FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 maart 2020

'Blauwe Moskee kan ingericht worden als hospitaal'

De Blauwe Moskee in Amsterdam kan ingericht worden als hospitaal als er in de ziekenhuizen te weinig ruimte meer is. Dat zegt hoofdimam Yassin Elforkani tegen AT5.

"Het geloof en gebed zijn van belang, maar mensen helpen is dat ook", aldus Elforkani. Het plan is vooral bedoeld voor 'als de situatie uit de hand loopt', vertelt de imam. "We hopen dat het niet gebeurt en dat het aantal coronabesmettingen beperkt blijft. Maar als het nodig is, dan dragen wij de sleutels over."

800 vierkante meter
De moskee heeft verder nog geen contact opgenomen met ziekenhuizen. "Maar we communiceren het nu ook via AT5. Professionals uit de zorg moeten dan maar kijken wat er mogelijk is in ons gebouw, dat weten wij niet", zegt Elforkani.

Het gebouw is in elk geval groot genoeg, benadrukt hij. "Zo'n 800 vierkante meter. Dus het is geen kleine moskee."

Online gebed
Op dit moment is de moskee in elk geval al leeg. Vanwege de aangescherpte maatregelen vindt het gebed er al een tijdje niet meer plaats. "We hebben alle activiteiten geannuleerd, maar doen nog wel veel online. Waaronder lezingen en gisteren was er een online gebed."

COVID-19: 'The world has gone crazy'

Het lijkt wel alsof COVID-19 ook onze hersenen aantast: In een Belgisch ziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe heeft een twintiger geprobeerd om zijn ernstig zieke vader te ontzetten. Hij zou het erg moeilijk hebben gehad met het feit dat hij zijn door het coronavirus besmette vader maar heel kort mocht zien, zo meldt de Telegraaf.

Hij koppelde daarom de beademingsapparatuur af en probeerde zijn vader met bed en al mee het ziekenhuis uit te nemen. Agenten die ter plaatse kwamen bedreigde hij met een mes. De man is met behulp van een politiehond overmeesterd en wordt aangeklaagd vanwege verboden wapenbezit. 

Waar trek je de grens?
Bij Omoep Brabant lezen we dat een 58-jarige man uit Baarle-Nassau op heel andere wijze werd geconfronteerd met de coronacrisis: hij wilde bij de Zeeman in Baarle-Nassau een paar slaaphemdjes inkopen, maar kreeg de deksel op zijn neus. Midden door de winkel, die zich lijnrecht op de grens met België bevindt, is namelijk een rood-wit afzetlint gespannen. De shirts die hij wilde hebben, bevonden zich op Belgisch grondgebied en kon hij dus niet pakken. 

In België zijn alle niet essentiële winkels van rechtswege gesloten, de Zeeman valt daar ook onder. In Nederland mag de winkelketen vooralsnog gewoon openblijven. Het concern heeft daarom voor deze 'creatieve oplossing voor een gekke situatie' gekozen: "Het is absoluut niet ideaal, maar we zijn allang blij dat we klanten nu kunnen voorzien van de noodzakelijke dingen."

Opsporing Verzocht: Diefstal van mondkapjes

Terwijl het coronavirus het land rondwaart en de zorg alle beschermende middelen kan gebruiken die er zijn, slaan criminelen toch hun slag. In een Puttens gezondheidscentrum werd vorige week ingebroken en ging de dader(s) er met onder meer 130 mondkapjes vandoor. In Opsporing Verzocht is er dinsdagavond aandacht voor deze inbraak.

Een medewerker van de thuiszorginstantie merkte donderdagochtend 19 maart dat er was ingebroken. De dader(s) nam vele mondkapjes en flessen desinfecterende gel mee. De gedupeerde instantie moest vervolgens naarstig op zoek naar nieuwe mondkapjes, zodat hun eigen zorgverleners beschermd hun werk konden doen. ´Verschrikkelijk dat dit juist in deze tijden gebeurt´, vertelt Jan Thijs van Hemmen van Team Opsporingscommunicatie. ´Om de daders te pakken, roepen we de hulp van het publiek in. Misschien zijn er mensen die in de nacht van 18 op 19 maart iets vreemds hebben gezien in de buurt van het gezondheidscentrum aan de Engweg. Mogelijk zijn er mensen die in de omgeving bewakingscamera´s hebben hangen. Die beelden kunnen ons helpen bij het onderzoek.´ 

Opsporing Verzocht zal er vanavond net als vorige week anders uitzien dan kijkers gewend zijn. Ook door de politie en de programmamakers zijn maatregelen rond het virus genomen. Zo is er geen belpanel in de studio aanwezig. Tijdens de uitzending zullen de belpanelleden op afstand bereikbaar zijn. Er zijn geen reconstructies of slachtofferinterviews opgenomen. Er wordt gekeken of interviews op alternatieve manieren kunnen worden opgenomen, bijvoorbeeld via Skype.

Van der Poel: "Moet kiezen tussen de Olympische Spelen en een grote ronde"

Nu definitief duidelijk is geworden dat de Olympische Spelen naar volgend jaar worden uitgesteld beginnen de sporters na te denken over de implicaties voor het sportjaar 2021. Zo was Mathieu van der Poel van plan om zich in aanloop naar de Spelen helemaal te richten op mountainbiken en daarna zou hij zijn vizier richten op het rijden van een grote ronde, dat plan komt nu in de knoop.

"Het is een erg jammerlijke, maar wel begrijpelijke beslissing", aldus Van der Poel, zo lezen we op Sportwereld.be. "De gezondheid gaat voor. Anderzijds blijf ik toch met een rotgevoel achter. Vier jaar geleden hebben we een plan opgemaakt richting de Spelen van Tokio, en dat plan valt nu eigenlijk in het water."

"Het is mentaal niet gemakkelijk als je daar al vier jaar mee bezig bent, maar dat is voor iedereen wel het geval die op lange termijn heeft toegewerkt naar een doel in deze periode. Voorlopig is er ook weinig duidelijkheid wanneer we weer aan koersen toe zijn. Ik blijf voorlopig bezig, maar een echt plan maken lukt uiteraard niet", aldus de wielrenner.

Van der Poel hoopt komende zomer weer te fietsen in wedstrijdverband. "Ik hoop bijvoorbeeld wel dat het WK mountainbiken in Albstadt (26 tot 28 juni, red) doorgaat zoals voorzien."

De Nederlander weet nog niet zeker hoe zijn plannen er voor volgend jaar uit zullen zien. "Wat de Olympische Spelen in 2021 betreft? Het is moeilijk om vooruit te blikken, het is in de eerste plaats afwachten wanneer ze de Spelen zullen laten doorgaan. Ikzelf hoop op dezelfde periode, zodat ik eerst de klassieke campagne kan afwerken, zoals dat nu ook gepland was. Enig nadeel is dat ik dan misschien zou moeten kiezen tussen de Olympische Spelen en een grote ronde. Maar dat ik voorlopig blijf mountainbiken, is wel zeker. De rest zien we later wel."

Van der Poel: "Moet kiezen tussen de Olympische Spelen en een grote ronde" (Pro Shots / George Deswijzen)
Van der Poel: "Moet kiezen tussen de Olympische Spelen en een grote ronde" (Pro Shots / George Deswijzen)


Drie jongens veroordeeld voor mishandeling jongeren in Gorinchem

Drie 16-jarige jongens uit Gorinchem zijn door de rechtbank van Rotterdam veroordeeld voor de mishandeling van vijf jongens.

In november van afgelopen jaar werden in totaal vijf jongens door het drietal geschopt en geslagen. Beelden van de mishandeling verschenen op sociale media en zorgden voor veel ophef.

De jongen die betrokken was bij de mishandeling van alle vijf de slachtoffers werd veroordeeld tot een celstraf ter lengte van het voorarrest, een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een werkstraf.

De andere twee daders kregen een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, een werkstraf en ze moeten de slachtoffers een schadevergoeding van 3000 euro betalen.

Dominee in brief aan kids: 'corona is ook jullie schuld'

Dominee Agteresch van de Gereformeerde Gemeente in Werkendam heeft een brief online gezet, gericht aan de kinderen in zijn gemeente. Hierin geeft hij aan dat hij heel vaak aan de kinderen moet denken deze week: "Alles is opeens zo anders geworden. Een heel erge ziekte is in de wereld gekomen. Zo erg, dat veel mensen daaraan sterven. Zo erg, dat er maar weinig mensen naar de kerk mogen. Zo erg, dat ook jouw school gesloten is. Ik denk dat jullie het best moeilijk hebben."

Hij noemt het 'best bijzonder' dat de kinderen nu opeens 'thuis op school' zitten en vermoedt dat veel kinderen het best moeilijk vinden om thuis allemaal opdrachten te maken en draagt hen zo'n beetje op om te gaan bidden, waarbij hij tegelijk uitlegt waardoor het allemaal komt: "Bidt maar of de Heere jou wil helpen en of de Heere ook de vertellingen uit de Bijbel wil zegenen. Bidt maar of de Heere jou en alle mensen in de gemeente wil sparen. En probeer thuis maar lief voor elkaar te zijn. Jullie zullen vast wel nagedacht hebben hoe het allemaal komt. Het komt door onze zonden."

Volgens Agteresch is God kwaad op ons en heeft hij ons daarom met COVID-19 opgezadeld: "De Heere woont in de hemel en ziet heel veel boze dingen bij de grote mensen en bij de kinderen. Zij doen boos, praten boos en denken boos. Daarom is de Heere toornig op ons en stuurt Hij een ziekte."

Hierna haalt hij Habakuk (je schoen is stuk!)  3:5 aan: 'Voor Zijn aangezicht ging de pestilentie'. De betekenis probeert hij te illusteren door koning Willem-Alexander erbij te betrekken. Als de koning langskomst, stuurt hij eerst zijn knechten vooruit om alles te regelen. Op diezelfde manier komt ook koning Jezus langs, op de wolken van de hemel, om over alle mensen als rechter te oordelen. Wanneer dat gebeuren gaat weet de dominee overigens dan weer niet. 

Zoals de knechten van de koning vooruit worden gestuurd, heeft Jezus volgens hem het coronavirus vooruitgestuurd om ons te straffen: "Dan zal Jezus vragen hoe jij naar de bijbelvertellingen en de preken hebt geluisterd. Maar vóórdat Jezus komt, stuurt Hij zoals de koning eerst zijn knechten stuurt, éérst het coronavirus om ons te straffen. Waarom? De Heere wil dat jij gaat bidden. De Heere wil dat jij breekt met de verkeerde dingen. De Heere wil dat jij niet meer zoveel houdt van al je mooie spulletjes. De Heere wil dat jij niet zoveel tijd verknoeit achter de computer. De Heere vraagt jouw hele hart. Het is een groot wonder als je al een nieuw hart mag hebben. Dan mag je de Heere liefhebben. Heb jij nog geen nieuw hart? Dat is heel erg."

Tot slot roept hij de kinderen op om maar te gaan bidden zoals ene Anna Boender uit Nieuw Beijerland meer dan honderd jaar geleden deed: "Ga maar bidden zoals Anna Boender uit Nieuw Beijerland meer dan honderd jaar geleden heeft gebeden. ‘Heere, wie bent U toch? Ik ken U niet. Mag ik U leren kennen?’ Het is nóg genadetijd! Hoelang? Ik weet het niet. Zoek Jezus veel, Zoek Jezus vroeg. Wie Jezus heeft, Die heeft genoeg. Jullie biddende ds. Agteresch."

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Voormalig voetballer Drenthe in Mocro Maffia

Royston Drenthe maakte eerder dit jaar bekend te gaan acteren in een televisieserie. Welke serie liet hij toen in het midden. Dinsdag maakte de oud-voetballer van onder andere Feyenoord, Real Madrid en Sparta Rotterdam op Instagram bekend dat hij te zien is in het tweede seizoen van Mocro Maffia.

“Na lang stil te moeten houden, mag ik dan eindelijk bekend maken dat ik te zien ben in de serie Mocro Maffia! Ik ben superenthousiast over mijn deelname in de serie en kan niet wachten om de kijkers te mogen amuseren met mijn rol! Ik vind het meer dan spannend om jullie deze andere kant van Royston te laten zien maar ik hoop dat jullie er net zo van gaan genieten als ik.”

Seizoen twee van de misdaadserie is sinds afgelopen vrijdag te zien op Videoland.

Koning bezoekt GGD Hart voor Brabant in Tilburg

Zijne Majesteit de Koning heeft op dinsdagmiddag 24 maart een werkbezoek gebracht aan de GGD Hart voor Brabant in Tilburg. Het bezoek vond plaats in het kader van de bestrijding van het coronavirus (COVID-19) op uitnodiging van Theo Weterings, burgemeester van Tilburg en voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. In de gemeente Tilburg werd op 27 februari jl. de eerste coronabesmetting in Nederland geconstateerd. In afstemming met de burgemeester en de GGD zijn maatregelen getroffen om het bezoek te kunnen laten plaatsvinden.

In een eerste gesprek met onder meer de directeur van GGD Hart voor Brabant, Karin van Esch, en enkele medisch deskundigen werd gesproken over de verschillende fasen in de aanpak van de uitbraak van een infectieziekte, waar nog geen vaccin tegen beschikbaar is. De Koning kreeg een toelichting op de procedures die het Klant Contact Centrum (KCC) van de GGD en de artsen en verpleegkundigen moeten volgen. Ook werd het belang geschetst van goede data en informatie en de relatie met het RIVM.

Aansluitend bezocht Koning Willem-Alexander het callcenter van het KCC, waar hij sprak met medewerkers en kort kon meeluisteren met de gesprekken die zij voeren met bellers die uiteenlopende vragen hebben over het coronavirus.

Tot slot ging de Koning in gesprek over de samenwerking binnen de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de provincie in de bestrijding van corona. Aan tafel zaten vertegenwoordigers van de GGD, de brandweer en enkele nauw betrokken bestuurders.

Als gemeentelijke gezondheidsdiensten bewaken de GGD’s de publieke gezondheid en voeren zij de taken uit die de overheid op zich neemt om de gezondheid van iedereen te bewaken, beschermen en bevorderen. Onderdeel daarvan is de bestrijding van infectieziekten. Door middel van telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie.

Nederlandse militairen in Litouwen besmet met coronavirus

Een aantal Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence in Litouwen is besmet met het COVID-19-virus. Het aanwezige personeel op de kazerne in Rukla is uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Binnen de NAVO-gevechtsgroep wordt nu breed getest op het virus.

Defensie bekijkt welke aanvullende maatregelen nodig zijn. Dat gebeurt in nauw overleg met de missieleiding en de Litouwse autoriteiten.

Een C-130 Hercules van de luchtmacht haalde afgelopen nacht 5 militairen op in Litouwen. Een van hen is besmet met het coronavirus en opgenomen in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De anderen zitten inmiddels thuis in isolatie.

Nederland levert met ongeveer 110 militairen een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in de Baltische staat.

WK Superbikes op TT Circuit verplaatst naar augustus

De derde ronde van het WK Superbikes op het TT Circuit in Assen is vanwege het coronavirus verplaatst van april naar augustus.

Oorspronkelijk zou het evenement plaatsvinden in het weekend van 17 tot en met 19 april. Vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn evenementen minimaal tot 1 juni niet toegestaan. Organisator Dorna heeft nu besloten het evenement te verplaatsen naar het weekend van 21 tot en 23 augustus.

Trump onverminderd populair tijdens crisis

Degenen die hun nieuws via Twitter binnenkrijgen en tijdens de lock-down gniffelend achter hun telefoontje zitten om de Amerikaanse president Trump belachelijk te maken om zijn aanpak tijdens de coronavirustragedie, zullen verbaasd opkijken nu inmiddels de cijfers toch ruim voor 'The Donald' beginnen te spreken.

Meerdere opiniepeilingen laten zien dat meer dan de helft van de Amerikanen achter de crisisbeslissingen van Trump staan. Zelfs befaamd Trump-criticaster CNN nemen we een keertje serieus, nu dit medium ook meldt dat Trump het verbazingwekkend goed doet.

Nadat de linkse media en politieke tegenstanders van Trump het Ruslandonderzoeks-debacle, het Stormy Daniels-verhaal, de hilarische Oekraïne-afzetprocedureblunder en dan natuurlijk het oeverloze gezeur om de belastingaangiftes van Trump gebruiken om de president af en aan te vallen, lijkt het coronavirus een nieuwe stok om de 'meest vrijgesproken president' mee te slaan.

Racist
Trump noemde het virus tijdens een persconferentie 'het Chinese virus', aangezien de oorsprong van de pandemie in China ligt. Toch was dat een doorn in het oog van vele, inmiddels werkloze, Hollywoodsterren die de uitspraak maar wat graag aanpakten om te deugen en vooral elkaar opriepen om  'solidair te zijn met alle etniciteiten op deze aardbol'.

Reddingspakket geblokkeerd door bizarre eisen Democratische Partij
Een honderden miljarden dollars omvattend coronavirusreddingspakket werd door de Democraten in de Amerikaanse Senaat tegengehouden. Alhoewel de Senaat een meerderheid aan Republikeinen bevat, bleven vijf van hen thuis in quarantaine waardoor de Democraten hun kans schoon zagen om vooral hun eigen partijpolitiek in het reddingspakket te stoppen. Met onder andere in de hoofdrol, wie anders dan, Nancy Pelosi.

Zo werd geëist dat er belastingverlaging voor wind- en zonne-energie in het wetsvoorstel werd gepropt. Hoe dat COVID-19 zou kunnen genezen werd niet duidelijk. Verder werd 35 miljoen dollar opzijgezet voor het John F. Kennedy School of Arts. Blijkbaar ook nodig voor COVID-19-bestrijding. Daarnaast moeten bedrijven die staatshulp krijgen, hun diversiteitscijfers openbaar maken, geholpen vliegmaatschappijen zijn daarna verplicht zich te conformeren aan emissieloos vliegen vanaf 2050, het uitdelen van mobiele telefoons aan mensen in de bijstand willen de Democraten ook graag en het minimumloon moet bij bedrijven die staatshulp krijgen omhoog naar vijftien dollar.

Een aantal cruciale punten om de pandemie te bestrijden zijn verder: verhoging van de pensioenen voor journalisten en studentenleningen worden kwijtgescholden. Bijna alle bovenstaande punten zijn eerder door Democraten ter stemming naar voren gebracht en nooit echt in werking gesteld. Blijkbaar proberen ze nu, met een pandemie als onderpand, deze ideeën toch door Trump te laten ondertekenen.

Hier ging Trump uiteraard niet mee akkoord en in de nacht van maandag op dinsdag is nogmaals zwaar onderhandeld over een uiteindelijk akkoord. De geruchten gaan dat er later dinsdag dan toch een financieel reddingspakket voor de Verenigde Staten klaarligt en de Amerikaanse beurzen veerden vroeg in de ochtend weer wat op.

KNVB zet nog geen streep door Eredivisie- en KKD-seizoen

Het Nederlandse profvoetbal ligt nog tot in ieder geval 6 april stil. Maandagavond werd tijdens een persconferentie van onder meer Minister-President Mark Rutte duidelijk dat een aantal van de maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn verlengd tot 1 juni.

Hierdoor werd al snel de conclusie getroffen dat er tot die datum ook niet gevoetbald kan worden, maar de KNVB komt dinsdagmiddag met een nuance.

"Het ministerie van VWS bevestigt dat het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen ongewijzigd is gebleven, en dus loopt tot en met 6 april, en niet tot 1 juni zoals overal in eerste instantie te lezen was", schrijft de voetbalbond in een persbericht.

De KNVB benadrukt dat sportwedstrijden en competities buiten het besluit vallen om evenementen en bijeenkomsten te verbieden tot 1 juni. "Over het verdere verloop binnen de sport zal pas een besluit worden genomen in de aanloop naar 6 april. Maar op basis van het besluit van de overheid is besloten geen wedstrijden met publiek te spelen voor 1 juni", vervolgt de bond zijn verklaring.

Hiermee lijkt de KNVB de optie open te houden om voor de datum van 1 juni achter gesloten deuren te gaan spelen, of voetbalclubs in ieder geval de ruimte te geven om voor die datum de training te hervatten.

De bond benadrukt dat alle sportclubs en sportvoorzieningen in ieder geval tot 6 april dicht blijven. Tot die datum zullen er ook geen georganiseerde sportactiviteiten plaatsvinden.

Op uiterlijk 6 april wordt gekeken of, en in welke mate, de maatregelen voor de sportwereld verlengd worden. Vanwege de nieuwe maatregelen kunnen er tot 1 juni in ieder geval geen congressen, festivals, evenementen en toernooien worden georganiseerd.

De KNVB houdt voor de rest van het seizoen mogelijk met drie mogelijke scenario's. De eerste optie is om de competities uit te spelen voor 30 juni, waarbij er tot 1 juni geen publiek aanwezig mag zijn. Als tweede optie bestaat de mogelijkheid om de competities na 30 juni uit te spelen.

Hiervoor zal wel een besluit van de UEFA nodig zijn dat het mogelijk maakt om de deadline van 30 juni te verzetten. Als derde optie noemt de bond om de competities niet uit te spelen.

COVID-19 beďnvloedt werkaanbod politie

De Coronacrisis heeft invloed op het werkaanbod van de politie. Onder meer het aantal meldingen van woninginbraken, fietsendiefstallen en zakkenrollerij daalde afgelopen week flink. Ook het aantal verkeersongevallen nam aanzienlijk af. De politie kreeg daarentegen meer met overlast en onrust in wijken te maken.

Criminaliteitscijfers m.b.t. corona
Dat blijkt uit een eerste analyse die de politie maakte sinds het kabinet anderhalve week geleden maatregelen afkondigde om het Coronavirus te bedwingen. Door deze maatregelen – de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, de sluiting van scholen en kinderdagverblijven en van horecagelegenheden en sportclubs – blijven veel mensen thuis.

Indicatie
De analyse levert een eerste globale, landelijk indicatie op van ontwikkelingen op het gebied van criminaliteit, overlast en verkeersongevallen. De cijfers geven een beeld van het aantal geregistreerde incidenten, niet van het aantal aangiften. Dat aantal ligt vermoedelijk lager. Omdat het gaat om een voorlopig beeld worden de cijfers (nog) niet naar eenheid uitgesplitst.

Woninginbraken
Het totale aantal incidenten waarmee de politie te maken kreeg, daalde van 15.000 in week 11 (9-15 maart) tot 12.500 in week 12 (16-22 maart). Het aantal woninginbraken daalde in dezelfde periode van 430 naar 260, het aantal meldingen van zakkenrollerij liep terug van 220 naar 130 en het aantal fietsendiefstallen nam af van 1100 naar 750. Er werden in de politiesystemen ook minder bedrijfsinbraken en straatroven geregistreerd. Ook opvallend is de afnamen van het aantal verkeersongevallen. Vorige week noteerde de politie er 900, tegen 1600 de week ervoor.

Overlast
Vermoedelijk als gevolg van de maatregelen tegen het Coronavirus nam het aantal meldingen van overlast, onrust en spanning in wijken sterk toe. Afgelopen week ging de politie bijna 5.500 keer af op een melding van onrust of spanning in de wijk. Een week eerder gebeurde dat zo’n 3.900 maal. Het aantal alcohol- en drugsgerelateerde overlastmeldingen nam toe van minder dan 700 in week 11 tot ruim 820 in week 12.

Cybercriminelen
Het aantal meldingen van babbeltrucs, huiselijk geweld en online misdrijven (waaronder online oplichting) laat vooralsnog geen opvallende toe- of afname zien. Wel ziet de politie dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit en onder meer proberen persoonsgegevens te bemachtigen door Corona-gerelateerde phishingmails te sturen. Ook oplichters maken misbruik van de crisis, bijvoorbeeld door via websites mondkapjes aan te bieden die nooit worden geleverd.

Evident
Max Daniel, één van de vier nationaal commandanten van de politie voor de coronacrisis, benadrukt dat het gaat om een eerste beeld. ‘We moeten heel voorzichtig zijn met het trekken van conclusies over de invloed van de Coronacrisis op de veiligheid. Daarvoor zijn meer gedetailleerde cijfers over een langere periode nodig. Maar dát de crisis invloed heeft, is evident.’

Daniel stelt verder dat de politie het net zo druk heeft als anders: ‘Het werk verandert, maar er komt door de crisis ook ongelofelijk veel op de organisatie af. Bovendien is het juist nu ontzettend belangrijk dat we volop aanwezig zijn in de wijken en in verbinding staan met mensen.’

Verdachten aangehouden voor poging oplichting met mondkapjes

Vorige week kreeg de politie het signaal binnen dat Nederlands ziekenhuizen een grote partij mondkapjes kregen aangeboden waarvoor miljoenen euro’s moest worden betaald, terwijl de te leveren partij in werkelijkheid vermoedelijk niet bestond. De verdenking bestaat dan ook dat oplichters proberen te profiteren van de coronacrisis. In verband daarmee heeft vandaag een doorzoeking plaatsgehad en zijn twee verdachten aangehouden, die worden verdacht van oplichting. Uiteindelijk is er gelukkig niet betaald.

Het signaal werd afgegeven door betrokken ziekenhuizen en de Financial Intelligence Unit (FIU), die een melding van een ongebruikelijke financiële transactie had gekregen van een internationale bank.

De Landelijke Recherche startte een onderzoek en deed vandaag een aanhoudingen en een huiszoeking in Dordrecht. Daarbij zijn een man en een vrouw aangehouden, allebei 27 jaar oud. De verdachten zijn overgebracht naar een cellencomplex in Amsterdam en worden daar verhoord. Tijdens de doorzoeking zijn bescheiden en digitale gegevens inbeslaggenomen die nader worden onderzocht.

Bestrijden criminaliteit in crisistijd
(Cyber)criminelen maken vaak gebruik van de actualiteit om mensen op te lichten: ook in deze tijd bedenken criminelen nieuwe vormen van oplichting om onrechtmatig geld te kunnen verdienen. De politie houdt rekening met een toename van onder meer internetoplichting en babbeltrucs sinds de uitbraak van het coronavirus. De zaak met de mondkapjes lijkt zo’n geval; ook andere Europese landen kennen dergelijke voorbeelden. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie zijn hier alert op en treden hier hard tegen op.

Wees op je hoede en ken je leverancier
De politie waarschuwt om goed uit te kijken met welke personen of bedrijven transacties worden aangegaan bij de aankoop van bijvoorbeeld hulpmiddelen én om uitvoerig klantenonderzoek te verrichten. Let altijd goed op wie de aanbieder van de goederen is en maak gebruik van de bestaande bestel- en betaalwijzen.

15 jaar cel voor bruiloftschutter Beckum

Een 23-jarige man uit Almelo is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor onder andere het plegen van meerdere pogingen doodslag. Zo is hij schuldig bevonden aan een schietpartij tijdens een Turkse bruiloft in Beckum (gemeente Hengelo) op 2 februari 2019. Drie gasten raakten daarbij gewond. Een half jaar daarvoor schoot hij een man in Almelo van dichtbij twee keer in zijn bovenlichaam. Hij moet aan de slachtoffers een schadevergoedingen betalen van in totaal bijna 60.000 euro.

Schietpartij na woordenwisseling
Tijdens de bruiloft in Beckum ontstond er ruzie tussen 23-jarige man en enkele bruiloftsgasten. Bij de daarop volgende worsteling belandde de man op de grond. Volgens hem zag hij op een bepaald moment geen andere uitweg meer, greep naar zijn pistool en begon te schieten: Midden in de hal vol met bruiloftsgasten. Drie mensen raakten daarbij gewond, onder wie een 71-jarige vrouw die ernstig buikletsel opliep. Buiten op de parkeerplaats loste de man nog enkele schoten.

Op straat neergeschoten
Naast de meervoudige poging tot doodslag tijdens de bruiloft is de man schuldig bevonden aan een poging tot doodslag in Almelo, ruim een half jaar eerder. De rechtbank oordeelt dat hij op 6 juni 2018 een man tweemaal in het bovenlichaam schoot.

Neemt geen verantwoordelijkheid
De rechtbank verwerpt het verweer van de man dat hij tijdens de bruiloft uit noodweer handelde. Uit niets blijkt dat de man geen andere optie had dan om te gaan schieten. Verder rekent de rechtbank het de man zwaar aan dat hij geen enkele verantwoordelijkheid nam voor zijn handelen. Na de schietpartij in Almelo in juni 2018 vluchtte hij naar Turkije en ook na de schietpartij op de bruiloft was de man lange tijd onvindbaar voor politie en justitie.

Geen vooropgezet plan
De straf is lager dan de 18 jaar celstraf die de officier van justitie eiste. Dat komt omdat de rechtbank de schutter in alle gevallen vrijspreekt van een poging tot moord, terwijl de officier van justitie tot een bewezenverklaring van poging moord op de man in Almelo concludeerde. In het dossier is onvoldoende bewijs dat de man een vooropgezet plan had om dit slachtoffer van het leven te beroven.

Vrijspraak medeverdachten
Een 22-jarige en 25-jarige man uit Almelo zijn vrijgesproken van openlijke geweldpleging op de bruiloft in Beckum. De rechtbank oordeelt dat er weliswaar aanwijzingen in het dossier zijn dat zij zich hebben bemoeid met de vechtpartij, maar dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is voor het strafbare karakter daarvan. De rechtbank kan niet uitsluiten dat de mannen handelden met de bedoeling om het gevecht te de-escaleren.

Asterix-tekenaar Alberto Uderzo (92) overleden

De Franse striptekenaar Alberto Uderzo is overleden. Dit meldt zijn familie op social media. Hij mocht 92 jaar oud worden. "De wereld heeft een beetje kleur verloren", is te zien op social media. 

Hij is thuis gestorven aan een niet corona-gerelateerde hartaanval. Wel was hij al enkele weken moe, vertelt zijn zoon, Bernard de Choisy.

Uderzo zag het levenslicht op 25 april 1927 in Reims als zoon van Italiaanse migranten. Hij groeide, ondanks zijn kleurenblindheid, uit tot een van de meest succesvolle tekenaars van zijn generatie.

Hij leerde schrijver René Goscinny in 1951 kennen en ze maakten samen verschillende stripseries zoals Johan Pikbroek en de jonge reporter Luc Junior. Asterix zou de meeste bekendheid krijgen.

Asterix werd in 1959 bedacht in een appartement in Parijs. Hij moest worden gemaakt voor het nieuwe blad 'Pilote', in stripvorm. Die dag werd er veel gedronken en gerookt en nog meer gepraat. Het moest gaan over de Galliërs, de West-Europeanen vóór de inval van de Romeinen, was hun gedachte. Er ontstond een besnord hoofdpersoon en werd een dorpje bedacht. "In een kwartier hadden we het helemaal uitgewerkt", aldus Uderzo. Van de eerste oplage werden 6000 stuks verkocht op 29 oktober 1959, de dag van release.

Wereldwijd zijn er miljoenen strips verkocht, die in meer dan 100 talen en dialecten zijn uitgebracht. Er zijn meer dan tien films uitgebracht en er is in de buurt van Parijs een thema-park geopend. 

In 1977 overleed Goscinny op 51-jarige leeftijd. Tot die tijd waren er meer dan 20 albums uitgebracht. Uderzo ging alleen verder. Het eerste album dat hij alleen schreef kwam uit in 1980. Vanaf 2009 ging het minder goed met Uderzo door atrose. In 2011 namen Jean-Yves Ferri en Didier Conrad het over. Hun eerste strip verscheen in 2013.

 

Alberto Uderzo
Alberto Uderzo (Foto: Wikimedia commons)

COVID-19: Aan tafel!! Honig en Voedselbanken organiseren benefietavond

De voedselbanken hebben het zwaar. Mensen nemen de hamsterweken van de Albert Heijn iets te serieus, en de schappen raken sneller leeg dan nodig is. Hierdoor krijgen de voedselbanken ook minder vooraad binnen, waardoor de ruim 1 miljoen mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn, ook minder te eten krijgen.

Daarom organiseren de voedselbanken en Honig nu een benefietavond om Nederland op te roepen te doneren zodat deze mensen geholpen kunnen worden. Iedereen kent de reclame's van Honig wel; die eindigen met de woorden 'aan tafel'. Nu het in deze periode niet mogelijk is om een fysieke benefietavond te organiseren, roept Honig op om op 26 maart om 18:00 uur vanaf je smartphone, tablet of laptop naar live-eet.nl te surfen en samen met Nederland aan tafel te gaan. Tijdens de avond kun je doneren via Tikkie en zo de Voedselbank helpen. 

Artiesten die onder meer zullen optreden zijn Claudia de Breij, Tim Knol, Hadewych Minis, Thomas Berge en Peter Heerschop. Hoe het programma er precies uit komt te zien is nog niet bekend. Wel is bekend dat Claudia de Breij sowieso twee liedjes zal zingen als ze durft, want ze is zo'n beetje de enige in Nederland met een piano die het nummer 'Mag ik dan bij jou' niet zelf kan spelen. Daarvoor gaat ze oefenen zo lezen we op live-eet.nl 

COVID-19: 811 nieuwe besmettingen en 63 doden, totaal 5560 en 276

Sinds gisteren zijn 811 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 5560. Onder hen zijn 1495 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

63 patiënten zijn sinds de vorige update gemeld als overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 276 mensen gemeld als overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1739 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (758) en Noord-Holland (740).

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden.  Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn.

Olympische Spelen uitgesteld naar 2021

De Olympische Spelen van Tokyo gaan dit jaar naar alle waarschijnlijkheid definitief niet door. Volgens diverse media hebben de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-president Thomas Bach een akkoord bereikt over uitstel.

Wegens de COVID-19-dreiging was het doorgaan van de Spelen al geenszins zeker meer, de vraag leek vooral hoe het aangepakt zou worden. Dick Pound, IOC-vicepresident en langstzittend IOC-lid, liet maandag nog weten dat hij zeker wist dat de Spelen niet in juli 2020 van start zouden gaan.

Zondag meldde het IOC dat een definitieve beslissing in de komende vier weken gemaakt zou worden, maar sindsdien is de druk enorm toegenomen. Canada, Australië en Noorwegen lieten al weten geen atleten naar Tokyo 2020 te zullen sturen, terwijl steeds meer NOC's en internationale sportbonden om uitstel riepen.

Het IOC heeft het nieuws nog niet officieel bevestigd, maar de verwachting is dat dat niet lang gaat duren. Mogelijk is dan ook een plan bekend over de nieuwe data, hoewel de kans bestaat dat een en ander nog uitgewerkt moet worden. Een probleem lijkt bijvoorbeeld bij het olympisch dorp te liggen: de appartementen zijn allemaal al verkocht aan particulieren, die er na de geplande data van dit jaar in zouden trekken.

Het zou overigens al de tweede keer zijn dat het Tokyo niet mee wil zitten wat Olympische Spelen betreft: in 1940 zou de Japanse hoofdstad de Spelen ook organiseren, maar dat ging wegens oorlog niet door.

Update 13.55 uur
Het IOC heeft inmiddels bevestigd dat de Spelen dit jaar niet door zullen gaan, zoals hier in een statement te lezen is. Een datum is nog niet genoemd, wel moet het 'niet later dan de zomer van 2021' zijn. Het Internationaal Paralympisch Comité heeft nog niet officieel bevestigd dat de Paralympische Spelen ook uitgesteld worden, maar dat zal uiteraard niet lang op zich laten wachten - zondag liet men nog weten dat het de IOC-beslissingen zal steunen.

De naam wijzigt overigens niet, dus in 2021 kunnen we officieel kijken naar de Olympische en Paralympische Spelen Tokyo 2020.

COVID-19 kluistert ons aan de buis: kijkcijfers fors gestegen

Sinds 15 maart zijn in Nederland maatregelen van kracht om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Veel mensen werken vanuit huis, scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten en datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs. Het effect van de maatregelen is duidelijk te zien in de kijkcijfers die Stichting KijkOnderzoek rapporteert

Sinds week 11 (9 t/m 15 maart) is een duidelijke stijging zichtbaar in de aantallen kijkers. De resultaten zijn gebaseerd op de uitzenddag cijfers, tenzij anders vermeld. Het gaat hierbij om het kijkgedrag naar televisiezenders tijdens de uitzending (live) en uitgesteld kijken op de dag van uitzending. Indien er wordt gesproken over schermtijd betreft het alle kijktijd die werd doorgebracht voor het televisiescherm. Het gaat dan om kijkgedrag naar televisiezenders tijdens de uitzending (live) en uitgesteld op de dag van uitzending en overig kijken naar onder andere video on demand via het televisiescherm (overig schermgebruik).

In de afgelopen twee weken werd er meer live en uitgesteld gekeken naar televisiezenders. Er werd een kwartier per dag langer live tv gekeken. Een nog grotere stijging laat de schermtijd zien. De totale tijd die voor het televisiescherm werd doorgebracht was gemiddeld 225 minuten per dag. Dit is 33 minuten meer dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs 37 minuten meer dan in 2018, waarin de schermtijd nog 188 minuten was.

Actualiteit
In de periode 9 t/m 22 maart werd er relatief veel op programma’s in het non-fictie genre afgestemd. Vooral de kijktijd naar het nieuws- en actualiteitenprogramma’s nam een vlucht, naar 38% van de totale kijktijd. Ook werd er meer dan vorig jaar naar amusementsprogramma’s gekeken. Naar de genres sport en fictie (series en films) werd beduidend minder gekeken. Veel sportevenementen en daarmee de live verslagen en samenvattingen verdwenen van de televisie.

In week 11 - de week waarin het coronanieuws op gang kwam - is een duidelijke stijging te zien in de kijkcijfers van een groot aantal goed bekeken nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Een aantal programma’s, waaronder De Wereld Draait Door beleefden een kijkcijferrecord in de loop van de coronacrisis. Sommige titels hadden gemiddeld ruim 50% meer kijkers in de afgelopen twee weken dan in de week ervoor.

In de afgelopen twee weken waren er twee uitzonderlijke momenten waarop Nederland werd toegesproken. Naar de toespraak van minister-president Mark Rutte op 16 maart keken op verschillende zenders in totaal 7,4 miljoen Nederlanders. 6,6 miljoen Nederlanders zagen de toespraak van koning Willem-Alexander op 20 maart.

De Kijvelanden betaalt 20.000 euro boete vanwege dodelijk ongeval op werkvloer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Stichting Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden in Poortugaal (Hierna: de Kijvelanden) een boete opgelegd van 20.000 euro. Het OM verwijt de Kijvelanden dat zij als werkgever niet genoeg heeft gedaan om te zorgen voor een veilige werksituatie. Daardoor kon het gebeuren dat een patiënt op 3 februari 2017 een 25-jarige medewerker doodstak. De werknemer was net in dienst toen hij door een psychiatrisch patiënt met TBS werd neergestoken met een schaar.

De arbeidsinspecteurs van de Inspectie SZW hebben het arbeidsongeval en de arbeidsomstandigheden bij de Kijvelanden onderzocht. Een werkgever heeft volgens de arbeidsomstandighedenwet een zorgplicht voor de veiligheid en gezondheid van werknemers, terwijl die de werkzaamheden uitvoeren. De werkgever moet de arbeid zo organiseren, dat de werknemer de arbeid zo veilig mogelijk en zonder gevaar voor zijn gezondheid kan verrichten. Het vermoeden rees dat dit in de kliniek onvoldoende was gebeurd, waardoor de voorwaarden geschapen werden voor een situatie waarin het incident kon gebeuren.

Het incident
Uit het onderzoek blijkt dat de 25-jarige medewerker pas sinds acht dagen bij de Kijvelanden werkte toen het incident gebeurde. Hij zat nog in zijn inwerkperiode. De medewerker wilde op de bewuste 3 februari 2017 een schaar uitlenen aan een patiënt. De patiënt heeft de medewerker doodgestoken met de schaar. Achteraf is gebleken dat de patiënt op dat moment nog onder invloed was van het middel Ritalin. Sporen van dit middel zijn gevonden in het bloedonderzoek na zijn aanhouding.

De werknemer overleed op zondag 5 februari 2017 in het ziekenhuis. De Inspectie Veiligheid en Justitie en de werkgever Stichting FPC de Kijvelanden hebben het arbeidsongeval gemeld bij de Inspectie SZW, waarop de laatste het strafrechtelijk onderzoek door SZW startte.

Strafrechtelijk onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat het arbeidsongeval het resultaat is van een samenloop van omstandigheden. Indien de kliniek de Arbeidsomstandighedenwet nauwgezet zou hebben nageleefd, dan zou het gevaar voor de werknemer aanzienlijk geringer zijn geweest en zou het ongeval waarschijnlijk niet hebben plaatsgevonden.

De afdeling van de Kijvelanden waar het incident gebeurde, had al enkele maanden last van veel ziekte en afwezigheid van vaste medewerkers. Dit leidde ertoe dat er regelmatig diensten werden gedraaid zonder een vaste medewerker in de periode van 1 november 2016 tot en met 3 februari 2017. Dit heeft afbreuk gedaan aan de relationele veiligheid op de afdeling.

Het OM heeft vastgesteld dat door nalatigheid op een aantal vlakken de werkgever de overleden werknemer aan meer risico’s heeft blootgesteld dan toelaatbaar was volgens de Arbeidsomstandighedenwet.

Zo deed de kliniek ontoereikend onderzoek naar voorkoming van werkdruk en overbelasting van werknemers en ter voorkoming van agressie op de werkvloer. De kliniek nam ook onvoldoende maatregelen hiertegen. Er was onvoldoende (deskundige) bijstand bij het vaststellen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Er werd onvoldoende actie ondernomen bij het inventariseren en kenbaar maken van patiëntgebonden risico’s aan personeel.

De kliniek had de overleden werknemer nog niet de nodige interne opleidingen betreffende omgaan met agressie en geweld laten volgen, terwijl hij op dat moment werd ingezet als ware hij een volledig opgeleide en ingewerkte kracht. Zo kon het gebeuren dat het slachtoffer onvoldoende op de hoogte was van de werkinstructie omtrent het uitlenen van een scherp voorwerp. Het uitlenen van de scherpe schaar was in strijd met de werkinstructie. Ook heeft de patiënt het kantoor betreden, wat in strijd was met de regels.

De kliniek heeft niet gewild dat het arbeidsongeval zou plaatsvinden. De weerslag op de collega’s was groot. Toch kan naar het oordeel van het OM gezegd worden dat de kliniek de voorwaarden heeft geschapen waaronder het tragische arbeidsongeval heeft kunnen plaatsvinden. Dat vindt het OM ernstig. Het OM rekent dat de Kijvelanden aan. Op basis van dit onderzoek concludeert het OM dat in ieder geval op 3 februari 2017 sprake was van een overtreding van artikel 32 van de Arbeidsomstandighedenwet. De verzuimen van de kliniek kunnen niet aan bepaalde, individuele personen worden toegerekend.

Afdoening
Het OM heeft de Kijvelanden voor de bovengenoemde feiten een strafbeschikking opgelegd van 20.000 euro. De strafbeschikking is betaald. De opgelegde boete komt overeen met de boete die het OM in de zittingszaal zou hebben geëist.

Het OM ziet dit als een passende afdoening. De kliniek heeft maatregelen genomen om in de toekomst een dergelijk incident te voorkomen. De Kijvelanden erkent dat er zaken zijn misgelopen en betreurt dat ten zeerste. De Kijvelanden zorgt sinds maart 2017 voor een bezetting van de behandelafdelingen met zoveel mogelijk vaste medewerkers. De kliniek heeft een verbeterprogramma opgesteld en voert dit uit, de Inspectie SZW ziet hierop toe. De kliniek heeft daarnaast een regeling getroffen met de nabestaanden.

Waarom katten vaak in de weg liggen

Wie een kat heeft herkent het wel, ze lopen in de weg, blijven staan waar jij wil zitten en liggen pontificaal op je toetsenbord als jij aan het werk bent. Maar waarom?

Het toetsenbord voelt warm aan als je aan het werk bent, niet alleen door de warmte van je vingers, maar jij, als baasje of vrouwtje zit er steeds aan. Het toetsenbord krijgt meer aandacht dan de kat zelf, zo lijkt het voor de kat. Jouw viervoeter wil net zo goed aandacht maar merkt dat dat gekke toetsending meer aandacht krijgt. Katten kunnen zichzelf prima redden maar als baasje en/of vrouwtje in de buurt is willen ze alle aandacht.

Je hebt er geen tijd voor, bent druk bezig met een project en plof, daar ligt Skippy, Minoes of Jumper. Zij denken dat jij er voor hun bent, tijdens dit schrijven jumpt mijn kat op de stoel, een ogenblik geduld, ik moet wat aandacht geven.

Goed, een kat heeft dus aandacht nodig. Ook wanneer jij dat niet wilt. Weet die kat veel wat jij doet? De kat wil de volle aandacht. Dus wat doe de kat dan? Juist, die zorgt dat zij die krijgen, door op het toetsenbord te gaan liggen want negatieve aandacht, is ook aandacht.

Dit geldt ook wanneer je een laptop gebruikt. Deze heb je meestal op je schoot en waar is je toetsenbord dan? Juist, op je schoot. Eigenlijk zit jouw laptop in het territorium van de kat. Wanneer jij de kat aandacht geeft, toestaat dat deze op je toetsenbord ligt, is er niks aan de hand. Jaag je de kat weg, zal deze blijven komen voor aandacht en dat niet alleen, jouw schoot is bezet!

Overigens is er wel een oplossing voor: geef je kat wat ruimte en tijd, al wil je dat niet. Zonder aandacht voor de kat kom je ook niet verder. Dus knuffel je viervoeter, al haat je hem op dat moment, het blijft een lief ding en je komt er verder mee. Zowel met jouw werk als met de relatie met je kat.

Bondage? SM? Kat! (Foto: PXhere)
De trouwe viervoeter (Foto: PXhere)

Defensie doneert duizenden kilo's levensmiddelen aan voedselbanken

Defensie geeft levensmiddelen aan 3 distributiecentra van de voedselbank. Het gaat om 35 pallets met onder meer vlees, vleeswaren, zuivelproducten, groente, fruit, boter en sauzen. Militairen hebben de goederen afgeleverd in Arnhem, Groningen en Tilburg. Het gaat om een eerste hoeveelheid.

De pallets stonden opgeslagen op het militaire complex in Bathmen bij Deventer. De naar schatting meer dan 10.000 kilo etenswaren was bedoeld voor de deelnemende troepen aan een schietoefing in het Duitse Bergen Hohne. Die is afgelast om verspreiding van het COVID-19 tegen te gaan. De voorraad levensmiddelen is daarom over. Defensie besloot ze aan de voedselbank te schenken.

Bizarre tijden
Er zijn meer oefeningen afgelast, zoals bijvoorbeeld de jungletraining in Belize. Ook de voeding die voor de hieraan deelnemende militairenwas bestemd, gaat naar de voedselbank. Daarvan liet een woordvoerder weten dat "de levensmiddelen zeer welkom zijn in deze bizarre tijden."

Noorse Leger des Heils
Vorige week al leverden landmachtmilitairen en mariniers duizenden rantsoenen aan het Noorse Leger des Heils. Amelie Mayes van deze organisatie liet weten dat 200 tot 300 mensen in Tromso afhankelijk zijn van voedselhulp en zij zonder de Nederlandse hulp nu honger zouden lijden.

De paketten waren over nadat de grote oefening Cold Response was afgeblazen.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

COVID-19: Winkelwagen in supermarkt verplicht, ook voor slechts één product

Het gebruik van een winkelwagen wordt verplicht in supermarkten, ook als een klant slechts één product nodig heeft. Bovendien laten supermarkten maximaal één klant per 10 m2 winkelvloer toe. In een winkel van 1000 m2 mogen dus maximaal 100 klanten tegelijk binnen zijn. Supermarkten regelen dit door het aantal winkelwagens te beperken. Het gebruik van een winkelwagen helpt klanten ook om voldoende afstand te houden.

In kleinere supermarkten zonder winkelwagens wordt het gebruik van een mandje verplicht. In deze winkels is slechts een beperkt aantal mandjes beschikbaar, zodat het niet te druk wordt in de winkel. Als bij een winkel op een bepaald moment geen winkelwagen of mandje beschikbaar is, mogen op dat moment geen nieuwe klanten naar binnen. Klanten moeten buiten wachten tot er een wagen of mandje beschikbaar is.

Supermarkten nemen deze maatregel om ervoor te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand kunnen houden van elkaar. Deze afstand beperkt het risico voor klanten en medewerkers om elkaar te besmetten met het coronavirus.

Door deze maatregel kan bij een beperkt aantal winkels buiten een rij ontstaan. Supermarkten hebben contact met gemeenten over ondersteuning bij het handhaven van voldoende afstand in wachtrijen buiten.

Oproep ‘Afstand houden’ op kleding vakkenvullers
Ook vakkenvullers helpen klanten eraan herinneren om anderhalve meter afstand te houden. Zij dragen vanaf deze week aangepaste werkkleding met de oproep om afstand te houden. Klanten komen regelmatig en vaak onbewust te dicht in de buurt van supermarktmedewerkers. Veel medewerkers maken zich daar zorgen over en dat is begrijpelijk. De kleding helpt klanten eraan herinneren om voldoende afstand te houden en veilig boodschappen te doen. Supermarktketens kiezen zelf hoe ze hun kleding aanpassen, bijvoorbeeld met een opvallend hesje. Dit kan per keten verschillen.

Centrale eindexamens middelbare scholieren gaan niet door

De centrale eindexamens voor scholieren op middelbare scholen gaan niet door. De leerlingen kunnen na de zomer wel gewoon naar het mbo, hogeschool of universiteit. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding hebben gemaakt op de landelijke examens, is genoeg voor een diploma.

Minister Slob: “We vragen momenteel veel aan leraren en leerlingen willen een goede voorbereiding op hun examens. Met deze ingrijpende beslissing is er duidelijkheid. Ik wil alle leerlingen de kans geven om een volwaardig diploma te behalen en daarmee zonder vertraging door te stromen naar het vervolgonderwijs in deze tijden van crisis.”

De meeste eindexamens zouden vanaf 7 mei plaatsvinden. De examens voor het vmbo-kader waren nog eerder gepland. Er zouden meer dan 200.000 leerlingen eindexamens doen. De Algemene onderwijs bond (Aob) drong gisteren aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de examens. De bond stelde dat leerlingen in deze crisistijd niet goed voorbereid konden worden.

Scholen krijgen langer de tijd om het schoolexamen goed en veilig te organiseren en af te sluiten. Scholen wordt opgeroepen in lijn met de nieuwe maatregelen de schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te doen. Waar nodig hebben scholen de ruimte om hun Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen om dit te realiseren. In overleg met het vervolgonderwijs wordt gekeken hoe de studenten die dit jaar instromen, binnen de huidige omstandigheden, zo goed mogelijk kunnen worden voorbereid op hun vervolgopleiding.

Er volgt zo spoedig mogelijk informatie over de nieuwe zak-slaagreling en de herkansingen.

Update 11:32
Bekijk hieronder de toelichting van minister Slob

Tijdelijke stop gehoorscreening pasgeborenen

Vanwege de uitbraak van het coronavirus COVID-19 zet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en betrokken veldpartijen, de gehoorscreening bij pasgeborenen tijdelijk stop. Deze stop van de gehoorscreening gaat in vanaf 24 maart. Wanneer de gehoorscreening weer start hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Met de gehoorscreening wordt ernstig gehoorverlies opgespoord. De behandeling van ernstig gehoorverlies is belangrijk, maar hoeft niet binnen dagen of weken na de geboorte te starten. Het is de bedoeling om de kinderen die de screening missen later alsnog te screenen.

Een belangrijke reden om de gehoorscreening tijdelijk stop te zetten is het beperken van de kans op verspreiding van het coronavirus. Daarnaast is de vervolgzorg en behandeling na de gehoorscreening op dit moment niet gewaarborgd. In de zorg wordt op dit moment alleen gedaan wat dringend is. Bij de screening van pasgeborenen is dat de hielprikscreening.

De gehoorscreening wordt meestal uitgevoerd in combinatie met de hielprikscreening. De hielprik blijft wél doorgaan. De ziekten die de hielprik opspoort, moeten namelijk snel behandeld worden.

Op www.pns.nl/gehoortest-baby/coronavirus staat meer informatie over de tijdelijke stop van de gehoorscreening.

Schuurbrand kost 8000 kuikens het leven

Bij een schuurbrand aan de Harderingweg in Biddinghuizen zijn vanmorgen vroeg 8000 kuikens om het leven gekomen. In de schuur lag zaagsel op de vloer dat in brand was gevlogen. Volgens woordvoerder Andrea van der Woude van de Veiligheidsregio Flevoland is niet bekend hoe dat heeft kunnen gebeuren. 

De eigenaar ontdekte de brand rond 04:00 uur vanmorgen. Zowel de brandweer uit Lelystad als uit Biddinghuizen rukten met groot materiaal uit voor de brand, die voor veel rookontwikkeling zorgde. Anderhalf uur later kon het sein brand meester worden gegeven. 

COVID-19 Internationaal - Duitsland maakt boetes bekend

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hieronder vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Duitsland maakt boetes voor overtreding tegen coronaregels bekend
Duitsland heeft bekendgemaakt welke boetes er gelden voor het overtreden van het samenscholingsverbod. Ook in Duitsland geldt dat samenscholingen van meer dan 2 personen verboden zijn (uitgezonderd families/huisgenoten).

De boetes zijn:
- samenscholing met meer dan 2 personen (tenzij toegestane uitzondering): 200 euro per persoon
- samenscholing met 10 of meer personen: misdaad met geldstraf of gevangenisstraf tot 5 jaar - per persoon
- picknicken of barbecuen in het openbaar: 250 euro per persoon


Duitse coronaboetes
Duitse coronaboetes

Corona internationaal
Afbeelding: Pixabay

Eerste K-1 World Grand Prix-winnaar overleden

Voormalig kickbokser Branko Cikatic is overleden. De Kroaat was in 1993 de allereerste winnaar van de prestigieuze K-1 World Grand Prix in Japan, het kickbokstoernooi dat in 2012 voor het laatst gehouden werd.

Cikatic won in de jaren tachtig de nodige Europese- en wereldtitels in verschillende vormen van kickboksen. Zo pakte hij in 1989 de WKA-wereldtitel, een jaar later de IKBF-wereldtitel en nog een jaar later werd hij wereldkampioen thaiboksen, allemaal tot 86 kilogram.

In 1993 werd de K-1 World Grand Prix voor het eerst gehouden, waarin hij in de eerste ronde de Thai Changpuek Kiatsongrit met een linkerhoek naar de grond sloeg. In de halve finales ging de Japanner Masaaki Satake er in de derde ronde eveneens aan met een linkerhoek, waarna Cikatic in de finale tegenover Ernesto Hoost stond.

Dat duurde niet lang: kort voor het einde van de eerste ronde ging Hoost gestrekt naar het canvas, dit keer door een snoeiharde rechterhoek van de nieuwe kampioen. De in Amsterdam trainende Croatian Tiger kon zijn titel niet verdedigen en verloor het jaar erna in de halve finales van Satake, terwijl Hoost hem in december tijdens K-1 Legend knockout sloeg...met een rechterhoek.

Na zijn actieve carrière werd Cikatic trainer, met als voornaamste pupil vechtsportgrootheid Mirko Cro Cop Filipovic. In 2018 werd hij getroffen door een longembolie, terwijl hij daarvoor in het ziekenhuis lag liep hij een ernstige bloedvergiftiging op en later bleek dat hij aan Parkinson leed. Cikatic is 65 jaar geworden.

Cikatic slaat Hoost knockout

Aantal TBC-gevallen met vijf procent gedaald in 2019

Het aantal mensen met tuberculose (tbc) in Nederland is in 2019 gedaald. In 2019 waren er 759 tbc-patiënten in Nederland. Dit is 5 procent minder dan in 2018 (797). Van deze patiënten hadden 445 tbc in de longen en 314 tbc buiten de longen. Dit blijkt uit de nieuwe kerncijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Driekwart van de tbc-patiënten in Nederland komt uit landen waar tuberculose veel voorkomt. In 2019 waren de meeste tbc-patiënten geboren in Eritrea (88), gevolgd door Marokko (58) en India (41).

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte is meldingsplichtig. Dit betekent dat artsen de ziekte moeten melden aan de GGD. De GGD meldt dit vervolgens aan het RIVM. Tuberculose kan besmettelijk zijn, bijvoorbeeld als de ziekte in de longen zit. De besmettelijkste vorm (open tuberculose) kwam in 2019 bij een kwart van de patiënten voor.

Opsporing tuberculose
Vroege opsporing van de ziekte voorkomt dat meer mensen tuberculose krijgen. In 2019 werd de ziekte bij 12 procent van de patiënten gevonden door het actief onderzoeken van risicogroepen, zoals immigranten en asielzoekers. Bij 6 procent van de patiënten werd de ziekte gevonden bij contacten van besmettelijke tbc-patiënten. Het grootste deel van de patiënten (82 procent) werd gevonden nadat ze zelf met klachten naar een dokter gingen.

Behandeling tuberculose
Tuberculose is meestal goed te behandelen met antibiotica. De behandeling van tbc duurt lang en bestaat uit een combinatie van verschillende soorten antibiotica. Patiënten moeten minimaal zes maanden dagelijks medicijnen innemen. Bij ernstige vormen van resistentie tegen de antibiotica kan de duur van de behandeling oplopen tot 20 maanden. In 2019 hadden 9 patiënten deze ernstige vorm van resistente tuberculose.

Wereld Stop Tuberculose Dag
Op dinsdag 24 maart 2020 is het Wereld Stop Tuberculose Dag. Deze dag is bedoeld om bewustwording te creëren over de wereldwijde verspreiding en bestrijding van tuberculose. Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Wereldwijd krijgen jaarlijks 10 miljoen mensen de ziekte. Elk jaar overlijden 1,5 miljoen mensen aan tuberculose.

Fortuna-fan betaalt club 40 euro vanwege niet gekochte frikandellen

Voor veel clubs dreigen financieel moeilijke tijden door het stilleggen van de competitie maar Fortuna Sittard had gisteren een kleine financiële meevaller. Een supporter van de Limburgse club meldde zich met de vraag om compensatie maar bekende daarnaast ook dat hij aardig geld bespaarde nu hij niet meer naar het stadion hoefde, die kans liet de club niet aan zich voorbij gaan.

Twitter-gebruiker @TVlimmeren meldde zich gisterochtend op het social media platform met de vraag om compensatie voor de te missen wedstrijden, maar hij constateerde ook dat de coronacrisis hem een aardige besparing opleverde. "Beste @FortunaSittard, ik ben seizoenskaart houder en ik mis de laatste 4 wedstrijden. Hoe zit het met de financiële compensatie? Begrijp me niet verkeerd: ik bespaar nu ca €40 op benzine, bier en frikandellen. Op welke rekening kan ik dit overmaken? Grtz Big Ugly Head", zo liet hij weten.

Bij Fortuna Sittard zagen hun kans schoon en ze stuurde een tikkie om het bespaarde geld van de niet verkochte frikandellen en bier alsnog te innen. De supporter kon de grap wel waarderen en betaalde de tikkie diezelfde middag nog.

COVID-19: EU-maatregelen om levensreddende medische apparatuur aan te schaffen

Het Europees Parlement werkt samen met lidstaten zodat de EU beademingsapparatuur, mondkapjes en andere medische middelen kan kopen om aan ziekenhuizen ter beschikking te stellen. De Europese Commissie heeft vorige week een mechanisme opgezet om medische apparatuur centraal, via RerescEUscEU, in te zamelen. Vanuit dit punt kunnen lidstaten die met tekorten kampen om Covid-19 te bestrijden centraal bevoorraad worden. Het gaat om apparatuur voor de behandeling van besmette patiënten, materiaal ter bescherming voor gezondheidswerkers en andere middelen om de verspreiding van het virus te vertragen.

Het Europees Parlement werkt samen met EU-landen om een bedrag van 40 miljoen euro vrij te maken voor medische apparatuur voor de intensive care, met name beademingstoestellen en persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals herbruikbare mondkapjes.

Ook de lidstaten bundelen hun krachten via een gezamenlijke aanbestedingsprocedure om persoonlijke beschermingsmiddelen, beademingsapparatuur en testkits in te kopen. Het doel van een gezamenlijke aankoop is ervoor te zorgen dat de deelnemende EU-landen op betere voorwaarden en tegen lagere prijzen kunnen beschikken over de noodzakelijke middelen en apparatuur, en kunnen vertrouwen op een goede bevoorrading.

In reactie op het voorstel van de Europese Commissie zei Pascal Canfin (Renew, FR) de voorzitter van de EP-Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid: "Europa heeft vorige week een aantal historische besluiten genomen om de gevolgen van Covid-19 op onder meer de economie, te bestrijden. We kunnen het niet vaak en hard genoeg zeggen: Europa doet alles wat het kan om levens te redden. Het EU-mechanisme voor civiele beschermi ng heeft al eerder EU-burgers gered te midden van aardbevingen, orkanen en overstromingen en bij het bestrijden van bosbranden. Via rescEU gebruiken we nu voor het eerst EU-fondsen in de strijd tegen het coronavirus door ervoor te zorgen dat we over levensreddende medische en beschermende middelen beschikken. Dit is EU-solidariteit in actie."

"De huidige crisis laat ook het belang zien van een volwaardige financiering van het EU-mechanisme voor civiele bescherming in de periode na 2020, in lijn met de positie van het Europees Parlement", concludeert Canfin.

RescEU maakt deel uit van het EU-mechanisme voor civiele bescherming, dat de samenwerking tussen de EU-landen op het gebied van civiele bescherming versterkt. Sinds de oprichting van rescEU in 2019 kan de EU de lidstaten die door rampen worden getroffen rechtstreeks hulp bieden als de nationale capaciteit overbelast is.

Dankzij het EU-mechanisme voor civiele bescherming zijn al meer dan 1.800 burgers uit de hele wereld gerepatrieerd sinds de uitbraak van Covid-19. Klik hier om meer te weten te komen over het crisisbeheer, de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen en meer.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Noodregeling maakt direct meer digitale zorg thuis mogelijk

Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19. De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Via de regeling is per aanvraag €50.000 beschikbaar. Aanvragen kunnen vanaf woensdag 25 maart, 09.00 uur worden ingediend.

Minister Hugo de Jonge geeft aan dat contact in de zorg voor kwetsbare ouderen juist nu heel belangrijk is: “Nu door de corona-maatregelen de zorg soms lastig te realiseren is, moeten we alles uit de kast halen om de digitale instrumenten te benutten die al voorhanden zijn.”

De zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen of mensen met een chronische ziekte of beperking staat onder druk door het Covid-19 virus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen. Zorgaanbieders hebben daarom behoefte aan meer technologische mogelijkheden om snel zorg op afstand te kunnen bieden of om mantelzorgers te ondersteunen bij hun zorgtaken, zoals beeldschermzorg, indicatiestelling via een app en medicijndispensers.

Het ministerie van VWS heeft leveranciers van devices voor beeldschermzorg verzocht om voldoende voorraad te reserveren voor de inzet voor zorg op afstand. Deze hebben aangegeven in de wereldwijde toewijzing voorrang te geven aan de zorgsector. Om zorgorganisaties te helpen bij een zo snel mogelijke implementatie van beeldschermzorg, biedt de regeling hiervoor een ‘Fasttrack Beeldschermzorg’ aan. Daarmee worden zorgorganisaties praktisch en direct ondersteund in het maken van de juiste keuzen.

Per aanvraag is €50.000 beschikbaar. De subsidie wordt primair ingezet om projectkosten voor het implementeren van de digitale toepassingen te kunnen betalen. Hulp bij de implementatie mag ingehuurd worden. Daarnaast kan tot 50 procent van het bedrag worden besteed aan technologie zoals aanschaf van licenties of apparaten. Er wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Alle zorgaanbieders kunnen gebruik maken van de regeling door het indienen van een korte aanvraag. Aanvragers ontvangen binnen maximaal 5 werkdagen reactie. Na goedkeuring ontvangen zij binnen 5 werkdagen het subsidiebedrag. De noodregeling wordt 25 maart om 09.00 uur opengesteld via rvo.nl/set-corona.

Afgelopen nacht kouder dan in hele winter

Met een minimumtemperatuur van -6,1 graden in Woensdrecht was het afgelopen nacht kouder dan in de hele winter. De laagste temperatuur van het winterhalfjaar was tot dusver -5,4 graden. Deze temperatuur werd gemeten op 21 januari. In De Bilt daalde het kwik afgelopen nacht naar 0,6 graden.

Dat het nu kouder is dan in de winter heeft te maken met een oostenwind die afgelopen dagen vrij koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land heeft geblazen. In tegenstelling tot de voorgaande nachten waaide het afgelopen nacht beduidend minder hard, waardoor het meer kon afkoelen. In de winter kwam de wind voornamelijk uit het westen of zuidwesten. Dat leverde bij ons relatief hoge temperaturen op, doordat de wind over het relatief warme water van de Noordzee blies.

Koude nachten nog niet voorbij
Tot en met de nacht naar vrijdag vriest het ’s nachts in een groot deel van het land. Alleen op de Wadden en de westelijke kustregio’s komt de minimumtemperatuur rond of iets boven het vriespunt uit.

Komend weekend volgt een aantal minder koude nachten. De wind neemt namelijk toe en er is meer bewolking. Dit voorkomt dat de temperatuur fors daalt. De minima komen op veel plaatsen een paar graden boven nul uit. Na het weekend neemt de kans op nachtvorst opnieuw toe.

Afgelopen nacht kouder dan in hele winter (Stockfoto: Pixabay)
Afgelopen nacht kouder dan in hele winter (Stockfoto: Pixabay)

Meer jongeren digitaal vaardig

Nederlandse jongeren van 12 tot 25 jaar zijn vaardiger geworden in het gebruik van internet, computers en software ten opzichte van 2015. Op het deelgebied communicatie was het aandeel jongeren in 2019 met meer dan basisvaardigheden groter dan op andere deelgebieden. Jongens en meisjes verschillen niet in digitale vaardigheden, jongeren (12 tot 25 jaar) en jongvolwassenen (25 jaar of ouder) wel. Dit meldt het CBS in het kader van de Jeugdmonitor.

In 2019 maakte 96 procent van de Nederlandse jongeren van 12 tot 25 jaar (bijna) elke dag gebruik van het internet. In 2015 was dit nog 93 procent. In dezelfde periode zijn jongeren ook vaardiger geworden in het gebruik van internet, computers en software. 72 procent van de jongeren had in 2019 meer dan basisvaardigheden, in 2015 was dat 63 procent. In 2019 had 41 procent van de 25-plussers in Nederland meer dan digitale basisvaardigheden, in 2015 was dat 34 procent.

Meeste vaardigheden op deelgebied communicatie
De digitaal vaardigheid van jongeren wordt bepaald aan de hand van resultaten op vier deelgebieden: communicatie, informatie, computers/online diensten en software. Op het deelgebied communicatie was het aandeel jongeren in 2019 met meer dan basisvaardigheden groter (94 procent) dan op andere deelgebieden. Het gaat hierbij om e-mailen, bellen via internet, sociale netwerken gebruiken en het uploaden van zelfgemaakte foto’s, muziek, video’s, tekst of software. Jongeren die meer dan één van deze vaardigheden hebben, vallen in de categorie meer dan basisvaardigheden.

Op beide deelgebieden, informatie (zoals informatie opzoeken via internet, bestanden verplaatsen en foto’s opslaan in de cloud) en computers/online diensten (bijvoorbeeld online winkelen, apps installeren en een cursus volgen via internet) had 86 procent van de jongeren vaardigheden die het basisniveau ontstijgen.

Op het deelgebied software beschikte 83 procent van de jongeren over meer dan basisvaardigheden. Dit deelgebied omvat onder andere het gebruik van programma’s voor tekstverwerking en spreadsheets. Ook het schrijven van computerprogramma’s in een programmeertaal behoort tot dit deelgebied.

Geen verschil in digitale vaardigheid tussen jongens en meisjes
Jongens en meisjes verschillen niet in digitale vaardigheden: 71 procent van de jongens en 72 procent van de meisjes heeft meer dan basisvaardigheden. Wel is er een verschil tussen 12- tot 18-jarigen en 18- tot 25-jarigen: 62 procent van de jongeren en 79 procent van de jongvolwassenen heeft meer dan digitale basisvaardigheden. Op het deelgebied informatie en computers/online diensten verschillen de twee leeftijdsgroepen het meeste van elkaar.

Nederlandse jongeren in kopgroep EU-27
Samen met Kroatië en Estland behoort Nederland tot de kopgroep van landen in de Europese Unie met het grootste aandeel jongeren (16 tot 25 jaar) die meer dan digitale basisvaardigheden hebben. Het aandeel jongeren met meer dan basisvaardigheden is het laagst in Roemenië (22 procent) en Bulgarije (29 procent). Ook Italië, Hongarije en Griekenland scoren op dit punt lager (rond 40 procent) dan het EU-gemiddelde in die leeftijdsgroep (56 procent).

Het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen werd in 2019 onder 5.610 Nederlanders vanaf 12 jaar gehouden, waarvan 963 in de leeftijdscategorie 12 tot 25 jaar. In het onderzoek is onder andere gevraagd naar activiteiten op het gebied van internet-, computer- en softwaregebruik. Op basis van deze activiteiten en de mate waarin deze worden uitgevoerd zijn indicatoren voor digitale vaardigheden ontwikkeld zoals geen of weinig vaardigheden, basis- of meer dan basisvaardigheden. Alle EU-landen passen dezelfde methode toe, waardoor uitkomsten van Nederland Europees vergelijkbaar zijn.

Politie-inzet Mijdrecht na kraak garagebox en vondst mogelijk explosief

In de nacht van zondag 22 op maandag 23 maart 2020 is door onbekenden op het Florijn te Mijdrecht een garagebox opengebroken. Later werd op de Nobel een mogelijk explosief gevonden. Een onderzoek naar beide incidenten is ingesteld.

Voor de garage werd een van diefstal afkomstige Audi A1 aangetroffen. Een getuige heeft meerdere personen bij deze auto gezien. Later op de dag werd in de directe omgeving van deze locatie, op de Nobel te Mijdrecht een gele boodschappentas, met daarin vermoedelijk een explosief, aangetroffen.

De politie heeft het gestolen voertuig in beslag genomen. Een Explosievenverkenner heeft de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) ter plaatse laten komen en die heeft de tas met het vermoedelijke explosief onschadelijk gemaakt en veilig gesteld. Forensisch specialisten doen het sporenonderzoek. De recherche onderzoekt of beide incidenten verband houden met elkaar.

FOK! Wat een weer: Heldere nacht, overdag zonnig en schraal

Het is op de meeste plaatsen onbewolkt. Lokaal kan wat sluierbewolking overtrekken. Op de meeste plaatsen ligt de temperatuur bij aanvang van de ochtend rond of net onder het vriespunt, lokaal is het afgekoeld tot -4°C. De zuidoostenwind is zwak tot matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig.

Overdag is het zonnig, met slechts hier en daar wat dunne sluierbewolking. De middagtemperaturen lopen uiteen van 9°C in het noordelijk kustgebied tot lokaal 12°C in het zuiden. De zuidoostenwind is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer is de wind tot in de middag af en toe vrij krachtig. In de avond neemt de wind vooral in de zuidoostelijke helft af naar zwak.

In de nacht naar woensdag is het helder en ligt de minimumtemperatuur rond -1°C. De zuidoostenwind is zwak tot matig.

Morgen overdag is er weer veel zon met soms ook wat sluierbewolking. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11°C en de zuidoost- tot oostenwind is meest matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Taennyn zag een wolkeloze hemel...
Taennyn zag een wolkeloze hemel...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

COVID-19: Nieuwe bezoekersregeling gehandicaptenzorg en ggz

Het kabinet maakt vandaag bekend dat de sectoren gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) bezoekersregelingen hebben vastgesteld. Voor jeugdigen in jeugdhulpinstellingen wordt de bezoekersregeling van de gehandicaptensector gevolgd. De landelijke richtlijnen gelden vooralsnog tot en met 6 april en zijn bedoeld om de kwetsbare bewoners en hulpverleners beter te beschermen tegen het coronavirus (COVID-19). Bezoek wordt zoveel mogelijk beperkt. Daarbij wordt de specifieke context van deze zorgsectoren in acht genomen. Binnen de sectoren bestaat een grote diversiteit, waardoor ruimte wordt gelaten voor lokaal maatwerk.

Gehandicaptenzorg
De bezoekersregeling voor de gehandicaptenzorg gaat uit van het principe: nee, tenzij. Er is geen bezoek, tenzij het contact met de familie of vrijwilliger van essentieel belang is voor de cliënt. Dan geldt dat één bewoner maximaal één persoon per dag gedurende maximaal één uur mag ontvangen, mits de bezoeker klachtenvrij is. Zorgorganisaties bepalen of bezoekers binnen mogen op de locatie. Als ergens corona wordt geconstateerd, geldt een volledig bezoekverbod.

Er wordt ingezet op begrijpelijke, eenvoudige communicatie over de bezoekersregeling. Bezoek wordt aangemoedigd het contact op andere manieren voort te zetten, bijvoorbeeld door WhatsApp en videobellen. Zorgverleners en anderen zullen uiteraard begrip tonen voor het handelen en de emotionele uitlatingen van cliënten gezien de bijzondere crisissituatie waar we mee te maken hebben.

Ggz
Gezien de grote mentale risico’s van vergaande beperkingen is een algehele bezoekersstop in de ggz niet gewenst. Vooralsnog is van een algehele stop dus ook geen sprake. Voorlopig is er sprake van maatwerk. In principe geldt dat cliënten maximaal één persoon per dag gedurende één uur kunnen ontvangen. In ggz-instellingen zijn bezoekers met (milde) verkoudheidsklachten niet welkom. Op afdelingen waar vanwege het coronavirus isolatieverpleging wordt toegepast, is bezoek helemaal ongewenst. Bezoek wordt verzocht om het contact zoveel mogelijk op andere manieren vorm te geven, bijvoorbeeld met behulp van videobellen of via WhatsApp.

Jeugd
Voor kinderen en jeugdigen in jeugdhulpinstellingen wordt de bezoekersregeling van de gehandicaptensector gevolgd. Voor jeugdigen in ggz-instellingen geldt dezelfde richtlijn als voor volwassenen in de ggz.

Laatste reviews en specials
review
Final Fantasy VII Remake
review
Murder by Numbers
review
For All Mankind
review
The Invisible Man
review
Resident Evil 3 Remake
review
One Piece: Pirate Warriors 4
©FOK.nl e.a.