Eerste K-1 World Grand Prix-winnaar overleden

Voormalig kickbokser Branko Cikatic is overleden. De Kroaat was in 1993 de allereerste winnaar van de prestigieuze K-1 World Grand Prix in Japan, het kickbokstoernooi dat in 2012 voor het laatst gehouden werd.

Cikatic won in de jaren tachtig de nodige Europese- en wereldtitels in verschillende vormen van kickboksen. Zo pakte hij in 1989 de WKA-wereldtitel, een jaar later de IKBF-wereldtitel en nog een jaar later werd hij wereldkampioen thaiboksen, allemaal tot 86 kilogram.

In 1993 werd de K-1 World Grand Prix voor het eerst gehouden, waarin hij in de eerste ronde de Thai Changpuek Kiatsongrit met een linkerhoek naar de grond sloeg. In de halve finales ging de Japanner Masaaki Satake er in de derde ronde eveneens aan met een linkerhoek, waarna Cikatic in de finale tegenover Ernesto Hoost stond.

Dat duurde niet lang: kort voor het einde van de eerste ronde ging Hoost gestrekt naar het canvas, dit keer door een snoeiharde rechterhoek van de nieuwe kampioen. De in Amsterdam trainende Croatian Tiger kon zijn titel niet verdedigen en verloor het jaar erna in de halve finales van Satake, terwijl Hoost hem in december tijdens K-1 Legend knockout sloeg...met een rechterhoek.

Na zijn actieve carrière werd Cikatic trainer, met als voornaamste pupil vechtsportgrootheid Mirko Cro Cop Filipovic. In 2018 werd hij getroffen door een longembolie, terwijl hij daarvoor in het ziekenhuis lag liep hij een ernstige bloedvergiftiging op en later bleek dat hij aan Parkinson leed. Cikatic is 65 jaar geworden.

Cikatic slaat Hoost knockout