Noorse biatletes wereldkampioen na chaotische estafette

Op de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap biatlon in het Italiaanse Antholz heeft Noorwegen het goud gepakt op de estafette bij de vrouwen. Het werd een vrij chaotische race, waarin ploegen heen en weer geslingerd werden op de tijdenlijsten en het pas in de slotfase werd beslist.

Namens het thuisland begon Lisa Vittozzi uitstekend en met slechts één extra benodigd patroon wisselde ze als eerste op Dorothea Wierer. Op 25 seconden volgden Rusland en de VS, waar Ekaterina Yurlova-Percht en Susan Dunklee met ook één extra patroon wisselden op Irina Starykh en Clare Egan. Binnen een halve minuut van die twee landen volgden nog dertien andere teams, dus de strijd lag nog behoorlijk open.

De beste Italiaanse, Wierer, begon met één extra patroon bij de liggende schietbeurt, maar staand schoot ze als een dolle: alsof ze een machinegeweer hanteerde ging alles er in luttele seconden in en Italië pakte zo een voorsprong van bijna een minuut op het Polen van Monika Hojnisz. Starykh volgde daar weer tien seconden achter, met de Tsjechische Marketa Davidova naast zich, kort daarop gevolgd door Ingrid Landmark Tandrevold (Noorwegen) en Yuliia Dzhima (Oekraïne).

Federica Sanfilippo kende een joekel van een inzinking op de schietbaan en viel terug van de ruime leiding naar plek vijf op 48 seconden van de nieuwe leiders: Polen. Jawel, na Kinga Zbylut en Hojnisz bracht Kamila Zuk Polen met ijzersterk schieten en langlaufen naar de eerste plek, ietwat geholpen door matig schieten van de rest. Tsjechië (Lucie Charvatova) wisselde als tweede op 42 seconden, vrijwel gelijk met Noorwegen (Tiril Eckhoff) en Duitsland (Franziska Preuss).

De maar liefst 40-jarige Magdalena Gwizdon, al sinds 1995 actief in de World Cup, mocht het voor Polen afmaken, maar leverde de leiding bij de liggende schietbeurt in bij de Noorse Marte Olsbu Røiseland en de Zweedse Hanna Öberg. Die twee kwamen samen aan bij de laatste schietbeurt, met Gwizdon er een handvol seconden achter. De Noorse schoot perfect en vertrok, Öberg ging zwaar de fout in, moest een strafronde lopen en was kansloos voor het goud.

Op 25 seconden van Røiseland kwam ineens Olena Pidhrushna uit Oekraïne als tweede de slotronde in, kort gevolgd door de Tsjechische Eva Puskarcikova, de Duitse Denise Herrmann en daarachter Gwizdon met Öberg. Røiseland kwam niet meer in gevaar en bracht Noorwegen - met een omweg - toch het verwachte goud, Herrmann was duidelijk te snel voor de rest en hielp Duitsland aan alweer een zilveren medaille, voor de bronzen Oekraïnse ploeg.