RIVM komt dit voorjaar met nieuwe meetmethode voor loodwaardes

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komt dit voorjaar met een nieuwe, eenduidige meetmethode om het loodgehalte in drinkwater te meten. Dat bevestigt het RIVM aan AT5. Op dit moment heerst er onduidelijkheid bij huurders, omdat uitslagen nogal kunnen verschillen. 

Het RIVM zegt dat de nieuwe meetmethode nu ontwikkeld wordt en naar verwachting dit voorjaar klaar is voor gebruik. Verdere details mag het overheidsorgaan nog niet geven, stelt een woordvoerder.

Dat er behoefte is aan duidelijkheid, bevestigt ook Amsterdamse stichting !WOON. Zij zien dat steeds meer Amsterdammers een zaak aanspannen tegen hun woningbouwvereniging of (particuliere) verhuurder. 

'Wij hebben nog niet een compleet beeld van wat er bij de Huurcommissie ligt, omdat je ook een bepaalde wachttijd hebt. Ik denk wel dat het in de komende weken hard gaat toenemen. Dan hebben we het over tientallen tot honderden mensen', aldus Oscar Vrij van Stichting !WOON. 

Te veel lood bij tweede test
Eén van de mensen die naar de Huurcommissie stapt, is Roos Brouwer uit de Gentiaanbuurt in Amsterdam-Noord. Zij heeft een sociale huurwoning van Ymere. Zij kreeg in eerste instantie een uitslag die voldeed aan de wettelijke norm: 7.9 microgram aan looddeeltjes per liter. Ze vertrouwde het niet en deed zelf een tweede, gecertificeerde test. En daaruit kwam een hogere waarde: 15.3 microgram lood per liter. De wettelijke norm is gesteld op 10 microgram aan looddeeltjes per liter. 

Woningbouwvereniging Ymere zegt op haar website dat de watertest wordt uitgevoerd door Normec / Biobeheer. 'Dit is een onafhankelijk, gecertificeerd bedrijf. Ze hebben het certificaat gekregen van de Raad van Accreditatie. Deze Raad is door de overheid aangewezen als de nationale accreditatie-instantie voor laboratoria in Nederland. Ymere heeft geen invloed op het meetresultaat.'