'Mutti Merkel' tegen vrijheid van meningsuiting

Bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel, ageerde in het Duitse parlement tegen de vrijheid van meningsuiting en verklaarde dat meningen die 'de waardigheid van andere mensen beledigt, moet worden gecensureerd om een werkelijk vrije samenleving te waarborgen'.

"We hebben vrijheid van meningsuiting", begon de de architect van de migrantencrisis in een toespraak tot de Bondsdag. "Tegen allen die beweren dat zij hun mening niet langer kunnen uiten, zeg ik dit: als u een uitgesproken mening geeft, moet u leven met het feit dat u wordt tegengesproken. Het uiten van een mening kost niets!"

Logisch, maar daarna kwam de ware aap uit de mouw en ging ze, wild gebarend, verder. "Maar vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen. Die grenzen beginnen waar haat wordt verspreid. Ze beginnen waar de waardigheid van andere mensen wordt geschonden!"

"Dit land zal en moet zich verzetten tegen extreme taal. Anders zal onze samenleving niet langer de vrije samenleving zijn die ze was", concludeerde ze, enigszins tegenstrijdig.

Het Orwelliaanse idee dat de echt 'vrije samenleving' er één is waar de vrijheid van meningsuiting beperkt is, is niet uniek voor Duitsland aangezien het Engeland onder Theresa May ook al eens een eind aan de vrijheid van meningsuiting maakte door de Free Speech Act af te wijzen en Artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens te nuanceren. 

Andrew Doyle, een Britse politiek satirist, wist het mooi samen te vatten: "De staat mag nooit vertrouwd worden om de grenzen van acceptabele taal te bepalen", waarschuwde hij, eraan toevoegend dat het "eng was om dergelijke autoritaire ideeën in de naam van vrijheid te zien worden ondersteund."