COVID-19: Crisis tot en met: EU stelt 25 miljard beschikbaar
De COVID-Crisis grijpt rap om zich heen. In Brabant heeft men verschillende maatregelen getroffen om de uitbraak van het virus tegen te gaan zo bleek uit een persconferentie. Er komt een verbod op alle evenementen met meer dan 1.000 deelnemers.
Zo worden de betaalde voetbalwedstrijden, dance events en concerten, de carnavalsoptocht in Oosterhout en een grote beurs op de Technische Universiteit Eindhoven afgelast. Het wordt aangeraden om de sociale contacten te matigen en het en aangaan van nieuwe sociale contacten alleen te doen als dit strikt noodzakelijk is.
Ook werd er opgroepen om ouderen en kwetsbare extra te beschermen. Deze maatregelen gelden tot en met maandag 16 maart in lijn met het advies van het RIVM en wat minister-president Rutte maandag 9 maart communiceerde: geen handen meer schudden (wat hij zelf meteen weer vergat )
Deze maatregelen zijn onder meer getroffen nadat uit een steekproef is gebleken dat zo'n 4% van de onderzochte medewerkers in de Brabantse ziekenhuizen is besmet het nieuwe coronavirus (COVID-19) .De bevindingen uit het onderzoek ondersteunen het ingezette beleid van afgelopen vrijdag. Wel vraagt het om enkele uitbreidingen.
Het feit dat zorgmedewerkers besmet zijn met het coronavirus kan meerdere dingen betekenen. Het kan zijn dat het percentage besmettingen in de ziekenhuize een weergave is van het aantal besmettingen onder de Brabantse bevolking. Maar het zou ook kunnen betekenen dat het percentage besmettingen onder ziekenhuismedewerkers hoger is, omdat zij door hun werkzaamheden eerder in contact kunnen komen met het virus. Het RIVM gaat dit nog verder uitzoeken.
Horeca zwaar getroffen
Hoe het in andere steden zit, weten we (nog) niet) maar Amsterdamse horecazaken beginnen de gevolgen van het coronavirus nu behoorlijk te voelen. Reserveringen worden massaal geannuleerd en nieuwe boekingen blijven uit. De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) luidt daarom de noodklok zo meldt At5.
De eerste ondernemers sluiten al hun deuren omdat ze te weinig klandizie hebben, merkt voorzitter Pim Evers. 'We zien dat er 30 procent minder kamers worden geboekt in hotels. Dus we stevenen wel af op een probleem.'
'Het is een stuk minder druk', beaamt horecakoning Won Yip. Hij verwacht dan ook dat er bedrijven om zullen vallen door toedoen van het coronavirus. '100 procent', zegt hij stellig.
EU-Noodhulp
Inmiddels heeft de EU een fonds van 25 miljard euro beschikbaar gesteld om de gevolgen van de crisis op te vangen,, zo meldt het Algemeen Dagblad.