Wind en gesloopte piste helpen skiŽr Zubcic naar eerste World Cup-zege

De beste technische alpineskiërs ter wereld zijn dit weekeinde aanwezig in het Japanse Niigata Yuzawa Naeba, waar in de World Cup een reuzenslalom en slalom op het schema staat. De reuzenslalom was zaterdag als eerste aan de beurt op de weinig inspirerend genaamde '2016 World Cup Course', die er in de harde wind bepaald niet makkelijk bij lag.

De Noor Henrik Kristoffersen liet in de eerste run zien duidelijk het beste overweg te kunnen met de Japanse sneeuw: hij wist een voorsprong van 0,67 seconden op landgenoot Leif Kristian Nestvold-Haugen bij elkaar te skiën. De Zwitser Marco Odermatt (+0,74) en de Fransman Mathieu Faivre (+0,78) waren verder de enige twee die binnen een seconde bleven. De Zwitser Gino Caviezel (+1,11), de Fransman Alexis Pinturault (+1,19) en de Noren Lucas Braathen (+1,22) en Aleksander Aamodt Kilde (+1,28) hadden het vizier ook nog op het podium gericht, net als wellicht de Fransman Victor Muffat-Jeandet (+1,41).

In run twee maakte aanvankelijk vooral de Kroaat Filip Zubcic grote indruk: vanaf zijn twaalfde plek in de eerste run ging hij in elk geval voorbij Muffat-Jeandet en Kilde. Ook Braathen kwam niet aan de tijd van Zubcic en Pinturault liet eveneens zien dat de piste vooral onderaan behoorlijk kapot was: ook de Franse topper kwam totaal niet in de buurt, net als Caviezel en Faivre. Odermatt hield zich een stuk beter staande dan de rest, maar gaf wel 0,72 seconden toe op Zubcic, met nog twee Noren bovenaan de piste. Nestvold-Haugen viel terug tot buiten het podium en dus moest het van zijn landgenoot komen.

Kristoffersen begon met maar liefst 1,58 seconden voorsprong op Zubcic, maar leverde zienderogen tijd in. Ook hij kon het onmogelijk volhouden op de afgetrapte piste: hij viel terug naar plek vijf en Zubcic pakte na zijn eerste podiumplek ooit - tweede in Adelboden - ook zijn eerste overwinning ooit in de World Cup. Na de overwinningen van broer en zus Ivica (26) en Janica (30) Kostelic was het tevens de eerste Kroatische World Cup-zege voor iemand buiten die familie. Odermatt eindigde keurig als tweede, voor de Amerikaan Tommy Ford, die na één run nog tiende stond.

De Nederlander Maarten Meiners sloot de eerste run als 43e af, niet genoeg om van start te mogen gaan in de tweede manche.

Zubcic pakte als eerste niet-Kostelic-Kroaat een World Cup-zege (Pro Shots/Zuma Press)
Zubcic pakte als eerste niet-Kostelic-Kroaat een World Cup-zege (Pro Shots/Zuma Press)