Zinderende strijd om Moto3-wereldtitel beslist in slotronden

Op het circuit van Portimão is het wereldkampioenschap in de Moto3 zondag beslist. De allerlaatste race van een spannend jaar werd verreden op het fraaie en dankzij de COVID-19-pandemie toegevoegde Portugese circuit, waar tot de laatste ronde gestreden werd.

Drie man maakten nog kans op de wereldtitel: Albert Arenas begon als leider in de titelstrijd, Ai Ogura volgde op acht punten en Tony Arbolino had elf punten achterstand, waarbij Arenas en Ogura vanaf rij twee vertrokken en Arbolino vanuit het achterveld. Raul Fernandez vertrok voor de zesde keer vanaf poleposition, naast Jeremy Alcoba en Ayumu Sasaki en Fernandez pakte bij de start de leiding.

Tatsuki Suzuki volgde, Ogura worstelde zich langs concurrent Arenas naar de derde plek en Arbolino schoof in een handvol bochten op van de 27e naar de 17e plek. Zoals wel vaker dit jaar sloeg Fernandez een gat naar een groep van zeven man, waaronder Arenas en Ogura. Halverwege was het beeld nog niet heel anders, maar dat kwam er wel aan: Dennis Foggia, Jaume Masia, Arbolino en nog een hele meute kwam aansluiten bij de om plek twee strijdende groep.

Foggia en Masia werkten zich snel naar de leiding van de nu veel grotere groep, Arenas en Ogura zakten wat terug, waarbij Arenas de virtuele wereldtitel nog altijd in handen had. Met vier ronden te gaan begon dat krap te worden: Arenas viel terug naar plek negen, vlak achter Ogura, terwijl Arbolino met de zesde stek ineens in de buurt begon te komen.

De laatste ronde leverde hevige gevechten op om plek twee en vooral de wereldtitel, achter de ongenaakbare en volgend jaar naar de Moto2 overstappende Fernandez. Foggia pakte de tweede plek, Alcoba finishte als derde en pakte zijn eerste podiumplek. Arbolino werd vijfd, Ogura achtste en Arenas kwam als twaalfde en daarmee nog precies als nieuwe wereldkampioen over de streep.