Prachtig MotoGP-seizoen afgesloten met thuiszege Oliveira

Op het Portugese circuit van Portimão is het op z'n zachtst gezegd uiterst vermakelijke MotoGP-seizoen 2020 afgesloten. Dat gebeurde met een race waarin de titelstrijd al beslist was: Joan Mir pakte vorige week de wereldtitel.

Miguel Oliveira begon zijn thuisrace voor het eerst in zijn loopbaan vanaf polepsition, met Franco Morbidelli en Jack Miller ernaast. De thuisrijder was goed weg en pakte de leiding, voor Morbidelli, Miller, Cal Crutchlow, Pol Espargaro, Alex Rins en Stefan Bradl, die als vervanger van Marc Marquez éindelijk een lekker weekeinde kende.

Oliveira sloeg gelijk al een flink gat naar de achtervolgende vijf mannen: Morbidelli, Miller, Crutchlow, Bradl en Pol Espargaro. De eerste twee daarvan reden zich los van de rest, de gevechten waren vooral te vinden in het middenveld, waar vooral Yamaha's fabriekscoureurs Maverick Viñales en Valentino Rossi er zelfs niet aan te pas kwamen.

Joan Mir kwam er het hele weekeinde al niet aan te pas en voor de kersvers wereldkampioen was het met tien ronden te gaan klaar: zowel de Spanjaard als zijn Suzuki hadden er geen zin meer in. Met nog een handvol ronden te gaan reed Oliveira nog altijd eenzaam op kop en streden Morbidelli en Miller om plek twee, maar ruim achter dat duo was het knokken geblazen.

Dovizioso schoof alsmaar verder naar voren en pakte Crutchlow, Johann Zarco, Bradl en Takaaki Nakagami op prima wijze, hoewel de op plek vier rijdende Pol Espargaro wat te ver weg leek. Oliveira's tweede edoch verrassende overwinning kwam geen moment in gevaar, terwijl Miller in de slotronde plek twee overnam van Morbidelli, die wel als vicekampioen de boeken in gaat.

Pol Espargaro finishte als vierde, voor Nakagami en Dovizioso, de 125cc-wereldkampioen van 2004 die we komend jaar niet meer terug gaan zien. Bradl sloot zijn periode als vervanger van Marquez af met plek zeven, voor Aleix Espargaro, Alex Marquez, Zarco en de ook dit keer behoorlijk falende Yamaha's van Viñales en de van het fabrieksteam afscheid nemende Rossi.