Riiber volstrekt ongrijpbaar op noordse combinatie

Er staat geen maat op Jarl Magnus Riiber in de noordse combinatie. De nog altijd maar 22-jarige Noorse World Cup-kampioen sloot het eerste weekeinde van het seizoen af met een derde zege in drie wedstrijden en deed dat op nóg meer dominante wijze dan de eerste twee.

Het waaide zondag nogal hard in Ruka, waardoor het schansspringen al volledig geannuleerd moest worden en dat gold ook voor het schansspringen voor de noordse combinatie. Gelukkig was daar donderdag zoals gebruikelijk de Provisional Competition Round: een ronde schansspringen die gebruikt kan worden als het schansspringen een keer geschrapt moet worden, zoals zondag dus.

Riiber, de winnaar van vrijdag en zaterdag, sprong in die PCR een joekel van een voorsprong bij elkaar: de piepjonge en dit weekeinde zo indrukwekkend begonnen Jens Luras Oftebro vertrok als tweede aan de tien kilometer langlaufen op 1:04 minuten, twee seconden later gevolgd door de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl. Op anderhalve minuut volgde Jorgen Grabak en nog eens twintig seconden later volgde de rest pas, aangevoerd door Einar Luras Oftebro, de twee jaar oudere broer van de 19-jarige Jens.

Riiber kwam tijdens het langlaufen geen moment in de problemen, maar daarachter was het nog wel spannend. Oftebro en Rehrl voelden Grabak naderen en halverwege was de Noor aangesloten. Terwijl Riiber al bijna onder de douche stond, begonnen Oftebro, Grabak en Rehrl een spelletje te spelen. Het trio stond bijna stil en het was de Oostenrijker die de aanval opende, zonder weg te komen. Sterker nog, op het slotklimmetje werd Rehrl het nakijken gegeven en in de sprint om plek twee klopte Grabak zijn piepjonge landgenoot nipt.