Alaphilippe wint Vélo d’Or, Van der Poel en Van Vleuten vallen net buiten podium

Julian Alaphilippe is zondag uitgeroepen tot winnaar van de Vélo d'Or, de prestigieuste prijs in het wielrennen die wordt uitgereikt aan de beste renner van het afgelopen seizoen. De Fransman won voor Egan Bernal en Primoz Roglic. Mathieu van der Poel en Annemiek van Vleuten werden vierde en vijfde.

De Vélo d'Or wordt sinds 1992 uitgereikt door het Franse blad Vélo Magazine. Twintig journalisten uit verschillende landen mochten hun stem uitbrengen en met 74 punten won Alaphilippe, voor Bernal die 68 punten behaalde. De derde plaats was voor Primoz Roglic met 56 punten.

Alaphilippe kende een geweldig voorjaar. De renner van Deceuninck–Quick-Step won in maart Strade Bianche en Milan San Remo en in april was hij ook de beste in de Waalse Pijl. Naast het geweldige voorjaar reed de 27-jarige Fransman ook nog eens een fantastische Tour de France waar hij vroeg succesvol was met de zege in de derde etappe. Hij nam in die etappe ook de leiderstrui over van Mike Teunissen, maar moest die niet veel later afstaan. Na de achtste etappe nam hij weer de leiderstrui over en moest deze pas afstaan in de voorlaatste bergrit aan de latere winnaar Egan Bernal. In de laatste zware etappe van de Tour de France verloor hij nog zijn podiumplaats aan Steven Kruijswijk.

Het is pas de tweede keer dat een Fransman deze prestigieuste prijs wint. In 1995 ging die prijs toen naar Laurent Jalabert. Een Nederlandse renner wist nog nooit deze prijs te winnen, al waren Erik Dekker (derde in 2001) en Tom Dumoulin (tweede in 2018) dichtbij.