FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 november 2019

PSV klaar in Europa na kansloze nederlaag tegen Sporting Portugal

PSV is klaar in de Europa League. Een compleet demasqué op bezoek bij Sporting Portugal had donderdagavond een 4-0 nederlaag tot gevolg. De bezoekers uit Eindhoven werden door Sporting gedegradeerd tot figuranten: slechts zelden zorgde PSV voor problemen bij Sporting, terwijl de paniek toesloeg zodra de thuisploeg de aanval zocht. Het is een nieuwe opdoffer voor de geplaagde trainer Mark van Bommel, die slechts een van zijn laatste acht officiële duels won. Omdat LASK Linz met 1-2 won bij Rosenborg BK, weet PSV al na vijf optredens dat het als derde zal eindigen in Groep D.

Om overwintering in eigen hand te houden, moest PSV winnen in Lissabon. Maar het zag er al snel naar uit dat een driepunter een utopie was. Binnen een kwartier leidde Sporting met 2-0; het openingsdoelpunt kwam van Luiz Phellype. Na een handige voorzet van Bruno Fernandes met de buitenkant van de voet dook Phellype op voor Nick Viergever en knikte hij raak in de verre hoek. Fernandes zou zich ontpoppen tot grote uitblinker van de wedstrijd. Hij was betrokken bij alle vier de doelpunten van Sporting en maakte er twee zelf.

De sterspeler van Sporting zorgde allereerst voor de 2-0 in het José Alvalade. Hij stoomde op over het middenveld, werd niet gehinderd en besloot zijn geluk te beproeven vanaf ruim 25 meter. Hij vuurde met een laag schot raak via de binnenkant van de linkerpaal. PSV leek na die forse tegenvallers wat beter in de wedstrijd te komen. De bezoekers kregen het initiatief in handen, maar sloegen niet toe. Misschien wel de beste kans van die fase was voor Bruma, kind van de club bij Sporting, die uit kansrijke positie voorlangs schoot.

Het lukte de ploeg van Mark van Bommel zelfs niet om met een 2-0 achterstand de rust te halen. Opnieuw was Fernandes betrokken bij het doelpunt, maar de aandacht ging uit naar de afronding van Jérémy Mathieu. Al vallend kreeg de verdediger de bal hard in de bovenhoek, na een corner van de middenvelder: 3-0. Het viel PSV aan te rekenen dat Mathieu door niemand werd gedekt. Met de komst van Gastón Pereiro en Cody Gakpo voor respectievelijk Pablo Rosario en Bruma koos Van Bommel in de tweede helft nasrukkelijk voor de aanval.

Al dertig seconden na rust was PSV dicht bij de 3-1, toen doelman Luís Maximiano zich moest strekken na een uithaal van Mohamed Ihattaren die volgde op een flitsende aanval. Het bleek echter niet de opmaat voor een herrijzenis van PSV. Het tempo nam al gauw af en de Eredivisionist zakte terug. Sporting hield de bal makkelijker in de ploeg, maar toonde niet de urgentie om de score nog verder op te voeren. Dat gebeurde uiteindelijk toch, uit een strafschop. Marcos Acuña werd na een lange solo aangetikt door Timo Baumgartl en het was Fernandes die de penalty benutte met een opvallend stiftje in de rechterhoek.

NHL: Fenomenaal spektakelstuk bij Penguins - Canucks

IJshockeyfans die woensdagavond eens gezellig naar het potje tussen de Pittsburgh Penguins en Vancouver Canucks zijn gaan kijken zijn bepaald niet van een koude kermis thuisgekomen. Het werd een waar spektakelstuk, met maar liefst veertien goals.

Dankzij Jake Guentzel en Bryan Rust stonden de Penguins na dertien minuten op 2-0, maar JT Miller trof doel en in de tweede periode draaiden de Canucks het volledig om: Elias Pettersson, Jake Virtanen en Adam Gaudette zorgden voor een 2-4 stand, waarna Guentzel al na één minuut in de derde periode een aansluitingstreffer scoorde (3-4).

Amper twee minuten later keken de Penguins echter tegen een nog grotere achterstand aan, want Miller scoorde uit de powerplay en ook Gaudette vond het doel nog eens: 3-6. Nog eens drie minuten later trof Dominik Kahun namens de thuisploeg doel en een minuutje verder was het Evgeni Malkin die de spanning vanuit de powerplay volledig terug bracht.

Halverwege de derde periode trok Zach Aston-Reese de stand gelijk en met ruim drie minuten te gaan schoot Kris Letang de Penguins zelfs op voorsprong. In de allerlaatste seconde tekende Malkin dan ook nog voor 8-6 en daarmee was het dan eindelijk gespeeld.

Uitslagen NHL woensdag
Buffalo Sabres - Calgary Flames 2-3 OT
Columbus Blue Jackets - Philadelphia Flyers 2-3
Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs 0-6
New York Rangers - Carolina Hurricanes 3-2
Ottawa Senators - Boston Bruins 1-2
Pittsburgh Penguins - Vancouver Canucks 8-6
Tampa Bay Lightning - St Louis Blues 3-4
Washington Capitals - Florida Panthers 4-3
Nashville Predators - Vegas Golden Knights 3-4 OT
Arizona Coyotes - Anaheim Ducks 4-3 SO
Colorado Avalanche - Edmonton Oilers 4-1
Los Angeles Kings - New York Islanders 4-1
San Jose Sharks - Winnipeg Jets 1-5

Penguins - Canucks (Bron: YouTube)

Tweede Kamerleden krijgen geld voor sollicitatiecursus

Tweede Kamerleden mogen binnenkort gratis op sollicitatiecursus en loopbaantraining. Alle kosten die Kamerleden maken om zich voor te bereiden ‘op een volgende stap in hun carrière’ worden vergoed door de overheid. Dat staat in een voorlopig wetsvoorstel.

Een jaarsalaris van 115.000 euro is kennelijk niet genoeg om dit zelf te bekostigen vindt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat dit wetsvoorstel in gaat dienen.

D66 Amsterdam stoort zich aan tv-programma Bureau Burgwallen

D66 heeft het Amsterdamse stadsbestuur om opheldering gevraagd over het televisieprogramma Bureau Burgwallen, dat wekelijks uitgezonden wordt op RTL 4. De privacy van verdachten zou volgens de partij namelijk geschonden worden en de televisiecamera zou een escalerend effect hebben gehad.

Raadslid Marijn Bosman heeft het college van burgemeester en wethouders 21 vragen over het programma gesteld. Vijftien daarvan gaan over privacy. Verder vraagt de D66'er zich af of het politiewerk bemoeilijkt werd door de cameraploeg en of het politiecapaciteit kostte om het programma te maken.

Erg kwetsbaar
Bosman heeft de eerste aflevering van de serie gezien, waarin onder meer een man wordt opgepakt die een psychose heeft. "Acht u het wenselijk dat mensen die in aanraking komen met politie, en vaak genoeg op dat moment erg kwetsbaar kunnen zijn, worden geconfronteerd met een grote camera voor een programma dat wordt uitgezonden op nationale televisie?", vraagt ze.

Ook Jorrit Nuijens, destijds wethouder in Diemen, werd door de cameraploeg gefilmd. Volgens Bosman had de aanwezigheid van de camera toen een 'escalerend effect'. Ze wil weten of dat vaker is gebeurd. Overigens is de aanhouding uiteindelijk niet uitgezonden.

Herkenbaar
In het programma worden ook agenten in burger gefilmd die zich bezighouden met de jacht op zakkenrollers en drugsdealers op de Wallen. Bosman zet daar vraagtekens bij. "Draagt het bij aan effectief opsporingswerk om agenten die in het centrum in burger opereren herkenbaar op nationale televisie in beeld te brengen? (...) Is een aanhouding ooit misgegaan doordat iemand de camera of de presentator herkende?"

Ze zegt dat D66 de voordelen ziet van politiewerk "dat mooi in beeld wordt gebracht", maar wel vindt dat de privacy van betrokkenen moet worden gegarandeerd.

'Geen robot in het uniform'
Agenten die mee hebben gewerkt aan het programma, vertelden eerder aan AT5 dit te hebben gedaan om kijkers meer inzicht te geven in al het werk dat de politie doet. "We willen met deze serie laten zien dat er geen robot maar een mens in het uniform zit", zei agent Lieke toen.

Nederlandse investeringen in ruimtevaartprogramma's bekend

Nederlandse ondernemers en onderzoekers kunnen de komende drie jaar weer volop werken aan ruimtevaarttechnologie en de alledaagse toepassingen daarvan. Het kabinet investeert voor 283,5 miljoen euro in programma’s van de European Space Agency (ESA) die bijdragen aan de Nederlandse samenleving, economie en wetenschap. De 22 lidstaten van de ESA hebben vandaag afgesproken in totaal 12,5 miljard euro te investeren in bijvoorbeeld aardobservatie, satellietcommunicatie, toegang tot de ruimte en diverse missies.

Dat is de uitkomst van SPACE19+, de Ministeriële Raad van de ESA, waaraan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) namens het kabinet vandaag in Sevilla deelnam. In Nederland zijn veel onderzoekers, innovatieve startups en mkb-bedrijven actief die producten en diensten aan de ruimtevaartsector leveren zoals meetinstrumenten, minisatellieten en zonnepanelen. Ook is ESTEC, het technologische hoofdkwartier van de Europese ruimtevaartorganisatie waar 2.800 mensen werken, gevestigd in Noordwijk.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): "Ruimtevaart spreekt natuurlijk tot de verbeelding, maar is vooral van belang voor alledaagse technologieën en infrastructuur. Denk aan telecommunicatie, navigatie, precisielandbouw en weersverwachtingen. Een ander voorbeeld is het overal ter wereld monitoren van broeikasgassen. Dat doen we met Tropomi, een Nederlands ruimte-instrument waarmee we onlangs een methaanlek in Azië gelijk aan de uitstoot van één miljoen auto’s ontdekten en dichten. Deze activiteiten zijn dus zinvol en zorgen hier ook voor banen en inkomsten. Daarom investeert het kabinet in ruimtevaart."

Bijdrage Rijksoverheid aan ruimtevaart
Het kabinet kondigde afgelopen zomer in een Kamerbrief aan voor 275 miljoen te willen inschrijven in Europese programma’s. Het uiteindelijke bedrag is 8 miljoen euro meer geworden vanwege de aangenomen Kamermotie Amhaouch c.s. en nog beschikbare middelen vanuit nationale programma’s. Het extra geld gaat naar aardobservatie (€3 miljoen), het International Space Station (€3 mln) en satellietcommunicatie (€2 mln). Nederland schrijft in totaal voor ongeveer dertig procent meer in dan drie jaar geleden.

Naast investeringen van de ministerie van EZK en OCW in de ESA-programma’s, investeert de Rijksoverheid ook andere manieren in ruimtevaart. Het gaat bijvoorbeeld om het kosteloos beschikbaar maken van satellietdata, de bijdrage aan de EUMETSAT-weersatelliet (I&W), en uitgaven van Defensie om via ruimtevaart bij te dragen aan veiligheid.

De totale investeringen van de Rijksoverheid (internationaal en nationaal) in ruimtevaart bedragen 387,3 miljoen euro in de periode 2020 tot 2023.

Meeste Amsterdammers tevreden met 'Linkse oplossingen'

De meeste Amsterdammers zijn tevreden met de manier waarop hun college politiek gevoelige dossiers, zoals het autoluw maken van de binnenstad en de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, aanpakt. Zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van AT5, uitgevoerd door onderzoeksbureau OIS.

In de enquête kregen ondervraagden vijf actuele onderwerpen voorgeschoteld, met daarbij een aantal meningen per onderwerp. Bij de meeste casussen kreeg het standpunt dat het meest in lijn is met de koers van het college het hoogst aantal stemmen. Of het nou gaat om hoe de stad omgaat met drugsgebruik of de opvattingen van het college over raamprostitutie op de Wallen.

Autoluwe binnenstad
Het college laat er sinds de installatie geen gras over groeien; de binnenstad en veel andere gebieden moeten autoluw worden om zo meer ruimte te maken voor fietsers, voetgangers en ov-reizigers. Die extra ruimte komt er doordat verkeerswethouder Sharon Dijksma parkeerplaatsen wil opheffen en minder nieuwe parkeervergunningen zal verstrekken. Op termijn moeten er 9500 minder parkeerplekken zijn.

Een andere maatregel om de stad minder aantrekkelijk te maken voor automobilisten is het instellen van meer eenrichtingsstraten of het afsluiten van zijwegen. In bepaalde straten komt zelfs een knip - een barrière waardoor automobilisten niet meer door kunnen rijden - zoals eerder toegepast op het Muntplein.

Ondanks dat er in de stad veel kritiek op deze maatregelen te horen is, vindt maar liefst 61,9% van de ondervraagden het autoluw maken van de binnenstad een goed idee. 34,2% laat zelfs weten het ‘helemaal’ met deze keuzes eens te zijn.

Opvang uitgeprocedeerden
Onlangs maakte wethouder Rutger Groot Wassink opnieuw locaties bekend waar de stad 500 ongedocumenteerden langdurig wil onderbrengen. De reacties van bewoners die AT5 sprak in de buurten in Nieuw Sloten, Noord en in de Plantagebuurt, waren wisselend.

De 24-uursopvang is sinds zijn aantreden een hoofdpijndossier voor Groot-Wassink. Dit werd extra gevoed door de negatieve reacties die zijn plannen voor een opvanglocatie tegenover het Gelderlandplein in Zuid oogsten. De raadscommissie Algemene Zaken telde op de avond van de behandeling van het plan maar liefst 36 insprekers. Buurtbewoners waren not amused. Één inspreker vroeg zich hardop af of de mensen van de opvang zichzelf in de buurt zouden kunnen ‘inhouden’: "Die mensen komen uit een land waar helemaal geen luxe bestaat. Hoe denkt u dat die mensen gaan denken over dit zeer luxueuze winkelcentrum?"

Hoewel in het publieke debat over het onderwerp vaak negatieve klanken te horen zijn over de opvang van uitgeprocedeerden, laat in de enquête bijna de helft van de deelnemers, namelijk 49,2%, weten het goed te vinden dat Amsterdam de opvang realiseert. Toch ziet een aanzienlijk deel van Amsterdammers, 33% van de mensen, liever niet dat de stad ruimte biedt aan de opvang van asielzoekers.

Eigen verantwoordelijkheid drugsgebruikers
Volgens burgemeester Halsema moet er bij iedereen een mentaliteitsverandering komen als het gaat om drugsgebruik. In het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester liet zij dit voorjaar nog weten te denken dat alleen harder optreden tegen drugsgebruik niet effectief is om drugscriminaliteit te bestrijden. "Ik denk dat mensen zich best mogen realiseren dat hun drugsgebruik ergens verband houdt met criminele handel."

Met die woorden gaf Halsema de aanzet voor de lancering van een nieuw plan tegen drugscriminaliteit dat vorige maand werd gepubliceerd. In dit plan wordt door de gemeente dus ook gesproken over de drugsgebruiker. Die mag van de gemeente weten wat hij of zij doet. Op dit moment worden gebruikers zelden geconfronteerd met de gevolgen van hun gebruik. Maar nu de handel verhardt, mag dit volgens de burgemeester wel leiden tot meer bewustzijn.

De meeste Amsterdammers vinden deze nieuwe benadering een goed idee. 58,9% van de ondervraagden vindt het zelfs goed of uitstekend om individuele drugsgebruikers aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid en het feit dat zij bijdragen aan het in stand houden van een criminele wereld.

Meer of minder festivals?
Aan het einde van het jaar komt burgemeester Halsema met een evaluatie van het evenementenbeleid. In het OIS-onderzoek werd de ondervraagden ook de vraag voorgelegd of Amsterdam gebaat is bij meer of minder festivals.

Al vanaf het begin van het festivalseizoen klaagden veel Amsterdammers over geluidsoverlast. Daar tegenover staan de festivalorganisatoren. Zij maken zich zorgen over de toekomst van evenementen in Amsterdam. Volgens hen worden ze te veel beperkt in locaties.

Ruim de helft van de ondervraagden van deze enquete ziet het aantal fesivals liever dalen, 51,2% vindt dat het er te veel zijn. Iets meer dan 35% vindt het juist precies goed zo, terwijl 6% nog wel vaker naar een festival zou willen kunnen.

Raamprostitutie Wallen
Tot slot, prostitutie op de Wallen. Burgemeester Halsema kwam deze zomer met vier scenario's, waaruit nog gekozen moet worden.

Die scenario's zijn: alle gordijnen dicht op de Wallen en Singel, verplaatsing van werkplekken en minder raamprostitutie op de Wallen/Singel, verplaatsing prostitutie naar nieuwe locatie(s) in Amsterdam en uitbreiding (raam)prostitutie op Wallen/Singel

Amsterdammers die meededen aan deze enquête zijn over het algemeen niet voor het uitbreiden van het aantal ramen, dat ziet slechts 10% zitten. Ruim een derde ziet het aantal ramen liever afnemen (35,1%) en hetzelfde percentage deelnemers vindt dat het aantal gelijk zou moeten blijven.

Speelparadijs in Amsterdam doet aangifte tegen actievoerende zwarte pieten

Een groep actievoerders, verkleed als zwarte pieten, heeft gisteren ongevraagd een bezoek gebracht aan Monkey Town in Amsterdam-Osdorp. Ze zijn daarbij op de foto gegaan met meerdere kinderen die aanwezig waren in de indoorspeeltuin.

"Gisteren kwamen spontaan enkele zwarte pieten binnen die niet door Monkey Town zijn ingezet, ingehuurd of uitgenodigd", bevestigt een manager van Monkey Town.

De pieten betraden de indoorspeeltuin en gingen met aanwezige kinderen op de foto. Die foto's plaatsten ze vervolgens op hun twitterprofiel met de tekst "Zwarte pieten toch gekomen Monkey Town".

De actie leidt tot grote verontwaardiging bij DENK-fractievoorzitter Mourad Taimounti, die eerder al kritiek had op een zwarte pietenshow bij de indoorspeeltuin. "Ze hebben kinderen op schoot genomen, het zijn enge mensen. Want ze zijn onherkenbaar als zwarte piet en kinderen weten niet beter", stelt hij.

'Opzet in het spel'
Monkey Town laat weten dat de foto's inderdaad niet door medewerkers van de speeltuin zijn gemaakt. "Ze zijn van een dermate hoge en geposeerde kwaliteit dat wij sterke vermoedens hebben dat er opzet in het spel is en dat de zwarte pieten door externe kwaadwillenden zijn ingezet om het imago van Monkey Town te beschadigen", aldus de manager.

De speeltuin doet daarom onderzoek naar het voorval. Ook is er aangifte gedaan, staat in de verklaring. Taimounti kan dat goed begrijpen. "De speeltuin was in de veronderstelling dat zij door het winkelcentrum waren ingehuurd, maar dat was niet zo. Het gaat dus om huisvredebreuk."

Annuleren pietenshow
De actie van de zwarte pieten lijkt verband te houden met het annuleren van de 'Mega Piet Toby Show' bij de indoorspeeltuin. Bij die show zouden zwarte pieten worden ingezet, maar het plan leidde tot commotie. Zo riep Taimounti op tot een boycot van het feestje. "Ze waren nog trots om te melden dat het een echte zwarte piet is en geen roetveegpiet. Alles behalve inclusief dit!", schreef hij toen op Twitter.

Na een gesprek met Taimounti werd besloten om de show toch af te blazen. "Gezien de gevoeligheid van dit thema bij een deel van onze lokale doelgroep", zo laat de manager weten in een verklaring. "Monkey Town is een plaats waar alle kinderen, ongeacht hun culturele achtergrond, huidskleur of afkomst vrijelijk kunnen spelen in een veilige omgeving."

Druijff bezorgt kansloos geacht AZ met late goals overwintering

AZ is na een knotsgekke slotfase tegen Partizan Belgrado zeker van een plek in de tweede ronde van de Europa League. De manschappen van trainer Arne Slot beleefden aanvankelijk een zeer frustrerende avond tegen Partizan en leken op weg naar een kansloze nederlaag, maar twee treffers van invaller Ferdy Druijff redden de meubelen: 2-2. AZ is door het punt tegen de Serviërs door naar de volgende ronde van het toernooi.

AZ, dat in de vertrouwde formatie begon, mocht van Partizan het spel maken, maar had vanaf het begin moeite om gaten te vinden in de Servische defensie. De bezoekers slaagden daar na een kwartier wél in aan de andere kant: Bibras Natcho legde de bal vanaf het middenveld panklaar voor de diepgaande Takuma Asano, waarna de aanvaller de bal knap aannam en het speeltuig onder doelman Marco Bizot door schoof: 0-1.

Met de voorsprong op zak trok Partizan zich nóg verder terug op eigen helft. AZ wist zich daar weinig raad mee, al had Jonas Svensson na een hoekschop wel een schietkans. De Alkmaarders brachten zich daarna echter nog verder in de problemen. Bizot speelde Teun Koopmeiners aan, die de bal slecht aannam en afstond aan Sasa Zdjelar. De middenvelder zette in één keer Seydouba Soumah vrij voor Bizot, waarna de aanvaller koeltjes afrondde: 0-2. Even voor rust had het nog erger kunnen worden voor AZ, maar ditmaal schoot Soumah over.

Het spelbeeld was in de tweede helft niet anders: AZ liep zich keer op keer stuk op de defensie, terwijl Partizan met vlijmscherpe tegenaanvallen wél gevaarlijk werd. Een schot van Soumah ging tegen de buitenkant van de paal, terwijl een inzet van collegaspits Umar Sadiq ternauwernood gekeerd kon worden door Bizot. Bij AZ namen de frustraties jegens met name de scheidsrechter toe, die in de ogen van veel spelers pietluttig floot.

Na het uitvallen van AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos, die een ogenschijnlijk zware knieblessure opliep, besloot trainer Arne Slot alles of niets te gaan spelen. AZ bleef moeite houden om kansen te creëren, maar Oussama Idrissi was in de slotfase dichtbij. De linksbuiten zag zijn harde schot echter via de onderkant van de lat op de lijn uiteenspatten. Myron Boadu probeerde daarna een penalty te versieren, maar ging makkelijk liggen en kreeg tot overmaat van ramp zijn tweede gele kaart voor een schwalbe.

De wedstrijd leek daarmee gespeeld, maar uit het niets produceerde AZ een aansluitingstreffer. Koopmeiners bereikte met een lange bal invaller Ferdy Druijff, die de bal ineens met het hoofd in het doel van Partizan wist te koppen: 1-2. De thuisploeg kreeg daarmee het geloof in een resultaat terug. Idrissi was heel dichtbij, maar zag zijn inzet tegen de paal belanden. In de blessuretijd was het wél raak. Fredrik Midtsjø bracht de bal vanaf de rechterkant voor het doel, die door Druijff snoeihard werd afgemaakt: 2-2.

Feyenoord heeft klein wonder nodig na solo van Sinisterra

Feyenoord heeft nog een sprankje hoop op Europese overwintering. De ploeg van trainer Dick Advocaat kwam donderdagavond voor eigen publiek niet voorbij Rangers FC (2-2) en staat daardoor met vijf punten onderaan in Groep G. Omdat FC Porto tegelijkertijd won van Young Boys (1-2) is Feyenoord nog niet volledig kansloos. Men moet in de laatste speelronde winnen op bezoek bij FC Porto en hopen dat Young Boys verliest bij Rangers.

De Kuip veerde op na achttien minuten, toen Orkun Kökcü zich over een corner ontfermde. Hij bracht de bal bij Eric Botteghin, die boven zijn bewaker uit torende en doelman Allan McGregor dwong om zijn kopbal te pareren. In de rebound probeerde ook Leroy Fer het met zijn hoofd; de middenvelder kopte tegen de buitenkant van de kruising. Een minuut later veroverde Feyenoord de bal op het middenveld, kapte Sam Larsson naar binnen in het strafschopgebied en trof hij het zijnet. Een prima voorzet van Lutsharel Geertruida bleek vervolgens niet besteed aan Luis Sinisterra, die de bal volledig verkeerd raakte uit kansrijke positie.

Het waren de bewijsstukken van een Rotterdamse opleving, na een minder sterk begin van Feyenoord. Advocaat, ex-trainer van Rangers FC, coachte met name in het eerste kwartier hevig en leek niet tevreden over wat hij zag. Feyenoord was niet zozeer de onderliggende partij, maar kreeg geen grip op de wedstrijd. Na de korte kansenregen zakte het tempo opnieuw. Maar het geluk waar het Feyenoord tot dan toe aan ontbrak, kwam de ploeg na ruim een halfuur wel aanwaaien. Borna Barisic kopte een bal onhandig door het midden weg en daar profiteerde Jens Toornstra van. Hij combineerde met Larsson en schoot raak via het been van Filip Helander: 1-0.

Feyenoord hoopte de voorsprong nog voor de rust te verdubbelen en kwam dichtbij via Steven Berghuis, die alleen op het doel afging en McGregor op de proef stelde met een hard schot vanuit een lastige hoek. Een nog grotere mogelijkheid was voor Sinisterra, bij de tweede paal na een indraaiende vrije trap van Berghuis. Debuterend doelman Nick Marsman, opgesteld als vervanger van de geblesseerde Kenneth Vermeer, werd aan de overzijde amper getest. Het was logisch dat Feyenoord op zoek was naar een grotere marge, want bij een zege met twee doelpunten verschil is het onderling resultaat met Rangers in het voordeel van de Eredivisionist.

Het optimisme verging Feyenoord echter in de tweede helft. Het Rangers van Steven Gerrard kwam een stuk sterker uit de kleedkamer en boog de 1-0 achterstand om in een 1-2 voorspong. Beide treffers kwamen op naam van Alfredo Morelos. Na een voorzet van Ryan Kent liep hij weg uit de rug van Marcos Senesi, om vervolgens bij de tweede paal binnen te koppen. Ook zijn tweede treffer maakte Morelos met het hoofd, toen hij tussen Botteghin en Senesi opdook en een voorzet van Borna Barisic binnenknikte. Feyenoord gaf zich echter niet gewonnen en kwam snel langszij dankzij Luis Sinisterra, die met wat mazzel en technisch vernuft soleerde binnen het strafschopgebied.

Kletsnatte herfst: meer dan 500 mm

Hallo allemaal!

Voor ons als weermannen- en vrouwen zit de weerkundige herfst er zo goed als op. Op 1 december begint dan de winter. Dus tijd om even terug te blikken op de herfst.

Die was nat, heel erg nat. Als regenliefhebber zat je de afgelopen maanden op de eerste rij. Vanaf 1 september tot aan de laatse dagen van november was het gewoon kletsnat. Er zaten wel korte droge momenten tussen, maar over het algemeen was het somber en nat. Tot grote vreugde van uw weerman c.q regenliefhebber. Vandaar ook dit bericht, want ik heb iets te vieren. 

Hier in Haarlem hebben we deze herfst méér dan 500 mm opgevangen. In totaal tot 20.00 uur vandaag stond de teller op 506 mm. Maar je moet altijd baas boven baas hebben. In het hier nabij gelegen Overveen is liefst 519 mm gevallen. In ieder geval, van mijn 506 mm raakte ik bijna ontroerd.  

Wat heb ik genoten de afgelopen maanden. De ene hoosbui was nog niet voorbij, of de volgende diende zich alweer aan.  

Ook in de rest van het land was het nat. Toch bleven de kustprovincies het natst. Tot grote teleurstelling van velen, schitterde de nazomer door afwezigheid. De zon scheen soms wel flink, maar dat werd dan in een paar dagen gepropt. Daarna stond de volgende depressie alweer te trappelen. 

Het was dus een natte herfst, maar wel zonder stormen. De droogste gebieden bleven toch wel het zuiden en oosten.

De komende dagen is het droog, maar fris. En met het afkoelen van het zeewater zijn de gouden tijden voor het westen- en noordwesten ook bijna voorbij.

Ik denk er met heel veel plezier en genoegen aan terug.

Regen Pixabay (Foto: Pixabay.com)
Regen. (Foto: Pixabay.com).  

Golfer Besseling aan de leiding van het Dunhill Championship

Wil Besseling is na de eerste ronde de verrassende koploper op het Dunhill Championship. Het Zuid-Afrikaanse toernooi is de opening van de 2020 PGA European Tour.

De 33-jarige Noord-Hollander was met 65 slagen zeven slagen beter dan het baangemiddelde. Op één slag volgen Pablo Larrazabal, Garrick Porteous, Keith Horne.

Naast Besseling nemen nog twee Nederlanders deel. Debutant Lars van Meijel is met +2 gedeeld 77e. De eveneens debuterende Darius van Driel begon goed maar verloor op de laatste holes vier slagen en staat met +4 op de 106e plaats.

Hiddink: "Ik herinner me Verbeek vooral als vakman, iemand die loyaal was"

Guus Hiddink heeft louter goede herinneringen aan Pim Verbeek, die donderdag na een lang ziekbed op 63-jarige leeftijd overleed. Het duo had een groot aandeel in het succes van Zuid-Korea op het WK van 2002. Hiddink en zijn assistent Verbeek schopten het tot ieders verrassing tot de halve finale. 

Hiddink, die Verbeek een week geleden voor het laatst sprak, wist van de broze gezondheid van zijn assistent van weleer. Het nieuws over zijn dood kwam dan ook niet als een grote verrassing. "Ik herinner me hem vooral als een vakman", stelt Hiddink in een reactie aan de Limburger. "Iemand die loyaal was, maar niet met dichte ogen zoals ik dat altijd noem. Hij gaf zijn mening wel. Hij was geen meeloper, die hoefde ik ook niet."

De oud-coach van onder meer PSV en het Nederlands elftal kijkt met een zeer goed gevoel terug op de samenwerking bij het nationale elftal van Zuid-Korea. "Als ik iets wilde veranderen dan kon hij daar heel goed de oefenstof bij vinden om dat ook aan te passen", deelt Hiddink een compliment uit aan Verbeek. "En hij was iemand die naar het buitenland durfde te gaan. Die niet bang was voor andere plekken en culturen, dat zag ik ook graag."

De intensieve samenwerking in Azië leverde volgens Hiddink zelden botsingen op. "Het was gewoon heel plezierig samenwerken", aldus de ervaren trainer, die nadien altijd een goede band onderhield met Verbeek.

Hiddink deed in dat kader een goed woordje voor de Rotterdammer bij de Zuid-Koreaanse bond, waardoor Verbeek in 2006 als bondscoach naar het WK ging. Vier laar later gebeurde hetzelfde bij Australië. "Er wordt dan natuurlijk even gebeld voor advies. Daar hoefde ik nooit lang over na te denken. Maar je moet het dan wel zelf ook waarmaken. Dat heeft hij altijd gedaan."

Latifi in 2020 met Williams in Formule 1

Nicholas Latifi rijdt in 2020 voor het Formule 1-team van Williams. De Canadees vervangt Robert Kubica.

Latifi was de afgelopen seizoenen actief in de Formule 2. Dit jaar werd hij tweede achter Nyck de Vries. Daarnaast was de 24-jarige coureur sinds 2018 testrijder in de Formule 1. Vorig jaar bij Racing Point Force India, dit jaar bij Williams.

“Ik heb dit jaar genoten van de samenwerking met het team”, vertelt Latifi in Abu Dhabi. “Ik heb ze kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van de wagen en heb veel tijd doorgebracht op het circuit en in de fabriek. Ik kijk uit naar dit nieuwe avontuur met het team. Het is fantastisch dat ik mijn F1-debuut mag maken in 2020.”

“Iedereen bij Williams is erg onder de indruk wat hij dit jaar heeft bereikt in de Formule 2”, aldus teambaas Claire Williams. “Hij heeft zich gecommitteerd aan ons team en heeft achter de schermen hard gewerkt. Nicholas is een gerespecteerd lid van Williams geworden en we kijken uit naar het moment dat hij in zijn nieuwe rol kan beginnen. We hopen ons samen met hem terug te vechten naar de middenmoot.”

Met de aankondiging van Latifi is het startveld voor komend seizoen compleet.

Startveld 2020
Mercedes: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Ferrari: Sebastian Vettel, Charles Leclerc
Red Bull: Max Verstappen, Alexander Albon
McLaren: Lando Norris, Carlos Sainz Jr.
Renault: Daniel Ricciardo, Esteban Ocon
Alpha Tauri: Pierre Gasly, Daniil Kvyat
Racing Point: Sergio Pérez, Lance Stroll
Alfa Romeo: Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi
Haas: Romain Grosjean, Kevin Magnussen
Williams: George Russell, Nicholas Latifi

Basketballers Donar uitgeschakeld in Europa

De basketballers van het Groningse Donar zijn uitgeschakeld in de Europe Cup. De ploeg was thuis niet opgewassen tegen het Belgische Spirou Charleroi (64-78) en daarmee ging een plek in de volgende ronde aan de Groningse neus voorbij.

ZZ Leiden en de Zwolse Landstede Hammers waren al zeker van een plekje in de volgende ronde. De Hammers konden thuis in een spannende wedstrijd net niet voor een verrassing zorgen tegen het Israëlische Ironi Nes Ziona (88-94), terwijl de Leidenaren in eigen huis na overtime met 105-100 van het Hongaarse Pécs Veolia wonnen.

De tweede ronde begint op 11 december en bestaat uit vier groepen van vier teams, waar ook weer de beste twee door mogen naar - in dit geval - de kwartfinales.

Vrouw (73) om het leven gekomen bij ongeval N206

Op de N206 (Europaweg) in Den Haag vond vanmiddag rond 15:45 uur een ernstig verkeersongeval plaats. Een 73-jarige vrouw uit Wassenaar overleed daarbij aan haar verwondingen.

Een andere betrokkene werd nagekeken in de ambulance. In totaal waren er drie voertuigen betrokken bij de aanrijding. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

De politie vraagt getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken, contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Invallen bij Antwerpse juweliers na arrestaties in Nederland

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft woensdagochtend 27 november 2019 een drietal juweliers doorzocht. Er zijn geen aanhoudingen verricht, wel zijn er diverse goederen in beslag genomen.

Agenten zijn woensdagmiddag binnengetreden bij drie juweliers in de Diamantbuurt, vanwege mogelijke betrokkenheid van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezig zou houden met de grootschalige productie en handel in synthetische drugs.

Aanleiding voor deze doorzoekingen zijn de arrestaties een dag eerder in Bergen op Zoom, Steenbergen, Brouwershaven en Almere. De doorzoekingen zijn uitgevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie, met ondersteuning van de Nederlandse politie. 

Onderzoek liquidatie Robert Sengers afgerond

In november 2018 heeft de politie opnieuw aandacht gevraagd voor een cold case, de liquidatie van Rob Sengers uit 2004. Onder meer het programma Opsporing Verzocht heeft het publiek om hulp gevraagd in deze heropende cold case. Naar aanleiding van deze uitzending zijn er verschillende tips binnen gekomen.

Op 4 december 2018 een verdachte aangehouden. Deze man zat op dat moment al vast omdat hij veroordeeld was voor een ander strafbaar feit. Deze man was al eerder in beeld in het onderzoek naar de dood van Sengers in 2004. Aanvullend onderzoek naar deze verdachte, het horen van enkele getuigen en nieuwe bevindingen van het NFI (Nationaal Forensisch Instituut) hebben de verdenking tegen deze verdachte gesterkt.

De politie rondde onlangs het onderzoek af. De officier van justitie zal op basis van het bewijs in de zaak beoordelen of de verdachte kan worden vervolgd door het Openbaar Ministerie. In dat geval zal in 2020 de zaak voor de rechter worden gebracht.

Zeven nieuwe aanhoudingen in onderzoek naar sextortion

In een politieonderzoek naar sextortion zijn de afgelopen week zeven nieuwe verdachten aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Leiderdorp en zes minderjarige jongens uit Leiden, van wie een al een keer eerder in dit onderzoek is aangehouden. De afgelopen maanden werden in dit onderzoek al acht verdachten aangehouden.

In augustus van dit jaar startten rechercheurs van de districtsrecherche Leiden-Bollenstreek een onderzoek nadat een slachtoffer van sextortion zich aan het politiebureau in Leiden meldde. In diezelfde maand werden al twee verdachten aangehouden, in de maanden daarna volgden nog eens zes aanhoudingen. Meer hierover staat in een eerder bericht op politie.nl.

Zeven nieuwe aanhoudingen
Na deze aanhoudingen ging het politieteam onverminderd door met het onderzoek. Dit leidde dinsdag 26 november tot de aanhouding van nog eens vier minderjarigen uit Leiden.

Een dag later, woensdag 27 november, hield het onderzoeksteam opnieuw drie verdachten aan. Hierbij ging het om twee minderjarigen uit Leiden en een 19-jarige man uit Leiderdorp. Een van de minderjarigen werd voor de tweede keer in dit onderzoek aangehouden omdat hij valt te koppelen aan nieuwe feiten.

De recherche doet verder onderzoek naar de rol van deze zeven verdachten in het sextortion-onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Het onderzoek gaat ook nu onverminderd verder.

Openbaar Ministerie
Deze zeven verdachten worden vrijdag 29 november voorgeleid aan de rechter-commissaris. Van de acht verdachten die eerder al in dit onderzoek werden aangehouden, zitten er vijf nog vast. Drie minderjarigen die eerder werden aangehouden, zijn heengezonden en wachten het verdere onderzoek in vrijheid af, maar zijn nog wel verdachte. Een van hen werd dus 27 november opnieuw aangehouden.

Aangiften
Sinds de start van het onderzoek hebben 28 slachtoffers van sextortion aangifte gedaan bij de politie. Daarnaast is het onderzoeksteam nog in gesprek met een aantal slachtoffers, zij overwegen nog aangifte te doen. Het gaat om slachtoffers in de leeftijd van 14 tot 48 jaar.

De slachtoffers betaalden de afgelopen maanden in totaal zo’n honderdduizend euro aan een groep tieners die hen afperste door te dreigen naaktfoto’s van hen openbaar te maken. Mogelijk heeft de groep zo’n honderd slachtoffers gemaakt.

Seksueel getint gesprek
In hun werkwijze benaderen één of meerdere daders de slachtoffers via social media. Vaak doen zij zich hierbij voor als vrouw. Zodra het gesprek een seksueel getinte vorm aanneemt, wordt het slachtoffer gevraagd een naaktfoto van zichzelf te sturen. Zodra de daders deze foto in bezit krijgen, begint de ellende voor het slachtoffer.

Dreiging openbaar maken foto's
De daders dreigen de foto’s of video’s van het slachtoffer door te sturen naar zijn social mediacontacten als hij niet betaalt. Om dit te voorkomen, moet het slachtoffer geld overmaken naar een bankrekening. Het rekeningnummer staat vaak op naam van een tweede dader. Als het slachtoffer niet betaalt, wordt er druk op hem uitgeoefend en benadert een derde dader contacten van het slachtoffer. De accounts waarmee nietsvermoedende slachtoffers in de val worden gelokt, worden vaak gepromoot door een vierde dader.

Money mules
Ook maakt de dadergroep gebruik van zogenaamde ‘money mules’. Dit zijn personen, vaak minderjarig, die hun rekening beschikbaar stellen voor dit soort praktijken. Zij krijgen hiervoor veelal een kleine vergoeding.

In twee andere onderzoeken naar sextortion in Den Haag, Delft, ’s-Gravenzande en Zoetermeer hield de politie in de afgelopen maanden ook al dertig verdachten aan.

Tot 4,5 jaar geŽist voor wapenhandel, heling politiekleding en voorbereiden diefstal met geweld

Tegen zes verdachten uit Almere, Enschede en Diemen heeft het Openbaar Ministerie vandaag celstraffen geëist tot 4,5 jaar. De mannen in de leeftijd van 24 tot 34 jaar, worden verdacht van wapenhandel, diefstal en heling van politie-uniformen en de voorbereiding van diefstal met geweld. Dit vond plaats in het voorjaar en de zomer van 2018; op 19 oktober 2018 werden de mannen aangehouden.

Het onderzoek begon naar aanleiding van informatie die bij de politie binnenkwam over het verhandelen van vuurwapens en politie-uniformen door één van de verdachten. In het onderzoek werden undercover agenten van het team Werken onder Dekmantel ingezet. Vanaf maart 2018 legden zij contact met de hoofdverdachte, die hen inderdaad vuurwapens en politiekleding leverde. Hij gaf ook aan bereid te zijn een overval te plegen. De undercover agenten stelden toen een klus voor, waarvoor de hoofdverdachte drie medeverdachten inschakelde.

Het scenario was dat een criminele organisatie uit Engeland een tas met een groot geldbedrag per vliegtuig over zou brengen naar Nederland. Het plan was deze tas met geld af te pakken. De verdachte ging hier op in. Samen met anderen zou hij zich voordoen als agenten en de tas afpakken. Op die manier zouden eventuele spotters van de criminele organisatie op het vliegveld denken dat het om een legale politieactie ging. Samen met de medeverdachten bereidde hij de overval voor. Er werden politieattributen en telefoons gekocht, een bus gehuurd, uniformen geregeld, afspraken gemaakt over de uitvoering en de beloning. Naast nepwapens zouden er ook echte vuurwapens achter de hand worden gehouden en de bereidheid werd uitgesproken om ze ook daadwerkelijk te gebruiken bij de overval. Uiteindelijk kwam het er niet van; de mannen werden op 19 oktober tijdig aangehouden door de politie. Twee van deze vier worden ook verdacht van wapenhandel of wapen bezit. Naast deze vier verdachten kwamen twee andere verdachten in beeld. Een van hen was betrokken bij de heling van politie-uniformen; de ander bij de wapenhandel.

De verdachten ontkenden grotendeels, maar de officieren vonden de feiten bewezen op basis van de bevindingen van de undercover agenten, de inhoud van de vele tapgesprekken, de aangetroffen spullen in de bestelbus bij de aanhouding en in woningen, de DNA-sporen op die spullen en de foto’s in de telefoons waarop de verdachten te zien zijn in politiekleding. De verdachten gaven aan dat ze er waren ingeluisd door de undercover agenten. De officieren van justitie bestreden dat: er was reeds een verdenking toen deze methode werd ingezet en het initiatief is steeds uitgegaan van de verdachten. Ze noemden de handel in vuurwapens een “ernstig maatschappelijk probleem met onaanvaardbare risico’s voor de veiligheid van personen”, dat “bijdraagt aan zware criminaliteit”. Dat de mannen bovendien misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen dat uitgaat van het politie-uniform, maakt het nog ernstiger. “Hiermee wordt het gezag van de politie ondermijnd”.

Bij de strafeis hielden de officieren rekening met het aandeel in de feiten van elke verdachte, hun strafblad en persoonlijke omstandigheden. Tegen de verdachte die alleen betrokken was bij de heling van politie-uniformen, eisten ze een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Tegen de verdachte die alleen betrokken was bij de wapenhandel, twintig maanden. Tegen de vier mannen die ook betrokken waren bij het voorbereiden van de diefstal met geweld eisten ze gevangenisstraffen van 20 maanden, 24 maanden, 3 jaar en 4,5 jaar.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 48

Alweer een Netflix-film in de bioscoop? Jazeker, Marriage Story, dat hoge ogen gooide op filmfestivals, is vanaf deze week op het grote scherm te zien. Net als Knives Out, het moordmysterie van Rian 'The Last Jedi' Johnson. Ook een filmfestivalfavoriet en eenje die tijdens het awardseizoen nog wel eens terug kan komen: Bong Joon-ho's Parasite. Genoeg te kiezen dus!

Knives Out

Wanneer de bekende misdaadschrijver Harlan Thrombey (Christopher Plummer) vlak na zijn 85e verjaardag dood op zijn landgoed wordt gevonden, wordt de nieuwsgierige en charmante rechercheur Benoit Blanc (Daniel Craig) ingeschakeld om zijn dood te onderzoeken. Van de complexe familie van Harlan tot zijn toegewijde staf, Blanc baant zich een weg door een web van leugens en bedrog om de waarheid achter de vroegtijdige dood van Harlan te achterhalen. Met Knives Out brengt de prijswinnende schrijver en regisseur Rian Johnson een ode aan de boeken van Agatha Christie in de vorm van een luchtig en modern moordmysterie waarbij iedereen een verdachte kan zijn.

Lees de FOK!review van Knives Out.

Parasite

De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Het gezin probeert langzaam maar zeker zijn intrede te doen tot het leven van de familie en heeft daarbij geen moeite met een paar leugentjes om eigen bestwil. Een onverwacht voorval gooit echter roet in het eten, waardoor ze alles op alles moeten zetten om hun nieuwe leven in stand te houden.

Marriage Story

Marriage Story is een scherpzinnig en meelevend portret geregisseerd door de Academy Award genomineerde Noah Baumbach. De hoofdrollen worden gespeeld door Adam Driver en Scarlett Johansson.

Penoza: The Final Chapter

De Zwarte Weduwe is niet dood… Drugskoningin Carmen van Walraven zit ondergedoken in Canada en leidt daar een anoniem leven. Ze houdt zich overal buiten, totdat er op een avond een collega lastiggevallen wordt en Carmen niet anders kan dan haar te hulp schieten. Uit zelfverdediging vermoordt ze de dader, wordt opgepakt en uitgeleverd aan Nederland. Terwijl haar kinderen in shock zijn dat hun moeder nog leeft, zijn er ook wat mensen die nog een rekening met Carmen hebben openstaan. Iedereen wordt weer meegesleurd in een emotionele rollercoaster waarbij de problemen zich in rap tempo opstapelen. Carmen zal nu definitief moeten afrekenen met haar verleden om haar familie te redden.

Can You Keep a Secret?

In Sophie Kinsella’s Can you keep A Secret heeft Emma (Alexandra Daddario), zoals alle jonge vrouwen, een paar geheimpjes. Voor haar ouders, haar vriend, haar collega's. Zo werd ze ontmaagd in de logeerkamer terwijl haar ouders een film zaten te kijken en vindt ze haar vriend Conner een beetje op Ken lijken. Die van Barbie en Ken. En dan is er nog Emma’s vliegangst. Hierdoor vertelt ze al haar geheimen zomaar aan een charmante vreemde man die naast haar in het vliegtuig zit. Tenminste, Emma dénkt dat het een vreemde is. Want wanneer ze de volgende dag op haar werk komt blijkt de aantrekkelijke onbekende man haar nieuwe baas te zijn, die nu nu al haar meest gênante geheimen weet…

Varda par Agnès

In Varda par Agnès blikt de Franse regisseur Agnès Varda (1928-2019) terug op haar leven achter de camera en richt hiermee de lens op zichzelf.

Dit en meer is vanaf deze week te zien in de bioscopen en filmhuizen.

OM eist in hoger beroep 16 jaar cel voor moord op bejaarde (schoon)moeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep gevangenisstraffen van zestien jaar geëist tegen een koppel dat verdacht wordt van de moord op hun (schoon)moeder. De 80-jarige Amsterdamse zou om het leven zijn gebracht met een aanzienlijke hoeveelheid pijnstillers. Het motief voor de moord zou zijn gelegen in de erfenis die verdachten na de dood van de vrouw konden opstrijken.

De vrouw werd in de zomer van 2016 levenloos door haar schoondochter (verdachte) en inwonende mantelzorger in bed aangetroffen. Onder de tong van het slachtoffer werd een oxycodon tablet, een sterke pijnstiller die in de volksmond ook wordt aangeduid als morfine, aangetroffen. Het slachtoffer was dementerende en had in toenemende mate zorg nodig. Zij moet niet in staat worden geacht zelf medicijnen in te nemen. Bovendien waren er geen aanwijzingen dat het slachtoffer suïcidaal was. Uit sectie op het lichaam van het slachtoffer is gebleken dat zij is overleden door een dodelijke hoeveelheid oxycodon in haar bloed. Het OM concludeert dat de vrouw in korte tijd ongeveer 10 tot 20 tabletten met de werkzame stof binnen moet hebben gekregen.

Uit het dossier komt een beeld naar voren van een verwaarloosde en dementerende vrouw aan wie onvoldoende zorg werd verleend. Aan de financiën kon dat niet liggen: het slachtoffer beschikte over vermogen dat door haar zoon (verdachte) beheerd werd. In de maanden voor het overlijden van het slachtoffer, evenals de periode daarna, werden grote bedragen overgeschreven naar de rekeningen van beide verdachten, zo blijkt uit het onderzoek. Tevens blijkt dat de verdachten het slachtoffer isoleerden van de rest van haar kinderen: twee zonen van de vrouw werden consequent buiten de deur gehouden. De broers zouden in een langlopend financieel geschil verwikkeld zijn: de erfenis van het slachtoffer zou enkel naar de van haar moord verdachte zoon gaan.

Het OM sluit uit dat anderen betrokken zijn bij het overlijden van de vrouw, alles wijst in de richting de twee verdachten. Zij hadden een financieel motief en leken de toenemende zorg voor de vrouw niet aan te kunnen. De verdachten voerden in oktober 2016 in hun auto, waarin de politie afluisterapparatuur had geplaatst, een belastend gesprek. Uit die conversatie blijkt wat het OM betreft duidelijk dat beide betrokken zijn bij de dood van de vrouw. “Zolang wij niet bekennen, weten hun niet wie het gedaan heeft”, zo viel onder meer te horen.

De rechtbank veroordeelde het tweetal tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor doodslag, omdat de rechter niet kon vaststellen dat er sprake is geweest van een voor opgezet plan. Het OM ziet dat anders en ging in hoger beroep. In de visie van de advocaat-generaal hebben de verdachten ruimschoots tijd gehad om na te denken over hun handelingen. Het OM concludeert dan ook dat sprake is van moord in vereniging.

'Vader spookgezin Ruinerwold misbruikte twee van zijn kinderen'

De officier van justitie heeft besloten de beperkingen voor beide verdachten in het onderzoek Ruinerwold met ingang van vandaag op te heffen. Dit betekent dat het OM meer details over het onderzoek naar buiten kan brengen.

DNA-verwantschapsonderzoek heeft opgeleverd dat de zes kinderen uit de boerderij in Ruinerwold dezelfde vader en moeder hebben en dat de 67-jarige verdachte de vader is. Eerder is vast komen te staan dat de moeder op 6 oktober 2004 in Zwolle is overleden.

De uitkomst van het DNA-onderzoek heeft de weg vrijgemaakt voor de officier van justitie om op basis van artikel 1:19b Burgerlijk Wetboek aangifte te doen bij de burgerlijke stand van de geboorte van de zes kinderen. Dit heeft inmiddels plaatsgevonden. Het opstellen van geboorteakten is de basis voor hun wettelijke identiteit. Vanwege de privacy maakt het OM niet bekend in welke gemeente(n) de inschrijvingen heeft/hebben plaatsgevonden.

Op basis van de uitkomsten van het lopende opsporingsonderzoek heeft het Openbaar Ministerie bij de raadkamerbehandeling van 30 oktober 2019 de vordering gevangenhouding tegen de beide verdachten uitgebreid.

De 67-jarige man wordt naast witwassen en vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen, er ook van verdacht dat hij twee van zijn drie oudste kinderen, die het ouderlijk huis al eerder hadden verlaten en niet in de boerderij in Ruinerwold hebben gewoond, seksueel heeft misbruikt.

Ook worden de 67-jarige verdachte en de 58-jarige verdachte er van verdacht in 2009 in Meppel een 69-jarige man uit Oostenrijk gedurende enkele maanden te hebben vastgehouden. De vordering gevangenhouding voor beide verdachten is uitgebreid met medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Meer details over deze verdenkingen worden niet gedeeld. Het onderzoek is nog in volle gang. Pas na afronding van het onderzoek kan een volledig beeld worden gevormd.

De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland heeft op basis van deze vordering op 30 oktober de gevangenhouding voor beide verdachten met 90 dagen verlengd.

Op 21 januari 2020 vindt in lijn met de wettelijke termijnen van voorlopige hechtenis een eerste openbare zitting plaats voor beide verdachten. Het ligt in de verwachting dat dit geen inhoudelijke behandeling zal zijn, maar een pro forma zitting omdat het onderzoek tegen die tijd naar verwachting nog niet zal zijn afgerond.

Voetbaltrainer Pim Verbeek (63) overleden

Oud-voetballer en trainer Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. De Rotterdammer was al geruime tijd ziek.

Verbeek begon zijn loopbaan als profvoetballer bij Sparta maar moest door een aantal zware blessures al op 23-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière zetten. Vervolgens richtte hij zich op een loopbaan als trainer, waar hij in 1989 als 33-jarige al hoofdtrainer werd bij Feyenoord. Een succes werd het niet, tijdens een duel met Fortuna Sittard bestormden boze supporters zelfs het veld van de Kuip. Later werd hij trainer van datzelfde Fortuna Sittard en promoveerde met die club in 1995 naar de Eredivisie.

In 2002 was Verbeek assistent van Guus Hiddink bij Zuid-Korea. In eigen land werd daarmee de halve finale van het WK gehaald. Vier jaar later was hij op het WK weer assistent van Zuid-Korea, nu onder Dick Advocaat. Na dat WK volgde hij Advocaat al op als hoofdtrainer maar een jaar later vertrok hij alweer om bondscoach te worden van Australie. Met dat land plaatste hij zich ongeslagen voor het WK, maar in Zuid-Afrika werd het al in de eerste ronde uitgeschakeld.

In december 2016 werd hij bondscoach van Oman, het jaar daarop veroverde hij met die ploeg de Golf Cup of Nations. begin dit jaar legde hij die functie neer.


Pim Verbeek overleden (Pro Shots / Action Images)

Vrouw laat antieke WC-pot vlak voor taxatie uit elkaar vallen

Els Quick en haar man hadden al twintig jaar een oude porseleinen WC-pot in huis staan, gemaakt door een Engels bedrijf. Het ging om een 19de-eeuwse pot, mooi versierd met onder meer 'Rotterdam' erin, zodat je een flinke bolus op de stad kon draaien.

Ze vonden het wel mooi geweest en wilden de pot gaan verkopen, dus Els was op weg naar het Museum Rotterdam voor een taxatie. Daar ging het echter fout: "Ik zet mijn karretje neer en de pot kiept om, alles in gruzelementen", aldus Els, die er - net als de pot - kapot van is.

Het stel pist flink naast de pot, want volgens de taxateur was het mooie ding tussen de vijfhonderd en duizend euro waard, met de nadruk op 'was'. Daar had het echtpaar iets leuks van kunnen doen. "Maar helaas", reageerde een emotionele Els.

Het Museum Rotterdam heeft al een dergelijke pot, vermoedelijk uit de jaren 1890, net als die van Els.

Nutri-Score wordt na aanpassing het voedselkeuzelogo voor Nederland

Nutri-Score is het beoogde voedselkeuzelogo voor Nederland. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Van de drie logo’s in Europa - Keyhole, Multiple traffic light en Nutri-Score – blijkt uit Nederlands consumentenonderzoek dat Nutri-Score het beste hielp om gezonde keuzes te maken. Met dit voedselkeuzelogo kan iedereen bijvoorbeeld verschillende varianten van ontbijtgranen, diepvriesmaaltijden of broodbeleg snel en simpel vergelijken. Hoewel Nutri-Score goed werkt, wijst onderzoek van het RIVM en het Voedingscentrum uit dat het op onderdelen niet altijd aansluit op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Dat moet verbeteren, voordat Nederlandse voedselproducenten het op hun verpakkingen kunnen zetten. Een internationaal comité van wetenschappers - ook met Nederlandse inbreng - gaat daar mee aan de slag. Medio 2021 zou dit afgerond moeten zijn. Invoering van een voedselkeuzelogo is een afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord.

Staatssecretaris Blokhuis (VWS): “De gezonde keuze makkelijker maken, dat is steeds onze inzet geweest. Daarin maken we nu een grote stap. Ik heb voor Nutri-Score gekozen, omdat blijkt dat dit logo de consumenten in het onderzoek het beste hielp om gezondere keuzes te maken. Ook bij consumentenonderzoek in Duitsland kwam het logo als beste uit de bus. Hiermee sluiten we aan bij een logo dat ook internationaal steeds prominenter te zien zal zijn. Als Nederland importeren en exporteren wij natuurlijk veel eten, dus dat is mooie bijvangst.”

Consumentenonderzoek
De afgelopen maanden is onderzoek uitgevoerd naar drie verschillende voedselkeuzelogo’s: Keyhole, Multiple traffic light en Nutri-Score. Hieruit blijkt dat consumenten Nutri-Score het beste begrijpen. De groene A staat voor het artikel met de meeste gezonde voedingsstoffen. Een artikel met een donkeroranje E heeft daar het minste van. De score is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten in het product. Wie bijvoorbeeld vanwege een dieet meer informatie nodig heeft om de juiste keuze te maken, blijft op de achterkant van de verpakking lezen wat er precies in zit.

Nutri-Score is de beste keuze op basis van consumentenonderzoek en krijgt steun van onder andere consumentenorganisaties, supermarkten en voedselproducenten. Dat betekent niet dat het een ideaal systeem is. Het RIVM, Voedingscentrum Nederland en voedingsdeskundigen wijzen erop dat er op onderdelen verschillen bestaan tussen Nutri-Score, de Nederlandse voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf. Nutri-Score is bijvoorbeeld te positief over witbrood en te negatief over olijfolie in vergelijking met het Nederlandse voedingsadvies. Om te zorgen dat die aansluiting verbetert, gaat Nederland actief meepraten in een internationaal onafhankelijk comité van wetenschappers over de evaluatie en aanpassing van de straks internationale Nutri-Score. Blokhuis verwacht dat dit traject medio 2021 is afgerond. Nutri-Score kan dan ook door Nederlandse producenten wettelijk gevoerd worden in Nederland.

Staatssecretaris Blokhuis (VWS): “Er is dus ook nog werk aan de winkel voordat we tevreden zijn en volop kunnen doorstomen met de invoering. We kiezen nu voor Nutri-Score om met Nederlands voedingswetenschappers ook aan de knoppen te kunnen zitten en het verder te laten verbeteren.”

Internationaal systeem
Nutri-Score is een wetenschappelijk voedselscoresysteem uit Frankrijk. Onder regie van de Franse overheid hebben wetenschappers het systeem opgezet. Inmiddels hebben ook België, Duitsland, Zwitserland, en Spanje voor Nutri-Score gekozen. Nu steeds meer landen dit logo gaan invoeren, wil de Franse overheid van Nutri-Score een systeem maken dat internationaal beheerd wordt en geadviseerd wordt door een onafhankelijk wetenschappelijk comité.

Terugdringen overgewicht
Overgewicht is één van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment: één op de twee Nederlanders heeft overgewicht. Het terugdringen van overgewicht is daarom één van de centrale onderwerpen in het Nationaal Preventieakkoord, waarin 70 organisaties afspraken hebben gemaakt voor een gezonder Nederland. Naast het voedselkeuzelogo wordt onder andere ook gewerkt aan een nieuwe aanpak om minder zout, verzadigd vet en suiker in producten te gebruiken. Om mensen te motiveren vaker te kiezen voor producten uit de Schijf van Vijf komt hier extra voorlichting over. Producenten hebben afgesproken dat er in 2025 30% minder suiker zit in de totale hoeveelheid frisdrank die in heel Nederland wordt geconsumeerd.

Red Dead Redemption 2 volgende week naar Steam

Volgende week komt de pc-versie van Red Dead Redemption 2 naar Steam. Sinds 5 november was de game al verkrijgbaar via Rockstars eigen store/launcher en via de Epic Games Store, vanaf 5 december dus ook via Steam.

De pc-versie had een wat stroeve start met veel technische issues, maar Rockstar was er redelijk snel bij om gebruikers op weg te helpen. Inmiddels druppelen ook de mods al mondjesmaat binnen.

Hollywood reageert na Photoshop Trump

President Donald Trump deelde woensdag op social media een Photoshop-afbeelding met zijn gezicht bovenop het lichaam van de iconische, fictieve, bokser Rocky Balboa geplakt. Deze tweet deed verschillende Hollywood-figuren in razernij uitbarsten.

Menigeen wijdde direct een 'beledigende tweet' aan de hilarische photoshop. Ongetwijfeld lag The Donald zelf in zijn Witte Huis te rollen op de grond van het lachen met zijn telefoon in de hand. Wat één tweet al niet kan doen.

Alyssa Milano, de gefortuneerde activiste, kon het maar niet geloven.

Actrice Patricia Arquette, zus van..., kon het ook maar niet geloven: "Hij heeft dit echt getweet. America is officieel zielig geworden"

Talkshowpresentator Jimmy Kimmel maakte een mooie referentie naar de (verkeerde) iconische film Raging Bull met Robert de Niro.

Mark Hamill, Luke Skywalker, vond dat hij er veertig jaar geleden beter uitzag dan de Photoshop van Trump. Daar heeft hij gelijk in.

Enzovoort, enzovoort. Al met al weer een 'geslaagde troll-actie' van de president van de Verenigde Staten?

Ajax maakt melding bij Uefa van optreden Franse politie

Ajax is niet te spreken over het optreden van de Franse politie voorafgaand aan de wedstrijd tegen Lille gisteravond. Volgens de voetbalclub werd er onnodig opgetreden tegen Ajaxfans die in de rij stonden om naar binnen te gaan. Bovendien verliep het betreden en verlaten van het stadion voor de 2600 Amsterdamse fans chaotisch. Ajax heeft daarvan melding gemaakt bij Europese voetbalbond Uefa.

De meegereisde supporters werden bij binnenkomst van het stadion geconfronteerd met lange rijen. Terwijl dat al veel te lang duurde, trad de Franse politie tegen de wachtende fans op met een waterkanon en pepperspray, meldt een woordvoerder van Ajax.

Voorafgaand aan de wedstrijd deden diverse fans op Twitter al hun beklag over de binnenkomst: 'Oké, uiteindelijk binnen, maar redelijke chaos. Ik heb het wel eens beter geregeld gezien. Gasten die met geweld de rij uitgetrokken werden door 5 man ME', aldus een van hen.

Vastgehouden in parkeergarage
Na afloop van de wedstrijd werd het er niet beter op. De 2600 Ajaxfans werden 'lang in een veel te warm en afgesloten deel van de parkeergarage vastgehouden', aldus de Ajax-woordvoerder. Volgens verschillende fans stonden ze naast de draaiende dieselmotoren van de bussen.

Ook zouden fans bij het weggaan opnieuw zijn gefouilleerd. 'Denk je dat je alle onzin gehad hebt, begint het supportertje pesten gewoon weer opnieuw', aldus een fan op Twitter. 'Leek bijna op uitlokking. Echt ongekend hoe krankzinnig dit allemaal ging. Zowel stadion in als uit. En als het dan uit de hand loopt, dan weet je wie de schuld krijgen'.

'Dit zou niet mogen'
Ajax-directeur Edwin van der Sar had er na afloop van de wedstrijd geen goed woord voor over: 'Wat jullie buiten hebben meegemaakt dat zou niet mogen bij binnenkomst van een stadion', schreef hij op Twitter.

Ajax heeft bij de Uefa melding gemaakt van zowel de trage instroom en het optreden van de Franse politie, als de situatie in de parkeergarage achteraf.

Jager mag jachtakte behouden

De bestuursrechter in Limburg heeft afgelopen maandag geoordeeld dat een jager die al 27 jaar een wapenvergunning heeft en waar nooit problemen mee zijn geweest, zijn jachtakte mag behouden. Volgens de rechtbank heeft de korpschef onvoldoende gemotiveerd waarom de score op de psychologische test zodanig is, dat dit zou moeten leiden tot onmiddellijke intrekking van zijn jachtakte.

Deze jager moest naar aanleiding van een psychologische test zijn jachtakte en zijn wapens inleveren. De uitslag van deze test, de e-screener, pakte voor de jager ongunstig uit. De jager legde zich hier niet bij neer, omdat hij al 27 jaar een wapenvergunning heeft en er nooit problemen zijn geweest.

Oordeel van de rechtbank
De bestuursrechter heeft het verzoek van de jager toegewezen. Dit betekent dat de jachtakte weer geldig is, dat verzoeker de jachtakte en de wapens, die hij in bewaring heeft gegeven bij de korpschef, moet terugkrijgen. De korpschef heeft in zijn besluit alleen gekeken naar de uitslag van de e-screener. Bij de invoering van de e-screener was door de Minister gezegd dat alle omstandigheden moeten worden betrokken. Daar heeft de korpschef niet naar gekeken. De jager heeft een blanco strafblad, geen medische voorgeschiedenis en beschikt al 27 jaar over een wapenvergunning.

Verder heeft de korpschef, in opdracht van de Minister, in een groot aantal andere zaken de uitslag van de e-screener niet gevolgd. Ook stopt de Minister de komende twee jaar met het gebruiken van de e-screener. Nu de Minister kennelijk zelf aanleiding ziet de uitslag van de e-screener niet in alle gevallen te volgen en het instrument de komende twee jaar niet inzet, ziet de voorzieningenrechter niet in, althans niet zonder nadere motivering, waarom de score van verzoeker bij de e-screener zodanig is, dat dit zou moeten leiden tot onmiddellijke intrekking van zijn jachtakte.

NBA: Boze fans deren Anthony Davis niet

In de NBA werd gisteravond een vrijwel volledig programma afgewerkt. Alleen de Dallas Mavericks en de Denver Nuggets kwamen niet in actie. Twee fanbases maakten zich op voor de terugkeer voor een oud-speler. New Orleans zag voor het eerst Anthony Davis in een shirtje van de tegenstander. Brooklyn bezocht de Boston Celtics voor het eerst sinds de ploeg Kyrie Irving overnam.

Of een speler op een heldenontvangst of op boegeroep wordt getrakteerd bij een terugkeer naar een oude ploeg is nogal wisselvallig. Het hangt er onder andere van af of een speler zijn contract waard is gebleken en ook de manier waarop hij is vertrokken.

Anthony Davis was zijn geld meer dan waard in de jaren dat hij voor de New Orleans Pelicans uitkwam. Zonder twijfel was Davis één van de beste spelers in de NBA, maar zonder een sterke selectie om hem heen wist hij met de Pelicans nooit de eerste ronde in de play-offs te overleven. In het afgelopen seizoen stuurde hij heel opzichtig aan op een vertrek naar Los Angeles. Na zijn laatste wedstrijd verscheen hij in een Looney Tunes shirt met de tekst “That’s all folks”, een verwijzing dat hij naar Los Angeles zou vertrekken waar hij met LeBron James een nieuw superteam zou vormen. En Space Jam 2 opnemen, laten we dat vooral niet vergeten.

Anthony Davis werd bij opkomst op het veld dus niet geheel onverwacht getrakteerd op een fluitconcert. Het deerde de ‘Unibrow’ niet. Davis scoorde er lustig op los en met 41 punten werd hij topscorer voor de Lakers die de wedstrijd met 110 – 114 wonnen. Eenvoudig kwam de overwinning niet tot stand, Los Angeles moest in het vierde kwart een achterstand van tien punten ongedaan maken.

Boston had zich opgemaakt voor de terugkeer van Kyrie Irving. Wegens een schouderblessure was Irving echter niet meegereisd met zijn team naar Boston. Dit weerhield de Celtics-fans er niet van om op social media en in het stadion duidelijk te maken dat ze blij waren dat Irving niet meer voor Boston speelde. De guard wordt door de fans verantwoordelijk gehouden voor het teleurstellende vorige seizoen en zijn opvolger, Kemba Walker, is al snel uitgegroeid tot een publiekslieveling.

Kemba Walker liep een paar dagen geleden een ernstige hersenschudding op na een botsing met een teamgenoot en moest op een brancard het veld verlaten. De kleine guard heeft er geen schade aan overgehouden en kreeg het groene licht om weer te starten voor de Celtics. Met 39 punten werd hij topscorer voor zijn ploeg, die met 121 – 110 won.

Kyrie Irving postte na de wedstrijd een bericht op Instagram. Hij riep basketbalfans op om zich niet te laten manipuleren door media die sport onnodig dramatisch maken en om het gooien van een balletje door een ring niet belangrijker te maken dan dat het is.

Joel Embiid herstelde zich van een volledige off-night eergisteren. De Kameroener scoorde 33 punten en pakte 16 rebounds in een 97 – 91 overwinning op de Sacramento Kings.

Embiid kreeg niet voor het eerst dit seizoen hulp van rookie Matisse Tybulle. Thybulle had zich in het universiteitsteam van Washington als onderscheiden als verdediger en hij laat zien dat hij ook in de NBA het elke speler lastig kan maken. De Sixers kozen Thybulle als twntigste in de draft van afgelopen zomer, op dat moment zijn de beste spelers al weg en moet je als ploeg óf betere scouts hebben dan de concurrentie, of geluk hebben dat een speler zich beter weet te ontwikkelen dan werd ingeschat.

Thybulle schoot tegen Kings al zijn schoten raak en was ook goed voor vier steals en twee blocks. De rookie speelt gemiddeld maar veertien minuten per wedstrijd, maar heeft daarin vaak wel een grote impact. Het is niet moeilijk om spelers te vinden die goed kunnen scoren, maar verdedigende specialisten zijn zeldzaam. Philadelphia lijkt deze zomer een uitstekende speler te hebben gevonden.

Portland won de tweede wedstrijd op rij. In eigen huis werd de Oklahoma City Thunder met duidelijke cijfers verslagen: 136 – 119. Alle starters van de Trail Blazers haalden de dubbele cijfers. Carmelo Anthony, die acht van zijn negen schoten maakte, werd ruim voor tijd naar de kant gehaald. De fans in Portland trakteerden de veteraan, die zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen speelde, op een staande ovatie.

Uitslagen

Boston Celtics – Brooklyn Nets 121 – 110
Charlotte Hornets – Detroit Pistons 102 – 101
Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 104 – 116
Indiana Pacers – Utah Jazz 121 – 102
Philadelphia 76ers – Sacramento Kings 97 – 91
Toronto Raptors – New York Knicks 126 – 98
Houston Rockets – Miami Heat 117 – 108
Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers 119 – 121
Milwaukee Bucks – Atlanta Hawks 111 – 102
San Antonio Spurs – Minnesota Timberwolves 101 – 113
Phoenix Suns – Washington Wizards 132 – 140
New Orleans Pelicans – Los Angeles Lakers 110 – 114
Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 136 – 119
Golden State Warriors – Chicago Bulls 104 - 90

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 15-3
Boston Celtics 13-4
Toronto Raptors 13-4
Miami Heat 12-5
Philadelphia 76ers 12-6
Indiana Pacers 11-6
Brooklyn Nets 9-9
Orlando Magic 7-10
Washington Wizards 6-10
Charlotte Hornets 7-12
Detroit Pistons 6-12
Chicago Bulls 6-13
Cleveland Cavaliers 5-13
Atlanta Hawks 4-14
New York Knicks 4-14

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 16-2
Denver Nuggets 13-3
Los Angeles Clippers 14-5
Houston Rockets 12-6
Dallas Mavericks 11-6
Utah Jazz 11-7
Minnesota Timberwolves 10-8
Phoenix Suns 8-9
Sacramento Kings 7-10
Portland Trail Blazers 7-12
Oklahoma City Thunder 6-11
New Orleans Pelicans 6-12
San Antonio Spurs 6-13
Memphis Grizzlies 5-12
Golden State Warriors 4-15

Mijnenjager vindt gezonken Urker viskotter

Mijnenjager Zr. Ms. Makkum heeft met haar sonar de gezonken Urker kotter 'Lummetje' gelokaliseerd. De 2 opvarenden zijn nog niet gevonden. De kustwacht kreeg rond 5.45 uur een melding van het noodbaken van het schip. Het schip bevond zich op de Noordzee, vlak voor de kust van Texel. Het baken wordt geactiveerd als het in aanraking komt met water.

Meerdere (reddings)schepen en helikopters zijn direct op zoek gegaan naar de vermiste viskotter UK-165. Het weer was op dat moment slecht, met windkracht 5-6 en golven van 1,5 tot 2 meter hoogte. Hierdoor konden de duikers aan boord van de Makkum niet worden ingezet. Op de laatste bekende locatie troffen reddingswerkers een vlot aan en lichtjes van reddingsvesten. De opvarenden zaten niet op het vlot.

'Te weinig kennis over rijhulpsystemen leidt tot onveilige situaties'

Wanneer auto’s voorzien van rijhulpsystemen (Advanced Driver Assistance Systems) op de openbare weg komen, zijn deze vaak nog niet uitontwikkeld. Ook weten bestuurders vaak niet wat deze systemen wel of niet kunnen, waardoor risicovolle situaties kunnen ontstaan. Fabrikanten houden ook te weinig rekening met de gebruikers van deze systemen. De eisen die de overheid aan auto’s stelt, sluiten niet goed aan bij de huidige generatie rijhulpsystemen. En er wordt te weinig van ongevallen geleerd om de verkeersveiligheid van rijhulpsystemen te verbeteren. Dit blijkt uit het rapport ‘Wie stuurt? – Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer’ dat vandaag is gepubliceerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Om ervoor te zorgen dat rijhulpsystemen bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid is bijsturing noodzakelijk.

Ongeveer de helft van de nieuwe auto’s is voorzien van rijhulpsystemen zoals een noodremsysteem en adaptive cruise control. Rijhulpsystemen verrichten deze taken op basis van eigen waarnemingen en eigen beslissingen. Auto’s zijn hierdoor rijdende computers geworden.

Rol bestuurder
Nieuwe auto’s kunnen al veel handelingen overnemen: sturen, remmen en gas geven, maar er bestaan nog geen volledig zelfrijdende auto’s die toegelaten zijn op de openbare weg. Door automatisering worden relatief makkelijke taken overgenomen door de auto en verandert de rol van de bestuurder. Deze wordt geacht het proces in de gaten te houden en in te grijpen wanneer nodig. Dit vergt concentratie terwijl automatisering juist minder alert maakt. Hierdoor wordt autorijden makkelijker en moeilijker tegelijkertijd en is niet altijd duidelijk wie stuurt: de mens of de auto? Fabrikanten introduceren nieuwe rijhulpsystemen om auto’s aantrekkelijker te maken voor de consument. De bestuurder ervaart te kunnen vertrouwen op deze systemen, maar wordt op zichzelf teruggeworpen als er iets mis gaat. Verder is er onvoldoende aandacht voor de werking en de beperkingen van rijhulpsystemen bij het uitleveren van een nieuwe auto aan de klant. Ook bij software-updates krijgen automobilisten onvoldoende voorlichting. Het gevolg hiervan is een gebrek aan kennis bij de bestuurders over deze systemen.

Te weinig aandacht voor het heden
De auto-industrie, overheden en experts richten zich op de belofte van de zelfrijdende auto maar het is echt nog verre toekomst voordat die veilig de openbare weg op kan. Zo is er wel nieuwe wetgeving in ontwikkeling voor de toekomstige zelfrijdende auto, bijvoorbeeld op het gebied van interactie tussen de mens en de auto, maar heel beperkt voor de huidige generatie rijhulpsystemen.

Black box
Rijhulpsystemen vormen op verschillende niveaus nog een ‘black box’. Bij toelating van nieuwe auto’s op de openbare weg, heeft de overheid onvoldoende toezicht op de werking van nieuwe systemen in verschillende omstandigheden. Hierdoor is niet helder of het systeem daadwerkelijk doet wat het moet doen. Ook is voor een deel van de rijhulpsystemen niet duidelijk welk effect deze systemen hebben op de verkeersveiligheid. Het ontbreekt aan een goede monitoring en evaluatie van deze systemen. De politie kan de gegevens na een ongeval vaak niet uitlezen en het is niet altijd bekend in welke auto’s deze systemen zitten. Door te leren van ongevallen, incidenten en gebruikerservaringen kunnen innovaties de verkeersveiligheid aantoonbaar verbeteren.

Aanbevelingen
De overheid heeft de ambitie om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen naar nul in 2050 en verwacht daarbij een belangrijke bijdrage van automatisering. Volgens de Raad kunnen rijhulpsystemen ingezet worden om veiligheidswinst te behalen, maar is er meer nodig dan wat er nu gedaan wordt, te beginnen met bijsturing op ontwerp en introductie van rijhulpsystemen. De verantwoordelijkheid om de veiligheid te verbeteren ligt bij de fabrikanten. Daarom beveelt de Raad de auto-industrie aan een omslag te maken naar maatschappelijk verantwoord innoveren, waarbij innovaties de verkeersveiligheid aantoonbaar verbeteren. Om duidelijk te krijgen wat een auto met rijhulpsystemen wel en niet kan, moeten automobilisten beter geïnformeerd worden over de mogelijkheden en beperkingen ervan. Tot slot beveelt de Raad aan om op Europees niveau de voertuigregelgeving aan te passen zodat deze beter aansluit bij de huidige generatie rijhulpsystemen.

OM eist tien jaar cel voor doodslag op echtgenote

De dood van een 45-jarige vrouw in Maasland, in juni 2017, kan wel degelijk worden toegerekend aan haar man. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na uitgebreid onderzoek. De man mocht zijn proces in vrijheid afwachten, maar gaat wat het OM betreft nu terug de cel in. En wel voor de duur van 10 jaar.

De vrouw werd door de politie bewusteloos aangetroffen op de overloop van het huis, nadat de 50-jarige man zelf de politie had gebeld. Dit was om 1.32 uur op zondag 11 juni 2017. Nog geen twaalf uur later overleed de vrouw in het ziekenhuis.

Bij de vrouw waren over het hele lijf blauwe plekken te zien. Ook had ze schedelbreuken en hersenletsel. Het letsel aan het hoofd was haar fataal geworden, zo bleek uit onderzoek aan het lichaam. De volgende vraag was of ze om het leven is gebracht, of gewoon van de trap gevallen, zoals haar man stelt.

Zeer zwaar geweld
Het onderzoek naar de toedracht is lang en uitputtend geweest. Zeven deskundigen hebben uiteindelijk geconcludeerd dat het letsel niet kan zijn ontstaan enkel door de val van een trap. Ze moet zijn geslagen met een voorwerp of met haar hoofd ergens tegenaan zijn geslagen. De arts die de hersenen heeft onderzocht concludeert zelfs dat wel sprake moet zijn geweest van zeer zwaar geweld.

Waarmee het letsel is toegebracht is niet duidelijk geworden. In huis zijn er veel voorwerpen die in aanmerking komen, maar haar DNA is natuurlijk op al die voorwerpen te vinden. Het is tenslotte hun eigen huis. 'Het zal een voorwerp zijn geweest van vergelijkbare grootte als het letsel zelf. Specifieker wordt het helaas niet,' zei de officier van justitie op zitting. Maar ook zonder moordwapen kan volgens het OM in elk geval bewezen worden dat het slachtoffer opzettelijk van het leven is beroofd.

Doodsklap
De man van het slachtoffer komt als enige in aanmerking om het fatale letsel te hebben toegebracht. Hij was alleen thuis met haar. Om 21.15 uur was hun dochter de deur uit gegaan en toen was de vrouw nog in goede gezondheid. Om 1.37 uur werd het slachtoffer zwaar gehavend aangetroffen door de politie.

Meerdere buren verklaren dat ze die nacht rond middernacht werden opgeschrikt door een harde klap. 'Ik was meteen klaarwakker,' vertelde een van hen, 'en voelde de adrenaline door heel mijn lijf. Ik voelde dat er iets niet goed was. Dit was echt een doodsklap.'

Zelf verantwoordelijk
Verdachte verklaarde die nacht tegen meerdere mensen dat hij ruim een uur bezig was geweest 'haar wakker te krijgen'. Uit paniek zou hij niet eerder de hulpdiensten hebben gebeld. Van paniek blijkt echter niets in de geluidsopname van zijn telefoontje met 112.

Opmerkelijk is dat rond 1.05 uur nog iemand, die met de dochter op stap was, een tas kwam ophalen. Het slachtoffer moet toen al op de overloop hebben gelegen, maar verdachte zei niets. 'Waarom zeg je dat niet?' vroeg de officier van justitie zich hardop af. 'Dat doe je toch alleen als je zelf verantwoordelijk bent? Anders grijp je elke hulp aan die langskomt.'

Wisselende verklaringen
Gedurende het hele traject heeft verdachte wisselend verklaard. Het uur dat hij bezig zou zijn geweest zijn vrouw wakker te krijgen, werd later 20 minuten of nog minder. Eerst zei hij dat ze in de badkamer moest zijn uitgegleden, later was hij overtuigd dat ze van de trap was gevallen. En pas onlangs meldde hij op de laatste zitting plots nog dat ze bloedverdunners gebruikte, waardoor ze snel blauwe plekken kreeg. Dat is nog onderzocht en bleek niet te kloppen.

Ook tegen zijn eigen dochter was hij kort na het incident vaag, zo blijkt uit een opgenomen telefoongesprek. Ze zegt dan: 'Er gaan verhalen dat jij mama hebt geduwd.' In plaats van meteen korte metten te maken met die beschuldiging, antwoordt verdachte: 'Dat hoor ik ook, en dat is nog steeds niet bewezen.. dus.. Daar kan ik geen uitspraken over doen.. Daar doet niemand uitspraken over.'

Geen verantwoordelijkheid genomen
Dat verdachte geen enkele verantwoordelijkheid heeft willen nemen, maakt de zaak nog wranger en moeilijker te verwerken. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat verdachte en slachtoffer stevig dronken en ruzie konden maken, waarbij verdachte soms gewelddadig was. Dit keer is het slachtoffer verschrikkelijk toegetakeld. 'Ze moet haar laatste levensmomenten in angst en pijn hebben doorgebracht,' zei de officier van justitie.

Volgens het Openbaar Ministerie volstaat alleen een hoge straf. De officier van justitie vroeg de rechtbank om verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor doodslag op zijn vrouw. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Alcomobilist wordt op politiebureau opgehaald door alcomobiliste

De politie heeft in de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 november 2019 een 30-jarige man en een 24-jarige vrouw uit België aangehouden nadat ze beide met teveel alcohol achter het stuur betrapt werden. De man was bovendien ook niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid gaven omstreeks 03.30 uur op de A16 bij Dordrecht een auto met Belgisch kenteken een stopteken omdat ze een controle wilden uitvoeren. De bestuurder gaf echter geen gevolg aan het stopteken. Ook een tweede stopteken werd door de bestuurder niet opgevolgd. Hij volgde in eerste instantie wel maar ging er vervolgens toch weer vandoor in de richting België. Na een korte achtervolging kon de auto later bij de afrit Zevenbergschen Hoek toch worden klemgereden.

Alcohollucht
De collega’s roken bij de controle direct een sterke alcohollucht. Uit de blaastest bleek dat de 30-jarige man inderdaad teveel alcohol had genuttigd. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht voor de ademanalyse. In de auto bevond zich ook nog een 24-jarige vrouw. Ook zij had kennelijk teveel alcohol genuttigd. Zij bleef in de auto achter en haar werd direct verteld dat ze niet mocht gaan rijden omdat ze zich dan ook strafbaar zou maken. Bij de ademanalyse aan het bureau bleek dat de man 1.3 promille alcohol (560ugl) in zijn bloed had, waar 0.5 maximaal is toegestaan. Daar bleek ook dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs.

Verbazing
Nadat de bestuurder op het bureau de ademanalyse had afgelegd kreeg hij een dagvaarding uitgereikt om zich bij de politierechter te verantwoorden. Hierna belde hij met iemand die hem kon komen ophalen. Tot grote verbazing van de agenten, kwam de vrouwelijke passagier van eerder, nu als bestuurder, met de auto aangereden. Ook zij was onder invloed van alcohol en moest een ademanalyse afleggen. Hieruit bleek dat zij zoveel had gedronken dat haar rijbewijs direct werd ingevorderd (1,5 promille/685ugl). Ook zij zal zich met een dagvaarding op zak moeten verantwoorden aan de politierechter te Breda.

Politie zoekt getuigen van gewapende overval supermarkt in Papendrecht

Het Regionale Overvallenteam van de politie in Rotterdam zoekt getuigen van een overval op een buurtsupermarkt in Papendrecht op 27 november. Rond 18.50 uur, kort voor sluitingstijd, kwamen twee jongens de winkel op de hoek van de Korenbloemstraar/Goudsbloemstraat binnen. In de winkel was op dat moment alleen een personeelslid aanwezig. De gewapende daders gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor en lieten de winkelmedewerker geschrokken, maar ongedeerd achter.

Dader 1 was een jongeman die goed Nederlands sprak. Hij droeg een bivakmuts en een zwarte jas en hij had een mes bij zich. De tweede dader had ook een zwarte jas aan en droeg een zogenaamd Vendetta-masker. Hij had een vuurwapen of iets wat er sterk op leek bij zich. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Jos B. blijft vastzitten

Op 20 november vond een regiezitting plaats in de zaak Nicky Verstappen. Tijdens deze zitting zijn zowel door de verdediging als het openbaar ministerie onderzoekswensen gedaan. De rechtbank heeft daar vandaag op beslist. In dit bericht worden deze beslissingen nader toegelicht.

Wijziging tenlastelegging
De door de officier van justitie voorgestelde wijziging van de beschuldiging wordt toegelaten. Jos B. wordt nu beschuldigd van gekwalificeerde doodslag in plaats van doodslag. Dat wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit - in dit geval seksueel misbruik - te verdoezelen.

Onderzoekwensen verdediging
De rechtbank wijst het verzoek toe tot het horen van de twee getuigen die recent een verklaring hebben afgelegd over hun waarnemingen van een fietser met een jongen achterop. Dit verhoor zal plaatsvinden bij de rechter-commissaris (rc).

Ook het horen van de deskundigen Green (forensisch patholoog) en Van de Voorde (arts/patholoog) wordt toegewezen. De verdediging en de officieren van justitie dienen relevante stukken en te stellen vragen binnen 14 dagen aan de rechter-commissaris te doen toekomen.

De raadsman wilde voorts entomologen horen. Dit verzoek wordt afgewezen. De raadsman heeft onvoldoende duidelijk gemaakt wat een verhoor van deze entomologen nog zou kunnen toevoegen aan hetgeen zij al gerapporteerd hebben.

Ook het verzoek om nader toxicologisch onderzoek wordt afgewezen. Dit heeft namelijk al grotendeels plaatsgevonden. Het enige waarop het bloed nog onderzocht zou kunnen worden is op slangengif. De raadsman heeft echter niet aangeven welke soorten slangen met een dodelijke beet überhaupt op de Brunssumerheide zouden voorkomen. Reden om ook dit verzoek af te wijzen.

Naar aanleiding van recent zogenoemd MPS-onderzoek heeft de verdediging aanvullend onderzoek gevraagd. De officieren van justitie willen dit ook. Daaruit begrijpt de rechtbank dat dit onderzoek reeds in gang is gezet of zal worden. Daarmee is aan het verzoek van de verdediging tegemoet gekomen. De rechtbank zal zelf ook nog enkele specifieke vragen toevoegen die zij in het kader van dit onderzoek beantwoord wil zien.

Het verzoek om nogmaals (voor de inhoudelijke zitting) handmatig de profielen NN4 en NN5 te vergelijken met de in de DNA-databank opgenomen DNA-profielen wordt toewezen. De profielen van NN4 en NN5 zijn niet volledig en kunnen daarom niet automatisch gecontroleerd worden.

Het verzoek om nader onderzoek naar de verwanten van NN1 en NN3 wordt afgewezen. De raadsman heeft de officieren van justitie al om dit onderzoek gevraagd. Dit verzoek is door hen toen afgewezen. Ook de rechter-commissaris heeft daarna het verzoek afgewezen. Tegenover die gemotiveerde afwijzingen heeft de raadsman onvoldoende aangevoerd.

Het verzoek van de raadsman om bij het NFI in het algemeen na te vragen wat nog onderzocht kan worden aan op diverse plaatsen aangetroffen voorwerpen, zoals dierenharen, een kroonkurk en een aangetroffen zakdoek, wordt afgewezen. Uit het dossier volgt niet dat er enige relatie is tussen deze sporen en de zaak van Nicky Verstappen. De verdediging heeft onvoldoende aangegeven waarom dan toch onderzoek moet plaats vinden.

Het verzoek om de profielen NN1 tot en met NN 5 te vergelijken met eerder verdachte personen (POI’s) is reeds uitgevoerd. Behalve bij één persoon als het gaat om vergelijking met de profielen NN1, NN4 en NN5. Deze persoon is overleden en er is geen materiaal van hem meer beschikbaar. Het verzoek wordt afgewezen.

De raadsman heeft ook verzocht om, in totaal, 55 getuigen te horen. Dit zijn onder meer inwoners van Heibloem, politieagenten, leden van de KMAR, de schouwarts en werknemers van een begrafenisonderneming. Een specifieke onderbouwing per getuige ontbreekt. In de kern heeft dit verzoek betrekking op de vraag of DNA-materiaal van verdachte via besmetting op lichaam en kleding van Nicky Verstappen terecht is gekomen.
Gelet op de bevindingen in het dossier over het veiligstellen van sporen op de plaats waar Nicky is aangetroffen en foto’s van het vervoer van het stoffelijk overschot, had van de raadsman verwacht mogen worden om duidelijk te maken hoe die besmetting dan wel zou hebben plaats gevonden. Dat heeft de raadsman niet gedaan. Ook verdachte zelf heeft dit desgevraagd niet gedaan.
Het verzoek is daarom onvoldoende onderbouwd en wordt afgewezen.

De raadsman heeft ook verzocht om het horen van deskundige Kal van het NFI. Deze zou gehoord moeten worden over de manier waarop het DNA van de verdachte is verkregen. Dit verzoek is echter niet juist onderbouwd. Bovendien is het niet aan deze deskundige om verantwoording af te leggen over de wijze van bewijsgaring.

Het verzoek om zogenoemde FIT-verslagen aan het dossier toe te voegen, door de officier van justitie geweigerd om dat het gaat om interne stukken van –zo begrijpt de rechtbank- besprekingen van het OM met het NFI, is onvoldoende door de verdediging toegelicht. Dat verzoek wordt afgewezen.

Over raadpleging en toevoeging aan het dossier van kaarten uit 1998 dient nader overleg plaats te vinden onder leiding van de rc.

Onderzoekwensen officier van justitie
De rechtbank stemt in met het voornemen van de officieren van justitie om nadere schriftelijke vragen aan deskundigen van het PBC te stellen. Dit zal via de rechter-commissaris plaatsvinden.

Het al of niet verwerken van de resultaten van het zogenoemde recente MPS-onderzoek in het 3D-model van de onderbroek van Nicky Verstappen, is aan de officieren van justitie.

Over de (on)mogelijkheden van nader MPS- onderzoek naar NN3 aan de hand van het beschikbare (‘contra’-)materiaal dienen de verdediging en de officier van justitie nader overleg te voeren onder leiding van de rc.

De rechtbank zelf heeft nog specifieke vragen aan de deskundigen Bilo (forensisch arts) en Kloosterman (DNA-deskundige) over hun conclusies in eerdere rapportages.

Verzoek opheffing voorlopige hechtenis
De rechtbank vindt nog steeds dat er ernstige bezwaren zijn voor de nieuw omschreven feiten in de beschuldiging zoals voorgehouden aan verdachte op de zitting van 20 november jl. Ook de gronden voor de voorlopige hechtenis acht de rechtbank aanwezig. Dit betekent dat het verzoek om opheffing wordt afgewezen. Jos B. blijft dus vastzitten. 

Het onderzoek wordt geschorst tot 10 februari 2020 om 10.00 uur. Dit is weer een pro-formazitting.

Dronken scooterrijder zonder rijbewijs negeert stopteken

Een 39-jarige man uit Roosendaal is vannacht aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol op een scooter reed. Omstreeks 00.10 uur zag een surveillerende politie-eenheid de scooterrijder met een fiets onder zijn arm op de Bredaseweg in Roosendaal rijden. Ze gaven de man een stopteken maar dit negeerde hij. De scooterrijder reed door en de agenten zijn er achter aan gegaan.

Op de Edisonstraat is de man gestopt en agenten roken aan zijn adem dat hij onder invloed van alcohol was. Hierop is hij aangehouden. De verdachte bleek verder geen rijbewijs te hebben en de scooter was  niet verzekerd. De fiets is in beslag genomen om verder te onderzoeken of deze mogelijk gestolen is. De Roosendaler heeft een dagvaarding gekregen voor het rijden onder invloed en een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs en het onverzekerd rondrijden.

15-jarige jongen zwaargewond door afsteken illegaal vuurwerk

Een 15-jarige jongen uit Dongen is woensdagmiddag zwaargewond geraakt aan beiden handen en aan zijn gezicht doordat hij illegaal vuurwerk afstak.  Op woensdag 27 november 2019 om 16.05 uur kwam de melding binnen bij het Operationeel Centrum.

De jongen was door een buurtbewoner opgevangen die de hulpdiensten belde. Hulp voor de jongen kwam massaal op gang. Ook twee vriendjes bleken gewond te zijn. Het slachtoffer is met de grootste spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Rechtspraak: duur rechtszaak moet korter

De Rechtspraak wil de duur van rechtszaken verkorten. Er zijn nieuwe termijnen vastgesteld voor de zogenoemde doorlooptijden, de tijd die het duurt vanaf het aanmelden van een zaak tot een uitspraak van de rechter. Ook wil de Rechtspraak rechtzoekenden beter informeren over de verschillende stappen tijdens een rechtszaak, zodat zij weten hoe lang het duurt voordat er een uitspraak is.

Rechtszaken duren langer dan gedacht en dit is voor veel mensen met een juridisch conflict onwenselijk. Julia Mendlik, president van de rechtbank Midden-Nederland: ‘Mensen zitten soms te lang in onzekerheid. We vinden het vreselijk dat bijvoorbeeld in zaken rondom ouderlijk gezag of problematische echtscheidingen de rechtspraak té lang over zaken doet. Mensen hebben een uitspraak van een rechter nodig om verder te kunnen met hun leven. We moeten de duur van rechtszaken inkorten, met de nieuwe aanpak willen we dit de komende jaren in de praktijk brengen.’

Achterstanden
Om aan de nieuwe termijnen te kunnen voldoen, moeten eerst achterstanden zijn weggewerkt. Dat is een behoorlijke opgave: het gaat om ongeveer 100 duizend achterstallige zaken. Een van de oorzaken voor de achterstanden is het tekort aan rechters, waar elke rechtbank mee te maken heeft. Er zijn de afgelopen tijd weliswaar veel nieuwe rechters aangenomen, maar het opleiden kost meerdere jaren. Alle presidenten van de gerechten hebben de ambitie onderschreven om de achterstanden binnen 3 jaar weg te werken.

Inzet mensen
Om de problemen met de achterstanden en doorlooptijden aan te pakken, is het nodig om het personeel van de Rechtspraak flexibeler in te zetten. Het aantal en soort rechtszaken is moeilijk te voorspellen, waardoor er pieken in het aantal zaken kunnen ontstaan. De Rechtspraak wil kijken hoe deze het beste opgevangen kunnen worden door het slim verdelen van het personeel. Zo zou een flexpool uitkomst kunnen bieden: collega’s van andere gerechten kunnen dan een gerecht met nijpende achterstanden snel helpen. Daarnaast gaan gerechten innovatieve werkwijzen onderling beter uitwisselen.

Planning
Jaarlijks behandelt de Rechtspraak ongeveer 1,5 miljoen rechtszaken. De manier waarop zaken worden ingeroosterd en de manier waarop wordt samengewerkt met andere partijen (zoals het Openbaar Ministerie) kunnen worden verbeterd. Er zou bijvoorbeeld vaker direct na een zitting, als alle informatie nog vers in het geheugen zit, tijd moeten worden ingepland voor het uitwerken van een vonnis. Ook worden de aanvragen voor zogenaamde verhinderdata strenger beoordeeld. Een andere optie is om vaker mondeling in plaats van schriftelijk uitspraak te doen of vonnissen te verkorten – zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.

Beperkte invloed
De rechter heeft beperkte invloed op de duur van een procedure. Proceseisen, de complexiteit van de zaak en het gedrag van alle procespartijen zijn daarop van invloed. Een rechtszaak kan bijvoorbeeld langer duren omdat er deskundigen bij worden betrokken, nader onderzoek nodig is door de Raad voor de Kinderbescherming of partijen willen proberen om via mediation een geschil te lossen. De Rechtspraak zal dan ook samenwerking zoeken met alle professionele partijen die bij rechtszaken betrokken zijn om de doorlooptijden te verkorten.

Goed voorbeeld
Omdat rechtbanken vaak veel tijd kwijt zijn aan het uitwerken van strafzaken voor hoger beroep, startte het hof Amsterdam de proef ‘99e kamer'. Betrokkenen die in eerste instantie zeiden in hoger beroep te gaan, kregen de vraag opnieuw voorgelegd en wat bleek: zo’n 40 procent kwam erop terug. Deze zaken hoefden dus niet te worden uitgewerkt. Van wat wel ingepland werd, werd maar liefst 89 procent op de 1e vervolgzitting afgedaan. Deze werkwijze zorgt voor een aanzienlijke besparing; andere rechtszaken kunnen hierdoor sneller afgedaan worden. Het hof in Amsterdam blijft op deze manier werken en ook andere hoven onderzoeken deze Amsterdamse werkwijze.

Gewapende overval op avondwinkel, politie zoekt getuigen

Een onbekende man pleegde woensdagavond 27 november rond 22.30 uur een gewapende overval op een avondwinkel aan het Spui in Den Haag. De verdachte bedreigde een medewerker met een vuurwapen en ging er met een onbekend geldbedrag vandoor. Niemand raakte gewond.

De overvaller kwam in zwarte kleding en met gezichtsbedekking de avondwinkel binnen en dwong de medewerker geld af te geven. Kort na de overval vluchtte de verdachte de winkel uit en liep hij richting de Pletterijkade, voordat hij uit het zicht verdween. Toegesnelde agenten keken in de omgeving uit naar de verdachte, maar troffen hem niet meer aan. Er is aangifte gedaan en de politie doet onderzoek. De overvaller is een lichtgetinte man van ongeveer 25 jaar oud en geheel in het zwart gekleed. Verder droeg hij een zwarte muts en sjaal om zijn mond.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Echtpaar opgepakt op verdenking van verduistering van 75.000 euro

De recherche Zaanstreek-Waterland heeft in een onderzoek naar verduistering van verenigingsgeld, afgelopen maandag twee aanhoudingen verricht en een woning doorzocht. Het onderzoek van de recherche was gericht op verduistering, oplichting, valsheid in geschriften en diefstal door een 56-jarige man.

De man wordt ervan verdacht dat hij als bestuurslid van een schietvereniging in de periode van 2017 tot en met 2018 goederen heeft aangeschaft op kosten van deze vereniging. Zijn 48-jarige vrouw is aangehouden op verdenking van het medeplegen van bovengenoemde strafbare feiten. De totale schade bedraagt ruim € 75.000.

In de woning van de man en de vrouw is afgelopen maandag een doorzoeking gedaan in het bijzijn van een rechter-commissaris. Hierbij werd beslag gelegd op een luxe personenauto, drie horloges en een geldbedrag van € 2.000. Bij deze doorzoeking werden een airsoftwapen, twee balletjespistolen, pepperspray en munitie aangetroffen.

De recherche zet het onderzoek voort.

Nederland in top 5 beste MKB-landen ter wereld

Waar kun je als MKB-bedrijf het beste zijn gevestigd? Waar zijn de omstandigheden het best? Na Canada, Hongkong en de VS staat Nederland wereldwijd op de vierde plaats. Binnen Europa staat ons land bovenaan. Dat blijkt uit de MKB-bedrijfsklimaatindex 2019 van kredietverzekeraar Euler Hermes. De index is gebaseerd op zes componenten: bureaucratie, belastingbeleid, flexibiliteit van de arbeidsmarkt, financiering, exportmogelijkheden en concurrentie.

In de hele wereld zijn kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) cruciaal voor economische groei en welvaart. Ze vertegenwoordigen ongeveer 90% van de bedrijven in de wereld en meer dan 50% van de totale werkgelegenheid. In de EU vertegenwoordigen ze 99% van alle bedrijven en meer dan 60% van de toegevoegde waarde.

Sterke punten
Volgens Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland scoort ons land goed op het gebied van exportmogelijkheden, lage administratieve rompslomp, ondersteunende financieringsvoorwaarden en arbeidsmarktflexibiliteit. “Nederland is een ijzersterk MKB-land. Er zijn zoveel factoren die daarbij meespelen. Zakendoen over de grens gaat ons gemakkelijk af. Nederlandse ondernemers zijn relatief hoog opgeleid en ze spreken behoorlijk goed Engels. Maar ook als je kijkt naar de benodigde documenten is het in Nederland gemakkelijk internationaal zakendoen.” Geeroms verwijst ook naar netwerkplatforms als StartupDelta en NL Groeit. “Er is veel aandacht voor startups en scale-ups.”

Toegang tot geld
Wat financieringsmogelijkheden betreft hebben Nederlandse MKB-bedrijven met iets hogere kosten te maken dan bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Toch wordt de beschikbaarheid van financieringen als goed beoordeeld voor 40% van de MKB-bedrijven. Slechts 14% van het MKB registreerde een lening afwijzing in de afgelopen 12 maanden.

Minder sterke punten
Aan de negatieve kant zijn er voor Nederland twee aspecten die opvallen. Geeroms: “Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven meer ‘last’ hebben van onderlinge concurrentie dan collega’s elders. Ook fiscaal scoren we minder goed. Nederlandse MKB-bedrijven betalen meer vennootschapsbelasting dan bijvoorbeeld collega-bedrijven in België of Frankrijk. Daarom is het verder verlagen van de vennootschapsbelasting voor het MKB, zoals gepland in de begroting 2020 (tot 15% in 2021), een positieve stap, omdat het de marge voor MKB-bedrijven vergroot”, zo stelt Geeroms.

Toeristen gaan meer betalen voor bezoek aan Nederland

Toeristen uit landen waarvoor een visumplicht geldt zoals China, Rusland en India gaan volgend jaar flink meer betalen om Nederland of andere Schengenlanden te bezoeken. De Europese commissie heeft besloten dat op 2 februari 2020 de prijs voor een Schengenvisum voor een volwassene fors omhoog gaat. Dat geldt tevens voor het tarief van de externe dienstverlener waar een visum voor de Schengenlanden aangevraagd moet worden, aldus online kennisbank Schengenvisum

Was een visumplichtige volwassen buitenlander dit jaar nog maximaal € 90,- kwijt (€ 60,- aan legeskosten voor een aanvraag van een Schengenvisum en € 30,- servicekosten). Vanaf februari volgend jaar zal dit € 160,- per persoon bedragen (€ 80,- voor de aanvraag van een visum en € 80,- voor de externe dienstverlener). Visumaanvragers moeten vanaf februari ook in vrijwel alle gevallen verplicht gebruik maken van een externe dienstverlener (VFS Global). Mocht een visum worden afgewezen dan is men alle betaalde kosten kwijt, er volgt geen restitutie.
Een reden om een visum voor Nederland aan te vragen kan heel divers zijn maar meestal gaat het om een toeristisch verblijf, bezoek aan familie, verblijf bij partner of een zakelijk bezoek.

Familiebezoek
Rob Demmers, redacteur bij www.Schengenvisum.info: “In Nederland wonen veel verschillende nationaliteiten. Het doel van een visumaanvraag is vaak een familiebezoek. Denk daarbij aan familie die afkomstig is uit Suriname, Indonesië, Turkije en Marokko maar bijvoorbeeld ook uit Syrië. Voor veel groepen in Nederland zoals migranten en vluchtelingen zal deze kostenverhoging flink doorwerken. Ouders, grootouders en andere familieleden komen meestal op uitnodiging voor een korte tijd naar ons land. Soms is het zelfs de enige mogelijkheid om zo de familie te ontmoeten. De kosten daarvoor zijn fors en moet men zelf dragen. Naast de leges voor de visumaanvraag komen er ook aanvullende kosten bij zoals vliegtickets, de premie voor de verplichte reisverzekering, reiskosten naar de ambassade, etc. Wij vrezen dat het voor bepaalde groepen onbetaalbaar gaat worden om familie uit te nodigen voor een bezoek aan Nederland.”

Economisch belang
De verhoging van de leges en servicekosten voor buitenlandse toeristen die Nederland willen bezoeken, is opmerkelijk omdat uit een economisch onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, naar de kosten en baten van het Schengen-visumbeleid voor Nederland, blijkt dat de toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie meer dan 300 miljoen euro per jaar bedraagt.

Tot 4 jaar cel en beroepsverbod voor PGB-frauderende broers

Drie mannen uit Utrecht hebben van de rechtbank Midden-Nederland celstraffen van 4 en 3,5 jaar opgelegd gekregen wegens grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB). Ook mag het drietal zes jaar lang geen beroep in de zorg uitoefenen. De broers runden in de periode van 2014 tot en met 2018 samen een thuiszorgorganisatie. Ze dienden declaraties in bij verschillende (zorg)instanties, maar declareerden veel meer zorg dan in werkelijkheid geleverd was.

Fraude
De thuiszorgorganisatie van de broers had verschillende cliënten die gebruik maakten van zorg. Die cliënten deden hiervoor een beroep op hun PGB. De facturen die de thuiszorgorganisatie daarvoor opmaakte, werden door de broers niet naar waarheid ingevuld. Ze declareerden veel meer dan waar ze recht op hadden. Ook maakten ze afspraken met hun cliënten dat ze minder zorg zouden verlenen en dan een deel van het te veel ontvangen PGB-geld met hen of hun familie zouden delen. Volgens de rechtbank is bewezen dat de broers op deze manier verschillende (zorg)instanties hebben opgelicht voor ruim 4,5 miljoen euro. Ook hebben ze bijna 6,5 miljoen euro witgewassen.

Appartementencomplex
Het witwassen van de miljoenen euro’s gebeurde onder meer in Turkije. Een groot deel van de opbrengsten van de thuiszorgorganisatie besteedden de broers daar aan de bouw van een appartementencomplex. Op deze manier is het geld dat door valsheid in geschrift en oplichting is verkregen, witgewassen en in het legale financiële verkeer terecht gekomen. De verdachten hebben volgens de rechtbank op grove wijze misbruik gemaakt van de PGB-regelgeving.

Gevangenisstraf
De rechtbank vindt het zeer kwalijk dat verdachten op deze manier omgingen met gemeenschapsgeld dat is bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben. Uitgangspunt bij een fraudebedrag van 1 miljoen euro is een gevangenisstraf van 24 maanden. De rechtbank vindt gelet op de ernst van de feiten en de omvang van deze fraude, lange onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats. Twee verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. De derde verdachte moet 3,5 jaar de cel in. Volgens de rechtbank was zijn rol minder sturend dan bij de andere twee. De rechtbank legt bovendien de thuiszorgorganisatie een boete op van ruim 295.000 euro.

Besluit weigerende observandi treedt in werking

Het zogeheten besluit weigerende observandi van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) treedt vandaag in werking. Dit besluit bevat regels over de werkwijze van een multidisciplinaire commissie die beoordeelt of er medische gegevens beschikbaar zijn over een verdachte die niet wil meewerken aan onderzoek naar een mogelijke gebrekkige ontwikkeling of psychische stoornis. De commissie adviseert of die gegevens bruikbaar kunnen zijn voor het opstellen van een aanvullende rapportage over de verdachte.

Als een verdachte niet meewerkt, is het voor rapporteurs vaak moeilijk om iets te zeggen over de aanwezigheid van een psychische stoornis op het moment van het misdrijf en de wenselijkheid of noodzakelijkheid van een tbs-maatregel. Door hun medewerking aan het onderzoek te weigeren, hopen verdachten dan ook een tbs-maatregel te kunnen ontlopen. Minister Dekker vindt dat een zeer ongewenste situatie: daders van ernstige misdrijven krijgen dan mogelijk niet de behandeling die ze nodig hebben, met alle daaraan verbonden risico’s voor de veiligheid van de samenleving.

De regeling weigerende observandi maakt het als ultimum remedium mogelijk om in geval van zeer ernstige misdrijven, zonder toestemming van de verdachte, bestaande medische gegevens op te vragen voor het opstellen van een aanvullende rapportage over een mogelijke psychische stoornis. De behandelaren zijn verplicht deze gegevens aan de commissie te verstrekken, zonder een beroep te kunnen doen op het medisch beroepsgeheim en het daaraan gekoppelde verschoningsrecht. Op basis van het advies van de commissie kan de rechter, op verzoek van de officier van justitie, een machtiging afgeven voor de verstrekking van de bruikbare gegevens aan de rapporteurs.

Producentenvertrouwen daalt

Het producentenvertrouwen industrie is in november gedaald. Het vertrouwen ging van 3,6 in oktober naar 2,8 in november, maakt het CBS bekend. De ondernemers waren in november vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan in de voorgaande maand.

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Minder positief over bedrijvigheid en orderportefeuille, negatiever over voorraden
Producenten in de industrie oordeelden in november vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid. Ook over hun orderpositie waren ze wat minder positief. Het oordeel over de voorraden gereed product ten slotte verslechterde ook.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar.

Daarentegen was het oordeel over de voorraden gereed product negatief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief
In bijna alle bedrijfsklassen verslechterde het producentenvertrouwen. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren ook in november het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie en nu ook in de metaalindustrie hadden pessimisten de overhand.

Productie industrie ruim 1 procent hoger in september
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 1,2 procent hoger dan in september 2018. Voor het eerst na februari groeide de productie op jaarbasis.

Vertrouwen Duitse ondernemers negatiever
Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) was in november iets negatiever dan in oktober. Ze oordeelden negatiever over de huidige bedrijvigheid, maar minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie volgens Destatis kromp in september met 5 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Meeste oppervlakteleegstand bij kantoren en winkels

Het leegstaande vloeroppervlak van vastgoed dat geen woning is, was op 1 januari 2019 4 procent van het totaal. De oppervlakteleegstand was het grootst onder kantoren en winkels. Bijna twee derde van het leegstaande vloeroppervlak dat geen woonbestemming heeft, was een jaar eerder ook niet in gebruik. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, bekostigd door het Interprovinciaal Overleg en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

In 2019 was de leegstand als aandeel van het totale vloeroppervlak het hoogst bij kantoren en winkels. Van kantoren stond ruim 3,3 miljoen vierkante meter administratief leeg; 6 procent van de totale kantoorvloeroppervlakte in Nederland. Dit komt neer op ongeveer vijfhonderd voetbalvelden. Bij winkels was 2,6 miljoen vierkante meter niet in gebruik: ook 6 procent. Deze relatieve leegstand is sinds 2015 niet zo laag geweest. Van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen en ziekenhuizen, stond ruim 2 procent leeg, iets meer dan in 2015.

Meeste langdurige leegstand bij kantoren en winkels
Het percentage langdurig leegstaand oppervlak, dat op zowel de peildatum als een jaar daarvoor niet in gebruik was, is tussen 2016 en 2019 vrijwel gelijk gebleven voor alle typen vastgoed. Op 1 januari 2019 waren kantoren en winkels het moeilijkst te vullen; 4 procent van het vloeroppervlak stond langdurig leeg. Van het kantooroppervlak in Nederland dat in 2019 leegstond was hiermee 71 procent een jaar eerder ook niet in gebruik. Bij winkels was dit 67 procent. In totaal stonden bijna 5,9 duizend kantoren en 6,6 duizend winkels langdurig leeg.

Leegstand in Limburg en Utrecht het grootst
De oppervlakteleegstand bij ander vastgoed dan woningen was het hoogst in Limburg en Utrecht. In totaal had daar 5 procent van het oppervlak geen gebruiker op 1 januari 2019. In Zeeland was het aandeel leegstaande vierkante meters het laagst: 2 procent. In Limburg en Utrecht stond ook het meeste kantooroppervlak leeg, namelijk 8 procent. Ook bij winkelleegstand stond Limburg bovenaan met 9 procent.

In de zuidelijkste provincie is de administratieve leegstand in het COROP-gebied Zuid-Limburg het grootst voor alle typen niet-woningen, behalve voor kantoren, waar Midden-Limburg bovenaan staat. Het COROP-gebied Delft en Westland staat qua percentage leegstaand oppervlak onderaan bij alle soorten vastgoed, behalve winkels.

Kantoren bijna overal lastiger te vullen
Het percentage oppervlak dat op 1 januari 2019 en ook het voorgaande jaar leegstond, was bijna overal het hoogst bij kantoren. In vier COROP-gebieden was het percentage langdurige leegstand van winkels hoger. Onder kantoren was dit het hoogst in Zuidwest-Drenthe en Midden-Limburg: 7 procent. In deze gebieden werd respectievelijk 82 en 80 procent van het leegstaand kantooroppervlak een jaar eerder ook niet gebruikt.

Totale oppervlakteleegstand 2 procent
Van het totale vastgoedoppervlak stond 2 procent administratief leeg op 1 januari 2019. Dit komt neer op ruim 30 miljoen vierkante meters die niet in gebruik waren. Hiervan betrof ruim de helft niet-woningen, waarvan 11 miljoen vierkante meter oppervlak een jaar eerder ook al leegstond. De oppervlakteleegstand onder woningen bedroeg 1 procent. In totaal waren 110 duizend woningen niet in gebruik. Bijna de helft van deze woningen stond het voorgaande jaar ook leeg.

Voor woningleegstand wordt dit jaar ook per gemeente onderscheid gemaakt naar eigendom, WOZ-waardeklassen en oppervlakteklassen. Deze gedetailleerde cijfers over woningen komen later beschikbaar.

Er komen meer werknemers in de zorg dan er weggaan

De instroom van werknemers in de sector zorg en welzijn is sinds het laatste kwartaal van 2016 groter dan de uitstroom. Het saldo is vanaf begin 2017 vrijwel elk kwartaal groter. Het aantal werknemers in de sector neemt daardoor steeds sneller toe. Dat meldt CBS op grond van nieuwe cijfers.

In het tweede kwartaal van 2019 waren er 1.318.000 werknemers in de sector zorg en welzijn. In het tweede kwartaal van 2010 waren dat er nog 1.249.0000. In de eerste jaren van de economische crisis nam de uitstroom geleidelijk toe, terwijl de instroom steeds kleiner werd. Vanaf 2013 werd de instroom kleiner dan de uitstroom, zodat het totale aantal werknemers afnam. Eind 2016 werd het saldo van in- en uitstroom weer positief en nam het aantal werknemers weer toe.

Instroom vrijwel elk kwartaal groter
De uitstroom van werknemers uit de sector, elk kwartaal gemeten als het verschil in aantal tussen het huidige kwartaal en hetzelfde kwartaal een jaar eerder, lag van eind 2016 tot begin 2019 rond de 120.000 en is in het tweede kwartaal iets kleiner geworden. In dezelfde periode is de instroom vrijwel elk kwartaal juist groter geworden.

De instroom van werknemers wordt gevormd door afstudeerders, zij-instromers en herintreders. In het tweede kwartaal van 2019 waren dat er 165.000. De uitstroom bestaat uit werknemers die stoppen met werken, bijvoorbeeld door pensionering, door een overstap naar een andere bedrijfstak of doordat ze zelfstandig ondernemer worden. In het tweede kwartaal van 2019 waren dat er 116.000. Per saldo kwamen er in het tweede kwartaal dus 50 duizend werknemers bij ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Uitstroom uit de sector in meeste branches kleiner dan wisseling binnen de sector
Werknemers kunnen ook hun baan opzeggen om binnen de branche ergens anders te gaan werken of om over te stappen naar een andere branche. Deze uitstroom binnen de sector was in 2018 in de meeste branches groter dan de uitstroom uit de sector.

Daarbij moet in aanmerking worden genomen dat wijzigingen als fusies en veranderde branche-indelingen kunnen leiden tot een toename van de arbeidsmobiliteit die louter administratief is. Zo kan iemand hetzelfde werk blijven doen op dezelfde plaats, maar toch als uit- of doorstromer worden geregistreerd omdat zij een nieuwe instelling als werkgever krijgt. Dit leidt tot een overschatting van de arbeidsmobiliteit, vooral als het gaat om wisselingen binnen branches.

Grootste uitstroom bij sociaal werk en bij jeugdzorg
De uitstroom uit de sector was in 2018 naar verhouding het grootst in de branches sociaal werk en jeugdzorg, met respectievelijk 16,8 procent en 14,7 procent. Relatief het kleinst was deze bij werknemers van ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg, met 7,7 procent. Het gaat daarbij om de werknemers in de zorg, dus niet om de zelfstandige specialist in het ziekenhuis of de vrijgevestigde huisarts.

De grootste totale uitstroom (inclusief de baanwisselingen tussen en binnen de branches) deed zich in 2018 ook voor bij het sociaal werk en bij de jeugdzorg, met 31,1 en 28,1 procent. De werknemers van universitair medische centra wisselen naar verhouding het minste van baan, met 15,4 procent.

Nieuwe directeur spoorbeheerder ProRail

John Voppen wordt per 1 december de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van ProRail. De afgelopen maanden vervulde hij deze functie al op interim basis, na het vertrek van zijn voorganger Pier Eringa. De benoeming van Voppen is door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag gecommuniceerd aan de Tweede Kamer.

Van Nieuwenhuizen: “Met John Voppen heeft ProRail niet alleen een topbestuurder in huis, maar ook eentje die ProRail en ons spoor al op z’n duimpje kent. De dagelijkse praktijk ziet en begrijpt hij als geen ander. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze belangrijke ervaring zich de komende jaren zal uitbetalen. Onder leiding van Voppen blijft ProRail de komende jaren onverminderd hard werken aan een uitstekend spoor voor het groeiende aantal reizigers en goederenvervoerders.”

John Voppen (1972) werkt sinds 2005 bij ProRail, waarvan sinds 2016 als directeur operatie binnen de raad van bestuur. Daarvoor werkte hij van 2011 tot 2016 als directeur Verkeersleiding. Eerder was Voppen, die Technisch Management studeerde aan de Universiteit Twente, onder meer consultant bij Accenture. Bij ProRail was Voppen de afgelopen jaren als lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor het vergroten van de capaciteit op het spoor, het verbeteren van de betrouwbaarheid en het duurzamer maken van het spoor. Dit blijven ook de komende jaren belangrijke speerpunten.

De functie van directeur operatie binnen de raad van bestuur wordt per 1 december bekleed door Ans Rietstra. Zij was de afgelopen jaren binnen ProRail als directeur verantwoordelijk voor verschillende grote projecten, waaronder het laten rijden van steeds meer tienminutentreinen op de meest populaire stukken van het Nederlandse spoor. Met de herbenoeming van Hans van Leeuwen als financieel directeur is de raad van bestuur compleet. De bezoldiging van alle leden van de raad van bestuur valt binnen de kaders van de Wet normering van topinkomens (WNT).

OM eist ook in hoger beroep 28 jaar cel voor liquidatie broer kroongetuige

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep 28 jaar cel geëist voor de moord op Reduan B., broer van kroongetuige Nabil B. Het OM eiste eerder al dezelfde straf, maar de rechtbank veroordeelde verdachte Shurandy S. toen tot twintig jaar cel.

Die straf vond het OM te laag. Volgens De Telegraaf zei S. in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp dat hij bereid was geweest die straf te accepteren. Ook zei hij dat hij wilde dat hij zelfmoord had gepleegd. 'Dan had ik veel mensen een hoop ellende bespaard.'

'Geacteerde naïviteit'
Nadat bekend werd dat Nabil B. een deal met justitie had gesloten en belastende verklaringen tegen Ridouan Taghi had afgelegd, werd zijn broer Reduan op 28 maart 2018 bij zijn eigen bedrijf in Amsterdam Noord doodgeschoten door iemand die zich voordeed als een sollicitant. In september van dit jaar werd ook de advocaat van B., Derk Wiersum, geliquideerd. De 41-jarige Shurandy S. werd een paar dagen na de moord op Reduan opgepakt in Hilversum. S. heeft bekend dat hij de moord heeft gepleegd.

'Ik zag geen uitweg, ik wist met wie en wat ik te maken had,' zei S. volgens de krant vandaag in de rechtbank. 'Ik hoopte dat het niet echt zou hoeven gebeuren. Ik was fatalistisch, onverschillig en verslaafd.' Ook de moeder van Reduan was aanwezig in de rechtbank. Ze vroeg het hof om S. hoger te straffen 'en hem niet te belonen voor zijn geacteerde naïviteit.'

FOK! Wat een weer: regenachtig

Holla!  

In delen van het land viel het weer gisteren nog best mee in tegenstelling tot de verwachtingen. Er kwamen namelijk verspreid over het land toch een paar mooie opklaringen voor. Niet overal. Bij mij bleef het wolkendek de hele dag gesloten, maar er waren dus wel degelijk plekken met wat zon. Ook qua regen was de verwachting niet helemaal juist. Op veel plaatsen bleef het vandaag droog. Er viel wel wat, maar veel was het niet.

Vandaag is het opnieuw op veel plaatsen bewolkt en valt er af en toe regen. Toch sluit ik niet uit dat er ook her en der een opklaring voorkomt. Tegen de avond verlaat de neerslag het land en stroomt er vanuit het noordwesten koelere lucht het land binnen. De wind draait dan van zuidwest naar noordwest.

Dit is de aanzet tot een droge periode met geregeld zon. Het wordt dus wel duidelijk frisser met maxima van 4 tot 6 graden. Mocht er eventuele mist ontstaan, dan is het met 2 graden wel gedaan, maar dat is nog even de vraag. 

Tot van de week!  

Meer weer op FOK!

Regenboog Charged (Foto: Charged)
Regenboog van vorige week nabij Zaandam, maar nu vanaf de andere kant. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.