Asterix-tekenaar Alberto Uderzo (92) overleden

De Franse striptekenaar Alberto Uderzo is overleden. Dit meldt zijn familie op social media. Hij mocht 92 jaar oud worden. "De wereld heeft een beetje kleur verloren", is te zien op social media. 

Hij is thuis gestorven aan een niet corona-gerelateerde hartaanval. Wel was hij al enkele weken moe, vertelt zijn zoon, Bernard de Choisy.

Uderzo zag het levenslicht op 25 april 1927 in Reims als zoon van Italiaanse migranten. Hij groeide, ondanks zijn kleurenblindheid, uit tot een van de meest succesvolle tekenaars van zijn generatie.

Hij leerde schrijver René Goscinny in 1951 kennen en ze maakten samen verschillende stripseries zoals Johan Pikbroek en de jonge reporter Luc Junior. Asterix zou de meeste bekendheid krijgen.

Asterix werd in 1959 bedacht in een appartement in Parijs. Hij moest worden gemaakt voor het nieuwe blad 'Pilote', in stripvorm. Die dag werd er veel gedronken en gerookt en nog meer gepraat. Het moest gaan over de Galliërs, de West-Europeanen vóór de inval van de Romeinen, was hun gedachte. Er ontstond een besnord hoofdpersoon en werd een dorpje bedacht. "In een kwartier hadden we het helemaal uitgewerkt", aldus Uderzo. Van de eerste oplage werden 6000 stuks verkocht op 29 oktober 1959, de dag van release.

Wereldwijd zijn er miljoenen strips verkocht, die in meer dan 100 talen en dialecten zijn uitgebracht. Er zijn meer dan tien films uitgebracht en er is in de buurt van Parijs een thema-park geopend. 

In 1977 overleed Goscinny op 51-jarige leeftijd. Tot die tijd waren er meer dan 20 albums uitgebracht. Uderzo ging alleen verder. Het eerste album dat hij alleen schreef kwam uit in 1980. Vanaf 2009 ging het minder goed met Uderzo door atrose. In 2011 namen Jean-Yves Ferri en Didier Conrad het over. Hun eerste strip verscheen in 2013.

 

Alberto Uderzo
Alberto Uderzo (Foto: Wikimedia commons)