Haig wint voor Fuglsang en Landa in Vuelta a Andalucia

De voorlaatste etappe in de Vuelta a Andalucia is gewonnen door Jack Haig. De 26-jarige Australiër van Mitchelton-Scott versloeg was in de sprint te snel voor leider Jakob Fuglsang en Mikel Landa. De drie waren weggereden op de Alto del Purche.

In de Ruta del Sol moest er in de vierde etappe opnieuw geklommen worden, met als de hoogtepunt de Alto del Purche, een beklimming van 1e categorie, op een kleine 20 kilometer van de streep.

Bahrein-McLaren, dat met Mikel Landa, Pello Bilbao en Dylan Teuns de nummer twee, drie en vier in het klassement had, zorgde in aanloop naar de klim voor een strak tempo. Het zorgde ervoor dat de kopgroep, die vroeg in de koers was weggereden geen kans, snel werd bijgehaald. Ook op de beklimming van de Alto del Purche zorgde Bahrein-McLaren voor het tempo, maar na een versnelling van klassementsleider Jakob Fuglsang kon alleen Landa volgen van Bahrein-McLaren, net zoals Jack Haig. In eerste instantie konden ook Brandon McNulty, Ion Izagirre en Marc Soler volgen, maar vlak voor de top moest het drietal afhaken bij Haig, Fuglsang en Landa.

Na de top moest er nog twintig kilometer worden afgelegd, maar wel voornamelijk in dalende lijn. In de laatste kilometers werd het weer vlak en op anderhalve kilometer voor het einde probeerde Haig een verrassingsaanval. Dat werd echter snel doorzien door Fuglsang, waarna de Deen al vroeg de sprint aanging. Hij kon echter Haig niet afhouden die zijn eerste overwinning boekte sinds augustus 2017.

In het klassement blijft Fuglsang aan de leiding met nog een tijdrit van dertien kilometer te gaan. De 34-jarige Deen heeft daarin een voorsprong van veertien seconden op Landa. Haig volgt al op meer dan een halve minuut van Fuglsang.