15 jaar cel voor bruiloftschutter Beckum

Een 23-jarige man uit Almelo is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor onder andere het plegen van meerdere pogingen doodslag. Zo is hij schuldig bevonden aan een schietpartij tijdens een Turkse bruiloft in Beckum (gemeente Hengelo) op 2 februari 2019. Drie gasten raakten daarbij gewond. Een half jaar daarvoor schoot hij een man in Almelo van dichtbij twee keer in zijn bovenlichaam. Hij moet aan de slachtoffers een schadevergoedingen betalen van in totaal bijna 60.000 euro.

Schietpartij na woordenwisseling
Tijdens de bruiloft in Beckum ontstond er ruzie tussen 23-jarige man en enkele bruiloftsgasten. Bij de daarop volgende worsteling belandde de man op de grond. Volgens hem zag hij op een bepaald moment geen andere uitweg meer, greep naar zijn pistool en begon te schieten: Midden in de hal vol met bruiloftsgasten. Drie mensen raakten daarbij gewond, onder wie een 71-jarige vrouw die ernstig buikletsel opliep. Buiten op de parkeerplaats loste de man nog enkele schoten.

Op straat neergeschoten
Naast de meervoudige poging tot doodslag tijdens de bruiloft is de man schuldig bevonden aan een poging tot doodslag in Almelo, ruim een half jaar eerder. De rechtbank oordeelt dat hij op 6 juni 2018 een man tweemaal in het bovenlichaam schoot.

Neemt geen verantwoordelijkheid
De rechtbank verwerpt het verweer van de man dat hij tijdens de bruiloft uit noodweer handelde. Uit niets blijkt dat de man geen andere optie had dan om te gaan schieten. Verder rekent de rechtbank het de man zwaar aan dat hij geen enkele verantwoordelijkheid nam voor zijn handelen. Na de schietpartij in Almelo in juni 2018 vluchtte hij naar Turkije en ook na de schietpartij op de bruiloft was de man lange tijd onvindbaar voor politie en justitie.

Geen vooropgezet plan
De straf is lager dan de 18 jaar celstraf die de officier van justitie eiste. Dat komt omdat de rechtbank de schutter in alle gevallen vrijspreekt van een poging tot moord, terwijl de officier van justitie tot een bewezenverklaring van poging moord op de man in Almelo concludeerde. In het dossier is onvoldoende bewijs dat de man een vooropgezet plan had om dit slachtoffer van het leven te beroven.

Vrijspraak medeverdachten
Een 22-jarige en 25-jarige man uit Almelo zijn vrijgesproken van openlijke geweldpleging op de bruiloft in Beckum. De rechtbank oordeelt dat er weliswaar aanwijzingen in het dossier zijn dat zij zich hebben bemoeid met de vechtpartij, maar dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is voor het strafbare karakter daarvan. De rechtbank kan niet uitsluiten dat de mannen handelden met de bedoeling om het gevecht te de-escaleren.