Dominee in brief aan kids: 'corona is ook jullie schuld'

Dominee Agteresch van de Gereformeerde Gemeente in Werkendam heeft een brief online gezet, gericht aan de kinderen in zijn gemeente. Hierin geeft hij aan dat hij heel vaak aan de kinderen moet denken deze week: "Alles is opeens zo anders geworden. Een heel erge ziekte is in de wereld gekomen. Zo erg, dat veel mensen daaraan sterven. Zo erg, dat er maar weinig mensen naar de kerk mogen. Zo erg, dat ook jouw school gesloten is. Ik denk dat jullie het best moeilijk hebben."

Hij noemt het 'best bijzonder' dat de kinderen nu opeens 'thuis op school' zitten en vermoedt dat veel kinderen het best moeilijk vinden om thuis allemaal opdrachten te maken en draagt hen zo'n beetje op om te gaan bidden, waarbij hij tegelijk uitlegt waardoor het allemaal komt: "Bidt maar of de Heere jou wil helpen en of de Heere ook de vertellingen uit de Bijbel wil zegenen. Bidt maar of de Heere jou en alle mensen in de gemeente wil sparen. En probeer thuis maar lief voor elkaar te zijn. Jullie zullen vast wel nagedacht hebben hoe het allemaal komt. Het komt door onze zonden."

Volgens Agteresch is God kwaad op ons en heeft hij ons daarom met COVID-19 opgezadeld: "De Heere woont in de hemel en ziet heel veel boze dingen bij de grote mensen en bij de kinderen. Zij doen boos, praten boos en denken boos. Daarom is de Heere toornig op ons en stuurt Hij een ziekte."

Hierna haalt hij Habakuk (je schoen is stuk!)  3:5 aan: 'Voor Zijn aangezicht ging de pestilentie'. De betekenis probeert hij te illusteren door koning Willem-Alexander erbij te betrekken. Als de koning langskomst, stuurt hij eerst zijn knechten vooruit om alles te regelen. Op diezelfde manier komt ook koning Jezus langs, op de wolken van de hemel, om over alle mensen als rechter te oordelen. Wanneer dat gebeuren gaat weet de dominee overigens dan weer niet. 

Zoals de knechten van de koning vooruit worden gestuurd, heeft Jezus volgens hem het coronavirus vooruitgestuurd om ons te straffen: "Dan zal Jezus vragen hoe jij naar de bijbelvertellingen en de preken hebt geluisterd. Maar vóórdat Jezus komt, stuurt Hij zoals de koning eerst zijn knechten stuurt, éérst het coronavirus om ons te straffen. Waarom? De Heere wil dat jij gaat bidden. De Heere wil dat jij breekt met de verkeerde dingen. De Heere wil dat jij niet meer zoveel houdt van al je mooie spulletjes. De Heere wil dat jij niet zoveel tijd verknoeit achter de computer. De Heere vraagt jouw hele hart. Het is een groot wonder als je al een nieuw hart mag hebben. Dan mag je de Heere liefhebben. Heb jij nog geen nieuw hart? Dat is heel erg."

Tot slot roept hij de kinderen op om maar te gaan bidden zoals ene Anna Boender uit Nieuw Beijerland meer dan honderd jaar geleden deed: "Ga maar bidden zoals Anna Boender uit Nieuw Beijerland meer dan honderd jaar geleden heeft gebeden. ‘Heere, wie bent U toch? Ik ken U niet. Mag ik U leren kennen?’ Het is nóg genadetijd! Hoelang? Ik weet het niet. Zoek Jezus veel, Zoek Jezus vroeg. Wie Jezus heeft, Die heeft genoeg. Jullie biddende ds. Agteresch."

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay