Baansprinters zonder remmen de weg op: "De baan is toch veiliger"

De Nederlandse baanwielrenners kunnen weer trainen op de baan. Het nationale trainingscentrum in het Apeldoornse Omnisport was sinds 15 maart dicht, maar sinds deze week (donderdag) kan er weer getraind worden.

Uiteraard moet wel aan de nodige voorwaarden worden voldaan: één renner per keer op de baan, één coach en één mecanicien op het middenterrein en iedereen heeft daar een eigen hoekje. Harrie Lavreysen liet weten wat zenuwachtig te zijn, maar noemde het 'een wereld van verschil' met de beperkte trainingen die ze buiten de baan konden doen.

Lavreysen's voornaamste concurrent voor olympisch sprintgoud, Jeffrey Hoogland, liet lachend weten samen met vriendin en collegasprintster Shanne Braspennincx het verkeer rond Apeldoorn in gevaar gebracht te hebben: ze gingen trainen op de weg. "Dit is toch veiliger..een baanfiets heeft geen remmen, maar ik ben er toch de weg mee op gegaan. We hadden bijna een paar ongelukken, een automobilist verwacht natuurlijk niet dat een renner met zestig per uur zonder remmen op hem afkomt, maar ja, ik moest iets", zo beschrijft Hoogland hoe hij voor levensgevaarlijke situaties zorgde - iets dat op de fietspaden rond Apeldoorn makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Naast het Omnisport zijn onder meer het nationaal sportcentrum Papendal, schaatscentrum Thialf, het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion en het Epke Zonderland Turncentrum weer open voor trainingen, uiteraard onder de nodige voorwaarden.