'Carnaval' wordt 'Verkleedfeest', want katholiek

Eind deze maand wordt in heel Nederland carnaval gevierd. In heel Nederland? Nee, natuurlijk niet. Die gekkigheid laten ze maar lekker onder de rivieren. Op een basischool in het Gelderse Zevenaar, nog net boven de rivieren tussen Arnhem en Doetichem gelegen, hebben ze wijselijk dan ook maar besloten om woensdag geen carnaval meer te vieren. Dit jaar doet de basisschool IKC Carrousel namelijk aan de eerste editie van 'Verkleedfeest'.

Carnaval is van origine namelijk katholiek. IKC Carrousel is een openbare school waar religie niet de boventoon moet voeren, vandaar dat de oudervereniging heeft besloten dat het jaarlijkse 'feest voor het vasten' maar 'Verkleedfeest' moet heten.

Directeur Petra van den Brink vindt wel dat de school mee moet doen met de Christelijke traditionele feestdagen, maar vindt het prima dat het onder een andere naam gevierd wordt.

Pieter-Jan Buhler van LiemersNovum, het overkoepelende bestuur voor 28 basisscholen in de regio, vindt het ook wel prima. "Het maakt de kinderen niet uit hoe het heet, zij willen een mooi feest en dat krijgen ze. Dat is voor ons het belangrijkste."

Heerlijk inconsequent, met een reden
Andere Katholieke feesten zoals Kerstmis en sinterklaas mogen van de schoolleiding ouders voorlopig hun naam nog wel behouden, de 'Paaslunch' wordt echter hernoemd naar 'Lentelunch'.

Van den Brink laat doorschemeren dat een bepaalde groep ouders moeilijk doet over de Christelijke namen van feestdagen en dat de school om de goede lieve vrede te bewaren dan maar kapituleert. "De meeste kinderen, leraren en ouders houden zich daar niet zo mee bezig, maar een aantal mensen valt daar wel over. What’s in a name, denk ik dan. Je kunt daar uren over discussiëren, maar we zijn een onderwijsinstelling. Wij willen gewoon lesgeven en dat kinderen het naar hun zin hebben."

Het antwoord op de vraag waarom Kerstmis, de belangrijkste Christelijke feestdag in het jaar, wel de naam mag behouden moet Van den Brink schuldig blijven. "Dat is een goede vraag", zegt zij. "Waar ik geen antwoord op kan geven."