Skiester Vlhova slaat toe boven de poolcirkel, tweede rendier is binnen

In het Finse Levi, ver boven de poolcirkel, is het eerste slalomweekeinde in de World Cup alpineskiën afgesloten. Dat leverde een fraaie dubbelslag op voor Petra Vlhova, die gelijk een klap uitdeelde in de strijd om de algemene World Cup én een tweede rendier in één week won, de prijs in Levi.

De strijd tussen de Slowaakse Petra Vlhova en de Amerikaanse Mikaela Shiffrin werd in de eerste run flink verstoord en wel vanuit Zwitserse hoek. Michelle Gisin noteerde dezelfde tijd als Vlhova, de twee gingen samen aan de leiding. Wendy Holdener gaf 0,23 seconden toe en bleef Shiffrin (+0,37) daarmee ook nog voor.

De Canadese Laurence St-Germain (+0,55) was best of the rest en voerde een forse groep dames aan die klaar stonden om van eventuele fouten van de top-4 te profiteren. De prestatie van de dag was er misschien wel voor Rosa Pohjoläinen: de pas 17-jarige Finse ging als 63e naar beneden en noteerde de veertiende tijd, nadat ze zaterdag met een bloedsnelle tussentijd nog onderuit ging.

Met de top-4 nog te gaan in de tweede run had Katharina Liensberger, zesde na run één, de leiding in handen, voor haar Oostenrijkse landgenotes Franziska Gritsch en Katharina Truppe. Shiffrin kwam zowaar 0,43 seconden áchter Liensberger terecht en ook Holdener haalde het niet: 0,29 tellen achter Liensberger. Vlhova, de winnares van zaterdag, hield wél stand en dook exact een halve seconde onder de tijd van de Oostenrijkse door, met alleen Gisin nog bovenaan de piste.

De Zwitserse was niet snel genoeg en gaf 0,31 seconden toe, maar pakte met plek twee wel haar beste slalomprestatie ooit, achter Vlhova en voor Liensberger. Shiffrin eindigde als vijfde, de eerste keer in 41 (!) wedstrijden dat ze wél finishte, maar níet op het podium stond.

De Nederlandse Adriana Jelinkova bleef in de eerste run steken op de 47e plek.