World Cup-kampioenen openen biatlonseizoen met winst

In het Zweedse Östersund zijn de eerste individuele World Cup-wedstrijden van het biatlonseizoen gehouden. Zondag kregen de heren en vrouwen een sprint voor de kiezen en dat leverde winst op voor beide regerend World Cup-kampioenen.

Mannen
De nummer twee van vorig jaar, de Rus Alexander Loginov, zette met één staande misser vroeg een scherpe tijd neer, maar al snel kwam Tarjei Bø er met eveneens één misser acht seconden onderdoor. Het duurde niet heel lang voor die tijd bedreigd werd: broertje en World Cup-kampioen Johannes Thingnes Bø schoot alleen liggend een misser en was een stuk sneller op de latten, terwijl ook veelvoudig kampioen Martin Fourcade rap was.

De Fransman ging staand echter twee keer de mist in en dat kostte hem het podium: hij eindigde 0,8 seconden achter Loginov op de vijfde plek. Johannes Thingnes Bø haalde negentien tellen van de tijd van zijn broer af, die nog nét de tweede plek vast kon houden: de Rus Matvey Eliseev bleef foutloos en werd verrassend derde op 19,9 seconden. De Noren en Fransen waren overigens sowieso sterk: er stonden vier Noren in de top-8 en zes Fransen in de top-21. De Belg Florent Claude eindigde knap als negentiende, drie tellen voor zijn nog voor Frankrijk uitkomende broer Fabien.

Vrouwen
Dorothea Wierer kwam al vroeg in actie en de Italiaanse ging alleen bij het staand schieten één keer de fout in. Ze was snel onderweg en een grote bedreiging kwam er eigenlijk niet meer. De Noorse Marte Olsbu Røiseland kwam ondanks twee missers wel in de buurt, maar kwam negen seconden tekort en moest genoegen nemen met de tweede plek. De jonge Tsjechische Marketa Davidova schoot alle schijven om en was snel, maar uitgerekend Røiseland en Wierer waren sneller dan haar, dus eindigde ze op twaalf seconden op de derde plek.

Franziska Preuss en Linn Persson mochten met een vierde en vijfde plek tevreden terugkijken op de dag, de Duitse Denise Herrmann was nog niet snel genoeg om haar misser op de ski's goed te maken. Een leuk onderonsje was er nog tussen olympisch kampioene Hanna Öberg en haar jonge en zeer getalenteerde zusje Elvira, die op haar 20e haar World Cup-debuut mocht maken. Dat deed ze bijzonder goed en met één misser eindigde ze slechts drie tellen achter zus Hanna op een ijzersterke twaalfde plek.