Baanrenners Eefting en Lavreysen sprinten naar World Cup-winst

Baanwielrenner Roy Eefting heeft op indrukwekkende wijze een zeldzame World Cup-zege geboekt. In Hong Kong was de 30-jarige Harderwijker de beste op de scratch, waar hij er na vijftien kilometer een majestueuze sprint uit wist te persen. Het bracht hem van ver naar de winst, voor de Griek Christos Volikakis en de Nieuw-Zeelander Corbin Strong.

Sprint mannen
Op de individuele sprint was er voor de zoveelste keer een Nederlandse finale en wéér was Harrie Lavreysen de beste. De wereldkampioen had twee heats nodig om zich van Europees kampioen Jeffrey Hoogland te ontdoen. De Japanner Tomohiro Fukaya klopte Mateusz Rudyk uit Polen in de strijd om het brons, eveneens in twee heats. Matthijs Büchli werd in de achtste finales uitgeschakeld door de Surinamer Jair Tjon-en-Fa, die daarna sneuvelde tegen Hoogland.

Koppelkoers mannen
Op de koppelkoers reden Yoeri Havik en Roy Pieters mee in de middenmoot: ze pakten een paar puntjes en werden negende. De winst ging naar de Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt, die gelijk na een neutralisatie - een van de leidende Spanjaarden ging hard onderuit - een ronde voorsprong pakten. Tom Sexton en Campbell Stewart zorgden voor een Nieuw-Zeelandse tweede plek, de Britten Mark Stewart en Fred Wright pakten brons.

Keirin vrouwen
Shanne Braspennincx haalde keurig de finale op de keirin, maar daarin kon de Nederlandse niet meer aanhaken op het moment dat het écht los ging. De winst ging naar de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin, voor Liubov Basova uit Oekraïnse en de Japanse Yuka Kobayashi. Emma Hinze uit Duitsland werd vierde, voor wereldkampioene en thuisheldin Lee Wai Sze. Laurine van Riessen sneuvelde in de herkansingen.

Omnium vrouwen
Het omnium werd tot slot gewonnen door Yumi Kajihara, een van de verrassende Japanse baanrenners die met het oog op de Spelen in Tokyo volgend jaar steeds dichter bij de wereldtop komen. Ze eindigde met evenveel punten als de Portugese Maria Martins, maar won omdat ze in de puntenkoers meer punten sprokkelde. De Belgische Jolien d'Hoore eindigde als derde op gelijke hoogte met Michaela Drummond, maar klopte de Nieuw-Zeelandse op basis van de puntenkoers.