RAW AIR: Schansspringer Prevc wint na jaren weer

Schansspringer Peter Prevc heeft éindelijk weer een World Cup-wedstrijd gewonnen. In het Noorse Lillehammer won de Sloveen de eerste van twee RAW AIR-wedstrijden aldaar, die de afgelaste wedstrijd van zondag in Oslo verving. In RAW AIR, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentournee, tellen ook alle kwalificatie- en teamsprongen mee.

Na de eerste ronde ging de dit seizoen totaal niet in goede vorm verkerende Markus Eisenbichler knap aan de leiding, voor de Pool Kamil Stoch en de Japanner Ryoyu Kobayashi. De rest stond al op beduidend grotere achterstand, aangevoerd door de gedeelde vierde plek van de Sloveen Peter Prevc en de besnorde Noor Robert Johansson, met diens landgenoot Marius Lindvik ook nog in hun kielzog.

Lindvik leverde in de tweede ronde zijn plekje in aan de Duitser Stephan Leyhe, Johansson zakte tot achter beide heren terug. Prevc verzekerde zich vervolgens van in elk geval de vierde plek en zelfs een podiumplaats, want Kobayashi viel zes plekken terug. Ook Stoch haalde het podium niet: hij leverde vijf plekken in, met alleen Eisenbichler nog te gaan.

De Duitser kon het niet helemaal bolwerken, maar werd op 0,4 punten van Prevc wel tweede, waardoor de wereldkampioen éindelijk zijn eerste podiumplek van de winter pakte. 'Eindelijk' kon ook voor Prevc gezegd worden: de in 2015/16 zo gigantisch dominante Sloveen won na zijn welhaast epische seizoen alleen in februari 2017 nog een individuele wedstrijd en drie jaar later is het dus éindelijk weer raak.

In het RAW AIR-klassement valt leider Constantin Schmid na zijn zestiende plek terug naar plek zeven. Lindvik neemt de leiding over, voor de Oostenrijker Stefan Kraft, Leyhe, Stoch en Kobayashi.

Prevc zegeviert