Studenten universiteit Berkeley blokkeren wederom conservatief geluid

Woensdag was het weer eens raak in het linkse bolwerk der Amerikaanse universiteiten: universiteit van Berkeley. De oudste campus van de Universiteit van Californië staat in de Verenigde Staten bekend om hun afkeer van conservatieven en menigmaal worden conservatieve studenten belaagd of zelfs mishandeld. Deze keer protesteerden de progressieve studenten tegen de komst van Anne Coulter, een columniste en journaliste.


Studentenprotesten in Berkeley (Bron: YouTube)

De studenten, georganiseerd als 'Refuse Fascists', blokkeerden de ingang van het evenement voor betalende bezoekers en schreeuwden de longen uit hun lijf. Vooral "ze is een fascist" en de altijd spontane meezinger "heyhey, heyho, Anne Coulter has got to go" waren de favorieten van de avond.

Uiteraard waren een aantal van de rellende demonstranten getooid met gezichtsbedekkende kleding en de universiteitspolitie trad daar hard tegen op en werden direct opgepakt. Studente Brandy Youssif werd opgepakt en zit nog vast. Zij verstoorde de bijeenkomst en ze mag pas de cel uit als er zestigduizend dollar borg betaald wordt.

"Ze [Youssif - red.] deed dit voor het eerst, omdat ze weet dat Coulter een racist en een nazi is. Als we niets doen, wordt het alleen maar erger!", aldus brooddemonstrant Atlas Winfrey van Refuse Fascists. "Waarom nodigen de conservatieven op Berkeley toch altijd nazi's uit op de campus?!"


Anne Coulter (Foto: Rich Polk/Getty Images for Politicon)

Schrijfster Coulter is een overtuigd Republikein en is vooral bekend om haar boeken waarin ze de onzin van de Democratische Partij en hun liberalisme  benadrukt. Tevens is Coulter een kritische fan van Amerikaans president Donald Trump.

De universiteit van Berkeley is daarentegen erg onveilig voor conservatief ingestelde studenten. In 2018 bereikte de universiteit een schikking, nadat deze aangeklaagd werd voor discriminatie tegen conservatieve sprekers en moest zij zestigduizend dollar schadevergoeding betalen.

In 2017 werden conservatieve sprekers als Ben Shapiro, Lauren Southern en Milo Yiannopolous, de laatste nota bene tijdens de Berkeley Free Speech Week, met geweld tegengehouden. Het complete jaar ging toen de boeken in als '2017 Berkeley Protests'.

Een twintig minuten durende bijeenkomst met Ben Shapiro kostte de universiteit later het lieve sommetje van 600.000 dollar. Aan beveiligingskosten.