Bobsleester Humphries nu ook wereldkampioene voor de VS

In het Duitse Winterberg zijn de eerste medailles van het wereldkampioenschap bobsleeën en skeleton vergeven. De bobsleesters werkten vrijdag hun eerste twee runs af, zaterdag stonden de derde en beslissende vierde run op het programma. De mannen in de tweemansbobs begonnen hun wedstrijd zaterdag met de eerste twee van vier runs.

Vrouwen
De Amerikaanse Kaillie Humphries stond met Lauren Gibbs aan kop na twee runs, 0,21 seconden voor de jonge Kim Kalicki/Kira Lipperheide uit Duitsland. Hun landgenotes Stephanie Schneider/Leonie Fiebig (+0,54) en Mariama Jamanka/Annika Drazek (+0,64) volgden en verder deed alleen de Canadese Christine de Bruin met Kristin Bujnowski (+0,67) nog serieus mee om de medailles.

In run drie wist Kalicki het gat naar Humphries iets te verkleinen naar 0,19 seconden en dus kon de Amerikaanse zich in run vier in elk geval geen fout veroorloven. Schneider deed het beduidend minder goed en viel terug naar 1,11 seconden achterstand, waardoor Jamanka (+0,85) en De Bruin (+0,87) haar passeerden. Daarmee was de derde run wat betreft de podiumposities wel gedaan, met als grootste verhalen dus het terugvallen van Schneider en het in de buurt blijven van Humphries door Kalicki.

Schneider deed in de beslissende vierde run wat ze kon, maar het was niet genoeg en de snellere De Bruin dook er nog eens 0,37 seconden onderdoor. Voor de Canadese en haar remster was het zelfs genoeg voor een medaille, want uittredend wereldkampioene Jamanka kwam 0,14 achter haar terecht. Kalicki verzekerde zich op haar thuisbaan van in elk geval zilver door 0,69 seconden onder De Bruin's tijd door te gaan, met alleen Humphries nog te gaan. De Amerikaanse maakte geen enkele fout, was 0,37 seconden sneller en pakte overtuigend haar derde wereldtitel en haar eerste voor de VS.

Humphries is weer wereldkampioene

Tweemansbobs
Niet geheel verrassend domineerde Duitsland op de lastige baan en vooral Francesco Friedrich haalde weer uit. De oppermachtige Duitser was met remmer Thorsten Margis in de eerste run al 0,49 seconden sneller dan de Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis, maar achter hen was het wel spannend. Drie Duitse teams volgden: Richard Ölsner met Malte Schwenzfeier (+0,52), Nico Walther met Eric Franke (+0,54) en Johannes Lochner met Christopher Weber (+0,59), die dan weer op één honderdste werden gevolgd door de Roemeen Mihai Cristian Tentea en de Canadees Justin Kripps.

Kripps leek een goede tweede run te kennen, maar ging onderin flink de fout in en kwam 0,08 seconden achter de sterk sleeënde Oostenrijker Benjamin Maier terecht. De verrassende Tentea bleef 0,06 seconden voor Maier, waarna Lochner daar weer 0,28 onderdoor dook. Walther ging nog eens 0,15 tellen sneller, viervoudig regerend juniorenwereldkampioen Ölsner viel terug tot achter Walther én Lochner.

Kibermanis leek volledig verkeerde ijzers onder zijn slee te hebben, want ondanks een op het oog aardige run viel hij terug tot achter de drie Duitse teams. Friedrich haalde nóg eens uit en vergrootte zijn voorsprong op Walther naar 0,94 seconden met nog twee runs op zondag te gaan. Ivo de Bruin en Dennis Veenker gingen met de 22e plek terug richting hotel.