Canada doet aanvalswapens in de ban na dodelijkste schietpartij

Wat in de VS maar niet gebeurt, heeft de Canadese premier Justin Trudeau in korte tijd voor elkaar gekregen: automatische aanvalswapens worden met onmiddellijke ingang verboden.

Een kleine twee weken geleden vielen in de provincie Nova Scotia 22 doden toen een man op meerdere plekken het vuur opende, de dodelijkste schietpartij in de Canadese geschiedenis. De man gebruikte enkele wapens die nu verboden zijn.

De beredenering van Trudeau is logisch: "De wapens zijn ontworpen om zoveel mogelijk mensen in zo kort mogelijke tijd te doden. Dergelijke aanvalswapens zijn in Canada niet nodig en hebben hier geen plaats", doelend op de semi-militaire wapens die men thuis uiteraard niet nodig heeft en die voor het jagen ook een beetje overkill zijn.

De wapens mogen niet meer verkocht, gekocht of geïmporteerd worden, maar voor mensen die het nodig vonden om zo'n wapen te hebben en er al één in de kast hebben liggen is er wel een overgangsperiode: men heeft twee jaar de tijd om zich aan de wet aan te passen.

Overigens zou de moordpartij in Nova Scotia met de nieuwe wet vermoedelijk niet voorkomen zijn: dader Gabriel Wortman had geen vergunning voor het dragen van zijn aanvalswapens, die hij vermoedelijk illegaal gekocht heeft.