Roest na schitterende 10 kilometer eindelijk Nederlands allroundkampioen

Patrick Roest heeft zich voor het eerst laten kronen tot Nederlands kampioen allround. De drievoudig wereldkampioen, die op NK's alleen in 2015 (15e), 2016 (brons) en 2017 (zilver) van de partij was, kwam op de tien kilometer niet meer in de problemen.

Na drie afstanden had Roest een voorsprong van tien seconden op Marcel Bosker, die een scherpe 13:06,88 minuten liet noteren in zijn race tegen Koen Verweij, die hij op een rondje wist te zetten en die finishte in 13:38,68 minuten. Roest nam het op tegen Marwin Talsma, de nummer vier in het klassement en de nationaal kampioen op de tien kilometer.

Roest en Talsma maakten er een uitermate fraaie strijd van, waarin Talsma in de slotfase de bovenhand leek te hebben. Roest gaf zich echter niet gewonnen en perste er nog een fenomenale slotronde van 28,04 seconden uit, maar dat was nét niet genoeg: Talsma won de afstand in 13:01,43 minuten, vlak voor de 13:01,54 van Roest.

In het klassement was Roest wel een klasse apart en zijn eerste nationale allroundtitel is een feit. Bosker wipte ruim over Verweij heen en Talsma klom naar een bronzen medaille, voor Chris Huizinga en Verweij. De tieners Beau Snellink en Remo Slotegraaf maakten indruk met plek zes en zeven, Bart de Vries sluit de top-8 af.