FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 november 2020

Eerste MotoGP-pole voor Oliveira, Canet ontsnapt aan horrorcrash

Miguel Oliveira heeft zijn eerste poleposition in de MotoGP te pakken. De Portugees neemt zo uitgerekend in eigen land op fraaie wijze afscheid van het Tech 3-team, dat hij volgend jaar inruilt voor een plekje in het fabrieksteam van KTM.

Op het circuit van Portimão werd Oliveira de eerste Portugees ooit met een poleposition op het hoogste niveau in de wegracerij. Hij was 0,044 seconden sneller dan de Petronas Yamaha van Franco Morbidelli, terwijl Jack Miller op de Pramac Ducati op 0,146 seconden de eerste rij compleet maakte. Cal Crutchlow, die volgend jaar testrijder bij Yamaha wordt, zette zijn LCR Honda op de vierde plek, naast Morbidelli's teamgenoot Fabio Quartararo en de Duitser Stefan Bradl, die er bij Repsol Honda als vervanger van Marc Marquez het hele jaar nauwelijks aan te pas kwam, tot zaterdag.

Johann Zarco, Maverick Viñales en Pol Espargaro vormen de derde startrij, Alex Rins, Takaaki Nakagami en Andrea Dovizioso vertrekken vanaf rij vier. Kersvers wereldkampioen Joan Mir viel behoorlijk tegen: hij zette zijn Suzuki op de twintigste stek, pal achter de vanaf plek zeventien startende Valentino Rossi, die na vele jaren afscheid gaat nemen van het fabrieksteam van Yamaha - Il Dottore rijdt volgend jaar bij Petronas Yamaha, het dit jaar veel beter presterende satellietteam van de fabrikant.

Moto2
In de Moto2 ging de poleposition ietwat verrassend naar Remy Gardner, zijn tweede van het jaar. WK-outsider Luca Marini gaf 0,118 seconden toe en vertrekt vanaf plek twee, naast Fabio di Giannantonio. WK-leider Enea Bastianini en voornaamste uitdager Sam Lowes starten van plek vier en vijf, Marco Bezzecchi - die zondag een wonder nodig heeft om de wereldtitel te pakken - vertrekt vanaf de twaalfde stek. Bo Bendsneyder zat er aanvankelijk lekker bij, maar kon net geen goede slipstream vinden en start als zestiende, wat mét een beetje lekkere slipstream makkelijk een top-10-klassering had kunnen zijn.

Overigens ontsnapte Aron Canet vroeg in de tweede kwalificatiesessie nog aan zware verwondingen of erger: hij schoof onderuit op de top van een van de heuvels van het circuit, waardoor aanstormende rijders hem pas erg laat zagen. Een opkrabbelende Canet had pure mazzel en werd nét niet geraakt door op volle snelheid aanstormende rijders.

Moto3
De poleposition in de Moto3 ging voor alweer de zesde keer naar Raul Fernandez, die volgend jaar in de Moto2 gaat rijden. De Spanjaard was duidelijk de snelste in een vreemde, doch typische kwalificatie: het halve veld zat dusdanig te klooien dat ze te laat over start/finish kwamen en niet nog een snelle ronde konden noteren. Jeremy Alcoba (+0,185) en Ayumu Sasaki (+0,240) completeren de eerste startrij, WK-leider Albert Arenas start als zesde, één plek naast WK-rivaal Ai Ogura. De derde kanshebber op de titel, Tony Arbolino, zat in de eerste sessie enorm te klooien en start vanaf de voorlaatste rij.

Zondag
De warmups beginnen zondag om 10.00 uur, de Moto3 opent om 12.00 uur de racedag. Om 13.20 uur is het de beurt aan de Moto2 en het op z'n minst bijzondere jaar 2020 wordt afgesloten door de MotoGP, met de start om 15.00 uur.

Uitslag PEC Zwolle - FC Utrecht

FC Utrecht heeft vanavond opnieuw niet kunnen winnen. In Zwolle kwam FC Utrecht niet verder dan een gelijkspel tegen PEC Zwolle: 1-1.

Na een half uur spelen kwam PEC Zwolle op gelukkige wijze op voorsprong. Een schot van Mustafa Saymak werd van richting veranderd door Django Warmerdam. Dat was ook de ruststand.

Een kwartier na rust kwam FC Utrecht op gelijke hoogte via Mimoun Mahi uit een pass van Adam Maher. In het vervolg van de tweede helft was PEC toch nog dicht bij de winst. Eerst werd een doelpunt van Zwolle door de VAR afgekeurd en later was Eliano Reijnders nog bij de 2-1, maar zijn inzet belandde via een verdediger van Utrecht op de paal.

PEC Zwolle

1 - 1

FC Utrecht

 32' Warmerdam (E.D)    59' Mahi
 
 Gele kaart: Paal, Huiberts,Lam, (PEC Zwolle), St.Jago,Gustafson,Elia, (FC Utrecht)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zetterer
v.Wermeskerken
Kersten (Doue/76)
Lam
Paal
Huiberts (Drost/67)
Nakayama
Saymak (Strieder/ 67)
Reijnders (v.Duinen/82)
Tedic
Pherai
  Paes
Troupée
St.Jago
Janssen (Hoogma/26)
Warmerdam
Maher
Gustafson
v.Overeem (v.d.Streek/77)
Kerk
Mahi (Dalmau/76)
Ramselaar (Elia/ 86)

Ajax loot FC Utrecht in KNVB Beker; Feyenoord en AZ vrij

De loting voor de tweede ronde van de KNVB Beker heeft Ajax gekoppeld aan FC Utrecht. PSV gaat op bezoek bij De Graafschap, terwijl Feyenoord en AZ zijn vrijgeloot. Negen teams kregen via loting toegang tot de volgende ronde omdat de amateurclubs uit het toernooi zijn gehaald.

Willem II krijgt Vitesse op bezoek en FC Groningen mag afreizen naar FC Emmen. De wedstrijden worden gespeeld op 15, 16 en 17 december. 

Spurs pakken koppositie Premier League na winst op City

Tottenham Hotspur heeft de topper tegen Manchester City gewonnen. De Londense club won met Steven Bergwijn in de basis met 2-0. Son Heung-min scoorde al na vijf minuten de openingstreffer. In de tweede helft bepaalde invaller Giovani Lo Celso de eindstand. De ploeg van manager José Mourinho staat met twintig punten uit negen wedstrijden voor het eerst in zes jaar aan kop van de Premier League.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Newcastle United - Chelsea 0-2
Aston Villa - Brighton & Hove Albion 1-2
Tottenham Hotspur - Manchester City 2-0
Manchester United - West Bromwich Albion 1-0

Bayern laat punten liggen tegen Werder Bremen, Weghorst opnieuw trefzeker

Bayern München heeft zaterdag verrassend punten laten liggen tegen Werder Bremen. De koploper kwam in eigen huis niet verder dan 1-1. Het gelijkspel was een mooi verjaardagscadeau voor Peter Bosz. De Nederlandse trainer won met zijn ploeg Bayer Leverkusen met 1-2 van Arminia Bielefeld. Door het resultaat is Leverkusen de koploper tot op één punt genaderd. Wout Weghorst scoorde voor VfL Wolfsburg de openingstreffer in het met 0-2 gewonnen uitduel tegen Schalke 04.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
1899 Hoffenheim - VfB Stuttgart 3-3
Arminia Bielefeld - Bayer Leverkusen 1-2
Bayern München - Werder Bremen 1-1
Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg 1-1
Schalke 04 - VfL Wolfsburg 0-2
Eintracht Frankfurt - RB Leipzig 1-1
Hertha BSC - Borussia Dortmund 2-5

Uitslag FC Groningen - Vitesse

Vitesse heeft een punt overgehouden aan het bezoek bij FC Groningen. Door het gelijkspel in Groningen is Vitesse even alleen koploper in de eredivisie.

Patrick Joosten opende na een klein half uur de score na een afstandsschot waar Vitesse-doelman Remko Pasveer er niet helemaal goed uitzag. Maar nog voor rust maakte de Arnhemmers alweer gelijk via Loïs Openda.

In de tweede helft kreeg Armando Broja een levensgrote kans om Vitesse naar de overwinning te schieten, maar de aanvaller schoot hoog over, waardoor de beide punten genoegen moesten nemen met één punt.

FC Groningen

1 - 1

Vitesse

 29' Joosten    45' Openda
 
 Gele kaart: v.Hintum, Dammers, (FC Groningen), Bero, (Vitesse)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Dammers
Itakura
v.Hintum
J.v.Kaam
D.v.Kaam
Matusiwa
Gudmundsson (Balk/75)
Joosten (El Hankouri/75)
El Messaoudi
Larsen
  Pasveer
Rasmussen
Doekhi
Hajek (Buitink/46)
Dasa
Bero
Tannane
Tronstad
Wittek
Openda (Gong/81)
Broja (Huisman/81)

Uitslag Willem II - VVV-Venlo

Willem II heeft zaterdagavond met 2-1 gewonnen van VVV-Venlo. Beide clubs hebben na negen speelrondes acht punten.

Willem II begon sterk aan de wedstrijd. Binnen twintig minuten kwamen de Tilburgers dankzij doelpunten van Pavlidis en Saglam op een ruime voorsprong. VVV werd vervolgens gevaarlijker. In de 34e minuut scoorde Giakoumakis de aansluitingstreffer. De Limburgers waren vervolgens dicht bij de gelijkmaker.

Na rust waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar kansen werden nauwelijks gecreëerd. In de blessuretijd was John dicht bij de 2-2.

Willem II

2 - 1

VVV-Venlo

 7' Pavlidis
 18' Saglam
   34' Giakoumakis
 
 Gele kaart: Llonch, Trésor, (Willem II), Hunte, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Owusu (Schippers/81)
Holmén
Peters
Nelom
Nunnely (Yeboah/67)
Saglam
Trésor
Llonch
Romeny
Pavlidis (Gladon/79)
  Kirschbaum
Pachonik
Gelmi (Machach/89)
Swinkels
Schäfer (Kum/84)
V. v. Crooy
Post
Linthorst (J. John/80)
Hunte (Hupperts/80)
Giakoumakis (v. Dijck/84)
Arias

Schansspringers Oostenrijk en Duitsland strijden om eerste World Cup-winst

In het Poolse Wisla is het World Cup-seizoen voor de schansspringers van start gegaan. Vrijdag werd de kwalificatie al gehouden voor de individuele wedstrijd van zondag, maar zaterdag ging het seizoen van start met de eerste echte wedstrijd en wel voor landenteams.

Drie landen stonden na de eerste ronde duidelijk los van de rest: Duitsland en Oostenrijk stonden binnen één punt van elkaar, met respectievelijk Constantin Schmid en verrassend genoeg Stefan Kraft als de wat zwakkere schakels. Polen volgde vooral dankzij sterke optredens van Piotr Zyla en Dawid Kubacki op kleine afstand, Noorwegen, Japan en Slovenië streden om plek vier.

Gedurende de tweede ronde haakte Polen af in de strijd om de winst, Michael Hayböck hielp Oostenrijk naar een grotere voorsprong, mede geholpen door een matige sprong van Schmid. Vervolgens sprong Philipp Aschenwald echter niet zo best, waarna Pius Paschke het gat bijna kon dichten en na gelijkwaardige sprongen van Daniel Huber (Oostenrijk) en Karl Geiger (Duitsland) was het verschil nog klein.

De slotspringers moesten het dus gaan beslissen, waarbij Eisenbichler het duel opende met een niet al te geweldige sprong. Ook de sprong van Kraft was bepaald niet fantastisch, maar het was wel genoeg om Oostenrijk naar de winst te helpen, voor Duitsland en Polen.

Omtzigt legt aan Krol uit waar opmerkelijke reclame online vandaan komt

Henk Krol las vandaag online het verhaal over de nazi-foto's bij de jongerenafdeling van Forum voor Democratie en daarbij viel hem de reclame die Google hem daarbij voorschotelde op......

Gelukkig was daar Pieter Omtzigt om Krol te wijzen op de oorzaak van 'opmerkelijke reclame':

Oekraïnse klimmer verrast Russische speedklimmers

In Moskou is het Europees kampioenschap sportklimmen van start gegaan, op de World Cup in Briançon in de zomer na zo ongeveer het enige klimevenement in 2020 waar wereldtoppers aan de start staan, nadat bijna het hele seizoen afgelast werd.

Zaterdag stond het eerste onderdeel op het programma, het speedklimmen. Daarbij wordt een vijftien meter hoge muur met altijd dezelfde indeling zo snel mogelijk beklommen. Na de kwalificatie, waarin iedereen een tijd neerzet, volgt een knockoutfase voor de beste zestien, waarin het telkens om één heat gaat: verlies je, val je of start je vals, dan ben je klaar.

De eerste halve finale bij de mannen was razendspannend: de Rus Lev Rudatskiy was met 5,648 seconden welgeteld twee duizendsten van een seconde sneller dan de Pool Marcin Dzienski, waarna de Oekraïner Danyil Boldyrev (5,902) de Rus Vladislav Deulin (6,592) klopte. In de strijd om brons was Dzienski met 5,596 - amper een tiende boven het wereldrecord - te snel voor de 5,733 van Deulin. Boldyrev wist in de finale nog een Rus te verrassen, zijn derde op rij, door met 5,697 te winnen van Rudatskiy (5,741).

Bij de vrouwen werd het een Russisch feestje, nadat Yulia Kaplina in de kwalificaties met 6,96 seconden als tweede vrouw ooit onder de zeven seconden dook. De kersverse wereldrecordhoudster viel echter al vroeg in de halve finale tegen landgenote Ekaterina Barashchuk, terwijl Elizaveta Ivanova (7,939) de Poolse Aleksandra Kalucka zag vallen. Kaplina was met een toptijd van 7,055 wel goed voor brons tegen de 8,301 van Kalucka, het goud ging in een mooi Russisch onderonsje naar Barashchuk (7,375), die Ivanova (7,447) klopte.

Nederlanders waren niet van de partij, namens België strandden Chloe Caulier en Nicolas Collin in de achtste finales.

De knockoutfase, met vanaf 1:27 uur de strijd om de medailles

De Keuken Kampioen Divisie; ronde 13

Dit weekend staat speelronde 13 op het programma in de Keuken Kampioen Divisie. Er zijn al twee wedstrijden gespeeld wat voor een nieuwe koploper heeft gezorgd. SC Cambuur versloeg De Graafschap waardoor zij bovenaan de lijst staan met zelfs nog een wedstrijd te gaan. Echter kan Almere City FC nog roet in het eten gooien door zaterdag te winnen Go Ahead Eagles.

Vrijdagavond zal Fox 1 tweemaal een schakelprogramma presenteren en worden FC Eindhoven - NAC Breda en Almere City FC - Go Ahead Eagles zaterdag live uitgezonden op Fox 1. 

Maandag en dinsdag staan er nog drie inhaalwedstrijden op het programma; Jong AZ - N.E.C, Jong Ajax - FC Volendam en Jong PSV - Jong Utrecht. Deze wedstrijden zijn live te zien op Fox 1.

Uitslagen speelronde 13:

         
Donderdag, 18:45        
Telstar 2 - 0 FC Dordrecht
Donderdag, 21:00        
De Graafschap 0 - 2 SC Cambuur
Vrijdag, 18:45        
N.E.C. 1 - 1 Roda JC
FC Volendam 1 - 1 Top Oss
Excelsior 4 - 1 Jong AZ
Vrijdag, 21:00u        
MVV Maastricht 3 - 3 Jong PSV
FC Den Bosch 2 - 2 Jong Ajax
Jong FC Utrecht 2 - 1 Helmond Sport
Zaterdag, 14:00u        
FC Eindhoven 2 - 4 NAC Breda
Zaterdag, 16:30        
Almere City FC 3 - 0 Go Ahead Eagles 

Brand bij distributiecentrum Jumbo in Raalte

Een groot deel van de klanten van Jumbo, dat online besteld heeft, hoeft dit weekend niet te rekenen op deze boodschappen. Door een grote brand vanochtend in het distributiecentrum van de Jumbo in Raalte kan de supermarktketen de boodschappen niet leveren.

Zembla onderzocht de inzet van politiehonden als geweldsmiddel

De politiehond is het op één na hoogste geweldsmiddel van de politie. Na het pistool komt de diensthond. Voor het gebruik van vuurwapens, pepperspray en wapenstok zijn er duidelijke instructies over hoe, wanneer en tegen wie ze mogen worden ingezet. Vreemd genoeg zijn die er niet voor de inzet van de politiehond.

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma Zembla deed de afgelopen maanden onderzoek naar de landelijke inzet van de politiehond als geweldsmiddel. Wat betekent het ontbreken van regels voor de inzet van politiehonden en wat zijn de gevolgen hiervan? De bevindingen van hun onderzoek presenteerden ze donderdag in de uitzending "Bijten als Beloning".

Door de politiek en media is er geschokt gereageerd op "Bijten als beloning" , Henk van Essen, korpschef Nationale Politie, ziet door de uitzending aanleiding om opnieuw te onderzoeken of er scherpere regels moeten komen rond de inzet van surveillancehonden.

Op 19 november, de dag van de uitzending "Bijten als beloning" van Zembla, publiceerde de politie als inleiding van het programma "Inzet hond gebeurt volgens duidelijke richtlijnen"


Reactie van de politie op de uitzending van Zembla van 19 november:

Als de politie geweld gebruikt ziet dat er meestal heftig uit. Voor de beelden die Zembla donderdagavond liet zien waarbij de politie een surveillancehond inzet, geldt dat ook. De surveillancehond is na het vuurwapen het zwaarste geweldsmiddel dat de politie kan inzetten en dat doet de politie in beginsel alleen als daar aanleiding voor is, zoals een aanhouding met verhoogd risico of wanneer de openbare orde ernstig in het geding is.

Korpschef Henk van Essen: ‘De Nationale ombudsman heeft eerder terecht aandacht gevraagd voor de inzet van surveillancehonden. Een breed samengestelde adviescommissie heeft zich over de opvolging van de aanbevelingen van de ombudsman gebogen en daarover een advies uitgebracht. Dat advies krijgt een formele plaats in de nieuwe Ambtsinstructie, waaraan al geruime tijd wordt gewerkt en die naar verwachting volgend jaar van kracht zal worden. De inzet van de diensthond wordt daarmee aan duidelijke regels gebonden. Intern wordt al in de lijn van de nieuwe regelgeving gewerkt.'

Ambtsinstructie
'De uitzending van Zembla en de opmerkingen van Jaap Timmer in die uitzending, zijn aanleiding voor mij om daar nogmaals aandacht voor te vragen. Samen met portefeuillehouder politiegeweld Frank Paauw, wil ik onderzoeken of inzetkader en ambtsinstructie volstaan en of de certificering van honden voldoet aan de gewenste werking in de praktijk. Als de politie geweld toepast, wordt dat achteraf altijd getoetst op proportionaliteit en subsidiariteit. In verreweg het merendeel van de gevallen is de geweldstoepassing van de politie rechtmatig. Als dat niet zo is, dan wordt daar op gecorrigeerd en lering uit getrokken.’

Casuïstiek
Fred Westerbeke, politiechef eenheid Rotterdam: ‘De uitzending van Zembla en de daarin getoonde beelden van onze geweldstoepassing hebben ook mij geraakt. Geweldstoepassing in welke vorm dan ook ziet er heftig en over het algemeen lelijk uit. En heeft effect op iedereen die daarbij betrokken is. Uitgangspunt is om met zo weinig mogelijk geweld ons doel te bereiken. Dat geldt voor iedere politieagent en dus ook voor de inzet van hondengeleiders in de getoonde casuïstiek. Vastgesteld is dat in twee van de drie behandelde zaken er een onafhankelijk oordeel van het Openbaar Ministerie is, die het gebruikte geweld als rechtmatig bestempelde. Het incident in het tankstation met de Poolse man is vervolgens getoetst door het Gerechtshof, waarin zij tot eenzelfde oordeel kwam. In de derde zaak (Hilledijk van mei van dit jaar) is mijn oordeel dat het geweld buitenproportioneel was. Die conclusie heeft het OM ook getrokken. Intern loopt daar momenteel een onderzoek op. Met de aangever zijn we in gesprek.

Bij geweldstoepassing heb je altijd te maken met situaties waarover je incidenteel achteraf kun zeggen, dat had anders gekund. Maar dat zegt niets over de professionele inzet van mijn mensen. Van belang is dat we leren van casuïstiek en zeker van de drie getoonde incidenten en leerpunten daarvan verwerken in toekomstig optreden.’

Bijtincidenten
Korpschef van Essen hecht eraan te benadrukken dat, ondanks deze heftige beelden, de diensthond voor de politie een noodzakelijk en verantwoord geweldsmiddel is. ‘Diensthonden worden jaarlijks duizenden keren ingezet. Het afgelopen jaar was sprake van 360 bijtincidenten. De inzet van de honden zorgt ervoor dat veel gevaarlijke situaties worden voorkomen of beëindigd. Dat komt zowel de veiligheid van collega’s, die veiliger hun werk kunnen doen, als de burger ten goede, bijvoorbeeld omdat het gebruik van het zwaarste geweldsmiddel wordt voorkomen.’


Roest leidt na eerste dag NK allround

Patrick Roest gaat na de eerste dag van het NK allround bij de mannen aan de leiding. Na de 500 meter won Roest met hangen en wurgen ook de 5.000 meter. 

Koen Verweij moest in de tweede rit aan de bak. Zijn tegenstander was Jesse Speijers. Verweij, die in 2014 voor het laatste onder de 6.20 reed, had weinig aan zijn opponent en moest zijn eigen race rijden. Hij was iets langzamer dan de schaatsers uit de eerste rit. Hij wist over de helft van de race iets te versnellen. Uiteindelijk kwam Verweij in 6.29,41 over de meet, de tweede tijd tot dan.

Beau Snellink zorgde voor een verrassing. De 19-jarige schaatser reed vier rondjes van in de 29 en kwam in 6.20,12 over de finish, de snelste tijd tot dan en een dik persoonlijk record.

In de zevende rit moesten Karst Jansman en Marwin Talsma het tegen elkaar opnemen. Talsma, die twee weken geleden de Nederlandse titel op de 10.000 meter won, nam het initatief in de race. Halverwege was hij drie seconden rapper dan de snelste tijd tot dan en bleef rondjes rijden van onder de 30. Twee rondes voor het einde reed Talsma zijn eerste 30er. Uiteindelijk reed hij naar 6.16,04, een nieuw persoonlijk record.

In de rit erna Marcel Bosker tegen Victor Ramler. Na drie ronden sloeg Bosker een gaatje met zijn opponent. Op de helft was hij ruim twee seconden langzamer dan Talsma in de rit ervoor. Hij wist die achterstand niet meer goed te maken, met zijn tijd van 6.17,42 was hij anderhalve seconde langzamer dan Talsma.

De laatste rit was tussen Patrick Roest en Jan Blokhuijsen. Blokhuijsen ging als een haas van start maar Roest kon prima volgen en nam de regie over. Halverwege leek Roest het toch wat moeilijker te krijgen en met nog vier ronden te gaan, reed hij al ee 30er. Twee ronden voor het einde was hij net zo snel als Talsma. Hij wist er nog een 29er uit te persen, en Roest finishte uiteindelijk in 6.15,32 waarmee hij de 5.000 meter won.5.000

Op de 1.500 meter heeft Roest morgen ruim twee seconden voorspong op Bosker en ruim drie seconden op Blokhuijsen.

Onrustig weekend: Aanhoudingen na incidenten bij Zwarte Piet-demonstratie

De politieteams in Venlo en Eindhoven zijn dit weekend in opperste staat van paraatheid. In beide steden staan demonstraties van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gepland en wordt door pro-Pieten opgeroepen die demonstraties te verstoren. Afgelopen weekend moest de ME ingrijpen bij een confrontatie tussen beide kampen in Maastricht, zo meldt het AD.

Sinterklaasintochten zijn overal in ons land afgelast of vervangen door eerder opgenomen uitzendingen op geheime locaties. Toch vindt KOZP het nodig om te gaan demonstreren omdat ze niet tevreden zijn met alternatieven zoals de grijze piet. KOZP is van mening dat grijs teveel op zwart lijkt. Een roetveegpiet kan wel de goedkeuring van KOZP dragen.

Omdat de demonstratie van KOZP afgelopen zondag nogal uit de hand liep, hield de gemeente Venlo de aan de actiegroep KOZP aangewezen demonstratieplek geheim. Afgelopen nacht zijn door onbekenden honderden posters van Zwarte Piet opgehangen in het centrum van Venlo. 

Morgenmiddag wil KOZP in Eindhoven demonstreren op het Stadhuisplein. Pegida heeft voor morgenmiddag van de gemeente Eindhoven ook toestemming gekregen hetzelfde plein een demonstratie te houden.

Update 15.10 uur: In de binnenstad van Venlo ontstaat een grimmige sfeer tussen de meer dan honderd  Pro-Zwarte Piet en KOZP demonstranten. De politie is in groten getale aanwezig om beide groepen demonstranten van elkaar gescheiden te houden.

Update 16.30 uur: Tijdens de protesten is de politie met eieren en vuurwerk bekogeld. In de schermutselingen die daarop volgden is een scootmobiel met bestuurster door een politieauto omvergereden. Het is nog niet bekend of de bestuurster gewond is geraakt, wel is ze voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De politie-eenheid Limburg heeft zojuist op Twitter gemeld dat de demonstratie goed is verlopen. Er zijn vier aanhoudingen verricht voor mishandeling (2x), belediging (1x) en openlijke geweldpleging (1x). Arrestanten waren volgens de politie omstanders, die geen deel uitmaakten van de groep KOZP.

Eerdere tweets:

Handbalster Broch terug op trainingsveld na 2,5 jaar afwezigheid

Yvette Broch is bij Metz Handball teruggekeerd op het trainingsveld, dat meldt de NOS vandaag. De 29-jarige 118-voudig international traint mee bij de Franse topclub Metz, waar bondscoach Emmanuel Mayonnade de trainer is.

Broch behoorde jarenlang tot de beste speelsters ter wereld, maar in augustus 2018 zette de cirkelspeelster op 27-jarige leeftijd plots een punt achter haar carriere. Broch gaf toen aan dat ze fysiek en mentaal uitgeput was.

2,5 jaar later na het stopzetten van haar handbal carrière keert Broch in de trainingszaal. Op eigen verzoek sluit ze aan bij de trainingsgroep van Metz Handball waar bondscoach van de Nederlandse handbalsters Mayonnade ook de trainer is.

"Ik heb twee en een half jaar nodig gehad om dingen te leren over mezelf en om andere ervaringen in het leven op te doen. De druk die ik mezelf oplegde als topsporter, heeft me uiteindelijk opgebrand. Ik ben de afgelopen jaren een ander persoon geworden, waarin ik het leven van een heel andere kant heb gezien", geeft de 118-voudig international aan tegen de NOS.

"Nu beleef ik handbal ook anders. Ik vind het heerlijk om weer op het veld te staan en echt te genieten. Dat is ook mijn intentie en verder zien we wel. Voor nu is het vooral lekker trainen en plezier maken. Ik heb ook een goed gevoel bij de club Metz."

In het verleden speelde Broch ook bij Metz. Bij de topclub in Frankrijk was ze actief tussen 2011 en 2015, waarna ze haar toptransfer maakte naar Györ. Bij de Hongaarse club won ze twee keer de Champions League.

Wijfje wint 3.000m, Ter Mors leidt na dag 1

Jorien ter Mors gaat na de eerste dag van het NK allround aan de leiding in het algemeen klassement. Ter Mors werd vijfde op de 3.000 meter en hield genoeg voorsprong over om de leidende positie te behouden. De drie kilometer werd gewonnen door Melissa Wijfje die Antoinette de Jong een seconde voorbleef.

Marijke Groenewoud moest al in de tweede rit aan de bak. De nummer drie van de 500 meter nam al gauw een voorsprong op haar tegenstandster Gioya Lancee, die eigenlijk een shorttrackster is. Met nog twee rondes voor de boeg kwam Lancee echter langszij. Groenewoud wist het echter af te maken en kwam in 4.11,55 over de meet. Lancee reed 4.12,69. Voor beiden was het een nieuw persoonlijk record.

Jorien ter Mors nam het in de rit daarna op tegen Merel Conijn. Ter Mors sloeg al gauw een gat ten opzichte van haar tegenstandster en reed vlakke rondjes van rond de 32. Het ging wat moeizamer in de laatste twee rondjes, in het laatste rondje stond ze zelfs even rechtop, maar haar 4.07,65 was een prima tijd en ze was tot dan de snelste.

In de zevende rit was Esmee Visser de eerste die sneller was dan Ter Mors. Visser, die vooralsnog geen goed seizoen kent, kwam in 4.07,10 over de meet.

In de volgende rit nam Melissa Wijfje het op tegen Esther Kiel. Wijfje ging rap van start en sloeg gelijk een gat met Kiel. Ook reed ze onder de tijden van Ter Mors en Visser en stortte ze niet in. Uiteindelijk kwam ze in 4.03,10 over de finish.

Reina Anema en Antoinette de Jong reden in de eennalaatste rit tegen elkaar. De Jong reed een constante race en was twee ronden voor het einde twee seconden sneller dan Ter Mors. Ze kwam in 4.04,19 over de meet, net achter Wijfje, en pakte in het algemeen klassement tijd terug op Ter Mors.

Op de 1.500 meter heeft Ter Mors morgen een seconde op De Jong en een kleine twee seconden op Wijfje.

Ook bobsleeërs openen winter met spannende race in Sigulda

In het Letse Sigulda is ook voor de bobsleeërs het World Cup-seizoen van start gegaan. Op de wat krappe baan komen de viermansbobs zoals gebruikelijk nog niet in actie, wel heeft het hele circus er twee World Cup-weekeinden op rij. Zondag komen de mannen nog een keer in actie.

Vrouwen
Twee teams stonden duidelijk bovenaan, aangevoerd door de Duitse Mariama Jamanka en haar onervaren remster Vanessa Mark. Zij waren 0,13 seconden sneller dan de Oostenrijkse Katrin Beierl met Jennifer Onasanya achterin, terwijl het Zwitserse duo Martina Fontanive/Nadja Pasternack op 0,41 tellen volgde. Op 0,47 seconden deed ook het Duitse duo Kim Kalicki/Anabel Galander nog volop mee, terwijl de derde Duitse troef minder fortuinlijk was: Laura Nolte, die vorig seizoen zeer indrukwekkend debuteerde, crashte met Deborah Levi achterin, terwijl ze de tijd van Jamanka aan het aanvallen waren.

In run twee was de Zwitserse Melanie Hasler samen met remster Jasmin Näff de 'best of the rest', Kalicki en Galander bleven haar voor. De Duitsers konden wel het podium op, want Fontanive en Pasternack crashten en eindigden als achtste in het kleine deelnemersveld. Beierl en Onasanya doken 0,45 seconden onder Kalicki's tijd door, maar Jamanka en Mark pakten de winst: ze behielden hun voorsprong van 0,13 seconden op de toch ook zeker tevreden Oostenrijkse dames.

Mannen
Duitsland boven in de eerste run met een heus 1-2-3'tje. Johannes Lochner en Christian Rasp waren de rapsten, Francesco Friedrich en Thorsten Margis volgden op 0,08 seconden en Christoph Hafer/Christian Hammers bleven met 0,14 seconden ook goed in de buurt. Dat gold overigens ook voor de Zwitsers Michael Vogt/Sandro Michel (+0,16) en Simon Friedli/Dominik Schläpfer (+0,18), terwijl de verrassende thuisdebutanten Davis Kaufmanis en Ivo Kleinbergs (+0,21) ook nog volop mee konden strijden.

In run twee kon Kaufmanis de druk niet helemaal aan, hij leverde vier plekken in en landgenoten Ralfs Berzins en Arnis Bebriss pakten de leiding en in elk geval een zesde plek. Ook Friedli kwam achter Berzins terecht, Vogt ging er 0,27 seconden onderdoor. Het Duitse podium ging er vervolgens aan: Hafer was 0,09 trager dan Vogt. Friedrich kende geen beste run, maar ging wel een kwart seconde onder Vogt's tijd door. Lochner sloot af met een matige run en kwam 0,04 seconden tekort om Friedrich te verslaan, terwijl Vogt op plek drie zijn tweede World Cup-podium pakte.

Roest wint 500m op NK allround

Op de eerste dag van het NK allround in Heerenveen heeft Patrick Roest de 500 meter gewonnen.Roest, die nog nooit de Nederlandse allroundtitel won, zegevierde in een tijd van 36,46.

Tjerk de Boer eindigde in 36,56 op plek twee. Koen Verweij veroverde met 36,59 de derde plaats. Titelverdediger Jan Blokhuijsen werd in 36,96 vierde net voor Marcel Bosker.

De mannen rijden later vandaag ook nog de 5.000 meter.

Shiffrin en Vlhova strijden om slalomwinst en rendier

In het Finse Levi zijn de alpineskiesters begonnen aan het seizoen op de slalom, nadat het World Cup-seizoen een maand geleden al geopend werd met de reuzenslalom in Sölden. Ver boven de poolcirkel stond de traditionele prijs weer op het programma: een heus rendier.

De verwachting is dat Petra Vlhova en Mikaela Shiffrin ook dit jaar weer onderling bepalen wie de slaloms wint, zoals ze al bijna dertig World Cups op rij doen. In run één bleek dat in elk geval weer het geval: de Slowaakse was dit keer de snelste, Shiffrin volgde op 0,15 seconden. Verder bleef alleen de Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,52) binnen een seconde, het Zwitserse duo Michelle Gisin (+1,07) en Wendy Holdener (+1,16) moest in run twee flink aan gaan vallen om nog aan het podium te kunnen denken.

In de tweede run ging Holdener met zes honderdsten voorbij landgenote Gisin, waarna Liensberger er nog eens 0,78 seconden onderdoor dook om zo haar podium veilig te stellen met de twee grote dames nog te gaan. Shiffrin opende die strijd door Liensberger met 0,39 seconden te kloppen op de door Vlhova's trainer gestoken piste. De Slowaakse profiteerde optimaal van het steken van de piste door haar coach en was 0,18 seconden sneller dan Shiffrin, waarmee ze het slalomseizoen opende met een zege.

De Nederlandse Adriana Jelinkova noteerde de 38e tijd en kwam een kleine halve seconde tekort om de top-30 en dus de tweede run te halen. Zondag komen de dames nog eens in actie in Finland.

COVID-19: 6093 nieuwe besmettingen en 48 doden, totaal 479.260 en 8870

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6093 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 479.260 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 185 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1352 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 45 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 550 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 48 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8870 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Ter Mors wint 500m in kampioenschapsrecord, De Jong tweede

De eerste afstand voor vrouwen bij het NK allround in Heerenveen, de 500 meter, is gewonnen door Jorien ter Mors. Met 38,32 reed de sprintster een nieuw kampioenschapsrecord.

Antoinette de Jong, de kampioen van vorig seizoen, eindigde als tweede met 39,19. Marijke Groenewoud, die twee weken geleden bij het NK afstanden al liet zien dat ze er aan komt, werd derde in 39,29.

Later vandaag schaatsen de vrouwen de 3.000 meter.

Amsterdam: Oorzaak botsing vrachtschip en pont nog onduidelijk

Vrijdagavond is er een aanvaring geweest op het IJ in Amsterdam tussen een pont en een binnenvaartschip. Dat gebeurde even na 19.00 uur op de route van de Buiksloterweg ('Tolhuis') in Noord naar CS. Volgens de politie zijn er vier passagiers gewond geraakt. Twee van hen zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Twee anderen konden ter plekke worden behandeld aan hun verwondingen. Het kan nog weken duren voordat duidelijk is hoe een vrachtschip op een pont van het GVB kon invaren. Zo meldt AT5.

Het onderzoek naar de aanvaring wordt gedaan door de Landelijke Eenheid van de politie, die gespecialiseerd is ongevallen op het water. Het incident gebeurde gisteravond even na 19.00 uur. Op de pont, die van Noord naar CS voer, waren op dat moment enkele tientallen mensen aanwezig. Hoe het nu met de gewonden gaat die naar een ziekenhuis zijn gebracht, is onbekend.

'Ineens komt dat vrachtschip binnenvaren. Ik keek naar het voordek en daar begon iedereen te schreeuwen', vertelde Jan Swienink tegen AT5. 'Veel mensen vielen tussen de ook vallende fietsen en scooters. Het was echt heftig.'

Uitgebreid onderzoek
Hoe het ongeluk kon gebeuren, is vooralsnog een raadsel. 'Het kan weken duren voordat het enigszins duidelijk wordt, tenzij er overduidelijk een oorzaak ligt. Nu liggen alle scenario's nog open', vertelt Dennis Janus van de Landelijke Eenheid. Hij zegt dat bij ongevallen op het water een aantal zaken altijd standaard wordt nagelopen. 'We horen de kapiteins of stuurlui, die moeten standaard ook een blaastest doen.'

Naast die alcoholcontrole kijkt de politie camerabeelden uit en wordt technisch onderzoek gedaan aan de schepen. 'Daarnaast vragen we radarbeelden op en horen we getuigen. Soms luisteren we ook marifoonverkeer terug', aldus Janus. 

Voorman moslimpartij NIDA verwijt GroenLinks islamofobie

Het zijn ingewikkelde tijden voor GroenLinks. Nadat de partij onlangs de voorlopige kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen presenteerde stak er een storm van kritiek op rond nummer 9, Kauthar Bouchallikht. Hat kersverse (mogelijk) aanstaand Kamerlid was namelijk lid van het bestuur van Femyso, een koepelorganisatie van 33 islamitische jongerenclubs uit twintig Europese landen. Die organisatie wordt echter in verband gebracht met het Moslimbroederschap. Publicist Carel Brendel onthulde dat Femyso de jongerentak van de broederschap in Europa zou zijn, Femyso ontkent dat.

GroenLinks plaatste haar op de kieslijst vanwege haar prominente rol in de klimaatbeweging en ze onderschrijft de idealen van de partij, zo verklaarde partijleider Jesse Klaver voor de microfoon van de NOS. Bouchallikht gaf eerder al aan het gedachtegoed van het Moslimbroederschap te verwerpen.

De hele ophef heeft echter ook tot boosheid in de moslimwereld geleid. Nourdin El Ouali, voorman van de conservatieve moslimpartij NIDA, verwijt GroenLinks islamfobie. Ook is hij boos op Klaver omdat hij "alle andere 'verschrikkelijk conservatieve' moslims voor de bus te gooit", zo schrijft El Ouali in een opiniestuk op Joop.nl.

NIDA is een partij die al in enkele gemeenteraden zit en mikt op een plaatsje in de Tweede Kamer na de verkiezingen van volgend jaar maart. "Hele generaties groeiden op in een landelijke politiek met islam en diversiteit als het probleem. Tijd voor de stem en oproep van een superdiverse generatie in de politiek met islam als inspiratie voor de oplossing!" Zo omschrijft El Ouali zijn partij.

Vanuit die hoek is nu dus de aanval op GroenLinks geopend. "Het web van islamofobie reikt tot diep in GroenLinks. Jesse Klaver neemt moslims bij GroenLinks in bescherming door alle andere 'verschrikkelijk conservatieve' moslims voor de bus te gooien", zo schrijft El Ouali. "GroenLinks zit verstrengeld in een web van islamofobie waar ze zelf aan mee spint. Jesse Klaver verwerpt moslimorganisaties als Milli Gorus, FEMYSO, Islamic Relief en de Moslimbroederschap, maar heeft werkelijk geen benul. Enige binding met of begrip voor deze organisaties, die GroenLinks met een topkandidate als Kauthar Bouchallikht in huis haalde, werpt GroenLinks nu verre van zich", zo vult hij aan.

"Waarom moet een moslim van GroenLinks zo nadrukkelijk afstand nemen van Milli Gorus of de moslimbroederschap? Van welk gedachtegoed? Volgens de NOS streeft de moslimbroederschap naar ‘een democratische samenleving gebaseerd op islamitische principes’. Is dat zo eng of gevaarlijk? Moet een moslim daar afstand van nemen? Dan zeg ik: ik ben een moslimbroeder! En dan?" Zo vraagt de NIDA-voorman zich af.

"What’s next? Een appje van Femke? Dat ze zich stoort aan de hoofddoek. En dat ze nog steeds wacht op de dag dat alle moslima’s de hoofddoek verre van zich werpen?" Aldus El Ouali die verwijst naar Femke Halsema die in 2009 aangaf een groot probleem te hebben met het dragen van hoofddoeken door moslimvrouwen.

De lijsttrekker van NIDA ziet een patroon van isalmfobie bij GroenLinks. "Ik ken een hele hoop waardevolle mensen bij GroenLinks, maar het web van islamofobie reikt helaas tot diep in de partij. Van de partijprogrammacommissie die na zeker 20 jaar aan onafgebroken moslimhaat in de Tweede Kamer nog steeds geen islamofobie benoemt in haar partijprogramma tot het landelijk campagneteam van GroenLinks dat bij monde van Jesse Klaver na twee rechtse briesjes bezweek onder de druk van de Israël-lobby. En wat te denken van de actie waarbij GroenLinks de stekker trok uit het LinksVerbond in Rotterdam (PvdA, GroenLinks, SP en NIDA) en NIDA voor de bus gooide, vanwege een vier jaar oude tweet met Israël-kritiek?"

El Ouali vindt dat de partij van Klaver kritisch naar zijn eigen partij moet kijken. "Naar haar eigen islamofobe denkbeelden en gebrek aan begrip van de islam. Gaat GroenLinks zelf eens een keertje afstand durven nemen? Afstand van bijvoorbeeld de heksenjacht op moslims door Emmanuel Macron, de Europese leider waar Jesse Klaver zo graag bij wil horen. Gaat GroenLinks snappen hoe waardevol een kandidate als Kauthar Bouchallikht is en hoeveel ze kan betekenen, voor zowel GroenLinks als voor de emancipatie van moslims en de islam in Nederland? Dan moet GroenLinks haar werkelijk accepteren en de ruimte geven om te zijn wie ze is."

"Zolang GroenLinks niet tot die verandering bij zichzelf in staat is, blijft elk verhaal of filmpje van GroenLinks, over geloof in verandering, diversiteit, of wat dan ook ongeloofwaardig", zo besluit de NIDA-voorman zijn stuk.

Het volledige opiniestuk kun je hier lezen.

Justitie start onderzoek na tonen wapens in televisieprogramma 'Danny op straat'

In de uitzending van "Danny op straat" van donderdag 19 november, kwam een groepje minderjarigen uit Groningen onherkenbaar in beeld. Zij lieten zien dat zij in het bezit zijn van wapens. Naar aanleiding van deze uitzending zijn politie en justitie een onderzoek gestart en voerden op basis van de Wet Wapens en Munitie vrijdag 20 november in drie woningen in Groningen een doorzoeking uit. In één van deze woningen vonden de opnamen van het programma plaats. Er zijn geen messen aangetroffen; wel enkele slagwapens. Inmiddels is de identiteit van drie van de minderjarigen bekend.

Eén van de minderjarigen die in de uitzending te zien was, werd al voor de uitzending aangehouden voor het overtreden van schorsende voorwaarden. Hij was namelijk onder voorwaarden in vrijheid, in afwachting van een rechtszaak waarin hij verdacht wordt van betrokkenheid bij een steekincident eerder dit jaar. Hij verblijft momenteel in een jeugdgevangenis. Een ander is tijdens de uitzending herkend door zijn moeder en zij heeft zich bij de politie gemeld. Dit is een moedige en waardevolle zet van haar.

Wapenbezit leidt tot wapengebruik
Gemeente, politie en justitie willen niet dat jongeren in het bezit zijn van wapens. Het is immers bekend dat als je een wapen bezit, de kans groot is dat je het ook gebruikt. Dit leidt -terecht- tot grote maatschappelijke onrust. Daarom staat dit thema met hoge prioriteit op de gezamenlijke agenda en zijn politie en het Openbaar Ministerie kort na de uitzending van "Danny op straat" met het onderzoek gestart. Dit onderzoek loopt nog.

Achtereekte vanwege acute rugklachten niet op NK

Carlijn Achtereekte doet dit weekend niet mee aan het NK allround in Heerenveen dat vandaag van start gaat. Ze kampt met acute rugklachten.

Jumbo-Visma, de ploeg van Achtereekte, meldt dat de schaatsster door de klachten niet in de schaatshouding kan zitten. Het herstel duurt naar verwachting zo'n twee, drie dagen.

Irene Schouten meldde zich ook af vanwege een spierblessure. Gisteren werd ook al bekend dat Sven Kramer (griepklachten, maar negatief getest op corona) en Ireen Wüst (blaasontsteking) dit weekend niet zullen meedoen.

NFL: Seahawks zetten nieuwe stap met winst op Cardinals

We keren nog even terug naar donderdagavond, Thursday Night Football om precies te zijn. De Seattle Seahawks namen het in de NFL op tegen de Arizona Cardinals en bleven ook na vijf wedstrijden thuis nog ongeslagen.

Een 25-yard pass van quarterback Russell Wilson op DK Metcalf bracht de Seahawks snel op voorsprong, maar Kenyan Drake rende de gelijkmakende touchdown binnen. Wilson bediende Tyler Lockett voor 11 yards, Jason Myers trapte vanaf 27 yards raak en de Seahawks gingn met 16-7 de rust in.

Vroeg in het derde kwart stelde Cardinals-quarterback Kyler Murray met een 4-yard pass Dan Arnold in staat te scoren, maar Carlos Hyde vergrootte de thuisvoorsprong weer. Vroeg in het vierde kwart kwamen de bezoekers weer in de buurt: Murray gaf de bal af aan Chase Edmons voor de touchdowns en 23-21.

Een penalty tegen JR Sweezy in de endzone bezorgde de Seahawks een safety en twee punten, Myers trapte het verschil vanaf 41 yards naar zeven: 28-21. In de slotminuut probeerde Murray nog van alles, maar na zijn geweldige Hail Mary-pass van vorige week was de verdediging nu wel scherp en dus bleef het bij 28-21.

Wachten is op vaccin, maar operatie vaccinatie al in volle gang

Zodra er een veilig en goedwerkend vaccin tegen het coronavirus is, zal dit snel en zorgvuldig zijn weg vinden naar de bevolking. Ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met COVID-19 worden als eerste gevaccineerd. Het kabinet volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Vaccins zijn ruim ingekocht, net als veiligheidsnaalden en speciale vriezers. Ook komt er een uitgebreide informatiecampagne over het vaccin en het belang van vaccineren. Vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Naar verwachting kan in de eerste maanden van 2021 worden gestart met inenten, schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) in de Vaccinatiestrategie, die vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd. De logistieke operatie is in volle gang. Toch zijn ook veel zaken nog onbekend; bijvoorbeeld welke vaccins worden toegelaten tot de Europese markt, wanneer de leveringen goed op gang komen en de geschiktheid van vaccins voor specifieke doelgroepen. Dat maakt dat nu nog niet met zekerheid gezegd kan worden wanneer het vaccineren begint, wie wanneer aan de beurt is en hoe lang het gaat duren voor iedereen die dat wil is gevaccineerd.

Minister De Jonge: “Het vaccin is onze belangrijkste troef om deze crisis te boven te komen, om de pandemie achter ons te laten. En om terug te gaan naar de situatie waarin je gewoon met vrienden je verjaardag kan vieren, je oma kunt knuffelen, niet meer elke dag thuis werkt en weer lekker naar een concert of het voetbalstadion kunt. Toch is het niet het vaccin dat het verschil gaat maken, maar vaccinatie. Het is de prik in de bovenarm die ziekte voorkomt en levens redt en ervoor zorgt dat we ons oude leven weer stukje bij beetje kunnen oppakken. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar voor elkaar. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om elkaar te beschermen.”

Aankoop vaccins
Nederland heeft zicht op vaccins van minimaal zes verschillende vaccinontwikkelaars. Met vijf fabrikanten is het contract rond, met de zesde (Moderna) wordt nog onderhandeld. Deze contracten worden vanuit de EU voor alle 27 lidstaten gesloten. Nederland heeft daarbij een actieve rol. Alle vaccins bevinden zich momenteel in de laatste of voorlaatste testfase. Daarna moeten het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (CBG) oordelen over de effectiviteit, kwaliteit en veiligheid. Als alle vaccins de eindstreep halen en worden toegelaten door EMA, wat op dit moment nog niet zeker is, zou Nederland de beschikking krijgen over ruim 50 miljoen doses. Omdat bij de meeste vaccins twee inentingen per persoon nodig zijn, is dat genoeg voor ruim 29 miljoen mensen. Daarnaast is er in de meeste contracten ruimte voor aanvullende leveringen en er worden ook nog gesprekken gevoerd met andere vaccinontwikkelaars. Voor de inkoop van de vaccins is 700 miljoen euro gereserveerd.

Advies Gezondheidsraad en volgorde van vaccineren
De Gezondheidsraad adviseert een vaccinatiestrategie die gericht is op het verminderen van ernstige ziekte en sterfte. Het kabinet neemt dit advies over. De aanbevelingen van de Gezondheidsraad sluiten aan bij de doelstellingen die het kabinet heeft geformuleerd om het virus te bestrijden: beschermen van kwetsbaren en voorkomen dat de zorg verder overbelast raakt. Ook sociaal-economisch is het verstandig om eerst ouderen en kwetsbare groepen te vaccineren. Hoe eerder deze mensen beschermd zijn tegen het virus, hoe sneller we de meest beperkende maatregelen achter ons kunnen laten. Daarom komen ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren en zorgmedewerkers van deze groepen als eerste in aanmerking komen voor een vaccin.

Zodra EMA de eerste vaccins goedkeurt, komen ook de eerste leveringen naar Nederland. Nederland krijgt de bestellingen in delen geleverd. Op basis van de laatste berichten van producenten is het de verwachting dat in het eerste kwartaal van 2021 ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zich kunnen laten vaccineren. Dat is niet genoeg om direct alle 60-plussers en medische risicogroepen te vaccineren. Het kabinet kiest ervoor de eerste vaccins beschikbaar te stellen aan in ieder geval de circa 155.000 bewoners van verpleeghuizen en aan mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Ook medewerkers van deze instellingen vaccineren we. Met instellingen werk ik verder uit hoe we de mantelzorgers hierin meenemen. Daarna volgen andere groepen zoals 60-plussers met een medische indicatie (de oudste mensen eerst), 60-plussers zonder medische indicatie, mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie, zorgmedewerkers van genoemde groepen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met COVID-19. Naarmate in de daaropvolgende maanden meer vaccins worden geleverd, kunnen groepen worden toegevoegd.

Logistiek
Het RIVM, dat ook het Rijksvaccinatieprogramma coördineert, leidt de voorbereiding en uitvoering van de corona-vaccinatie. De afgelopen maanden zijn 25 miljoen veiligheidsnaalden aangeschaft. Ook zijn er, speciaal voor de vaccins die bij een temperatuur van -70 graden bewaard moeten worden, extra supervriezers gekocht. Verder bestaat de voorbereiding uit regelen van beveiligde opslaglocaties en bijvoorbeeld transport en distributie. Ook komt er een landelijk registratiesysteem speciaal voor de COVID-19-vaccinatie, belangrijk met het oog op het registreren, monitoren en waarschuwen voor eventuele bijwerkingen.

“Gelukkig heeft Nederland ervaring met grote vaccinatiecampagnes. Als er straks vaccins worden geleverd, staat alles klaar. Waarschijnlijk is dat in de eerste maanden van 2021. Ook als het de vaccinontwikkelaars zou lukken om al in december te leveren, kunnen we direct aan de slag”, aldus minister De Jonge.

Momenteel zijn het RIVM en VWS in gesprek met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), GGD, bedrijfsartsen, instellingsartsen en ziekenhuizen over de rollen en verantwoordelijkheden bij het toedienen van de vaccinaties. Hierbij wordt zo veel mogelijk aangesloten bij de bestaande en bewezen structuur van de griepvaccinatie. De kosten van de hele vaccinatie-operatie worden, exclusief de aankoop van vaccins, geschat op 900 miljoen tot 1 miljard euro.

Communicatie
EMA beoordeelt de vaccins net zo streng als andere middelen in niet-coronatijd. Toch is het logisch dat er vragen en zorgen leven over bijvoorbeeld de veiligheid en effectiviteit van de vaccins. Een belangrijke element uit de vaccinatiestrategie is daarom de publiekscommunicatie en de dialoog met de samenleving. Er komt een grote campagne, die zich niet alleen zal richten op het algemeen publiek, maar ook op specifieke doelgroepen, zoals zorgmedewerkers, jongeren en laaggeletterden. Desinformatie wordt bovendien actief weersproken. Deze aanpak moet ertoe leiden dat mensen weten waar ze betrouwbare informatie kunnen vinden, zodat ze uiteindelijk een goed geïnformeerde keuze kunnen maken.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Het is bewolkt en vooral in het noorden en westen valt af en toe motregen. Aan het einde van de avond gaat het in het noorden harder regenen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 8°C in het zuidoosten tot 12°C in het noordwesten. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig en in het noordwestelijk kustgebied mogelijk hard.

De nacht naar zondag begint bewolkt en met name in het noorden valt er regen of motregen. De regen trekt geleidelijk zuidwaarts en aan het einde van de nacht bereiken opklaringen het noorden van het land. De minima lopen uiteen van 7°C in het zuidoosten tot 11°C aan de kust. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind. In de tweede helft van de nacht draait de wind in het noorden naar west.

Zondag trekken de regen en opklaringen geleidelijk zuidwaarts. Het zuidoosten klaart pas op na zonsondergang. De maxima komen uit rond 11°C. De wind draait gedurende de dag van het noorden uit overal naar west en neemt af naar zwak tot matig, in het Waddengebied naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Gistermorgen in Purmerend (Foto: Pukeko)
Gistermorgen in Purmerend (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Gevonden man bij station Amersfoort met geweld om het leven gebracht

Vrijdagmiddag 20 november werd een man aangetroffen in een auto op de Stationsstraat in Amersfoort. Hij is door geweld om het leven gekomen. De politie vraagt iedereen die hier tussen 13.00 en 14.00 uur iets verdachts heeft gezien zich te melden.

Rond 13.30 uur krijgt de politie een melding over een onwelwording aan de Stationsstraat in Amersfoort. Een man in een groene Saab 900 zit voorover in zijn auto en reageert niet. Agenten komen ter plaatse en al snel blijkt dat de man is overleden. Uit onderzoek wordt duidelijk dat de man door geweld om het leven is gekomen. De identiteit van de overleden man kan op dit moment nog niet worden vrijgegeven.

Het onderzoeksteam heeft belangrijke vragen aan mensen die op vrijdagmiddag 20 november tussen 13.00 uur en 14.00 uur rond station Amersfoort Centraal en in het bijzonder op de Stationstraat vlakbij het station zijn geweest. Mogelijk hebben zij iets verdachts gezien. Mogelijk hebben zij de betreffende groene Saab 900 zien arriveren en hebben zij gezien wat er in de auto is gebeurd. Deze mensen kunnen belangrijke getuigen zijn in dit onderzoek. Maar er kunnen ook andere zaken zijn opgevallen, zelfs toen de politie al aanwezig was. De politie vraagt deze getuigen om contact op te nemen met de politie via de opsporingstiplijn 0800-6070 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

COVID-19 bij nertsenbedrijf in Putten

Een nertsenbedrijf in Putten (provincie Gelderland) is in de early warning, het monitoringssysteem waar wekelijks dieren worden ingezonden, positief getest op SARS-CoV-2. Het bedrijf heeft ongeveer 3000 moederdieren en wordt geruimd.

In totaal zijn nu 70 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Van de 56 overige bedrijven staan er 21 bedrijven leeg: zij hebben alle dieren gedood en gepelsd. Voor de resterende 35 bedrijven die nog bezig zijn met het pelzen van de dieren gelden aanvullende maatregelen.

Het betreft hygiënemaatregelen voor houders en medewerkers, en extra maatregelen voor het vervoer van dode nertsen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.