Overtuigende zege Riiber op noordse combinatie, jongeling verrast weer

In het Finse Ruka is het eerste World Cup-seizoen op de noordse combinatie verder gegaan met de tweede wedstrijd, dit keer met tien in plaats van vijf kilometer langlaufen, de gebruikelijke afstand dus.

Jarl Magnus Riiber, de winnaar van vrijdag, liet zich bij het schansspringen weer eens van zijn sterke kant zien en pakte daar gelijk de leiding. Landgenoot Espen Bjørnstad mocht op elf seconden als tweede vertrekken, Jens Lurås Oftebro volgde op 24 seconden en daarmee was de top-3 hetzelfde als een dag eerder. Franz-Josef Rehrl zat er dit keer dichter bij: de Oostenrijker sprong zich naar 34 seconden achterstand. Op 1:12 minuten volgde dan de Japanner Akito Watabe, met in zijn kielzog de sterke langlaufers Jørgen Gråbak, Vinzenz Geiger en Lukas Greiderer.

Riiber begon prima, Bjørnstad, Oftebro en Rehrl voegden zich aan het einde van de eerste van vier rondes samen en volgden op iets minder dan een halve minuut. Een ronde later lag Riiber nog altijd soeverein op kop, de achtervolgers verloren tien seconden. Geiger, Gråbak, Greiderer en Watabe hadden het tempo echter ook goed te pakken en zaten halverwege nog maar 25 seconden achter Rehrl en zijn Noorse kompanen.

Na drie ronden was de winst voor Riiber wel binnen, de achtervolgers zaten al op bijna vijftig seconden. Watabe was gelost uit het groepje daarachter, dat op twintig seconden van de eerste groep zat. In de slotronde trok Geiger de gashendel open en de Duitser sloot met een indrukwekkende stoot aan bij de strijd om plek twee. Riiber liep ondertussen zonder enige problemen naar zijn tweede zege van de winter, daarachter opende Geiger de aanval en uitgerekend de pas 19-jarige Oftebro kon hem volgen en flink uitdagen. Geiger won het sprintje wel, Oftebro completeerde het podium, voor Bjørnstad en Gråbak.