Waarom katten vaak in de weg liggen

Wie een kat heeft herkent het wel, ze lopen in de weg, blijven staan waar jij wil zitten en liggen pontificaal op je toetsenbord als jij aan het werk bent. Maar waarom?

Het toetsenbord voelt warm aan als je aan het werk bent, niet alleen door de warmte van je vingers, maar jij, als baasje of vrouwtje zit er steeds aan. Het toetsenbord krijgt meer aandacht dan de kat zelf, zo lijkt het voor de kat. Jouw viervoeter wil net zo goed aandacht maar merkt dat dat gekke toetsending meer aandacht krijgt. Katten kunnen zichzelf prima redden maar als baasje en/of vrouwtje in de buurt is willen ze alle aandacht.

Je hebt er geen tijd voor, bent druk bezig met een project en plof, daar ligt Skippy, Minoes of Jumper. Zij denken dat jij er voor hun bent, tijdens dit schrijven jumpt mijn kat op de stoel, een ogenblik geduld, ik moet wat aandacht geven.

Goed, een kat heeft dus aandacht nodig. Ook wanneer jij dat niet wilt. Weet die kat veel wat jij doet? De kat wil de volle aandacht. Dus wat doe de kat dan? Juist, die zorgt dat zij die krijgen, door op het toetsenbord te gaan liggen want negatieve aandacht, is ook aandacht.

Dit geldt ook wanneer je een laptop gebruikt. Deze heb je meestal op je schoot en waar is je toetsenbord dan? Juist, op je schoot. Eigenlijk zit jouw laptop in het territorium van de kat. Wanneer jij de kat aandacht geeft, toestaat dat deze op je toetsenbord ligt, is er niks aan de hand. Jaag je de kat weg, zal deze blijven komen voor aandacht en dat niet alleen, jouw schoot is bezet!

Overigens is er wel een oplossing voor: geef je kat wat ruimte en tijd, al wil je dat niet. Zonder aandacht voor de kat kom je ook niet verder. Dus knuffel je viervoeter, al haat je hem op dat moment, het blijft een lief ding en je komt er verder mee. Zowel met jouw werk als met de relatie met je kat.

Bondage? SM? Kat! (Foto: PXhere)
De trouwe viervoeter (Foto: PXhere)