Ook Moto2-wereldtitel na zenuwslopende strijd beslist

Na het vergeven van de MotoGP-wereldtitel vorige week en de Moto3-wereldtitel eerder op de zondag was het op het Portugese circuit van Portimão zondagmiddag tijd voor de Moto2. Ook daar was het nog bijzonder lang spannend in de strijd om de wereldtitel.

De laatste wereldtitel die dit jaar nog vergeven moest worden was die in de Moto2, met in elk geval in theorie nog vier kanshebbers. Enea Bastianini had een vrij ruime leiding in de stand, die hij in de afgelopen twee races overnam van Sam Lowes. De Brit moest veertien punten goedmaken, maar had een flink geblesseerde en mogelijk zelfs gebroken hand. Luca Marini stond op achttien punten op de derde plek en met 23 punten achterstand was er ook voor Marco Bezzecchi nog een kans(je).

Remy Gardner vertrok vanaf poleposition, Marini en Fabio di Giannantonio stonden ernaast en Bastianini en Lowes vertrokken vanaf de tweede rij. Gardner pakte bij de start de leiding, Bastianini schoof door naar plek twee, voor Marini, Jorge Martin en Lowes, terwijl Di Giannantonio een ontzettend slechte start kende en in de eerste bocht zelfs al onderuit schoof. Gardner sloeg een klein gaatje, Marini, de gehavende Lowes en Bastianini volgden in een strijd om plek twee én de wereldtitel.

Gardner kon het gat niet vasthouden en werd na acht ronden gepakt door Marini en Lowes, terwijl Bastianini op plek vijf reed: daarmee stond hij virtueel nog wel aan de leiding, maar Marini en Lowes zaten er vier en vijf punten achter. Halverwege sloeg Marini een gaatje, terwijl Lowes bijgehaald werd door Gardner. Daarachter reed Bezzecchi op de vierde plek, voor Augusto Fernandez, Martin en Bastianini, die met Marini op kop hooguit nog één plek in mocht leveren.

Vijf ronden voor het einde maakte Lowes een foutje, waardoor hij afhaakte bij Gardner, die zelf dan weer aansloot bij Marini. Op flinke afstand reden Bezzecchi, Fernandez en Bastianini, die nog altijd moest hopen dat Lowes niet naar de leiding zou gaan. In de voorlaatste ronde opende Gardner met succes de aanval op Marini's leiding en daarmee leek het WK ook gelijk gedaan, want Lowes kon dat tempo niet meer bijbenen.

De zoon van Wayne Gardner, de wereldkampioen 500cc van 1987, hield vol en pakte zijn allereerste overwinning, Marini en Lowes completeerden het podium, voor Bezzecchi en Bastianini, die daarmee toch de wereldtitel voor zich op wist te eisen. Bo Bendsneyder reed een degelijke race en kwam als dertiende over de finish.