De Sims 4 Studentenleven

In De Sims 4 Studentenleven ga je natuurlijk naar een universiteit. Helemaal nieuw is dat niet, net zoals zo vele uitbreidingen zijn we al eens student geweest in De Sims 3. Er zijn wel verschillen. Een daarvan: in De Sims 3: Studententijd was je afgesloten van de buitenwereld. Je kon niemand uitnodigen uit je Sims-wereld en je kon niet even naar huis. Dat kan nu allemaal wel. Je kunt kiezen waar je gaat wonen. Je kunt blijven waar je bent of je kunt naar de nieuwe campus.

Als student kies je een van de twee scholen en welke opleiding je wil volgen en ga je verplichte klassen volgen om je skills op te vijzelen. Er zijn ook optionele vakken, zoals bloemschikken en dergelijke. De twee scholen zijn verschillend genoeg. Foxbury is meer voor de beta- en gamma-opleidingen, Britechester voor de alfa’s. Het leuke aan Foxbury is dat je er ook schurkenkunde hebt. Elke universiteit heeft naast de opleidingen ook studentenverenigingen, zo kun je op Britechester in een debateervereniging terechtkomen. Als je daar presteert levert je dat overredingskracht op zodat je anderen je huiswerk laat maken.

De Sims 4 Studentenleven (Foto: Electronic Arts)

De klassen volgen is niet zo spannend. Je sim krijgt een melding dat je een les hebt, de sim pakt de tas en even later is de sim weer terug met huiswerk of een examen om te leren. Dat betekent niet dat je niet genoeg te doen hebt. Er is het craften, de studentenverenigingen en de nieuwe optionele carrières in esports en de voetbalclub. Als je daar zelfs te goed in wordt krijg je de optie om je studentenleven op te zeggen en een daadwerkelijke carrière daar in te hebben.

Er zijn ook andere buitenschoolse activiteiten naast de studentenverenigingen in De Sims 4 Studentenleven. Met het Robotic Workstation ben je vooral bezig om speelgoedrobots en grotere robots te maken. Je kunt met het speelgoed wat geld verdienen, maar wat vooral handig is; je kunt er robots maken die je een handje helpen in je huishouden. Wat te denken van een repareer-robot, of een tuinrobot die de planten water geeft. Het kost je heel wat geld om de materialen te kopen en tijd om de chips en dergelijke te maken, maar dan krijg je er wel wat voor terug.

De Sims 4 Studentenleven (Foto: Electronic Arts)

Toch is er wel een probleem: je hebt echt heel veel materialen nodig. Dat is op zich niet zo’n ding. Alleen zijn daar de bestelmenu’s van de Sims 4 niet op berekend. Dus je moet soms echt jezelf een lamme muis klikken om de materialen 1 voor 1 toe te voegen in je digitale winkelwagentje. Het wordt rot als je er 50+ wil bestellen. Een manier om meteen met tien tegelijk te verhogen of zelf je aantal in te voeren was gemakkelijker geweest.

Je kunt ook een cybernetische arm maken die jouw personage erg goed bonussen geeft als het gaat om craften. Je craft onder andere alles sneller en je leert sneller je robotskill ontwikkelen. Dat laatste is wel nodig want man, hoe vaak ik wel niet geëlektrocuteerd ben tijdens het levelen van die skill. Het nadeel van onder stroom hebben gestaan is dat je dan een paar uur niet meer met stroom moet spelen, anders heb je zo de kans dat je sim dood gaat als je op herhaling stroom krijgt. Een tweede nadeel, je wordt ‘dazed’. Die gemoedstoestand is zo ongeveer zo productief als een luiaard. Kortom, je hebt heel veel geduld nodig.

De Sims 4 Studentenleven (Foto: Electronic Arts)

Er zijn nieuwe items toegevoegd door De Sims 4 Studentenleven. De opvallendste zijn, terug van weggeweest, de piercings, voor de liefhebbers van het stylen zijn er ook nieuwe kapsels en kleding. Echt heel spannend is het niet, het zijn blijkbaar allemaal heel erg brave en standaard studenten. Een noemenswaardig item is de fiets, waarmee je over de campus kunt rijden. Al met al zijn de makers niet heel creatief geweest met de nieuwe spullen. Met studenten en al hun opvattingen, verenigingen en meer verwacht ik meer diversiteit.

De Sims 4 Studentenleven zorgt ervoor dat je sim de handen vol heeft. Zeker als je meerdere dingen wil doen zoals een opleiding, een vereniging en bijvoorbeeld robots uitvinden en upgraden, dan wordt het opletten geblazen om je sim blij te houden. Een hulp is het Geheime Genootschap. Als je dit vindt en daar net zoals bij de studentenverenigingen levelt, dan krijg je perks die je beter laten leren, je meer kans geven op de beste kwaliteit crafts en acties die een beter humeur opleveren. Als je je nog wil storten op de nieuwe ambities: er is er maar 1 en dat is je diploma halen. Dat valt dus tegen.

De Sims 4 Studentenleven is een van de betere uitbreidingen als het gaat om de gameplay-content. Het laat je veel andere dingen doen met je sims. Natuurlijk is er het studeren en huiswerk maken, maar ook de studentenverenigingen geven je genoeg te doen. Niet alles is positief. De nieuwe items vallen tegen, er is weinig diversiteit. Het is ook jammer dat er geen echt nieuwe ambities zijn. Er is er 1: je diploma halen. Tja, dat is natuurlijk wel erg weinig. Met de studentenverenigingen in het achterhoofd was er toch wel meer te bedenken? De uitbreiding is misschien minder creatief, maar het levert weer genoeg activiteiten op om je sims voor een tijd bezig te houden.