondigd en de afgelopen week hebben er meerdere gesprekken plaatsgevonden met ambtenaren van de gemeente Eindhoven en met de politie. KOZP had de intentie om dit jaar op het Catharinaplein te demonstreren. Dit is een plek met hoge symbolische waarde omdat dit de plek is waar in 2018 tientallen KOZP-demonstranten door honderden hooligans en geradicaliseerde pro-Pieten met eieren en blikjes bier werden bekogeld en belaagd. Uit veiligheidsoverwegingen werd KOZP gedwongen om op zondag 22 november aanstaande uit te wijken naar het Stadhuisplein. De extreemrechtse groepering Pegida kondigde op dezelfde dag, tijd en plaats een tegendemonstratie aan. KOZP maakte vervolgens bezwaar tegen het faciliteren van de demonstratie van Pegida op dezelfde locatie en op hetzelfde moment omdat dit de veiligheid van KOZP-demonstranten in het geding zal brengen. De aanwezigheid van Pegida zal een aanzuigende werking hebben op hooligans en geradicaliseerde pro-pieters die geweld tegen vreedzame KOZP demonstranten willen gebruiken zoals in 2018 in Eindhoven en vorig weekend in Maastricht gebeurde. KOZP heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de politie het institutionele racisme, de veiligheidsrisico's en het demonstratierecht van KOZP demonstranten voldoende serieus neemt.

Er waren al meer dan 500 aanmeldingen voor de demonstratie. Wij begrijpen het dat velen teleurgesteld zijn dat ze morgen niet van hun demonstratierecht gebruik kunnen maken. We roepen de politie en gemeente Eindhoven op om het demonstratierecht van KOZP-demonstranten een volgende keer beter te faciliteren en niet voor de dreiging van rechts-extremisten te buigen. Institutioneel racisme is een diep verankerd probleem in de Nederlandse samenleving. KOZP buigt niet voor geweld en intimidatie maar maakt deze keuze, omdat we weigeren in te stemmen met de repressieve maatregelen van de politie en de gemeente Eindhoven. Wij zullen in de nabije toekomst alsnog een statement maken.

#KOZP op zondag 14:00u live en post een boodschap
KOZP zal in plaats van een fysieke demonstratie in Eindhoven een online protest houden door van 14:00 tot 15:00 via Instagram live in gesprek te gaan met verschillende demonstranten uit Eindhoven en andere delen van het land. 

Uitslag AZ - FC Emmen

AZ heeft de thuiswedstrijd tegen FC Emmen met 1-0 gewonnen. Bruno Martins Indi maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

Na elf minuten kwam AZ dankzij Martins Indi op voorsprong. Het was voor de centrale verdediger zijn eerste Eredivisiegoal sinds 2013 toen hij nog voor Feyenoord speelde. In de tweede helft bleef de tweede goal voor AZ lang uit. Na een uur spelen kreeg Lucas Bernadou, die voor het eerst in de basis stond bij FC Emmen, een rode kaart. De Franse middenvelder ging op de enkels staan van Jonas Svensson.

Waar Emmen moeite had met elf man ging het met één man minder beter. Een inzet van Miguel Araujo werd van de lijn gehaald en Michael de Leeuw zijn goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Maar uiteindelijk bleven de drie punten in Alkmaar, waardoor AZ naar de zevende plaats stijgt in de eredivisie.

AZ

1 - 0

FC Emmen

 11' Martins Indi    
 
 Gele kaart: Koopmeinders, Svensson, (AZ), Cavlan, (FC Emmen)
 Rode kaart: , Bernadou (60) (FC Emmen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Koopmeiners
Stengs
Gudmundsson (Aboukhlal/78)
Karlsson (Boadu/65)
  Wiedwald
Bijl
Araujo
v.Rhijn
Cavlan
Laursen (Kolar/85)
Tibbling (Caciano/85)
Veendorp
Bernadou
De Leeuw
A.Jansen (Avdijaj/63)

Schansspringer Eisenbichler opent seizoen met winst

In het Poolse Wisla is de eerste individuele World Cup-wedstrijd van het schansspringseizoen gehouden. Zaterdag stond er al een landenwedstrijd op het programma, zondag mochten de beste vijftig van de kwalificatie van vrijdag in actie komen.

In de eerste ronde sprong de Sloveen Anze Lanisek ietwat verrassend naar de leiding, gevolgd door de toch ook wel verrassende Oostenrijker Daniel Huber. Markus Eisenbichler uit Duitsland zat er ook dicht bij, net als zijn landgenoot Karl Geiger, terwijl de Japanner Yukiya Sato op wat meer afstand stond. Piotr Zyla uit Polen, de Noor Halvor Egner Granerud en thuisspringers Klemens Muranka en Dawid Kubacki konden net als Philipp Aschenwald (Oostenrijk) mogelijk nog dromen van het podium.

De tweede ronde leverde prima sprongen op, hoewel de Duitser Martin Hamann zijn monstersprong zag eindigen met een val. Met vijf man te gaan had Granerud de leiding in handen, wat ook na Sato's sprong het geval was. Geiger sprong er wel voorbij, maar Eisenbichler passeerde hem dan weer. Huber viel wat tegen en kwam achter de twee Duitsers terecht, waarna Lanisek het mocht beslissen. De Sloveen kon het echter niet bolwerken en Eisenbichler ging er met de winst vandoor, voor Geiger en Huber en met Lanisek 'slechts' op plek zes.

Random Pics van de Dag #161

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

De Sousa en Wade eerste darters bij laatste vier Grand Slam of Darts

Jose de Sousa en James Wade zijn de eerste halvefinalisten op de Grand Slam of Darts. De Sousa won met 16-14 van Michael Smith en James Wade wist met 16-13 te winnen dan Damon Heta. 

De Sousa nam tegen Smith een 8-2 voorsprong, maar zag in deel drie van de partij Smith terugkomen tot 8-7. Het werd gelijk en men ging gelijk op tot 13-13. Twee legs gingen met de darts mee, maar Smith kreeg een kans vanaf 102 om op één leg van een plek bij de laatste vier te komen. Een dart op tops werd gemist, waardoor De Sousa op 15-14 kwam. Een leg later kon Smith een beslissende leg afdwingen, maar hij miste drie darts vanaf 24. De Portugees faalde niet met twee matchdarts in de hand en boekte met een 16-14 overwinning een plek in de halve finale.

Wade opende in zijn partij tegen Heta sterk en kwam 4-1 voor. Na tien legs stond hij 6-4 voor. De break voorsprong werd tot 11-9 behouden. Heta wist Wade drie keer te breaken voordat de Engelsman de rebreak accepteerde. Dankzij een geweldige 101-finish, terwijl Wade op dubbel zestien stond te wachten, bracht Heta de wedstrijd weer volledig in evenwicht: 13-13.

Het intitiatief ging toch terug naar Wade, die na het winnen van zijn eigen leg, toch weer een break voorsprong wist te pakken. Ditmaal was een 96-finish het wapen van The Machine, die daardoor op één leg van de halve finale verwijderd was. Wade pakte weer het initiatief en wist de partij met 16-13 naar zich toe te trekken. 

Vanavond staan er nog twee kwartfinales op het programma. Nathan Aspinall speelt tegen Dimitri van den Bergh. Michael van Gerwen sluit de avond af tegen Simon Whitlock.

Voetbalsters FC Twente brengen Ajax eerste nederlaag toe

De voetbalsters van FC Twente zijn, na een moeizame start van het seizoen, weer helemaal terug in de race om het kampioenschap. Na de zege vorige week op PSV, stuntte de ploeg opnieuw. Dit keer werd het nog ongeslagen Ajax in Enschede geklopt: 2-1.

Net als bij de mannen staat ook op de vrouwen van Ajax dit seizoen geen maat. De Amsterdammers wonnen, tot aan de uitwedstrijd bij FC Twente, alle zeven duels, maar aan die ongenaakbare status kwam in Enschede een einde.

De ploeg van Tommy Stroot begon, net als vorige week tegen PSV, niet goed en kwam ook nu op achterstand. De ploeg wist zich opnieuw terug in de wedstrijd te vechten. Vlak voor rust kwam FC Twente op een curieuze wijze op 1-1 door een merkwaardige eigen goal van de ervaren international Stefanie van der Gragt, die de bal over haar eigen doelvrouwe kopte.

FC Twente mocht zich daarna nog beklagen dat een harde overtreding van Ajax-keeper Lize Kop op Bente Jansen niet werd bestraft met een rode kaart. Net als tegen PSV was ook nu Fenna Kalma verantwoordelijk voor de winnende treffer. Zij schoof een voorzet van Jansen binnen, waardoor FC Twente terug is in de titelrace.

Ajax blijft koploper. Ze hebben na acht duels 21 punten. PSV heeft er drie minder en Twente is derde met zestien punten. ADO volgt op op plek vier met dertien punten en Heerenveen heeft er tien. Op plek zes staat PEC met zes punten. Excelsior en VV Alkmaar voltooien de stand met respectievelijk vier en drie punten. Na een competitie volgt de strijd om de landstitel met de beste vier ploegen. De punten zullen dan bij aanvang worden gehalveerd. 

Amsterdamse wethouder Groot Wassink wil illegale kindjes graag houden

'Hartverscheurend' noemt wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken het verhaal van Kamilla (13) en Ashley (15). Zij zijn geboren in Amsterdam, maar toch dreigen ze het land uitgezet te worden omdat hun ouders niet over de juiste papieren beschikken. De wethouder stapt naar de staatssecretaris om een poging te doen ze in de stad te houden. 

"We hebben in het verleden als Amsterdam ook wel brieven geschreven en geprobeerd de druk op te voeren voor specifieke gevallen", vertelt Groot Wassink. Hij wil dat nu ook voor de Amsterdamse kinderen Kamilla en Ashley gaan doen. Zij deelden vandaag hun verhaal met AT5. 

Kinderen belanden in illegale circuit
Kamilla en Ashley zijn in Amsterdam geboren maar leven illegaal in de stad omdat hun ouders geen geldige verblijfpapieren hebben. Tot hun 18de mogen ze naar school en leiden ze een leven als andere Amsterdamse jongeren. Maar bij volwassenheid moeten ze eigenlijk weg uit Nederland.

Ashley moet naar de Filipijnen. "Ik ben daar nog nooit geweest", vertelt hij. Hij vreest voor zijn toekomst, omdat hij hier na zijn 18de niet mag studeren of werken. "Ik denk dat ik net als mijn vader moet gaan schoonmaken."

Het trieste lot van de kinderen raakt Groot Wassink. "Ik vind het moeilijk om naar te kijken. De kinderen die hier geboren en getogen zijn, zijn net zo Amsterdams als mijn eigen kinderen, maar hun toekomst als ze 18 worden houdt op."

Hij wil dat er landelijk uitzonderingen worden gemaakt voor specifieke gevallen. In het verleden bestond z'n  discretionaire bevoegdheid waardoor de staatssecretaris als daar reden toe was mensen alsnog een verblijfstatus kon geven. "Dat is verdwenen. Ik lobby er met andere steden voor omdat weer in te voeren omdat ik vind dat deze kinderen zo Amsterdams zijn, die gun je hier een toekomst."

'Geen plek in Nederland'
Ook VVD-fractievoorzitter Marianne Poot vindt de situatie van de kinderen vreselijk, maar ziet niets in het idee om te kijken naar individuele gevallen. "We hebben een asielprocedure met elkaar afgesproken omdat we vinden dat we de meest kwetsbare mensen moeten helpen en die een plek in Nederland moet geven", vertelt Poot. Er is volgens haar nou eenmaal niet genoeg plek om iedereen op te vangen. 

"En, hoe akelig ook", vervolgt ze, "dat betekent dat de mensen die uit veilige landen komen uiteindelijk geen asiel kunnen krijgen en dus geen toekomst hebben in Nederland."

De wethouder denkt daar anders over. Hij gaat met de AT5-reportage bij de staatssecretaris aan de deur kloppen. "Ik ben bereid dat te doen, maar dat is geen garantie op succes."

Brand en Vanthourenhout winnen Aardbeiencross

Lucinda Brand heeft de Aarbeiencross in het Belgische Merksplas gewonnen. Voor de Rotterdamse was dit de tweede opeenvolgende zege in de Superprestige. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door de Belg Michael Vanthourenhout.

De wedstrijd bij de vrouwen draaide uit op een tweestrijd tussen Brand en Ceylin del Carmen Alvarado. De regerend Europees en wereldkampioene kwam in de slotronde echter twee keer ten val, naar eigen zeggen vanwege vermoeidheid, waardoor Brand de wedstrijd in de schoot geworpen kreeg. Op de tweede plaats eindigde Denise Betsema, voor de onfortuinlijke Alvarado.

Michael Vanthourenhout was winnaar bij de mannen. Voor de 26-jarige Belg was dit zijn eerste zege in de Superprestige. Europees kampioen Eli Iserbyt werd tweede. In de sprint voor de derde plaats versloeg Laurens Sweeck zijn landgenoot Toon Aerts.

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Denise Betsema (NED)
3. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
4. Annemarie Worst (NED)
5. Sanne Cant (BEL)
6. Yara Kastelijn (NED)
7. Manon Bakker (NED)
8. Anna Kay (GBR)
9. Puck Pieterse (NED)
10. Perrine Clauzel (FRA)

Uitslag mannen
1. Michaël Vanthourenhout (BEL)
2. Eli Iserbyt (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Corné Van Kessel (NED)
6. Lars van der Haar (NED)
7. Felipe Orts Lloret (ESP)
8. Niels Vandeputte (BEL)
9. Daan Soete (BEL)
10. Diether Sweeck (BEL)

Uitslag RKC - sc Heerenveen

RKC Waalwijk heeft een punt overgehouden aan het thuisduel met Heerenveen. In een leuk wedstrijd, waarin RKC de betere ploeg was, kwam Heerenveen op een vroege voorsprong dankzij Henk Veerman, maar acht minuten voor tijd maakte RKC alsnog gelijk.

In de gelijkopgaande eerste helft, met kansen over en weer, zette Henk Veerman Heerenveen op voorsprong. Dat was ook de ruststand. Vlak voor rust moest Heerenveen met tien man verder na een directe rode kaart van Sieben Dewaele. Lang kon Heerenveen RKC van score afhouden, vooral dankzij doelman Erwin Mulder. Toch kwam RKC alsnog op gelijke hoogte na een doelpunt van Vitalie Damascan.

RKC schiet weinig op met het punt. De Brabantse ploeg blijft op de vijftiende plaats staan in de eredivisie met zes punten uit negen wedstrijden. Heerenveen staat op de zesde plaats met zeventien punten uit negen wedstrijden.

RKC Waalwijk

1 - 1

sc Heerenveen

 82' Damascan    19' H. Veerman
 
 Gele kaart: Anita, (RKC Waalwijk), H.Veerman, Woudenberg, Floranus,Kongolo, Mulder, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: , Dewaele (43) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Quasten (Lutonda/59)
Anita
v.d.Venne
Tahiri
Ngonge (Daneels/ 76)
Stokkers
John (Damascan/77)
  Mulder
Floranus
v.Hecke
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo
Dewaele
J.Veerman
Nygren (Dresevic/46)
H.Veerman
v.Bergen

Gaat Trump alsnog winnen? Komende week rechtzaak van 'Bijbelse proporties'

De veronderstelling van de mainstream media dat Joe Biden de verkiezingsoverwinning niet meer kan ontgaan, zou wel eens naïef kunnen blijken. Er blijkt overweldigend bewijs te zijn voor massale verkiezingsfraude, zowel fysiek als electronisch, aldus Sidney Powell, één van de advocaten in het juridische team van president Donald Trump.

Zaterdagavond maakte zij bekend dat er een rechtszaak ‘van Bijbelse proporties’ aan zit te komen. De explosieve claims van wijdverbreide kiezersfraude gaan met name over de Dominion verkiezingssoftware.

De rechtszaak die komende week aangespannen zal worden betreft omkoping van de gouverneur van Georgia, Brian Kemp, door Dominion. Het zal nog gekker worden; in een later stadium zal de top van de democratische partij rechtstreeks in staat van beschuldiging worden gesteld van het misbruiken van mogelijkheden van Dominion, waardoor Bernie Sanders in 2016 tijdens de Democratische voorverkiezingen verloor van Hillary Clinton.

De vele getuigen hebben aangegeven onder ede te willen verklaren over de volgende details in verband met het misbruik van de Dominion software:

- één van de gebruikte algoritmes in het Dominion-systeem telde de stemmen voor Biden voor 125 procent mee, en de stemmen voor Donald Trump werden voor 75 procent meegewogen;

- een ander algoritme gaf de democraten in één keer 35.000 niet bestaande stemmen erbij;

- er werden softwarematige aanpassingen aangebracht in de stemmachines ná de wettelijke sluitingsdatum voor wijzigingen;

- omkoping van overheidsfunctionarissen in Georgia waaronder dus zelfs de gouverneur, die op het allerlaatste moment een subsidie van 100 miljoen dollar goedkeurde voor het gebruik van Dominion software.

Bekijk het gehele interview met Sidney Powell hieronder: 


Het hele interview met Sidney Powell (Bron: YouTube)

Bobsleeër Friedrich zet de toon in openingsweekeinde

In het Letse Sigulda is het eerste World Cup-weekeinde voor de bobsleeërs alweer afgesloten. Na de wedstrijden van zaterdag kwamen de mannen zondag nog eens in actie in de tweemansbobs, volgende week volgt een herhaling op de baan die te klein is voor de grote viermansbobs.

Na de eerste run leek het om twee Duitse duo's te gaan: Francesco Friedrich was met remmer Alexander Schüller de snelste, maar Johannes Lochner en Eric Franke volgden op slechts 0,03 seconden. Ook de strijd om plek drie was erg spannend: de Zwitserse sleeën van Michael Vogt en Sandro Michel (+0,36) en van Simon Friedli en Dominik Schläpfer (+0,40) volgden op korte afstand, met de Duitsers Christoph Hafer/Issam Amour en de Letten Ralfs Berzins/Edgars Nemme (beiden +0,41) er vlak achter.

In run twee onderscheidde Hafer zich van Berzins: de Duitse slee was één honderdste sneller, Friedli kwam er daarna 0,06 seconden achter. Vogt was 0,08 sneller dan Hafer en verzekerde zich van een nieuwe medaille, hoewel Lochner wel 0,44 seconden rapper was. Friedrich liet zijn klasse tot slot weer zien en pakte met een voorsprong van 0,21 seconden ook in de tweede wedstrjid de winst. Voor remmer Schüller gaat het daarmee ook lekker: hij heeft zeven World Cup-starts met Friedrich achter de kiezen, ze wonnen er zes en werden één keer tweede.

Uitslag FC Twente - PSV

FC Twente heeft in de eigen Grolsch Veste met 1-1 gelijkgespeeld tegen PSV.

Malen bracht PSV in de achtste minuut op voorsprong. De Eindhovenaren wisten vervolgens de wedstrijd niet naar zich toe te trekken. Vlak voor rust kreeg PSV een makkelijk gegeven strafschop, die vervolgens gekeerd werd door doelman Drommel. Aan de andere kant was Dervisoglu dicht bij de gelijkmaker.

In de tweede helft was PSV minder dominant en werd FC Twente gevaarlijker. Na goede kansen voor Ebuehi en Cerný maakte Danilo gelijk via een strafschop. In het vervolg was de thuisclub de bovenliggende partij maar gescoord zou er niet meer worden.

FC Twente

1 - 1

PSV

 63' Danilo(pen)    8' Malen
 
 Gele kaart: Pleguezuelo, (FC Twente), Madueke, Gakpo, (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: Geen
Arbiter: v. Boekel
Bijzonderheden: Zahavi mist strafschop (44)
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Pleguezuelo
Pierie
Oosterwolde (Smal/45+1)
Brama
Zerrouki (Selahi/84)
Bosch (L.Ilic/77)
Cerný
Danilo
Dervisoglu (v.Leeuwen/77)
  Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max
Gakpo
Sangaré
Rosario
Madueke (Mauro Júnior/66)
Malen
Zahavi (Ihattaren/69)

Koolhof wint met Mektic dubbelspeltitel op ATP Finals

Wesley Koolhof heeft samen met zijn Kroatische partner Nikola Mektic de dubbelspeltitel gegrepen op de ATP Finals, het officieuze wereldkampioenschap. In de finale won het duo van Jurgen Melzer en Edouard Roger-Vasselin: 6-2, 3-6, 10-5.

Van zenuwen was bij het Nederlands/kroatische duo weinig te merken. het eerste breekpunt werd direct benut en ook verderop op in de eerste set werd er nog een breek gemaakt. Op de eigen service kwam het niet in de problemen waardoor de eerste set duidelijk werd gewonnen: 6-2. In de tweede set liep het moeizamer. Een snelle 3-1 achterstand werd niet meer goed gemaakt en de set ging uiteindelijk met 3-6 verloren. Daardoor moest een supertiebreak de beslissing brengen.

Daarin namen Koolhof en Mektic een 4-1 voorsprong maar o.a. door een dubbele fout van Koolhof kwamen Melzer en Roger-Vasselin toch weer langszij. Mektic serveerde vervolgens ijzersterk, waarna Koolhof en Mektic de voorsprong niet meer uit handen gaven en de titel grepen.

Ondanks dit succes gaat het duo niet met elkaar verder. Koolhof werd vorige week verrast dat Mektic vanaf volgend seizoen een duo vormt met zijn Kroatische landgenoot Mate Pavic. Inmiddels heeft de Nederlander een nieuwe partner gevonden in de persoon de Pool Lukasz Kubot.

Met de titel komt Koolhof in een uniek Nederlands rijtje. Eerdere Nederlandse winnaar waren Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, die het toernooi wonnen in 1993 en 1998, en Jean-Julien Rojer, die samen met Horia Tecău de titel greep in 2015.


Uitslag Sparta Rotterdam - ADO Den Haag

ADO Den Haag is in de eerste wedstrijd onder leiding van Ruud Brood hard onderuit gegaan. Op Het Kasteel won Sparta met 6-0 van ADO.

De eerste helft tussen Sparta en ADO leverde geen grote kansen op, maar vlak voor rust kwam de thuisploeg toch aan de leiding. Sparta-spits Lennart Thy kwam in het strafschopgebied aan de bal en schoot uit de draai raak.

Na rust ging het snel. Binnen een kwartier in de eerste liep Sparta uit naar 4-0 onder meer dankzij doelpunten van Sven Mijnans, Abdou Harroui en Thy pikte zijn tweede doelpunt van de dag mee. Thy werd met een kwartier voor tijd vervangen door Mario Engels. De Duitser bekroonde zijn invalbeurt met twee treffers.

Sparta Rotterdam

6 - 0

ADO Den Haag

 43' Thy
 53' Mijnans
 56' Harroui
 59' Thy
 80' Engels
 85' Engels
   
 
 Gele kaart: Smeets, (Sparta Rotterdam), Pinas,Pascu, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Vriends
Heylen (Beugelsdijk/79)
Pinto (Meijers/ 68)
Mijnans
Auassar
Smeets (Gravenberch/73)
Harroui (L.Duarte/68)
D.Duarte
Thy (Engels/73)
  Koopmans
v.Ewijk
Del Fabro
Pinas
Faye
Rigo
Morrison (Philipp/46)
Elmkies (Pascu/72)
Besuijen (Catic/72)
Karelis (Arweiler/ 72)
Bourard

Roest na schitterende 10 kilometer eindelijk Nederlands allroundkampioen

Patrick Roest heeft zich voor het eerst laten kronen tot Nederlands kampioen allround. De drievoudig wereldkampioen, die op NK's alleen in 2015 (15e), 2016 (brons) en 2017 (zilver) van de partij was, kwam op de tien kilometer niet meer in de problemen.

Na drie afstanden had Roest een voorsprong van tien seconden op Marcel Bosker, die een scherpe 13:06,88 minuten liet noteren in zijn race tegen Koen Verweij, die hij op een rondje wist te zetten en die finishte in 13:38,68 minuten. Roest nam het op tegen Marwin Talsma, de nummer vier in het klassement en de nationaal kampioen op de tien kilometer.

Roest en Talsma maakten er een uitermate fraaie strijd van, waarin Talsma in de slotfase de bovenhand leek te hebben. Roest gaf zich echter niet gewonnen en perste er nog een fenomenale slotronde van 28,04 seconden uit, maar dat was nét niet genoeg: Talsma won de afstand in 13:01,43 minuten, vlak voor de 13:01,54 van Roest.

In het klassement was Roest wel een klasse apart en zijn eerste nationale allroundtitel is een feit. Bosker wipte ruim over Verweij heen en Talsma klom naar een bronzen medaille, voor Chris Huizinga en Verweij. De tieners Beau Snellink en Remo Slotegraaf maakten indruk met plek zes en zeven, Bart de Vries sluit de top-8 af.

Twee gewonden en dertien aanhoudingen na woningoverval Rotterdam

Twee gewapende overvallers vielen zaterdagavond een woning aan de Meiland in de Rotterdamse wijk Vreewijk binnen. Er waren op dat moment meerdere mensen in de woning aanwezig.

De politie hield dertien mensen aan. Twee van de dertien verdachten raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis. Door de dreigende situatie achtte een agent zich genoodzaakt om zijn vuurwapen te gebruiken en raakte daarbij een van de twee overvallers. Beide gewonden zijn buiten levensgevaar. De twee overvallers behoren tot de dertien verdachten.

Politiehelikopter
Het was iets na 18.00 uur toen de melding van de woningoverval binnenkwam. De bewoonster werd bedreigd met een vuurwapen. De politie tuigde snel alles op en was met verschillende eenheden bij het incident. Op dat moment waren er meerdere mensen in de woning aanwezig. Ook speciale diensten en de politieheli zijn ingezet. Uiteindelijk leverde dat dertien aanhoudingen op, van wie twee mensen gewond raakten. De ambulance bracht ze naar het ziekenhuis. Ze zijn buiten levensgevaar.

Vuurwapen
In de woning werd de situatie zo dreigend dat een agent zich genoodzaakt voelde om zijn vuurwapen te gebruiken. Daarbij werd een van de verdachten geraakt. De rijksrecherche zal hier, zoals gebruikelijk, onderzoek naar doen.
Meteen is er een onderzoek gestart en gepraat met getuigen. Buiten op straat is er een vuurwapen gevonden en veiliggesteld. Ook de woning werd doorzocht en meerdere vuurwapens werden daar gevonden en in beslaggenomen. Wie precies welke rol had deze avond, wordt onderzocht.

Uitslag Fortuna Sittard - Feyenoord

Feyenoord heeft op bezoek op Fortuna Sittard een 1-3 overwinning geboekt ondanks dat het 80 minuten met tien man stond.

De Rotterdammers kenden een dramatische start van het duel. Al na 29 seconden lag de bal in het net toen Flemming de bal langs Marsman schoof. Feyenoord liet zich niet uit het  veld slaan en ging direct op jacht naar de gelijkmaker. Tien minuten later kreeg het echter nog een tegenvaller te verwerken toen Kokcu met rood het veld moest verlaten. Ook daarna bleef het jagen op de gelijkmaker en die kwam er na iets meer dan een half uur spelen. Senesi scoorde de gelijkmaker na een schitterende uithaal. Vlak voor rust werd de wedstrijd helemaal omgekeerd toen Berghuis scoorde uit een strafschop.

Na rust kreeg Feyenoord het met tien man lastiger. Polter kon Marsman na een bal van de flank niet passeren. Fortuna had een overwicht maar Feyenoord slaagde erin stand te houden. Vlak voor tijd werd de wedstrijd beslist toen Berghuis, wederom uit een penalty, de eindstand op 1-3 bepaalde.

Fortuna Sittard

1 - 3

Feyenoord

 1' Flemming    34' Senesi
 45+1' Berghuis
 90+1' Berghuis
 
 Gele kaart: Flemming, Seuntjens, (Fortuna Sittard),
 Rode kaart: , Kökcü (12) (Feyenoord)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Angha
Rienstra
R.Janssen
Cox
Hansson (Semedo/62 -Moutoussamy/71)
Tekie (Dianessy/81)
Smeets
Seuntjens
Flemming
Polter
  Marsman
Nieuwkoop
Botteghin
Senesi
Geertruida
Diemers
Toornstra (Wehrmann/90 1)
Kökcü
Berghuis
Jörgensen (Teixeira/74)
Linssen (Johnston/87)

Skiester Vlhova slaat toe boven de poolcirkel, tweede rendier is binnen

In het Finse Levi, ver boven de poolcirkel, is het eerste slalomweekeinde in de World Cup alpineskiën afgesloten. Dat leverde een fraaie dubbelslag op voor Petra Vlhova, die gelijk een klap uitdeelde in de strijd om de algemene World Cup én een tweede rendier in één week won, de prijs in Levi.

De strijd tussen de Slowaakse Petra Vlhova en de Amerikaanse Mikaela Shiffrin werd in de eerste run flink verstoord en wel vanuit Zwitserse hoek. Michelle Gisin noteerde dezelfde tijd als Vlhova, de twee gingen samen aan de leiding. Wendy Holdener gaf 0,23 seconden toe en bleef Shiffrin (+0,37) daarmee ook nog voor.

De Canadese Laurence St-Germain (+0,55) was best of the rest en voerde een forse groep dames aan die klaar stonden om van eventuele fouten van de top-4 te profiteren. De prestatie van de dag was er misschien wel voor Rosa Pohjoläinen: de pas 17-jarige Finse ging als 63e naar beneden en noteerde de veertiende tijd, nadat ze zaterdag met een bloedsnelle tussentijd nog onderuit ging.

Met de top-4 nog te gaan in de tweede run had Katharina Liensberger, zesde na run één, de leiding in handen, voor haar Oostenrijkse landgenotes Franziska Gritsch en Katharina Truppe. Shiffrin kwam zowaar 0,43 seconden áchter Liensberger terecht en ook Holdener haalde het niet: 0,29 tellen achter Liensberger. Vlhova, de winnares van zaterdag, hield wél stand en dook exact een halve seconde onder de tijd van de Oostenrijkse door, met alleen Gisin nog bovenaan de piste.

De Zwitserse was niet snel genoeg en gaf 0,31 seconden toe, maar pakte met plek twee wel haar beste slalomprestatie ooit, achter Vlhova en voor Liensberger. Shiffrin eindigde als vijfde, de eerste keer in 41 (!) wedstrijden dat ze wél finishte, maar níet op het podium stond.

De Nederlandse Adriana Jelinkova bleef in de eerste run steken op de 47e plek.

De Jong pakt derde nationale allroundtitel

Na 2016 en 2020 heeft Antoinette de Jong zich voor de derde keer in haar loopbaan laten kronen tot Nederlands kampioene allround. De 25-jarige schaatsster van Jumbo-Visma kwam in de afsluitende vijf kilometer niet meer in de problemen.

Na het afzeggen van leidster Jorien ter Mors, die geen zin meer had, moest De Jong zo'n vijf seconden verdedigen tegen uitdaagster Melissa Wijfje. Dat had even spannend kunnen worden, maar De Jong bleef keurig bij en reed in de slotfase zelfs weg van haar concurrente: 7:06,57 tegen 7:09,85 van Wijfje, die daarmee als tweede eindigt in het klassement.

De afsluitende afstand werd gewonnen door Reina Anema in 7:03,35 minuten, waarmee ze overtuigend over Esther Kiel en Aveline Hijlkema heen wipte en naar de bronzen medaille reed - haar eerste allroundpodium in tien NK's.

Prachtig MotoGP-seizoen afgesloten met thuiszege Oliveira

Op het Portugese circuit van Portimão is het op z'n zachtst gezegd uiterst vermakelijke MotoGP-seizoen 2020 afgesloten. Dat gebeurde met een race waarin de titelstrijd al beslist was: Joan Mir pakte vorige week de wereldtitel.

Miguel Oliveira begon zijn thuisrace voor het eerst in zijn loopbaan vanaf polepsition, met Franco Morbidelli en Jack Miller ernaast. De thuisrijder was goed weg en pakte de leiding, voor Morbidelli, Miller, Cal Crutchlow, Pol Espargaro, Alex Rins en Stefan Bradl, die als vervanger van Marc Marquez éindelijk een lekker weekeinde kende.

Oliveira sloeg gelijk al een flink gat naar de achtervolgende vijf mannen: Morbidelli, Miller, Crutchlow, Bradl en Pol Espargaro. De eerste twee daarvan reden zich los van de rest, de gevechten waren vooral te vinden in het middenveld, waar vooral Yamaha's fabriekscoureurs Maverick Viñales en Valentino Rossi er zelfs niet aan te pas kwamen.

Joan Mir kwam er het hele weekeinde al niet aan te pas en voor de kersvers wereldkampioen was het met tien ronden te gaan klaar: zowel de Spanjaard als zijn Suzuki hadden er geen zin meer in. Met nog een handvol ronden te gaan reed Oliveira nog altijd eenzaam op kop en streden Morbidelli en Miller om plek twee, maar ruim achter dat duo was het knokken geblazen.

Dovizioso schoof alsmaar verder naar voren en pakte Crutchlow, Johann Zarco, Bradl en Takaaki Nakagami op prima wijze, hoewel de op plek vier rijdende Pol Espargaro wat te ver weg leek. Oliveira's tweede edoch verrassende overwinning kwam geen moment in gevaar, terwijl Miller in de slotronde plek twee overnam van Morbidelli, die wel als vicekampioen de boeken in gaat.

Pol Espargaro finishte als vierde, voor Nakagami en Dovizioso, de 125cc-wereldkampioen van 2004 die we komend jaar niet meer terug gaan zien. Bradl sloot zijn periode als vervanger van Marquez af met plek zeven, voor Aleix Espargaro, Alex Marquez, Zarco en de ook dit keer behoorlijk falende Yamaha's van Viñales en de van het fabrieksteam afscheid nemende Rossi.

Roest blijft dominant op NK allround

Patrick Roest blijft hard op weg naar zijn allereerste Nederlandse allroundtitel. De drievoudig regerend wereldkampioen won zaterdag de 500 en 5000 meter en was zondag op de 1500 meter ook de beste.

Roest was in een rechtstreeks duel met uitdager en voormalig nationaal kampioen Marcel Bosker met 1:45,68 te sterk, Bosker noteerde 1:46,47 minuten. Koen Verweij finishte in 1:47,39 minuten en pakte naast plek drie ook een positie in het klassement: zijn tegenstander Jan Blokhuijsen, derde in het klassement, tikte weer eens een blokje weg en werd gediskwalificeerd.

In het klassement lijken de eerste twee plekken wel vergeven: Roest staat omgerekend naar de tien kilometer dik twintig tellen voor Bosker, die een vergelijkbare voorsprong heeft op Verweij. De nummer drie moet negen seconden verdedigen tegen Marwin Talsma, de nationaal kampioen op de tien kilometer. Drie seconden achter Talsma staat Chris Huizinga, die met een toprace ook nog een podiumkansje heeft.

De Jong wint fraaie 1500m en ligt op titelkoers, Ter Mors heeft geen zin meer

Antoinette de Jong heeft op het Nederlands kampioenschap allroundschaatsen in Heerenveen de 1500 meter gewonnen. Dat deed de regerend kampioene na een fraai duel met klassementsleidster Jorien ter Mors.

De Jong en Ter Mors duelleerden tot aan de laatste meters en het was de kampioene die er in 1:55,61 minuten met de winst vandoor ging, tegen de 1:55,63 van Ter Mors. Melissa Wijfje pakte met 1:56,30 de derde plek, vrij ruim voor de door Reina Anema (1:57,49) aangevoerde rest van het veld. De volledige uitslag is hier te vinden.

In het klassement gaat Ter Mors nog wel aan de leiding, maar de Jong staat omgerekend naar de afsluitende vijf kilometer slechts 2,86 seconden achter en lijkt daarmee de topfavoriete. Dat wordt nog eens verstevigd door een niet bepaald dappere beslissing van Ter Mors: ze gaat de vijf kilometer niet rijden, ondanks dat ze in erg goede vorm lijkt te zijn. Komend weekeinde staat het NK sprint op het programma, maar dat was ook vóór het NK allround al bekend.

Wijfje staat zo'n vijf seconden achter de virtuele leidster De Jong en bijna twintig tellen voor Esther Kiel, dus de vicekampioene van vorig jaar is hard op weg naar zilver en de strijd om brons kan nog mooi worden.

Uitslag Ajax - Heracles Almelo

Ajax heeft vanmiddag makkelijk gewonnen van Heracles Almelo. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 5-0 en nemen daarmee de leiding in de eredivisie over van Vitesse.

Na zes minuten werd in de Johan Cruijff Arena al de score geopend. David Neres krulde de bal de zestien meter binnen, waarbij deze wat gelukkig voor de voeten van Lassina Traoré kwam, die de bal daarop wel goed inschoot. Na de 1-0 deed Ajax het rustig aan en creëerde weinig kansen, maar na ruim een half uur verdubbelde Neres met een prachtig afstandsschot de score. Vlak na de 2-0 werd het ook snel 3-0, dankzij Zakaria Labyad vanuit een corner. Dat was ook de ruststand.

In de tweede helft liep Ajax nog uit naar 5-0 dankzij doelpunten van Dusan Tadic en nog één keer Labyad. Ajax zag wel Davy Klaassen geblesseerd uitvallen en ook Labyad moest vroegtijdig naar de kant met een blessure. Bij Heracles liep Robin Pröpper hoogstwaarschijnlijk een zware knieblessure op. In het verleden had de aanvoerder ook te maken met zware knieblessures.

AFC Ajax

5 - 0

Heracles Almelo

 6' Traoré
 29' Neres
 36' Labyad
 57' Tadic
 77' Labyad
   
 
 Gele kaart: , Schoofs,Vloet Bijleveld, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui (Klaiber/46)
Schuurs
Blind (Lis.Martínez/70)
Tagliafico
Klaassen (Ekkelenkamp/23)
Labyad
Gravenberch
Neres
Traoré (Huntelaar/70)
Tadic (Promes/63)
  Brouwer
Schoofs (Breukers/56) Pröpper (Rente/70)
Knoester
Hardeveld (Quagliata/70)
Kiomourtzoglou (Azzaoui/ 56)
Vloet
Bijleveld
v.d.Water
Bakis (Burgzorg/56)
De la Torre

COVID-19: 5407 nieuwe besmettingen en 21 doden, totaal 484.648 en 8891

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5407 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 484.648 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 170 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1393 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 26 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 540 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 21 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8891 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Agressieve man aangehouden na bedreiging, mishandeling en aanrijdingen in Dordrecht

Agenten van de politie in Dordrecht hebben gisteren een 32-jarige man uit Dordrecht aangehouden. Hij had een man een kopstoot gegeven en bedreigd, een vrouw geslagen, meerdere agenten geslagen en had met zijn auto meerdere politieauto’s geramd. De man was door het dolle heen en kon alleen met pepperspray en door meerdere agenten tegelijk onder controle gebracht worden.

Het begon allemaal toen de verdachte om 17.10 uur bij bekenden van hem aanbelde  bij een huis aan de Prinses Marijkestraat. Hij zocht direct ruzie en gaf de man des huizes een kopstoot. Toen zijn vrouw ertussen sprong om de verdachte te kalmeren kreeg zij een klap in haar gezicht en zei de man dat hij een vuurwapen ging halen én ging gebruiken. Dat was voldoende om de politie te bellen en voor de verdachte aanleiding om in zijn auto weg te rijden met meerdere politieauto’s achter hem aan.

Dollemansrit
Op de Transvaalstraat ramde hij voor de eerste keer een politieauto, met een gebroken spiegel en een vernielde deur tot gevolg. De twee agenten in de auto bleven ongedeerd. Na een korte dollemansrit reed de verdachte op een rotonde tegen een personenauto (de bestuurster bleef ongedeerd) en reed zich uiteindelijk spookrijdend klem op de Meerkoetstraat waar politieauto’s achter hem en vóór hem de weg blokkeerden. De verdachte gaf kennelijk bewust en opzettelijk vol gas en reed frontaal tegen de politieauto voor hem aan. De twee agenten die daarin zaten bleven ook ongedeerd.

Pepperspray
De man stapte uit en ging als een bezetene in gevecht met iedere agent die op hem af kwam. Nadat pepperspray was gebruikt kon de man onder controle gebracht worden. Verschillende agenten liepen kneuzingen, blauwe plekken en andere verwondingen op en moesten door een arts gecontroleerd worden. De verdachte zit vast op het politiebureau.

Ook Moto2-wereldtitel na zenuwslopende strijd beslist

Na het vergeven van de MotoGP-wereldtitel vorige week en de Moto3-wereldtitel eerder op de zondag was het op het Portugese circuit van Portimão zondagmiddag tijd voor de Moto2. Ook daar was het nog bijzonder lang spannend in de strijd om de wereldtitel.

De laatste wereldtitel die dit jaar nog vergeven moest worden was die in de Moto2, met in elk geval in theorie nog vier kanshebbers. Enea Bastianini had een vrij ruime leiding in de stand, die hij in de afgelopen twee races overnam van Sam Lowes. De Brit moest veertien punten goedmaken, maar had een flink geblesseerde en mogelijk zelfs gebroken hand. Luca Marini stond op achttien punten op de derde plek en met 23 punten achterstand was er ook voor Marco Bezzecchi nog een kans(je).

Remy Gardner vertrok vanaf poleposition, Marini en Fabio di Giannantonio stonden ernaast en Bastianini en Lowes vertrokken vanaf de tweede rij. Gardner pakte bij de start de leiding, Bastianini schoof door naar plek twee, voor Marini, Jorge Martin en Lowes, terwijl Di Giannantonio een ontzettend slechte start kende en in de eerste bocht zelfs al onderuit schoof. Gardner sloeg een klein gaatje, Marini, de gehavende Lowes en Bastianini volgden in een strijd om plek twee én de wereldtitel.

Gardner kon het gat niet vasthouden en werd na acht ronden gepakt door Marini en Lowes, terwijl Bastianini op plek vijf reed: daarmee stond hij virtueel nog wel aan de leiding, maar Marini en Lowes zaten er vier en vijf punten achter. Halverwege sloeg Marini een gaatje, terwijl Lowes bijgehaald werd door Gardner. Daarachter reed Bezzecchi op de vierde plek, voor Augusto Fernandez, Martin en Bastianini, die met Marini op kop hooguit nog één plek in mocht leveren.

Vijf ronden voor het einde maakte Lowes een foutje, waardoor hij afhaakte bij Gardner, die zelf dan weer aansloot bij Marini. Op flinke afstand reden Bezzecchi, Fernandez en Bastianini, die nog altijd moest hopen dat Lowes niet naar de leiding zou gaan. In de voorlaatste ronde opende Gardner met succes de aanval op Marini's leiding en daarmee leek het WK ook gelijk gedaan, want Lowes kon dat tempo niet meer bijbenen.

De zoon van Wayne Gardner, de wereldkampioen 500cc van 1987, hield vol en pakte zijn allereerste overwinning, Marini en Lowes completeerden het podium, voor Bezzecchi en Bastianini, die daarmee toch de wereldtitel voor zich op wist te eisen. Bo Bendsneyder reed een degelijke race en kwam als dertiende over de finish.

‘G20 willen betalen voor eerlijke verdeling van coronavaccins’

De leiders van de twintig grootste economieën ter wereld zullen vandaag toezeggen een eerlijke verdeling van coronavaccins, -medicijnen en -tests over de hele wereld te financieren. Hierdoor worden de armere landen niet uitgesloten. Ook wordt de schuldenlast van deze landen verlicht. Dat staat in een ontwerpverklaring van de G20 die het internationale persbureau Reuters heeft ingezien.

'We zullen alles in het werk stellen om betaalbare en rechtvaardige toegang voor alle mensen te verzekeren’, stellen de leiders in de ontwerpverklaring. 'We erkennen de rol van uitgebreide immunisatie als een wereldwijd publiek goed.' Meer hierover op Skipr.

Duitse arts vast voor doden van twee COVID-19 patiënten, collega’s in shock

Een hoofdarts van het universitair ziekenhuis in het Duitse Essen is gearresteerd op verdenking van het toedienen van een dodelijke injectie aan twee coronapatiënten. De slachtoffers, 47 en 50 jaar oud, zouden ernstig ziek zijn geweest. De verdachte legde over één van de gevallen een verklaring af. Meer hierover in het AD.

Zinderende strijd om Moto3-wereldtitel beslist in slotronden

Op het circuit van Portimão is het wereldkampioenschap in de Moto3 zondag beslist. De allerlaatste race van een spannend jaar werd verreden op het fraaie en dankzij de COVID-19-pandemie toegevoegde Portugese circuit, waar tot de laatste ronde gestreden werd.

Drie man maakten nog kans op de wereldtitel: Albert Arenas begon als leider in de titelstrijd, Ai Ogura volgde op acht punten en Tony Arbolino had elf punten achterstand, waarbij Arenas en Ogura vanaf rij twee vertrokken en Arbolino vanuit het achterveld. Raul Fernandez vertrok voor de zesde keer vanaf poleposition, naast Jeremy Alcoba en Ayumu Sasaki en Fernandez pakte bij de start de leiding.

Tatsuki Suzuki volgde, Ogura worstelde zich langs concurrent Arenas naar de derde plek en Arbolino schoof in een handvol bochten op van de 27e naar de 17e plek. Zoals wel vaker dit jaar sloeg Fernandez een gat naar een groep van zeven man, waaronder Arenas en Ogura. Halverwege was het beeld nog niet heel anders, maar dat kwam er wel aan: Dennis Foggia, Jaume Masia, Arbolino en nog een hele meute kwam aansluiten bij de om plek twee strijdende groep.

Foggia en Masia werkten zich snel naar de leiding van de nu veel grotere groep, Arenas en Ogura zakten wat terug, waarbij Arenas de virtuele wereldtitel nog altijd in handen had. Met vier ronden te gaan begon dat krap te worden: Arenas viel terug naar plek negen, vlak achter Ogura, terwijl Arbolino met de zesde stek ineens in de buurt begon te komen.

De laatste ronde leverde hevige gevechten op om plek twee en vooral de wereldtitel, achter de ongenaakbare en volgend jaar naar de Moto2 overstappende Fernandez. Foggia pakte de tweede plek, Alcoba finishte als derde en pakte zijn eerste podiumplek. Arbolino werd vijfd, Ogura achtste en Arenas kwam als twaalfde en daarmee nog precies als nieuwe wereldkampioen over de streep.

Nazifoto’s geen bezwaar bij de jongeren van Forum voor Democratie

Als voorzitter van de FvD-jongerenafdeling liet Freek Jansen leden met homofobe en extreemrechtse ideeën blijven terwijl hij klokkenluiders royeerde. De jonge aanhang blijft extremistische ideeën verspreiden.

Update, zondag 11:45 uur 

Er blijk binnen de top van de partij openlijk onenigheid te zijn over de te volgen aanpak:

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Hekendorp

In Hekendorp (gemeente Oudewater, provincie Utrecht) is bij een leghennenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van een kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen van het bedrijf. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt een ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod
In de tienkilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog tien andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van tien kilometer rond het bedrijf in Hekendorp. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Maatregelen
Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken is eerder al uitgebreid. Dit betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

In Amsterdam geboren, maar straks moeten Kamilla (13) en Ashley (15) toch het land uit

Kinderen wier ouders geen geldige verblijfspapieren hebben, wacht een sombere toekomst zodra ze 18 worden. Tot die tijd mogen ze naar school en leiden ze een leven als andere Amsterdamse jongeren. Maar bij volwassenheid moeten ze eigenlijk weg uit Nederland. Dat lot wacht ook Kamilla en Ashley, zo meldt AT5 op haar website

De 13-jarige Kamilla en de 15-jarige Ashley dreigen daarom over een paar jaar in het illegale circuit te komen. Beide kinderen zijn in Amsterdam geboren en getogen en gaan hier naar school. Maar wel zonder papieren.

Uitzetting naar een onbekend land
Omdat hun ouders geen geldige verblijfspapieren hebben, kunnen de kinderen zodra ze 18 jaar worden met hun diploma geen vervolgopleiding doen. Maar ze mogen ook niet werken en ze hebben geen recht op een woning. Ze moeten terug naar het geboorteland van hun ouders. Dat is Brazilië voor Kamilla, de Filipijnen voor Ashley. Ze zijn er nog nooit geweest.

Gaan ze niet terug, dan rest een leven in de informele economie, net als dat van hun ouders en tienduizenden andere ongedocumenteerden in Amsterdam. Uit onderzoek van AT5 en De Balie Live Journalism blijkt dat deze groep veel risico loopt slachtoffer te worden van uitbuiting en andere misstanden. Vooral onderbetaling, wanbetaling en lange werkdagen komen veel voor.

Enorme klap
'Ik heb mijn vrienden hier, kan basketballen, gamen', vertelt Ashley, wiens vader hem vorig jaar vertelde wat hem straks te wachten staat. Het was voor de tiener een enorme klap. Dat hij straks geen profbasketballer kan worden, zoals hij droomt, maar misschien moet gaan schoonmaken net als zijn vader, valt hem zwaar.

'Ik heb niet gekozen voor deze toekomst', aldus Ashley. 'Dat zeg ik wel eens tegen mijn ouders.' Hij hoopt dat de regering oog voor kinderen zoals hij krijgt. 'Ik ben blij hier in Nederland.'

De kinderen mogen nu veel, maar niet alles. Zo mocht Kamilla niet mee op schoolkamp en kan Ashley geen bijbaantje hebben. AT5 sprak de tieners en hun ouders over wat ze denken dat er zal gebeuren.

Van Gerwen verpulvert Anderson en plaatst zich voor kwartfinale Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen heeft zich op grootste wijze geplaatst voor de kwartfinale van de Grand Slam of Darts. Mighty Mike was in Coventry veel te sterk voor Gary Anderson: 10-2.

In de kwartfinale speelt Van Gerwen zondag tegen Simon Whitlock. De Grand Slam of Darts werd vorig jaar gewonnen door Gerwyn Price. Eerder op de avond wisten Michael Smith (10-9 tegen Rob Cross) en Damon Heta (10-7 tegen Devon Petersen) zich al plaatsen voor de kwartfinales. Vrijdag schaarden Dimitri van den Bergh, James Wade, Whitlock en Jose de Sousa zich al bij de laatste acht darters van het grote PDC-televisietoernooi.

"Het zag er uit als een makkelijke overwinning en het voelde ook als een makkelijke overwinning”, aldus Van Gerwen. "Als je Gary Anderson vroeg onder druk kan zetten, maak je het hem heel moeilijk. Mijn finishes waren goed vandaag. Mijn vorm wordt beter en dat is het belangrijkste voor mij.”

Dirk van Duijvenbode en Jermaine Wattimena werden eerder al uitgeschakeld op de Grand Slam in Coventry. Ook Nathan Aspinall is geplaatst voor de kwartfinales van de Grand Slam of Darts. In de tweede ronde rekende hij knap af met titelverdediger Gerwyn Price: 10-8.

Lange tijd had Price geen antwoord op het goede spel van Aspinall, die zelfs een voorsprong van 7-3 verdedigde. Price kwam terug in de wedstrijd, het bleek niet genoeg. Uiteindelijk trok Aspinall alsnog aan het langste eind, door de laatste drie legs te winnen. Zodoende stelde Aspinall het laatste ticket voor de kwartfinale veilig. Hij treft dan de Belg Dimitri van den Bergh.

Grand Slam of Darts - achtste finales vrijdag
Dimitri Van den Bergh 10-3 Jonny Clayton
James Wade 10-4 Ian White
Simon Whitlock 10-6 Adam Hunt
Jose De Sousa 10-7 Dave Chisnall

Achtste finales - zaterdag
Michael Smith 10-9 Rob Cross
Damon Heta 10-7 Devon Petersen
Michael van Gerwen 10-2 Gary Anderson
Nathan Aspinall 10-8 Gerwyn Price

Kwartfinales - zondag vanaf 14.00 uur - live op Videoland
Michael Smith v Jose De Sousa
Damon Heta v James Wade

Vanaf 20.00 uur - live op RTL7
Nathan Aspinall v Dimitri Van den Bergh
Michael van Gerwen v Simon Whitlock

Onderzoek naar schietpartij Arnhem

Vrijdagmiddag  werd er aan de Cronjéstraat een zwaargewonde man in een auto aangetroffen. Toen agenten ter plaatse kwamen zagen ze dat de man was neergeschoten. Samen met de andere hulpdiensten werd er hulpverlening opgestart. Korte tijd daarna overleed het slachtoffer. Het gaat om een 55-jarige man uit Laren (Gld).

Er is direct een onderzoek gestart. In het onderzoek stuitte de politie op informatie die leidde naar een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem. Omdat er mogelijk wapens in het spel waren, werd er groot opgeschaald. Rond twee uur ’s nachts is de Dienst Speciale Interventies de woning binnengegaan. Daar werd een zwaargewonde man aangetroffen. De man is overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij is overleden. Over zijn identiteit doet de politie op dit moment geen uitspraken.

Link met andere zaken
In de media gaan verschillende berichten over een link met een misdrijf in Amersfoort. Ook wordt er gesproken over een onbekend slachtoffer. De recherche kent deze verhalen en doet hier onderzoek naar. Het onderzoek is volop gaande om vast te stellen wat er precies is gebeurd. Over de link tussen de verschillende locaties en overleden personen kunnen daarom nog geen mededelingen gedaan worden.

Juventus wint bij rentree De Ligt dankzij doelpunten Cristiano Ronaldo

Matthijs de Ligt heeft zaterdagavond zijn rentree gemaakt bij Juventus. De Nederlandse verdediger, die ruim drie maanden langs de kant stond na een operatie aan zijn schouder, begon in de basis en won met 2-0 van Cagliari dankzij twee doelpunten van Cristiano Ronaldo.

De Ligt speelde de hele wedstrijd mee bij Juventus dat in de eerste helft de beide treffers van het duel maakte. De eerste treffer kwam er na een mooie aanval, waarna Cristiano Ronaldo diagonaal raak schoot. Vlak na de openingstreffer scoorde de Portugees ook nog uit een corner, waarna hij zijn seizoensaantal bracht op acht doelpunten en medetopscoorder is in de Serie A, samen met Zlatan Ibrahimović.

Na de rust leek Cagliari nog de aansluitingstreffer te maken via Ragnar Klavan, maar die werd afgekeurd doordat de oud-speler van Heracles en AZ buitenspel stond. Na het buitenspeldoelpunt kwam Juventus niet meer in de problemen en steeg de ploeg van De Ligt naar de tweede plaats in de Serie A.

FOK! Wat een weer: Motregen en opklaringen

In de ochtend valt in het zuiden en midden motregen. In het noorden is het droog met opklaringen. De opklaringen breiden zich langzaam verder zuidwaarts uit. In het zuidoosten klaart het pas op na zonsondergang. De maxima komen uit rond 11°C en de west- tot zuidwestenwind is overwegend matig, langs de kust eerst nog (vrij) krachtig.

In de nacht naar maandag is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen waarbij er in het noorden nog een enkele lichte bui kan voorkomen. Vooral in het zuidoosten ontstaat plaatselijk mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets boven het vriespunt in langdurige opklaringen in het midden en oosten tot 6°C vlak aan zee. Er staat een zwakke zuidwestenwind, langs de kust is de wind westelijk en matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Maandagochtend zijn er opklaringen. De mist in het zuidoosten lost pas in de loop van de ochtend op. De rest van de dag zijn er naast wat kleine stapelwolken flinke perioden met zon, het blijft overal droog. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig. In de loop van de middag draait de wind naar een zuidelijke richting. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Door de bagger tussen de koeien (Foto: FOK!)
Door de bagger tussen de koeien (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Atlético wint van Barcelona na blunder Ter Stegen

Ronald Koeman heeft zaterdagavond met Barcelona de topper in La Liga tegen Atlético Madrid verloren met 1-0, waardoor het verschil tussen Atlético Madrid en Barcelona opgelopen is tot negen punten. Barcelona staat na acht wedstrijden op een teleurstellende tiende plaats.

In de beginfase van de wedstrijd waren er kansen genoeg. Antoine Griezmann schoot net over, Saúl was dicht bij een treffer met een fraai afstandsschot, Marcos Llorente raakte de lat. Maar ondanks de kansen in de openingsfase zakte de wedstrijd een beetje in en het leek erop dat het bij rust 0-0 zou staan, maar met nog één minuut te spelen ging het fout achterin bij Barcelona. Gerard Piqué verspeelde de bal, waarna de bal in de diepte werd gespeeld waar Barça-doelman zich helemaal op verkeek. Marc-André ter Stegen kwam veel te ver zijn doel uit, en werd makkelijk omspeeld door de Belg Yannick Carrasco, die de 1-0 binnenschoot in een leeg doel.

In de tweede helft zocht Barcelona naar de gelijkmaker, maar tot veel leidde dat niet. Clément Lenglet kreeg nog een aardige kopkans in het begin van de tweede helft, maar die werd gepakt door de Atlético-doelman. Door de nederlaag van Barcelona is het gat naar Atlético Madrid opgelopen tot negen punten.

COVID-19: Tientallen kinderen liepen gezondheidsschade op door eerste golf

Tientallen kinderen in Nederland hebben gezondheidsschade opgelopen doordat ze later medische zorg kregen tijdens de eerste golf van de corona-uitbraak. Bij zeker 51 kinderen is afgelopen voorjaar "bijkomende schade" ontstaan door gemiste of vertraagde zorg, maar dit is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg.

Het werkelijke aantal kinderen met zulke schade 'is koffiedik kijken', aldus onderzoeker Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Illy en Daniëlle Jansen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vroegen kinderartsen om hun ervaringen door te geven. Ze kregen antwoorden uit het hele land. Meer hierover op Skipr.

PSV-fans brengen massaal eerbetoon aan geliefde oud-voorzitter Van Raaij

Enkele duizenden PSV-supporters hebben zaterdagmiddag bij het Philips Stadion een laatste eerbetoon gebracht aan de deze week overleden oud-voorzitter Harry van Raaij. Voor de rouwstoet was er applaus en siervuurwerk bij het stadion, waar de fans zich in grote getale hadden verzameld. Meer hierover in het AD.

Pooier (39) veroordeeld tot 42 maanden cel en schadevergoeding

Een 39-jarige man krijgt een celstraf opgelegd van 42 maanden vanwege gedwongen prostitutie en uitbuiting. Daarnaast moet hij zijn slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van meer dan een ton. Zo meldt AT5.

Het slachtoffer heeft onder dwang in de prostitutie gewerkt van september 2014 tot en met maart 2019. Hierbij werd ze misleid en uitgebuit met geweld.

De vrouw leerde de 39-jarige man in april 2014 kennen in Roemenië. Op dat moment werkte de vrouw in een bar. Ze had weinig financiële middelen en bevond zich in een voogdijstrijd over haar zoontje met haar ex-partner. De man bood aan haar te helpen en begon haar het hof te maken, waardoor er een relatie ontstond tussen de twee.

Gedwongen prostitutie
Tijdens een latere ontmoeting vertelde de man aan het slachtoffer dat ze op de Wallen veel geld kon verdienen. Hij bood haar aan om daar een keer te gaan kijken. Vervolgens nam de man haar in september 2014 vanuit het buitenland mee naar Amsterdam.

Eind september 2014, vlak na haar 21e verjaardag, begon het slachtoffer te werken in de Amsterdamse prostitutie. Vanaf dat moment nam de man regelmatig geld van haar af. Op dat moment had de man ook een relatie met een andere vrouw. Dat terwijl hij het slachtoffer een gezamenlijke toekomst voorspiegelde.

Oordeel rechtbank
De rechter vindt dat de man geen verantwoordelijkheid nam voor zijn gedrag. Eerst beriep hij zich op zijn zwijgrecht en later ontkende of bagatelliseerde hij alles. Bovendien zocht hij, terwijl hij vastzat, weer contact met de vrouw en manipuleerde haar zo dat zij in eerste instantie haar eerdere verklaringen wilde intrekken.

Hoewel het geweld niet stelselmatig was, moest het slachtoffer veel verdienen om de man tevreden te houden. De man heeft hij de jonge vrouw, die in een kwetsbare positie zat, bewogen om in de prostitutie te gaan werken.

De rechter oordeelt dat de man schuldig is geweest aan mensenhandel en legt daarom een celstraf op van 42 maanden. Daarnaast krijgt het slachtoffer een schadevergoeding van 161.900 euro.

Boeren in Twente schieten Circus Renz te hulp: ‘Dieren in nood laat je niet stikken’

Bijna honderd boeren uit de regio tussen Hardenberg en Wierden hebben de afgelopen dagen gereageerd op de noodkreet van Circus Renz. Het eten voor de dieren is vrijwel op en het circus heeft niet de financiële middelen om de wintervoorraad aan te vullen. Boeren hebben het nu zelf ook moeilijk, ‘maar dieren in nood laat je niet stikken’. Meer hierover in Tubantia.

Freestyleskiërs openen seizoen met slopestyle in Stubai

In het Oostenrijkse Stubai is ook voor de freestyleskiërs het World Cup-seizoen begonnen, in elk geval op de slopestyle. De mannen en vrouwen kwamen er zaterdag in actie, zonder Nederlandse deelname.

Bij de mannen ging de winst naar de Zwitser Andri Ragettli, nog altijd slechts 22 jaren jong, maar wel al goed voor drie eindzeges op de slopestyle en één op de big air. Met 94,00 punten in de eerste run pakte de Zwitser al genoeg voor de winst, alleen de Noor Christian Nummedal (91,75) kwam in de buurt. Diens landgenoot Ferdinand Dahl pakte met 87,25 punten de derde plek.

De 18-jarige Française Tess Ledeux pakte bij de vrouwen de winst met de 89,00 punten die ze in haar eerste run scoorde, waarna haar tweede run vooral een zegetocht was. Johanne Killi uit Noorwegen pakte met 81,00 punten de tweede plek, voor de 17-jarige Amerikaans-Chinese Eileen Gu (77,00). De Estse favoriete Kelly Sildaru, de beste in de kwalificatie, startte in de finale niet.

De finales, met Ragettli's winnende run vanaf 19:00 minuten, die van Ledeux staat er helaas niet op

Laatste reviews en specials
review
PlayStation 5
special
Random Pics van de Dag #167
review
Call of Duty: Black Ops Cold War
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #29
special
VrijMiBabes #29 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #166
©FOK.nl e.a.