Centrale eindexamens middelbare scholieren gaan niet door

De centrale eindexamens voor scholieren op middelbare scholen gaan niet door. De leerlingen kunnen na de zomer wel gewoon naar het mbo, hogeschool of universiteit. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding hebben gemaakt op de landelijke examens, is genoeg voor een diploma.

Minister Slob: “We vragen momenteel veel aan leraren en leerlingen willen een goede voorbereiding op hun examens. Met deze ingrijpende beslissing is er duidelijkheid. Ik wil alle leerlingen de kans geven om een volwaardig diploma te behalen en daarmee zonder vertraging door te stromen naar het vervolgonderwijs in deze tijden van crisis.”

De meeste eindexamens zouden vanaf 7 mei plaatsvinden. De examens voor het vmbo-kader waren nog eerder gepland. Er zouden meer dan 200.000 leerlingen eindexamens doen. De Algemene onderwijs bond (Aob) drong gisteren aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de examens. De bond stelde dat leerlingen in deze crisistijd niet goed voorbereid konden worden.

Scholen krijgen langer de tijd om het schoolexamen goed en veilig te organiseren en af te sluiten. Scholen wordt opgeroepen in lijn met de nieuwe maatregelen de schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te doen. Waar nodig hebben scholen de ruimte om hun Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen om dit te realiseren. In overleg met het vervolgonderwijs wordt gekeken hoe de studenten die dit jaar instromen, binnen de huidige omstandigheden, zo goed mogelijk kunnen worden voorbereid op hun vervolgopleiding.

Er volgt zo spoedig mogelijk informatie over de nieuwe zak-slaagreling en de herkansingen.

Update 11:32
Bekijk hieronder de toelichting van minister Slob