FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 februari 2019

Trump: noodtoestand voor muur

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de noodtoestand afkondigen in de VS om geld los te krijgen voor een muur bij de Mexicaanse grens. Onenigheid met het parlement over de muur was de afgelopen periode reden voor hem om de overheid plat te leggen, en Trump zegt geen nieuwe shutdown te willen. Via de noodtoestand kan hij echter via Defensie aan geld komen.

Zowel Democraten als Republikeinen zijn kritisch over deze ontwikkeling, aldus de BBC. Democraten spreken van machtsmisbruik, en Republikeinen zijn bezorgd over precedentwerking. Zij maken zich zorgen over de mogelijkheid dat een president in de toekomst de noodtoestand zal afkondigen om wapenbezit aan banden te leggen.

De grensmuur was een speerpunt bij Trumps verkiezingscampagne, maar hij slaagde er tot dusver niet in om hiervoor een begroting los te krijgen bij het parlement. Dat was al zo voordat er in januari in het Huis van Afgevaardigden een Democratische meerderheid aantrad.

Budgetplafond
Vlak voor kerstmis legde Trump de Amerikaanse overheid plat, omdat het budgetplafond was bereikt en het ontbreken van zijn handtekening onder de begroting hiertoe volstond. De shutdown duurde 35 dagen, de langste uit de Amerikaanse geschiedenis.

Onlangs werd deze (tijdelijk) weer ongedaan gemaakt, maar onderhandelingen met Congresleden leverden voor de president niet het gewenste resultaat op. De Democraten hebben wel 1,3 miljard dollar goedgekeurd voor extra grensbewaking, maar niet de 5,7 miljard die Trump voor zijn muur wil hebben.

Crisis
De president kan in tijden van crisis de noodtoestand afkondigen. Volgens Trump wordt de crisis veroorzaakt door migranten die aan de grens tussen Mexico en de VS arriveren. In november zou het om tweeduizend personen per dag zijn gegaan die ofwel werden weggestuurd of gearresteerd. Voorstanders stellen dat dit een crisis is, maar tegenstanders zeggen dat het tien jaar eerder veel erger was bij de grens.

Het is onduidelijk hoeveel geld Trump kan lospeuteren voor zijn muur, maar het zou onwaarschijnlijk zijn dat hij aan de gewenste 5,7 miljard dollar komt. De president heeft in ieder geval al de 1,3 miljard die nu in de begroting staat, en via de noodtoestand kan hij nu extra geld bij Defensie ophalen. Daarvoor heeft hij geen toestemming meer nodig van het parlement.

Kunstschaatsster Scheepens 9e op Jeugd Olympisch Festival

Kunstschaatsster Caya Scheepens heeft het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival in het Bosnische Sarajevo afgesloten op de negende plek. De Nederlandse vlaggendraagster van de openingsceremonie stond na de korte kür op plek zestien, maar met haar 86,36 punten van de vrije kür steeg ze vijf plekken.

Het goud ging zoals verwacht naar het Russische toptalent Anna Shcherbakova, slechts 14 jaren jong en de enige dame ooit die twee keer een viervoudige lutz in één kür verwerkte. Met 202,79 punten was ze oppermachtig: Lucrezia Beccari uit Italië pakte met 173,69 punten zilver, voor de 161,73 punten van de Oekraïnse Anastasiia Arkhipova.

Bij de heren werd eveneens het Russische volkslied gespeeld. Ilya Yablokov stond na de korte kür al bovenaan en breidde zijn voorsprong donderdag uit, waardoor hij met 211,62 punten won. Zilver was voor de Est Mihhail Selevko (180,29), brons ging naar de Wit-Rus Yauheni Puzanau (175,07), die de Let Kims Pavlovs passeerde in de vrije kür.

Langlaufen
In het langlaufen werden de sprints in klassieke stijl afgewerkt. Bij de heren leverde dat Noors goud op: Andreas Bergsland klopte de Russen Artem Maximov en Sergey Volkov, terwijl de Fin Niilo Moilanen, de Fransman Julien Arnaud en de Est Karl Dremljuga in de finale naast de medailles grepen.

De uiterst getalenteerde Poolse Monika Skinder pakte het goud bij de vrouwen. De beoogd opvolgster van de grote Justyna Kowalczyk was in de eindstrijd te sterk voor de Russische Alena Baranova en de Noorse Sigrid Leseth Føyen. Ebba Andresen (Noorwegen), Ekaterina Evtyagina (Rusland) en Maelle Veyre (Frankrijk) keerden ondanks een finaleplaats met lege handen huiswaarts.

Snowboarden
De snowboarders werkten de big air af en daar pakte de Zwitser Nick Pünter zijn tweede gouden medaille. Na de slopestyle won hij ook de big air en wel met 184,25 punten. Motiejus Morauskas uit Litouwen won met 183,00 punten het zilver, voor de 169,25 punten van de Brit Gabriel Adams.

De Zwitserse dames pakten een 1-2'tje: goud was met 167,00 punten voor Bianca Gisler, haar landgenote Lena Müller eindigde met 155,75 punten op de tweede plek, ver voor de Noorse Stine Espeli Olsen en haar 118,75 punten.

Alpineskiën
De heren alpineskiërs werkten donderdag de reuzenslalom af en ook daar viel Noors goud te noteren: Andreas Sønsterug Amdahl was na twee runs 0,07 seconden te snel voor de Rus Nikita Kazazaev. Het was sowieso spannend: Pablo Banfi uit Frankrijk en de Italiaan Matteo Bendotti deelden op slechts 0,28 seconden het brons.

IJshockey
Donderdag werd ook het ijshockeytoernooi afgerond. Slowakije klopte Zwitserland met 4-1 in de strijd om plek vijf, Finland was Rusland met 3-1 de baas in de wedstrijd om brons. De finale ging tussen Tsjechië en dé revelatie van het toernooi, Wit-Rusland, waarbij de Tsjechen zoals wel te verwachten viel het goud pakten: 3-1.

Biatlete Røiseland wint bij terugkeer in Salt Lake City

Biatlete Marte Olsbu Røiseland heeft in het Amerikaanse Soldier Hollow, nabij Salt Lake City, de sprint in de World Cup aldaar gewonnen. Het is de eerste keer sinds de Olympische Spelen van 2002 dat de biatlonwereld terug is in de omgeving.

Røiseland was snel op de latten en schoot foutloos. Dat was genoeg om Kaisa Mäkäräinen te kloppen, die weliswaar de allersnelste was op de ski's, maar niet genoeg snelheid had om één misser op de schietbaan goed te maken. De Finse werd achter Røiseland tweede op dik elf seconden, terwijl de Duitse Franziska Hildebrand een mooie strijd om plek drie won, 21 tellen achter Røiseland.

Achter Hildebrand pakte de Poolse Monika Hojnisz de vierde plek, voor de Slowaakse Anastasia Kuzmina en de jonge Poolse Kamila Zuk, die voor de verandering eens foutloos schoot en zo gelijk haar persoonlijk World Cup-recurd met bijna dertig plaatsen verbeterde. World Cup-leidster Dorothea Wierer werd achtste, landgenote en nummer twee Lisa Vittozzi eindigde als twaalfde.

Skiester Vlhova klopt Shiffrin en pakt WK-goud op reuzenslalom

Alpineskiester Petra Vlhova heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Åre voor een verrassing gezorgd. De 23-jarige Slowaakse heeft zich laten kronen tot wereldkampioene op de reuzenslalom, de eerste Slowaakse ooit met een individuele wereldtitel.

De Duitse Viktoria Rebensburg ging na de eerste run aan de leiding, maar de voorsprong op Vlhova was met 0,19 seconden niet groot. De Noorse Ragnhild Mowinckel gaf 0,37 seconden toe en op plek vier - 0,44 seconden achter Rebensburg - stond topfavoriete Mikaela Shiffrin uit de VS, voor onder meer Tessa Worley uit Frankrijk en het Italiaanse trio Sofia Goggia, Federica Brignone en Marta Bassino.

In run twee deed Brignone het goed, terwijl Goggia halverwege een zoals altijd agressieve run onderuit ging. Shiffrin wipte over Mowinckel heen, maar Vlhova pakte de leiding en was 0,38 seconden sneller dan de Amerikaanse. Rebensburg opende de aanval, maar moest haar voorsprong uit handen geven en eindigde op 0,14 seconden met het zilver, voor Shiffrin. De Nederlandse Adriana Jelinkova sloot de wedstrijd als 33e af.

Met alleen de slalom te gaan staan de Oostenrijkse vrouwen overigens nog altijd zonder medaille. De laatste keer dat Oostenrijk bij de vrouwen geen enkele medaille won was op het WK van 1982, gelijk het enige naoorlogse WK waarin dat het geval was.

Bertens uitgeschakeld in Doha na verlies tegen Mertens

Kiki Bertens is in de kwartfinales van het WTA-toernooi van Doha uitgeschakeld. De Nederlandse nummer acht van de wereld verloor in twee sets van de Belgische Elise Mertens: 4-6, 3-6.

Bertens verloor meteen haar eerste servicegame van de wedstrijd en keek lange tijd tegen een achterstand aan. De 27-jarige Nederlandse kwam wel terug tot 4-4, maar bij een stand van van 4-5 verloor Bertens opnieuw haar service en ging de set naar de Vlaamse Mertens.

De tweede set had hetzelfde scoreverloop als de eerste set. Bertens verloor meteen haar servicegame. Ze knokte zich terug in de set, maar bij een 4-3 achterstand verloor de Nederlandse haar service, waarna Mertens het in de volgende game op haar eigen service afmaakte.

Door de verliespartij van Bertens komt ook een einde haar sterke reeks. Bertens had zes overwinningen op rij geboekt. Twee weken won ze nog het toernooi van Sint-Petersburg. Door de nederlaag blijft 27-jarige tennisster ook op de achtste plaats staan op de wereldranglijst.

NHL: Sprong en Ducks winnen bij debuut trainer

De ijshockeyers van de Anaheim Ducks zijn in de NHL niet echt lekker bezig en daarom besloot general manager Bob Murray om de coach de laan uit te sturen. De vervanger? Bob Murray zelf, en woensdagavond maakte hij zijn debuut.

Met Murray aan het roer en goalie Kevin Boyle voor het eerst in zijn NHL-carrière vanaf het begin op het ijs ging het lekker: Jakob Silfverberg tekende na dik zes minuten voor de 1-0 voorsprong voor de Ducks. Daar bleef het wel bij, maar dat betekende wel een zege voor Daniël Sprong en zijn maten, terwijl Boyle met 35 reddingen een mooi basisdebuut maakte.

De enige andere wedstrijd van de avond ging tussen de Pittsburgh Penguins en de Edmonton Oilers. Leon Draisaitl zette de bezoekers al snel op voorsprong, maar in de tweede periode draaiden de Penguins het dankzij Bryan Rust en Teddy Blueger om, waarna Jared McCann in de derde periode voor de 3-1 eindstand zorgde.

Penguins - Oilers (Bron: YouTube)

'Mogelijk blootstelling kankververwekkende chroom 6 bij onderhoud toestellen Schiphol'

Personeel van Schiphol is mogelijk blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom 6 bij onderhoud van Cityhopper-toestellen van KLM en toestellen van Martinair.

Bij het Regional Jet Center (RJC) werden de vliegtuigen geschuurd en geverfd. Daarbij zouden werknemers bloot zijn gesteld aan chroom 6, schrijft NH Nieuws. De vakbonden zijn hierover geïnformeerd. "Zeer recent zijn de vakbonden vertrouwelijk geïnformeerd over een oud rapport uit 2016 met bevindingen, meetresultaten en aanbevelingen rond blootstelling aan chroom 6", zegt Silvia Kaas, bestuurder van FNV Metaal.

'Openheid naar monteurs'
Volgens Kaas moet er snel adequaat worden gehandeld als het bedrijf weet dat er met kankerverwekkende stoffen is gewerkt. "Openheid naar eigen monteurs is daarbij van het grootste belang. Daarom roepen wij nu de directie op hun verantwoordelijkheid te nemen en zelf het rapport en hun plannen over de aanpak van chroom 6 kenbaar te maken."

Diepgaand onderzoek
Bij het onderhoudswerk vanaf 2013 zou er met chroom 6 zijn gewerkt. De FNV werd eerder ingelicht over een rapport hierover, maar er werd gevraagd hier vertrouwelijk mee om te gaan. "We zien chroomblootstelling echter als een misstand, die moet worden gemeld. De directie van RJC heeft inmiddels voldoende tijd gehad om met een duidelijk plan te komen over blootstelling aan chroom 6. Ook moet er een diepgaand onderzoek komen naar de blootstelling in het verleden", zegt de FNV-bestuurder.

Silvia Kaas zegt tegen de krant het rapport binnen enkele dagen bekend te maken, als RJC haar eigen monteurs niet inlicht.

Stockfoto van PXHere
Stockfoto van PXHere

Klimaatspijbelaars: 'Het is veel te heet, de regering geeft geen reet'

Honderden studenten en scholieren hebben vanmiddag een klimaatmars door Amsterdam gehouden. Er werd aandacht gevraagd voor de klimaatdoelen, waar volgens de demonstranten te weinig voor wordt gedaan. "We gaan net zo lang door totdat er ook echt actie wordt ondernomen."

Om 12.00 uur verzamelden de scholieren zich op de Dam. Met leuzen als: 'Het is veel te heet, de regering geeft geen reet', trokken de scholieren vervolgens door het centrum van de stad. "Ik mocht eigenlijk niet vrij van school, maar dat is juist de bedoeling. We willen hier gewoon een punt maken. En het is echt belangrijk dat ze dat ook zien", zegt één van de deelneemsters.

Het protest werd georganiseerd door de Nederlandse tak van Students for Climate. Deze organisatie heeft op nog veel meer plekken in de wereld protesten georganiseerd. Zij waren ook betrokken bij de organisatie van de scholierenprotesten op het Malieveld.

De jongeren zijn duidelijk: "Er moet echt meer actie worden ondernomen. Niet alleen beloven, maar ook echt doen."


Molano houdt Alaphilippe van zege in Ronde van Colombia, Uran terug leider

Juan Sebastian Molano heeft donderdag de derde etappe in de Ronde van Colombia gewonnen. Van een uitgedund peloton won de 24-jarige Colombiaan van UAE - Team Emirates voor Julian Alaphilippe. De Colombiaan Rigoberto Uran neemt de leiderstrui terug over van zijn landgenoot Alvaro Hodeg.

De echte bergetappes staan pas in het weekend op het programma, maar de niet-klimmers hadden toch een zware dag in de Tour Colombia: tijdens de vier lokale ronden rond start- en aankomstplaats Llanogrande moest telkens een klim van derde categorie van net geen vier kilometer aan 5,6% worden beklommen. Fernando Gaviria, de beste Colombiaanse sprinter, kwam niet meer aan de start vanwege ziekte.

Op de eerste klim ging het al meteen los. Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz, top vijf in de afgelopen Giro d'Italia, lieten zich meteen van voren zien. Door het hoge tempo moest Hodeg het peloton. Hij kon in eerste instantie nog wel terugkeren naar het peloton, maar zou later opnieuw het peloton moeten laten gaan op de beklimming en zou veel tijd verliezen.

Nadien kregen zes minder bekende renners de vrijheid om voor het peloton uit te gaan rijden, maar aan de voet van de laatste beklimming was het avontuur over voor het zestal. Het zorgde voor meerdere aanvallen. Team Sky hield alles onder controle in de laatste twintig kilometer en er kon gesprint worden voor de dagzege.

Daarin trok Bob Junges de sprint aan voor Alaphilippe. Maar de Fransman had geen antwoord op de sprintsnelheid van Molano, die woensdag ook al eens derde werd in de massasprint. In het algemeen klassement komt Uran weer aan de leiding. De Colombiaan stond na de ploegentijdrit van dinsdag ook al aan de leiding in de Colombiaanse rittenkoers.

May faalt met Brexitamendement

Het Britse Lagerhuis heeft een amendement van premier Theresa May met 303 tegen 258 stemmen verworpen. Ze zocht daarmee steun om opnieuw over de Ierse grens te gaan onderhandelen met de EU. Naar verwachting zal het verlies Mays positie in Brussel verder verzwakken.

De zogeheten harde Brexiteers in Mays Conservatieve Partij waren ongelukkig met de formulering van het amendement, omdat die ook opriep tot steun om de EU eind maart met een deal te verlaten. Dat kwam doordat het verwees naar een eind januari goedgekeurd amendement, dat de regering opriep een no-deal Brexit van tafel te halen.

Door voor te stemmen zouden ze dus impliciet akkoord gaan met het verwerpen van no-deal, terwijl sommigen dit juist willen. Anderen vinden dat Londen in ieder geval met deze mogelijkheid moet dreigen om Brussel onder druk te zetten.

Dinsdag omstond bovendien grote ophef onder die harde Brexiteers. Een journalist had de Britse Brexit-hoofdonderhandelaar Olly Robbins namelijk in een bar horen zeggen dat de Brexit lang wordt uitgesteld indien Mays exitdeal zelf straks - opnieuw - door het Lagerhuis wordt verworpen. Vermoedelijk heeft dit genoeg van hen over de streep getrokken om tegen het amendement te stemmen of zich van stemming te onthouden.

Voor het blok
Het lijkt erop dat May hoe dan ook gaat proberen het Lagerhuis voor het blok te zetten door de stemming over de exitdeal zo lang mogelijk uit te stellen. De vraag is wat ze er als alternatief tegenover wil zetten om te proberen het parlement te bewegen om voor te stemmen.

Als May echt tot het laatste moment wacht, dus tot vlak voor 29 maart, dan is het idee de Lagerhuisleden te dwingen om voor te stemmen uit angst voor een no-deal Brexit. Maar doet ze het op 19 maart, dan is het alternatieve dreigement vermoedelijk uitstel, met de implicatie van mogelijk afstel. Op 21 maart is er namelijk een EU-top, en dan zou de premier om uitstel kunnen vragen.

Hiervoor is unanimiteit vereist. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier gaf eerder echter aan dat uitstel zal worden verleend op voorwaarde dat de Britten dan ook zicht bieden op een concrete oplossing, en niet enkel op een nog langer voortslepende periode van onzekerheid.

Nieuwe Renault-motor stap in de goede richting volgens Ricciardo

Volgens Daniel Ricciardo heeft Renault een stap voorwaarts gezet bij de ontwikkeling van de motor voor 2019.

“Ik heb de cijfers gezien en weet dat ze het niet alleen zeggen om iedereen tevreden te houden”, vertelt de nieuwe Renault F1-coureur aan Motorsport.com. “Het is een goede winter geweest, maar het blijft een racewagen. Je kan nog zoveel op een testbank doen, op het circuit kan er nog steeds iets gebeuren wat je niet had verwacht. Dus je wil van tevoren niet roepen dat het allemaal fantastisch zal gaan. Maar kijkend naar wat het team afgelopen winter allemaal heeft gedaan en de cijfers van voorgaande jaren, kan ik zeggen dat er sprake is van een goede stap. Ze roepen niet dat het beter zal gaan dan bij Mercedes, maar het ziet er wel gewoon zeer positief uit wat ze hebben gedaan.”


Renault R.S.19 (Bron: Youtube)

Ook zijn teamgenoot Nico Hülkenberg is positief gestemd met de ontwikkelingen omtrent de motor. “Dit is wat we nodig hebben”, aldus Hülkenberg. “Vorig jaar kwam er weinig aan op dat vlak, dus het was ook wel tijd. Aan de andere kant kunnen Ferrari en Mercedes weer een nieuwe stap hebben gemaakt met de motor, waardoor we opnieuw aan de bak moeten. Het is gewoon lastig om hier iets over te zeggen zonder te speculeren.”

Tweede stationsschutter meldt zich, slachtoffer nog spoorloos

Na de eerste verdachte heeft nu ook de tweede verdachte van het schietincident op metrostation Beurs in Rotterdam zichzelf bij de politie gemeld. Het slachtoffer van het schietincident is nog altijd onbekend. De politie is nog naar hem op zoek.

Er hadden zomaar meer onschuldige slachtoffers kunnen vallen, toen er op zaterdag 2 februari werd geschoten op metrostation Beurs, het station in het centrum van Rotterdam. Rond 22:00 uur stond daar een groep mannen, toen twee andere mannen op hen afliepen. Volgens getuigen ontstond vrijwel direct onenigheid. Er werd een klap uitgedeeld en zelfs meerdere keren geschoten. Het is een wonder dat er geen omstanders gewond raakten. Toegesnelde agenten troffen geen dader. Ook de groep waarmee het tweetal ruzie kreeg, bleek verdwenen.

Bureau Rijnmond
Beelden van het schietincident en de daders zouden donderdag 7 februari worden getoond in het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond. Vlak voor de uitzending, nadat een aankondiging van het programma was verstuurd, meldde de eerste verdachte zich. Deze man, een 22-jarige Rotterdammer, is aangehouden en zit voorlopig vast. Vandaag, donderdag 14 februari, zou de zaak alsnog in Bureau Rijnmond getoond worden om de tweede verdachte te tonen. Die kwam zich echter dinsdag 13 februari melden op het politiebureau. Ook hij, een 19-jarige Rotterdammer, is aangehouden.

Slachtoffer gezocht
Het is nog niet bekend of iemand gewond is geraakt. Niemand heeft zich als slachtoffer bij de politie gemeld. Omdat de politie graag met het slachtoffer in contact komt, wordt er vanavond alsnog een getuigenoproep gedaan in Bureau Rijnmond. Ook spreekt de recherche nog steeds graag met getuigen. Zij kunnen zich melden via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070, WhatsApp met 06-10000012 of het digitale tipformulier. Ook anoniem bellen is mogelijk via 0800-7000. 

Man rijdt zichzelf vast tegen boom na rammen politieauto

Een verdachte die een controle wilde voorkomen heeft tijdens een achtervolging vermoedelijk opzettelijk een politieauto geramd. Er raakte niemand gewond en de verdachte kon aangehouden worden.

Om 04:20 uur zagen agenten van een surveillance-eenheid een auto met hoge snelheid rijden over de Grauwe Polder in Etten-Leur. Ze besloten de auto en bestuurder te controleren. Hij reageerde echter niet op het stopteken en ging er vandoor.

Met hoge snelheid en verschillende verkeersovertredingen reed de auto in de richting van Sint Willebrord. Er werden snelheden van meer dan 110 km/u gemeten binnen de bebouwde kom. De bestuurder negeerde meerdere rode verkeerslichten. Op de Gagelrijzen in Sint Willebrord kwam de auto met hoge snelheid op de politieauto af. De politieauto stopte en de auto van de verdachte reed er vol gas tegen aan waarna hij weg reed.

Andere toegesnelde surveillance-eenheden wisten korte tijd later de 40-jarige inwoner uit Sint Willebrord aan te houden omdat hij zelf tegen een boom aan reed en vast kwam te zitten. Zijn auto is in beslag genomen. Er wordt aangifte gedaan van de opzettelijke aanrijding.

Vloekende vrouwenmepper opgepakt in Terneuzen

Een 22-jarige man uit Terneuzen is vanmiddag aangehouden omdat hij in het centrum van Terneuzen drie vrouwen had geslagen. Een vrouw liep samen met haar dochter rond 12.30 uur in de Noordstraat toen een fietser haar passeerde en haar raakte. De vrouw reageerde geschrokken en riep “Hé, pas op”. De man sprong van zijn fiets, en begon te schreeuwen en te schelden. Hij gaf de vrouw een flinke klap.

De vrouw viel en haar dochter sprong direct tussenbeide. Hierdoor kreeg ook zij een klap. De man pakte zijn fiets en al schreeuwend en vloekend reed hij verder. Verderop in de Noordstraat stapte hij weer af en opnieuw gaf hij een vrouw zomaar een klap. De vrouw viel en de man gaf haar nog een trap. Een voorbijganger sprong er tussen en voorkwam dat de man nog meer geweld kon gebruiken.

Hierna fietste hij weer verder. De voorbijganger rende, al bellend naar de politie, achter de verdachte aan. Op de Axelsestraat kon de vrouwenmepper worden aangehouden en meegenomen naar een politiebureau voor verhoor. De drie vrouwen hebben aangifte gedaan van mishandeling. Agenten namen enkele getuigenverklaringen op. De politie doet verder onderzoek.

1500 kg coke tussen de mango's; douanier opgepakt

Op woensdag 13 februari is er in de Rotterdamse haven een grote partij cocaïne onderschept. Een 37-jarige douanier uit Rotterdam is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dit drugstransport.

In een container werd tussen de mango’s een hoeveelheid van circa 1500 kilo cocaïne gevonden. De container met mango’s was afkomstig uit Brazilië.

Douanier aangehouden
Begin van dit jaar startte de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar een verdachte douanier. Uit informatie van de Douane bleek dat de container met mango’s paste in het lopende onderzoek van de Rijksrecherche en dat de verdachte douanier mogelijk betrokken was bij de invoer van deze container.

De verdachte, die gisteren is aangehouden, wordt vrijdag 15 februari door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit in beperkingen.

Samenwerking
De Rijksrecherche heeft de zaak verder in onderzoek. Deze drugsvangst en het aanhouden van de douanier heeft plaatsgevonden in samenwerking met de Douane, het HARC-team, politie, Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

1500 kg coke tussen de mango's; douanier opgepakt (Foto: Openbaar Ministerie)
1500 kg coke tussen de mango's; douanier opgepakt (Foto: Openbaar Ministerie)

Ganna klopt Langeveld in tijdrit van Tour de la Provence

Filippo Ganna heeft de openingstijdrit van de Tour de la Provence gewonnen. Sebastian Langeveld klokte lange tijd de snelste tijd in Frankrijk, maar in het eind van de tijdrit was de Italiaan van team Sky negen seconden sneller dan de Nederlander.

Door de zege van Ganna blijft Langeveld sinds het NK van 2014 nog altijd zonder zege. De Nederlander kwam toen solo aan in Ootmarsum. Voor Ganna was het zijn eerste zege van het seizoen voor zijn nieuwe werkgever team Sky.

Ganna is daarmee ook de eerste leider in de Franse rittenkoers en mag morgen in de prachtige leiderstrui van start.

Griekspoor kan Tsonga één set bijbenen

Tallon Griekspoor heeft zijn eerdere stunt op het ABN AMRO-tennistoernooi van Rotterdam geen vervolg kunnen geven. De 22-jarige Noord-Hollander gaf donderdagmiddag vooral in de eerste set goed partij tegen Jo-Wilfried Tsonga, maar in de tweede set was het snel klaar. De Fransman won in twee sets: 7-6 en 6-1.

De 22-jarige Griekspoor poetste met twee fraaie winners op 5-6, 15-40 twee setpunten weg, maar in de tiebreak gaf de sterke service van Tsonga de doorslag. De 33-jarige Tsonga benutte na een verwoestende eerste opslag zijn vijfde setpunt. De in vorm verkerende Tsonga, die na lang blessureleed in 2018 weer op de weg terug is en vorige week de titel in Montpellier opeiste, behield in de tweede set zijn goede niveau, terwijl bij Griekspoor langzaam de tank leegliep. De Noord-Hollander maakte in de tweede set slechts acht punten.

Griekspoor stuntte dinsdag door in de eerste ronde de Rus Karen Khachanov , als tweede geplaatst, naar huis te sturen. Griekspoor deed op een wildcard mee aan het ATP-toernooi in Ahoy. Door zijn uitschakeling is de rol van Nederland in het enkelspel uitgespeeld. Robin Haase strandde in de eerste ronde. Tsonga, op de weg terug na veel blessureleed, speelt in de kwartfinales tegen de Rus Daniil Medvedev. 

De Dikke Prins genoemd bij Twente en Utrecht: "Ga niet lopen smeken"

Theo Janssen is momenteel samen met Dennis van Beukering trainer van Vitesse Onder-19, maar het is nog niet duidelijk wat de toekomst voor hem brengt. Het contract van Janssen bij Vitesse loopt na dit seizoen af en hoewel de Arnhemmers de intentie hebben uitgesproken om te verlengen, is dit er nog niet van gekomen. Op de achtergrond sluimert bovendien de vermeende interesse van FC Twente en FC Utrecht.

"Ik heb kortgeleden met Aloys Wijnker (hoofd jeugdopleiding van Vitesse, red.) een gesprek gehad. Ze willen verlengen zeggen ze, maar daar is het ook bij gebleven. Ik heb geen voorstel gehad ofzo", legt Janssen uit aan Omroep Gelderland . Na dat gesprek hoorde hij niets meer van Wijnker: "Ik vraag niet hoe staat het ervoor en ga niet lopen smeken. Daar voel ik me iets te groot voor."

"Feit is dat veel contracten van trainers al verlengd zijn bij Vitesse. Veel ligt al vast. Wat ze met mij zouden willen? Ik heb werkelijk geen idee. Het is niet helemaal duidelijk." Janssen hoopt in de toekomst uit te groeien tot hoofdtrainer van Vitesse, maar sluit niet uit dat hij de club in eerste instantie verlaat om ergens anders ervaring op te doen. Een van de plekken waar hij dat zou kunnen doen is bij zijn voormalige werkgever FC Twente.

Janssen werkte in het verleden al samen met Paul van der Kraan en Ted van Leeuwen, die eerder in de directie van Vitesse zaten en nu werkzaam zijn in Enschede: "Dat zijn mensen die ik natuurlijk heel goed ken. Ik zeg niet dat er iets speelt, maar ik ontken ook niet dat er weleens contact is. FC Twente heeft wel aangegeven dat als ik bij Vitesse niet verder zou kunnen, er een bepaalde rol voor mij zou kunnen liggen daar."

FC Utrecht zou daarnaast een optie kunnen zijn voor de oud-prof. De Domstedelingen hebben onlangs John van den Brom aangesteld als trainer voor het aankomende seizoen en Janssen wordt genoemd als mogelijke assistent. Van den Brom haalde deze week al Dennis Haar als zijn nieuwe rechterhand naar Utrecht, maar dit hoeft voor de 37-jarige Arnhemmer geen beletsel te vormen: "Sommige clubs hebben er wel vijf. Maar John en ik klikken wel", knipoogt hij.

Maher staat open voor een nieuw contract bij AZ

Adam Maher staat open voor een nieuw contract bij AZ. De 25-jarige middenvelder heeft zijn loopbaan in Alkmaar nieuw leven weten in te blazen en met een aflopende verbintenis neemt de belangstelling in zijn diensten logischerwijs toe. Het is niet ondenkbaar dat Maher ook volgend seizoen het shirt van AZ draagt, zo laat hij doorschemeren in gesprek met De Telegraaf.

"Ik ben door AZ opgeleid, heb een nieuwe kans gekregen en gegrepen, dus deze club heeft mijn prioriteit. Ik zal eerst met Max [Huiberts, red.] praten en eventueel daarna pas met andere clubs, waarbij ik ook de optie buitenland openhoud", aldus Maher, die na een mislukte periode bij PSV via Osmanlispor en FC Twente terugkeerde bij AZ. "Ik speel, heb plezier in het voetbal, Max en ik hebben een heel goede band en ook al kan ik niet in de toekomst kijken: er is een heel grote kans dat ik blijf, want ik voel me goed."

Dat Maher afgelopen zomer terugkeerde bij AZ, was voor hem en kleine verrassing. Mede door zijn goede band met trainer John van den Brom tekende hij weer in Alkmaar. "Eigenlijk sloot ik afgelopen zomer alleen bij AZ aan om te kunnen trainen en mijn conditie op peil te houden. Het was helemaal niet om een contract te verdienen, maar uiteindelijk voelde het zo goed dat we alsnog besloten met elkaar in zee te gaan. De trainer heeft daar een heel belangrijke rol in gespeeld."

AZ verkocht Maher in 2013 voor circa acht miljoen euro aan PSV. In Eindhoven kwam hij nauwelijks aan de bak en kon hij niet aan de hoge verwachtingen voldoen. Bij AZ voelt hij zich beter op zijn plek. "Ik ken AZ door en door, de club kent mij ook en met de supporters heb ik een heel goede band. Vanaf de jeugd tot en met het eerste heb ik hier mooie jaren gehad én in 2013 hebben we de KNVB Beker gepakt. Daarna ben ik effe vijf jaar weggeweest."

Ontslag Mourinho kostte Manchester United ruim 22 miljoen

Het ontslag van José Mourinho was voor Manchester United een dure aangelegenheid. Beide partijen gingen in december uit elkaar. Uit de jaarcijfers die de club donderdagmiddag openbaarde blijkt dat de Engelse grootmacht ruim 22 miljoen euro heeft moeten uitkeren aan Mourinho en zijn staf.

Manchester United maakte op 18 december na de nederlagen tegen Valencia in de Champions League en Liverpool in de Premier League bekend dat het Mourinho de laan uit stuurde. De 56-jarige oefenmeester beschikte echter nog over een tot medio 2020 doorlopend contract en het kostte de club een flinke som om de laatste anderhalf jaar van die verbintenis af te kopen.

De huidige nummer vier van de Engelse competitie moest in totaal 19,6 miljoen pond, omgerekend 22,3 miljoen euro, uitkeren aan Mourinho en zijn staf, zo blijkt uit de jaarcijfers. Naast de trainer zelf moesten ook de contracten van keeperstrainer Silvino Louro, fitnesscoaches Stefano Rapetti en Carlos Lalin en analytici Ricardo Fromosinho en Giovanni Cera afgekocht worden.

Mourinho zit na zijn ontslag op Old Trafford nog zonder club, terwijl zijn opvolger Ole Gunnar Solskjaer deze week tegen zijn eerste nederlaag aanliep. Onder leiding van de Noor werden tien van de eerste elf wedstrijden gewonnen en één gelijkgespeeld, maar Paris Saint-Germain bleek uiteindelijk te sterk in de Champions League.

Eerste beelden van Alfa Romeo

Op internet zijn de eerste beelden verschenen van de auto waarmee Alfa Romeo het komende Formule 1-seizoen van start zal gaan. Kimi Raikkonen kreeg de eer van het team, dat tot vorig seizoen bekend was als Sauber, om op het circuit van Fiorano de auto een shakedown te geven.

Net als Red Bull Racing heeft het Zwitsere team gekozen om de auto een tijdelijke kleurstelling te geven. De officiële presentatie vindt komende maandag plaats op het circuit van Barcelona.

Catherine: Full Body komt in september

Catherine: Full Body komt op 3 september uit exclusief voor PS4. Het gaat hier om een remaster van de kinky puzzelgame van de makers van Persona. De game bevat naast verbeterde graphics en nieuwe muziek ook een volledig nieuw personage met haar eigen verhaallijn. Deze remaster gaat €59.99 kosten.

Hoofdpersonage Vincent gaat vreemd en lijdt vervolgens aan allerlei nachtmerries. In die nachtmerries moet hij enkel in zijn ondergoed torens beklimmen door slim blokken te verschuiven. Als hij valt sterft hij niet alleen in de droom, maar ook in het echte leven. De game krijgt overigens ook een collector's edition, die kost €79.99.

McLaren presenteert MCL34

Donderdag heeft McLaren de nieuwe auto voor het 2019 Formule 1-seizoen gepresenteerd. De auto met typenummer MCL34 heeft een oranje-blauwe kleurstelling gekregen. Vanwege de nieuwe technische reglementen hebben de voorvleugel, neus en sidepods de grootste verandering ondergaan vergeleken met de auto van vorig seizoen.


"Wij zijn enorm gemotiveerd en verbonden in onze ambitie om McLaren weer competitief te maken. De MCL34 is nog maar de start van dit proces", aldus McLaren CEO Zak Brown. "We hebben een fris rijdersduo, dat representatief is voor de nieuwe generatie Formule 1-talenten, en gaan er collectief aan werken om McLaren weer verder vooruit te helpen." Een deel van deze sleutel ligt overigens ook naast het circuit. "We hebben Andreas Siedl die het Formule 1-team gaat leiden en James Key, die als technisch directeur aan de slag gaat. Zij kunnen het team samen vooruit helpen."

Blokhuis: 'Zorgen om normalisering xtc-gebruik'

Xtc blijft in Nederland de meest gebruikte uitgaansdrug. Daarnaast neemt de sterkte van xtc-pillen opnieuw toe. Negen op de tien pillen was naar maatstaven van het Trimbos-instituut hoog gedoseerd. Dat zijn enkele van de conclusies uit het jaarbericht 2018 van de Nationale Drug Monitor, het jaarlijks terugkerende onderzoek van het Trimbos-instituut en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum voor Justitie en Veiligheid over middelengebruik in Nederland.

Drugspreventie
Staatssecretaris Blokhuis: “Ondanks een daling in het gebruik van xtc onder scholieren en een stagnering van het gebruik onder volwassenen, blijft het xtc-gebruik in Nederland relatief hoog. Dat baart mij zorgen, zeker als je daarin meeneemt dat pillen steeds sterker worden. Nederland is in Europa koploper qua xtc-gebruik. Mensen vinden het kennelijk normaal om dit soort middelen te gebruiken tijdens het uitgaan, maar zijn daarbij onvoldoende doordrongen van het risico dat ze nemen. Vooral onder hoogopgeleiden tussen de 20 en 25 jaar ligt het gebruik hoog. Die normalisering wil ik tegengaan, met name door in te zetten op voorlichting en preventie”.

De staatssecretaris komt dit voorjaar met een brief waarin hij zijn drugspreventiebeleid uiteenzet: “Ik laat onze huidige inzet op preventie doorlichten en zal extra aanzetten waar dat nodig is. Dit voorjaar laat ik weten welke eventuele extra maatregelen ik neem. In goed overleg met mijn collega-minister Grapperhaus (J&V), die in zal zetten op meer aandacht voor de gevolgen van xtc-gebruik in relatie tot de drugscriminaliteit”.

GHB
Hoewel GHB-gebruik landelijk gezien naar verhouding weinig voorkomt, is het aantal gezondheidsincidenten relatief hoog en ernstig van aard. De staatssecretaris maakt op dit moment een zo compleet mogelijk beeld van de aard, omvang en mogelijk ook achtergronden van gezondheidsincidenten als gevolg van het gebruik van GHB. De staatssecretaris verwacht daarover in juni een rapportage aan de Tweede Kamer te kunnen sturen.

Tabak en alcohol
De Nationale Drug Monitor richt zich ook op ontwikkelingen in het gebruik van tabak en alcohol. Het aantal rokers van tabak daalt nog steeds. De afname doet zich het minst voor onder mensen met een laag opleidingsniveau.

Wat overmatig alcoholgebruik betreft, is de dalende trend die zich in de periode 2014-2016 liet zien, in 2017 gestopt. Vooral hoogopgeleide volwassenen drinken overmatig. In november sloot staatssecretaris Blokhuis samen met ruim 70 maatschappelijke organisaties het Nationaal Preventieakkoord, waarin afspraken zijn gemaakt om het roken van tabak en problematisch alcoholgebruik (verder) terug te dringen.

Hoogzwangere IS-bruid zonder spijt wil terug naar Londen

Een van de drie Britse schoolmeisjes die in 2015 stiekem naar het zogenaamde IS-kalifaat vertrokken is door een journalist in een Syrisch vluchtelingenkamp aangetroffen. Shamima Begum trouwde destijds naar eigen zeggen met een 27-jarige Nederlander die zich tot de islam had bekeerd. Hij zou door Koerdische strijders gevangen zijn genomen toen het tweetal het laatste IS-bolwerk Baghuz ontvluchtte.

Het vertrek van de drie vriendinnen van de Bethnal Green Academy in Oost-Londen leidde destijds tot grote opschudding. Ze hadden hun ouders verteld dat ze een dagje uit gingen, maar vlogen naar Turkije en staken de toen nog wagenwijd open grens met Syrië over. Het leidde tot vragen hoe de meisjes van 15 en 16 zomaar de douane van Gatwick Airport en bij de Turkse luchthaven konden passeren. Het drietal zou zijn gegroomed, oftewel door IS via internet als bruiden zijn gelokt.

Van spijt merkte journalist Anthony Loyd van The Times evenwel weinig. Hij merkte haar Londense accent in het vluchtelingenkamp op, en toen ze de wijk Bethnal Green noemde viel bij hem het kwartje. Volgens Begum, destijds 15 en nu 19, was het leven in het zogenaamde kalifaat net zoals dat in propagandavideo's was voorgespiegeld. "Het was een normaal leven. Wel waren er af en toe bommen enzo."

Begum zou geen executies hebben gezien. Wel zag ze "afgehakte hoofden in een emmer. Dat deed me helemaal niets." De eerste keer dat ze zoiets zag was het volgens haar "van een strijder die op het slagveld gevangen was genomen, van een vijand van de islam. Ik dacht enkel, wat zou hij een moslima hebben aangedaan als hij de kans had gehad."

Dom schoolmeisje
"Ik ben niet meer dat kleine domme schoolmeisje van 15 die vier jaar geleden wegliep uit Bethnal Green", aldus Begum. "Ik heb geen spijt dat ik hiernaar toe ben gekomen", voegt ze eraan toe. Een van de vriendinnen waarmee ze naar Syrië kwam zou volgens haar overigens zijn omgekomen bij een bombardement. Het lot van de derde, en dat van de Nederlander, is onduidelijk. Volgens HLN is laatstgenoemde Yago Riedijk uit Arnhem.

Na verloop van tijd zou er in het zogenaamde kalifaat een schrikbewind zijn ontstaan, en dat was volgens Begum een "schokkende" ervaring. "Ik heb weinig hoop meer. Ze worden kleiner en kleiner. En er was zoveel onderdrukking en corruptie dat ik niet geloof dat ze de overwinning nog verdienen". Ze verwijst in dat opzicht ook naar een IS-gevangenis waar Riedijk zou zijn gemarteld.

De IS-bruid kreeg eerder al twee kinderen, maar die kwamen om door ziekte en ondervoeding. Ze zou ieder moment kunnen bevallen, en wil om dit kind te kunnen beschermen zo snel mogelijk terug naar Groot-Brittannië. "Ik weet dat er daar voor het kind wordt gezorgd, in ieder geval qua gezondheid. Ik zou alles doen wat nodig is om gewoon naar huis te kunnen en een rustig leven te leiden met mijn kind."

Vervolgd
Maar het is de vraag of dat wel zo makkelijk gaat. Minister van Veiligheid Ben Wallace wijst erop dat ze in het Verenigd Koninkrijk kan worden vervolgd. Ook zegt hij dat Begum niet op consulaire bijstand hoeft te rekenen. "Ik ga de levens van het Britse volk niet op het spel zetten om terroristen of voormalige terroristen op te zoeken in een gefaalde staat", aldus Wallace tegen de BBC.

In haar Londense multiculturele thuiswijk Bethnal Green zijn de reacties gemengd. Sommige inwoners hebben geen sympathie en vinden dat een vlucht naar Syrisch IS-gebied bewijst dat Begums beleving van de islam niet de hunne is, en dat ze er dus niet thuishoort. Anderen stellen dat hoewel ze nu 19 is, het destijds om een beïnvloedbaar pubermeisje ging wie een rad voor ogen is gedraaid, en die een tweede kans verdient.

Eva de Goede uitgeroepen tot Wereldhockeyster van het jaar

Eva de Goede is door de FIH gekozen tot Wereldspeelster van het jaar 2018. Ze ontving de bijbehorende gouden Hockey Star uit handen van bondscoach Alyson Annan in Amerika, waar het Nederlands elftal zich voorbereidt op de Pro League-wedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Annan viel zelf ook in de prijzen. De bondscoach van Oranje werd voor het tweede jaar op rij verkozen tot beste coach van het jaar. Annan werd twee weken geleden in Australië ook al gehuldigd als legend van de Australische hockeybond. De Goede won met Oranje afgelopen jaar de wereldtitel en de Champions Trophy. Bij dat laatste toernooi werd De Goede, als aanvoerder, verkozen tot beste speler. De speelster van Amsterdam bleef in de jaarlijkse verkiezing onder andere Lidewij Welten en Xan de Waard voor, die ook waren genomineerd.

Eva de Goede is de zevende international van de Oranje Dames die de prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Mijntje Donners, Minke Booij, Naomi van As, Maartje Paumen, Ellen Hoog en Lidewij Welten gingen haar voor. Van As en Paumen wonnen de prijs zelfs twee keer in hun loopbaan.

De afgelopen achttien jaar belandde de prijs voor Wereldspeelster van het Jaar telkens in Argentijnse of Nederlandse handen. Verder werd de award, die in 1998 voor het eerst werd uitgereikt, alleen gewonnen door een Australische international (Alyson Annan, twee keer) en een Duitse speelster (Natascha Keller).

Marijn Veen, topscorer op de Champions Trophy, was genomineerd als talent van het jaar, maar zij zag die prijs gaan naar de Argentijnse Lucina von der Heyde. Maddy Hinch, de Engelse keepster van SCHC, werd opnieuw verkozen tot beste keepster. Voor die prijs waren geen Nederlanders genomineerd.

Bij de mannen zijn alle prijzen voor wereldkampioen België. Arthur van Doren is, net als vorig jaar, gekozen tot de beste speler van de wereld. De speler van Bloemendaal klopte onder andere Billy Bakker, die voor de tweede keer op rij was genomineerd als beste speler. 

Vincent Vanasch werd door de FIH gekozen tot beste doelman van 2018. De Belgische goalie liet onder andere Oranje-doelman Pirmin Blaak achter zich. Blaak werd op het WK nog verkozen tot de beste doelman van het toernooi, mede door zijn heldenrol tijdens de shoot-outs van Oranje in de halve finale tegen Australië.

Ook Thijs van Dam moest een Belg voor laten gaan: Arthur de Sloover is het grootste talent van 2018 bij de FIH-verkiezing. Shane McLeod, de Nieuw-Zeelandse bondscoach van België, is in de ogen van de jury en de publieke stemmers de beste mannencoach.

Eva de Goede gekozen tot de beste speelster van 2018. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Eva de Goede gekozen tot de beste speelster van 2018. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

Napoli-legende Marek Hamsik kiest voor megasalaris in China

Marek Hamsik verkast naar China. De afgelopen dagen was al bekend dat de middenvelder op het punt stond om Napoli in te ruilen voor Dalian Yifang, maar nu is de overstap ook bevestigd door voorzitter Aurelio De Laurentiis. Zodoende komt er een einde aan een dienstverband van Hamsik van 11,5 jaar bij de Italiaanse topclub, waar hij is uitgegroeid tot een legende.

Napoli haalde Hamsik in de zomer van 2007 voor ongeveer 5,5 miljoen euro weg bij Brescia. De middenvelder speelde sindsdien 520 wedstrijden voor Napoli, met 121 doelpunten en 111 assists als resultaat. Hamsik is daarmee de speler met de meeste wedstrijden voor Napoli in de clubgeschiedenis. Tevens is hij met zijn aantal goals de topscorer van i Partenopei aller tijden.

Bij de club uit Napels groeide de Slowaak uit tot clubicoon. De 31-jarige aanvoerder wist nooit de landstitel te pakken met Napoli, maar won met de club wel twee keer de Italiaanse beker. De 110-voudig international gaat nu zijn grote liefde verlaten om een lucratief avontuur aan te gaan bij Dalian Yifang, waar Bernd Schuster momenteel de trainer is.

Naar verluidt verdient Napoli minimaal vijftien miljoen euro aan de transfer, een bedrag dat door bonussen nog met enkele miljoenen kan oplopen. Hamsik heeft voor drie jaar getekend bij de Chinese club en gaat volgens diverse Italiaanse media een flink salaris opstrijken. Hamsik mag namelijk rekenen op een vergoeding van circa negen miljoen euro per jaar.

Apple-advocaat moest insider trading voorkomen en is beschuldigd van insider trading

Gene Levoff lijkt een lekker figuur te zijn. De beste man was jarenlang in dienst van Apple als advocaat, waar hij verantwoordelijk was voor het voorkomen van het zogenaamde insider trading: handelen met voorkennis over een bedrijf.

Er moeten nou eenmaal mensen zijn om dat te voorkomen, net zoals er ook mensen moeten zijn die lid zijn van het zogenaamde disclosure committee. Die groep krijgt financiële cijfers eerder te zijn dan de rest van de wereld, zodat een en ander nog even doorgekeken kan worden, en laat meneer Levoff daar nou net óók lid van zijn geweest.

De advocaat rook een gouden kans en liet die niet liggen: hij wist precies of de verwachtingen door Apple gehaald waren, speculeerde zo iedereen de moeder en pakte zo tweehonderdduizend euro aan winst, terwijl hij meer dan drie ton aan potentiële verliezen kon voorkomen.

De laatste keer dat Apple in de juridische problemen zat wegens financieel gesjoemel was alweer in 2000, toen ene Steve Jobs beschuldigd werd van 'options backdating', rommelen met opties.

Levoff is inmiddels aangeklaagd door de financiële autoriteiten in de VS en moet op 20 februari voor de rechter verschijnen.

NBA: Nets na driedubbele overtime langs Cavaliers

De basketballers van de Brooklyn Nets hebben op bezoek bij de Cleveland Cavaliers een zege geboekt, maar dat had de nodige voeten in de aarde. Na maar liefst drie keer overtime was de wedstrijd pas beslist: 139-148.

Vroeg in het tweede kwart sloegen de Cavaliers een gaatje, maar echt groot werd het niet en aan het einde van het derde kwart stond het weer gelijk. Dat was ook na het vierde kwart het geval, net als na de eerste én tweede keer verlenging.

In de derde overtime was D'Angelo Russell het zat: met negen opeenvolgende punten - en veertien in totaal - sloeg hij definitief een gat naar de Cavaliers, die zich dit keer toch echt gewonnen moesten geven.  

Uitslagen NBA woensdag
Cleveland Cavaliers - Brooklyn Nets 139-148 3OT
Indiana Pacers - Milwaukee Bucks 97-106
Boston Celtics - Detroit Pistons 118-110
New York Knicks - Philadelphia 76ers 111-126
Toronto Raptors - Washington Wizards 129-120
Chicago Bulls - Memphis Grizzlies 122-110
Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 121-111
Dallas Mavericks - Miami Heat 101-112
Denver Nuggets - Sacramento Kings 120-118
Los Angeles Clippers - Phoenix Suns 134-107
Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 129-107

Cavaliers - Nets (Bron: YouTube)

Lerares neukt leerling, lerares betrapt met leerling en lerares pijpt leerlingen

Tijdens het rondbladeren op BustedLocals.com kom je nog wel eens wat tegen, van allerlei lokale onzin tot, nou ja, andere lokale onzin. Dit keer stonden er een paar berichten in het rijtje die schreeuwden om de herinnering aan ons aller Djeez weer even op te frissen.

Als eerste is daar Amy Hamilton, 40 jaren jong en biologielerares in Kentucky. Dat nam ze iets te serieus, waardoor ze een minderjarige scholier overhaalde om haar minstens net zo serieus te nemen. De jongen werd met alcohol naar haar huis over de grens met Indiana gelokt, waar mevrouw haar illegale zin kreeg.

Vervolgens trekken we naar Oregon, waar we ene Andrea Nicole Baber vinden. Zij gaf les op een christelijke school in Springfield, tot ze in december 2017 gearresteerd werd: ze had geruime tijd een seksuele relatie onderhouden met een destijds 15-jarige jongen, die ze voorzag van drugs en alcohol. Dit lekkere type werd uiteindelijk door haar man betrapt toen ze met de tiener in bed lag, terwijl zijn vader na een anoniem mailtje - inclusief foto's - al naar de politie was gestapt.

De laatste vermeende viespeuk is de 33-jarige Samantha Marsh uit Crisfield in Maryland. Zij was de schooldokter op een middelbare school en zou zeker vier jongens het hof gemaakt hebben. Dat ging meestal ongeveer zo: via Snapchat of Facebook benaderde ze de jongens, waarna Marsh hen in haar bestelbusje een pijpbeurt bezorgde. Dat heeft ze over drie jongens toegegeven, een vierde zegt dat de twee nog een stap verder zijn gegaan.

'Linda nu helemaal in bezit van grote broer'

Mood for Magazines, de uitgeverij van LINDA., en het mediatech bedrijf Talpa Network maken vandaag bekend dat ze vanaf 1 maart 2019 nauw met elkaar gaan samenwerken om de bestaande platformen van de crossmedia uitgeverij te versterken en om nieuwe te ontwikkelen. Mood for Magazines werd mede-opgericht door Linda de Mol en was de afgelopen 15 jaar onderdeel van Sanoma Media Netherlands. In deze tijd werd het magazine LINDA. uitgebouwd met diverse extensies als LINDA.meiden, de LINDA.foundation, L’HOMO. en het succesvolle LINDAnieuws en LINDA.tv.

Talpa Network neemt de partnerrol over van Sanoma en wordt, naast Linda de Mol, mede- eigenaar van Mood for Magazines. Talpa Network wil investeren in de groei en de uitbreiding van LINDA., op verschillende platformen. Daarnaast worden ook samenwerkingen ontwikkeld met andere Talpa Network kanalen, zoals radio en televisie.

Het succes van de LINDA. merken is ongekend. Elke maand kopen gemiddeld 230.000 mensen het magazine LINDA. Online is de formule ijzersterk, met een heel duidelijke focus op vrouwen, unieke samenwerkingen met adverteerders en een mooie sociale mediastrategie. LINDA. heeft meer dan 1 miljoen volgers via de sociale mediakanalen en LINDAnieuws heeft zich met bijna 20 miljoen pageviews per maand stevig genesteld tussen de grote online nieuwsmerken in Nederland.

De huidige creatief directeur van LINDA., Jildou van der Bijl blijft in die functie en wordt daarnaast samen met Linda de Mol creatief directeur van de Talpa Network televisiezender Net5. Daar zullen zij hun eigen visie loslaten op deze zender en hun kennis en ervaring van de doelgroep inzetten om de groeiambities van zowel LINDA. als Net5 te versterken.

Linda de Mol: “Ik zie door deze nieuwe samenwerking echt enorm veel mogelijkheden om het mooie merk en bedrijf, dat LINDA. geworden is, verder uit te bouwen op alle platformen en helemaal toekomstproof te maken en verheug me er enorm op om samen met Jildou Net5 tot de leukste vrouwenzender van Nederland te maken.”

Jildou van der Bijl: “Dit is een waanzinnige kans om de sterke vrouwenmerken LINDA. en Net5 nog relevanter te maken voor zowel consumenten als adverteerders. De mogelijkheden zijn eindeloos, mijn hoofd zit al vol plannen. En ik heb veel zin om samen met Linda en de mensen van Talpa Net5 uit te bouwen tot de meest impactvolle vrouwenzender van Nederland.”

“Wat een voorrecht om zo’n geweldige samenwerking aan te kunnen gaan,” zegt Talpa Network CEO Peter de Mönnink. “Mood for Magazines is in haar genre hèt benchmark multi- mediabedrijf in Nederland. Schitterende merken met een echte en hechte binding met de diverse doelgroepen. ‘Leuke vrouwen’ voorop. Voor Talpa Network een nieuwe parel in het portfolio. De fantastische vakmensen die voor LINDA. werken, blinken uit in creativiteit. Samen met Net5 en andere merken is dit een springplank voor groei. Dat ondersteunen wij van harte.”

Alle extensies van LINDA. blijven in de nieuwe samenwerking bestaan en het bedrijf blijft gevestigd in het nieuwe pand aan de Huizerstraatweg in Naarden.

'Linda nu helemaal in bezit van grote broer'  (Foto: Talpa - Marc de Groot )
'Linda nu helemaal in bezit van grote broer' (Foto: Talpa - Marc de Groot )

Bijleveld tegen nieuwe raketten op Europees grondgebied

“We moeten laten zien dat we ons grondgebied kunnen verdedigen en op aanvallen zijn voorbereid. Maar wat mij betreft geen nieuwe raketten in Europa.” Deze boodschap gaf minister Bijleveld van defensie af tijdens de bijeenkomst van NAVO-Defensieministers in Brussel, gisteren en vandaag. De vergadering werd overschaduwd door grote zorgen over het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-verdrag. Dat is begin deze maand zowel door de Verenigde Staten als door Rusland opgezegd.

Het INF-verdrag verbiedt vanaf de grond gelanceerde raketten en kruisvluchtwapens met een bereik tussen 500 en 5.500 kilometer. Daarom was het meer dan 30 jaar belangrijk voor de stabiliteit en veiligheid van het Euro-Atlantische gebied. Het INF-verdrag leidde tot het weghalen van nucleaire en conventionele systemen en vormde de opmaat naar verdere ontwapening na de Koude Oorlog.

Dialoog centraal
Inmiddels ontwikkelde Rusland toch zo’n verboden kruisvluchtwapen. Deze zogenoemde 9M729, door de NAVO als SSC-8 aangeduid, heeft een bereik van meer dan 500 kilometer. Vóór het INF-verdrag is ontbonden, geldt een opzegtermijn van 6 maanden. Als het INF-verdrag eindigt wil Bijleveld niet dat er nieuwe nucleaire raketten op Europees grondgebied worden geplaatst. Een wapenwedloop moet voorkomen worden. Daarom deelt Bijleveld de mening van secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg dat dialoog centraal moet staan. Stoltenberg liet niks los over een eventuele reactie van de NAVO, maar die zal wel “afgemeten en defensief'' zijn.

Afschrikking & verdediging
Onderdeel van een geloofwaardige afschrikking en verdediging is het NATO Readiness Initiative. Dit is bedoeld om de gezamenlijke pool van eenheden met een hoge gereedheid te versterken en inzichtelijk te maken. Daarmee moeten de NAVO-landen vanaf 2020 gezamenlijk 30 gemechaniseerde bataljons, 30 squadrons gevechtsvliegtuigen en 30 oorlogsschepen op de mat kunnen brengen. Met bijbehorende aansturing en ondersteuning is het zaak dat deze eenheden binnen 30 dagen voor een oorlog of crisis inzetbaar zijn. Ook van Nederland wordt een bijdrage aan dit initiatief verwacht.

Lastenverdeling
Ook hoog op de NAVO-agenda in Brussel stonden lastenverdeling- en de nationale plannen van de bondgenoten. De verslechterende internationale veiligheidssituatie en het belang van een evenwichtige trans-Atlantische lastenverdeling, maken hogere defensie-uitgaven urgent. Nederland heeft inmiddels een nationaal plan op tafel liggen, maar er nog geen prijskaartje aangehangen. Het plan is geënt op snellere, betere en langere inzetbaarheid. De NAVO verwacht dat Nederland dit jaar het bijbehorende financiële plaatje aanlevert. “Niemand kan achterover leunen", benadrukte Stoltenberg nogmaals. "Iedereen zal moeten investeren in de paraatheid van zijn troepen.” Lastendeling raakt het hart van dit bondgenootschap en is daarom essentieel voor de geloofwaardigheid.

NAVO en EU
Vandaag spreken de ministers nog over NAVO-operaties, waaronder de missie Resolute Support in Afghanistan en de samenwerking tussen de NAVO en de EU.

59-jarige verdachte Oss bezweken aan verwondingen

De 59-jarige verdachte van het schietincident in Oss, dat maandag een 43-jarige man uit Oss zijn leven kostte, is donderdag in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

Lees ook: Zwaargewonde man gevonden na schietparij Oss

Oss
De man werd maandagmiddag zwaargewond gevonden in een pand aan de Molenweg in Oss. De recherche gaat ervan uit dat hij geprobeerd heeft om zichzelf van het leven te beroven. Hij werd in de loop van maandag als verdachte aangemerkt en lag de afgelopen dagen in zeer zorgwekkende toestand in het ziekenhuis.

Lees ook: Dodelijk slachtoffer bij schietpartij in Oss

Onderzoek
Het onderzoek naar de toedracht gaat voorlopig verder. Zo wordt bijvoorbeeld nog gesproken met mensen uit de omgeving van de verdachte en het slachtoffer. Ook wacht het rechercheteam op de resultaten van het technisch onderzoek. De familie van het slachtoffer is deze ochtend op de hoogte gesteld van het overlijden van de verdachte.

59-jarige verdachte Oss bezweken aan verwondingen (Foto: Politie.nl)
59-jarige verdachte Oss bezweken aan verwondingen (Foto: Politie.nl)

FvD is niet bang voor Sylvana Simons

Tijdens het debat in de Amsterdamse gemeenteraad gisterenavond diende Sylvana Simons een motie in waarin ze het voorstel doet dat de gemeente Amsterdam een onderzoek instelt naar het Forum voor Democratie en 'normalisering van extreemrechts gedachtegoed onder Amsterdammers'. 

Het college is er op tegen: "Dit past niet binnen de democratische rechtsstaat en hoe we met elkaar omgaan", aldus wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks). Het Forum van Democratie is echter niet bang voor Simons, en laat weten de motie te steunen. 

FvD-fractievoorzitter Nanninga liet middels een stemverklaring weten: "Het is zoals we van bij1 gewend zijn een antidemocratische en haatzaaiende manier van splijtzwampolitiek bedrijven, maar toch zullen wij voor de motie stemmen, omdat een onderzoek naar onze partij alleen maar zal uitwijzen dat de hysterische laster van mevrouw Simons geen greintje waarheid bevat. Wij zijn niet bang voor de uitkomst van zo’n onderzoek.”

Later deze week zal de gemeenteraad over de motie stemmen. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Dark fantasy actiegame Hellblade naar Nintendo Switch

De psychotische actiegame Hellblade: Senua's Sacrifice verschijnt in de lente van dit jaar voor Nintendo Switch. Dat werd bekendgemaakt tijdens het Nintendo Direct-evenement gisteravond.

Hellblade verscheen in 2017 voor pc en PlayStation 4, waarna een Xbox One-versie vorig jaar volgde. Het spel, dat geïnspireerd werd door Noordse mythologie en Keltische cultuur, volgt het verhaal van Pictische krijger Senua die zich een weg door het verraderlijke Helheim moet banen om buitenaardse krachten te trotseren. De gameplay fungeert als een soort metafoor voor psychoses waar het personage eigenlijk mee kampt. Bij de ontwikkeling zijn diverse neurologen betrokken geweest om een zo goed mogelijke representatie neer te zetten van hetgeen psychosepatiënten mee kampen. Hellblade werd op eerdergenoemde platforms zeer goed ontvangen, mede vanwege de uitstekende sfeer, de graphics en de motion capture.

Behalve 'lente 2019' zijn er verder geen details bekendgemaakt over de release op Nintendo Switch.

FOK! sportfoto-onderschrift week 7

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is X11 met het volgende onderschrift: "Touchdown"

De opgave van deze week:

Groningen-speler Samir Memisevic en Vitesse-speler Oussama Darfalou zien hier blijkbaar iets aankomen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Groningen-speler Samir Memisevic en Vitesse-speler Oussama Darfalou zien hier blijkbaar iets aankomen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Sequel aangekondigd voor Hollow Knight

Team Cherry heeft een sequel aangekondigd voor Hollow KnightHollow Knight: Silksong laat je spelen als Hornet, biedt een nieuwe map om te verkennen, ruim 150 nieuwe vijanden en uiteraard nieuwe bazen, quests en mechanics.

De content was ooit bedoeld als DLC voor Hollow Knight, maar de plannen bleven groeien en uitbreiden tot Team Cherry besloot om er een compleet nieuwe game van te maken. Een release date is nog niet gegeven. In eerste instantie komt de game naar Mac, Nintendo Switch en pc. Andere platforms zijn nog niet gepland.

De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Asensio smeerde boterham met pindakaas na goal tegen Ajax

Het zag er gisteravond wat vreemd uit, Marco Asensio leek een smeergebaar uit te beelden nadat hij de 2-1 voor Real Madrid tegen Ajax maakte. Na de wedstrijd onthulde de Spanjaard dat hij het smeren van een boterham met pindakaas uitbeelde. Als eerbetoon aan zijn tweede thuis, Nederland.

Asensio heeft een Spaanse vader en Nederlandse moeder en zijn oma woont in Rotterdam. Daarmee is de connectie met Nederland al snel verklaard en zo natuurlijk ook de pindakaasconnectie. Na afloop van de achtste finale in de Champions League twitterde Asensio de uitleg van zijn gebaar. "Het doelpunt is voor jullie. #pindakaas. Blij met de zege en blij met de terugkeer naar mijn tweede thuis."

Asensio smeerde boterham met pindakaas na goal tegen Ajax (Pro Shots / Action Images)
Asensio smeerde boterham met pindakaas na goal tegen Ajax (Pro Shots / Action Images)

Welke zorg wel en welke zorg niet? Dat moet uit onderzoek gaan blijken

Welke zorg helpt de patiënt echt en welke zorg voegt eigenlijk niks toe? Hoe onderzoeken we dat het beste? En hoe brengen we de uitkomsten van dat onderzoek in de praktijk? Dat zijn de vragen die prof. dr. Sjoerd Repping samen met medisch specialisten, patiënten, verpleegkundigen, ziekenhuizen, verzekeraars en de overheid moet gaan beantwoorden.

Vanaf deze maand gaat hij vanuit Zorginstituut Nederland aan de slag als kwartiermaker van het nieuwe landelijk programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik. Met dit programma wil minister Bruins ervoor zorgen dat patiënten de juiste zorg krijgen en premiebetalers niet betalen voor onzinnige zorg. De primaire focus van het programma ligt op de evaluatie van bestaande zorg in het basispakket.

Bruno Bruins: ‘Uit internationaal onderzoek blijkt dat we van misschien wel de helft van de zorg die we leveren eigenlijk onvoldoende weten of het wel iets toevoegt voor de patiënt. Die uitspraak horen we ook vaak terug in de media. Maar om welke zorg gaat het dan precies? Sjoerd Repping gaat aan de slag om samen met alle zorgpartijen te onderzoeken welke zorg zinnig is en welke niet, zodat zinnige zorg geboden kan blijven worden en onnodige zorg uit ons systeem wordt gefilterd. Onnodige zorg is voor niemand goed, niet voor de patiënt en niet voor de premiebetaler.’

Zorgevaluatie in hoofdlijnenakkoord
In het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg is afgesproken om medisch specialistische zorg steeds goed te evalueren. Niet alleen het evalueren is belangrijk. De uitkomsten uit zorgevaluatieonderzoek moeten ook in de praktijk worden gebracht en leiden tot het gepast gebruik van zorg. Dat wil zeggen dat patiënten zorg krijgen aangeboden waarvan bewezen is dat patiënten er ook echt profijt van hebben. Als uit onderzoek blijkt dat een behandeling niet of niet goed werkt, of dat een andere behandeling beter is, dan is het ook zaak dat deze onnodige behandeling niet langer aan patiënten wordt aangeboden.

Er worden al veel behandelingen onderzocht. Moet een gebroken pols altijd geopereerd worden of kan met gipsen worden volstaan? Hoe zinvol is dialyseren bij oudere nierpatiënten? Kunnen aambeien het beste operatief verwijderd worden of kan het net zo effectief door het afbinden met een elastiekje? Leidt de inzet van een speciale verpleegkundige bij patiënten met Parkinson tot een verbeterde kwaliteit van leven tegen gelijke of zelfs lagere kosten? Door dit soort vragen structureel te stellen en serieus te onderzoeken wordt de zorg voor de patiënt uiteindelijk beter. Sjoerd Repping wil die zorgevaluatie uitvoeren op een manier die niet tijdrovend en administratief belastend is. Bovenal zoekt hij naar uitkomsten die praktisch bruikbaar zijn.

Jaarlijks 10 miljoen beschikbaar
Het programma is een samenwerkingsverband van alle partijen uit de medisch specialistische zorg. Sjoerd Repping gaat het komende half jaar gebruiken om samen met alle zorgpartijen een strategie voor het programma op te zetten. In de 5 jaar daarna gaat hij actief aan de slag om het programma uit te voeren en ervoor te zorgen dat we via zorgevaluatieonderzoek steeds beter grip krijgen op de toegevoegde waarde van medisch specialistische zorg. Minister Bruins heeft hiervoor structureel jaarlijks 10 miljoen beschikbaar gesteld.

Minister De Jonge maakt zich zorgen om collega Stef Blok

Minister Hugo de Jonge maakt zich grote zorgen over zijn collega Stef Blok. Vanochtend werd Blok aangetroffen toen hij in gevecht was met een groot blauw monster, Brexit genaamd.

Het laatste levensteken dat van Blok werd ontvangen, is van twee uur geleden toen hij zelf de strijd met het blauwe monster wereldkundig maakte:

Politie pakt 2 mannen op voor verbranden synthetisch drugsafval

In het onderzoek naar het dumpen en in brand steken van afval van synthetische drugs in Eindhoven heeft de politie afgelopen woensdag twee mannen opgepakt. Het tweetal zit vast voor verder onderzoek.

De recherche startte een onderzoek nadat het afgelopen jaar op 7 oktober op de Offenbachlaan in Eindhoven een Mercedes Sprinter vol met chemicaliën in brand werd gezet. De vrachtwagen stond vlakbij een flat en uit voorzorg werden daarom bewoners geëvacueerd. De avond ervoor werd op de Offenbachlaan al een andere Mercedes Sprinter aangetroffen, ook volgeladen met chemisch drugsafval.

De eerste bus brandde uit en vanuit de tweede bus lekte drugsafval. Bij het incident van zaterdag 6 oktober lekte zwaar giftig drugsafval op straat. Bij de brand op zondagochtend de 7e, kwamen zeer giftige gassen vrij. Ook dat was een gevaar voor de gezondheid van de bewoners. Om het weer veilig te krijgen is zelfs een flink stuk grond afgegraven. De kosten van die hele schoonmaak van de omgeving lopen al in de tienduizenden euro’s.

Aanhoudingen
Een woordvoerder van de politie "In januari besteedden de programma’s Opsporing Verzocht en Bureau Brabant uitgebreid aandacht aan deze zaak en toonden beelden waarop te zien was dat de beide bussen eerder in oktober in Urk bij een loods waren. Na de uitzendingen kwamen tientallen tips binnen die zijn uitgelopen. De combinatie van het onderzoek en de binnengekomen informatie heeft ons op het spoor van de twee 20-jarige Eindhovenaren gezet." 

In de vroege ochtend van woensdag werden zij in hun woningen in de Eindhovense wijk Gestel van hun bed gelicht. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de dumpingen van het chemisch afval, heling van de gestolen bestelbussen en het vervuilen van grond door het gedumpte afval. De twee mannen zitten vast voor verder onderzoek.

Politie pakt 2 mannen op voor verbranden synthetisch drugsafval (Foto; Politie)
Politie pakt 2 mannen op voor verbranden synthetisch drugsafval (Foto; Politie)

KWF roept met klem op om te vaccineren tegen baarmoederhalskanker

KWF start een campagne om meisjes te laten inenten tegen HPV. Dit virus veroorzaakt baarmoederhalskanker en er kan veel leed voorkomen worden als de vaccinatiegraad omhoog gaat. Daarom roept KWF Kankerbestrijding alle ouders van meisjes van 12 en 13 jaar op om hun dochters mee te laten doen aan het vaccinatieprogramma en de HPV-prik te halen als ze daarvoor worden opgeroepen. Minder dan de helft van alle meisjes die nu 14 zijn, is ingeënt en dat aantal is veel te laag. Jaarlijks krijgen in ons land meer dan 750 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker en sterven 200 vrouwen aan de gevolgen hiervan. Dat is niet nodig: de HPV-prik verkleint de kans op baarmoederhalskanker met 75%.

Veel onnodig leed voorkomen
Directeur van KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden noemt de lage vaccinatiegraad problematisch: 'Voorkomen is altijd beter dan genezen. Met de HPV-vaccinatie kunnen we honderden gevallen van baarmoederhalskanker en andere soorten van kanker voorkomen. Het leed dat kanker veroorzaakt, kunnen we met een prik voorkomen. Daarom roep ik alle ouders van meisjes van 12 en 13 jaar op om de prik te halen. En tegen twijfelaars wil ik zeggen: er doen veel fabeltjes de ronde over dit onderwerp. Er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen; het krijgen van kanker is veel ingrijpender.'

De vaccinatiegraad voor HPV blijft ver achter: slechts 45% van de doelgroep is gevaccineerd. Om alle HPV-gerelateerde vormen van kanker zoveel mogelijk tegen te gaan, is het noodzakelijk dat alle meisjes tot 18 jaar worden ingeënt. 16-jarige meisjes krijgen een herinneringsoproep en kunnen, als ze nog niet gevaccineerd zijn, alsnog de prik halen. Het HPV-vaccin is het enige vaccin dat via een Rijksprogramma beschikbaar is en kanker kan voorkomen. Ook heeft het virus een relatie met het ontstaan van mond- keelkanker. Morgen start de campagne van KWF.

Hier vind je 10 feiten over baarmoederhalskanker en het HPV-vaccin.

Officierscasino wordt woonzorgcombinatie

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het Officierscasino aan de Kampweg 51 in Soesterberg verkocht aan de ontwikkelcombinatie Schavast en IQNN Development. De nieuwe eigenaar wil van het complex een combinatie van zorg en wonen maken.

De koopovereenkomst is recent getekend. Schavast en IQNN willen de gebouwen en de grond herontwikkelen tot een combinatie van zorg en wonen. De kopers van het Officierscasino zullen in overleg met de gemeente Soest de mogelijkheden hiervoor onderzoeken. Ook zullen de ontwikkelaars met de inwoners in gesprek gaan. Dit aansluitend bij de Nota van Uitgangspunten die in het voorjaar van 2018 is vastgesteld door het college van Burgemeesters en Wethouders, en waarop ook bewoners van Soesterberg hun reactie hebben gegeven.

Maatschappelijke doelen
Het Rijksvastgoedbedrijf is blij dat het pand een eigenaar krijgt die er maatschappelijke doelen mee beoogt. “Het monumentale complex is vanwege de ligging en de ontwikkelingsmogelijkheden een unieke locatie voor herontwikkeling. De combinatie van zorg en wonen past hier heel goed bij”, stelt Michiel von Bönninghausen, die de verkoop van het complex namens het Rijksvastgoedbedrijf coördineerde. “De ideeën die Schavast en IQNN hebben met het Officierscasino sluiten goed aan bij de Nota van Uitgangspunten. Bovendien is het mooi dat zo’n uniek complex op deze manier een nieuwe toekomst krijgt.”

Bouwen vanaf 2020
De kopers van het Officierscasino dienden een voorstel in waarin staat hoe de locatie herontwikkeld zou kunnen worden. Hiervoor maakten zij gebruik van een ontwerp van Kollhoff & Pols Architekten. Als de plannen verder zijn uitgewerkt en de bestemmingsplanprocedure met bijbehorende inspraak is doorlopen, willen Schavast en IQNN starten met de bouw. Naar verwachting gebeurt dit vanaf medio 2020.

Historie
Het Officierscasino bestaat uit drie verschillende gebouwen met rondom een tuin en parkeergelegenheid op een perceel van ruim 2,5 hectare. De historie van het Officierscasino gaat terug tot het begin van de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk bouwden de Duitsers er een onderkomen voor het personeel dat werkte op vliegveld Soesterberg. Rond de bevrijding was er echter weinig meer van over – sommige kogelinslagen zijn nog altijd in het gebouw te zien. Na de oorlog werd het hersteld en kwam het in handen van Defensie dat het gebruikte als Officierscasino voor Luchtmachtofficieren. Het gebouw werd gebruikt voor legering, ontspanning en ceremonies.

Wawrinka en Shapovalov naar kwartfinales ATP-toernooi Rotterdam

Op het ATP-toernooi van Rotterdam zijn de eerste drie kwartfinalisten bekend. Stanislas Wawrinka, Denis Shapovalov en Gaël Monfils sloegen zich woensdag in de loop van de dag naar de laatste acht.

Wildcardspeler Wawrinka, de mondiale nummer 68 en toernooiwinnaar in Rotterdam in 2015, nam het op tegen de als vierde geplaatste Canadees Milos Raonic (ATP-14). De eerste set won de Zwitser zonder grote problemen, set twee pakte hij via de tiebreak: 6-4, 7-6 (4).

In de kwartfinales speelt Wawrinka tegen de jonge Canadees Denis Shapovalov (ATP-25), die de naar plek 59 weggezakte Tsjech Tomas Berdych relatief makkelijk klopte. Na vijf kwartier was het al voorbij en lag de winnaar van 2014 en verliezend finalist van 2015 eruit: 6-4, 6-3.

Gaël Monfils (ATP-33) kende een stroeve start tegen de Italiaan Andreas Seppi (ATP-40, maar de Franse verliezend finalist van 2016 draaide het vervolgens keurig om en won alsnog vrij simpel: 4-6, 6-1, 6-3.

Donderdag staan er nog vijf achtste finales op het programma: Kei Nishikori - Ernests Gulbis, Marton Fucsovics - Nikoloz Basilashvili, Mikhail Kukushkin - Damir Dzumhur, Daniil Medvedev - Fernando Verdasco en Jo-Wilfried Tsonga tegen de Nederlander Tallon Griekspoor.

Tetris battle-royale per direct beschikbaar op Switch

Tijdens de Direct heeft Nintendo aangekondigd ook mee te doen met de battle-royalehype. Maar dan net even anders. Speciaal voor abonnees van Nintendo Online is er nu de gratis game Tetris 99, waarin je competitief blokjes wegspeelt.

Net als bij veel andere battle-royalegames word je in een game gedropt samen met 99 andere spelers. Jouw taak is om zo goed mogelijk Tetris te spelen, maar hierin kun je gehinderd worden door andere spelers die zogeheten garbage blocks in jouw speelveld tevoorschijn laten komen. Uiteraard kun je dit zelf ook bij andere spelers doen. Degene die als laatste over is, wint.

Tetris 99 is per direct beschikbaar voor Nintendo Switch, exclusief voor abonnees van Nintendo Online.

Neergeschoten Abdellaoui: 'Mijn zwager was doelwit mislukte liquidatie'

Volgens de vorige week neergeschoten oud-voetballer Yassine Abdellaoui hadden de schutter het niet op hem gemunt. Zijn zwager zou het doelwit zijn geweest. Dat vertelt hij in gesprek met EenVandaag.

Lees ook: Oud-profvoetballer gewond na schietincident Amsterdam

Abdellaoui werd vorige week woensdag neergeschoten voor het huis van zijn zus op IJburg. Hij kwam de sleutels terugbrengen van haar auto die hij had geleend. "Daar hebben ze geprobeerd om me af te maken. Toen kwam het meteen bij me op: dit is voor mijn zwager", aldus het slachtoffer zelf.

"Ik denk niet dat ze mij wilden opruimen. Alle feiten en omstandigheden leiden daar niet toe. Ik ben daar nooit rond die tijd. Ik heb nooit eerder hun auto geleend. Ze moeten hebben gedacht dat ik hem was." Waarom de schutters zijn zwager dood wilden hebben is voor Abdellaoui ook nog een groot vraagteken.

"Ik had geen signalen dat hij in de zware criminaliteit zit. Hij zal op allerlei manieren zijn geld verdienen. Maar ik heb nooit het idee gehad dat als je daar aan de deur staat, dat er dan op je kan worden geschoten", aldus de oud-voetballer van onder andere Willem II en De Graafschap.

Ruim een week na het incident ligt Abdellaoui nog steeds in het ziekenhuis met verwondingen aan zijn linkerbeen. "Er is vijf of zes keer geschoten. Ik ben in mijn onderbeen geraakt. Het bot is daar losgekomen van m'n scheenbeen. Met een handdoek uit mijn sporttas heb ik geprobeerd het bloed op mijn been te deppen. Maar een van mijn bloedvaten is onherstelbaar beschadigd."

Krakers moeten bedrijfspanden Zeist verlaten

Twee bedrijfspanden aan de Utrechtseweg in Zeist, die worden gekraakt, mogen worden ontruimd. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht bepaald naar aanleiding van twee kort gedingen die werden aangespannen door de krakers.

Ontruiming
De panden, eigendom van Mooi Zeist B.V., worden gekraakt sinds 6 november en 29 december 2018. De eigenaar van de panden deed in beide gevallen aangifte bij de politie. De officier van justitie besloot beide panden te ontruimen uiterlijk op 6 februari en 6 maart van dit jaar. Tegen deze besluiten spanden twee krakers, ieder kraker van een ander pand, een kort geding aan tegen de Staat. De rechter besloot de zaken vanwege de overeenkomsten tegelijk te behandelen.

Kraken is strafbaar
De krakers deden een beroep op het huisrecht, en vinden dat een ontruiming hen ernstig aantast in dit recht. Kraken is volgens de wet strafbaar. Mooi Zeist heeft geen toestemming aan de krakers verleend om de ruimtes te mogen gebruiken. Door hun aanwezigheid is het niet mogelijk om de geplande verbouwing voort te zetten. Daarnaast hebben een aantal van de gekraakte panden al een bestemming: er is een overeenkomst tot flexibele huur aan arbeidsmigranten. De krakers hebben geen bijzondere omstandigheden aangevoerd. Daarom mag de Staat in dit geval overgaan tot ontruiming van de gekraakte panden.

9456 jongeren één klik verwijderd van cybercrime

Met een online campagne – waarbij werd samengewerkt met vlogster Marije Zuurveld, gamers en Scholieren.com – heeft de politie de afgelopen dagen 9456 Nederlandse jongeren laten zien hoe hun experimenteergedrag ‘met één klik’ kan uitmonden in cybercrime. Doel is hen bewust maken van de gevaren en mogelijke gevolgen van cybercrime. ‘Maar we willen het onderwerp ook bespreekbaar maken. Het zou mooi zijn als er thuis en op school meer met jongeren wordt gesproken over de juridische én ethische grenzen online’.

De jongeren stonden op het punt te proberen gamegeld te stelen voor de online game Fortnite, een account te hacken op Instagram of een DDoS-aanval op hun school te kopen. Dachten ze. Maar in plaats van te klikken op een video of webpagina die uitlegt hoe je dat moet doen, belandden ze in de door de politie opgezette campagne ‘Je bent slechts één klik verwijderd van cybercrime’ en kregen ze meer informatie over het soort cybercrime dat ze zouden gaan plegen. De video’s die voor de campagne waren opgezet werden de afgelopen dagen 500.000 keer bekeken. Uiteindelijk klikten 9456 jongeren door op de links die hen een stapje dichter bij cybercrime brachten. Achtendertig procent van hen gaf aan niet te weten dat het strafbaar was.

Aanpak
Preventie of voorlichting is een belangrijk deel van de aanpak van cybercrime. Zeker bij jongeren. Floor Jansen, binnen de politie expert op het gebied van jeugd en cybercrime, legt uit dat de aanpak van cybercrime onder jongeren begint bij bewustwording over wat strafbaar is en wat de gevolgen kunnen zijn. "Dat is voor veel jongeren niet helder en vraagt dus om een gezamenlijke inspanning. Niet alleen van de politie, maar ook van ouders, opvoeders, scholen en andere instanties. Ook zij krijgen ermee te maken en hebben een minstens zo belangrijke rol bij de preventie. Ouders en kinderen zouden het hier thuis aan de keukentafel met elkaar over moeten hebben."

Potentiële daders
Het is voor het eerst dat de politie zich met een landelijke campagne over cybercrime richt op potentiële daders. Uit onderzoek van Safer Internet Centre Nederland bleek vorig jaar dat een derde van de jongeren van 16 en 17 jaar weleens een cyberdelict heeft gepleegd. Vaak puur voor de lol. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat jongeren inbreken in iemands huis veel erger vinden dan inbreken in iemands computer. Dat lijkt voor hen onschuldiger, maar beide handelingen zijn strafbaar én kunnen grote gevolgen hebben.

Phishing, hacking en DDoS
De campagne richtte zich op drie veelvoorkomende cybercrimedelicten: phishing, hacking en het plegen van DDoS- aanvallen. Met gameplatform IGN werd een korte documentaire gemaakt waarin een hacker vertelt hoe je door middel van phishing eenvoudig V-Bucks – het online geld in de game Fortnite – kunt stelen. Jongeren werden door de hacker gewezen op een platform waar je dat kunt doen, maar stuitten in werkelijkheid op een website van de politie.

YouTuber van het Jaar Marije Zuurveld – zelf ooit slachtoffer van cybercrime – postte een link op Instagram waarmee jongeren stiekem op het account van een ander kunnen inloggen. Maar ook dat was een onderdeel van de campagne.

Op online platform Scholieren.com gingen leerlingen op zoek naar een manier om met een DDoS-aanval het schoolportaal ELO plat te leggen en zodoende wat meer tijd te krijgen om voor hun examen te leren. Ze vonden een website waarmee dat kan, maar ook die was onderdeel van de campagne.

In alle drie de gevallen werden de jongeren doorgeleid naar een video met uitleg over het strafbare feit dat zij zouden gaan plegen. Vervolgens kwamen ze op de website Vraaghetdepolitie.nl terecht. Daar kwamen ze meer te weten over cybercrime en de mogelijke gevolgen van hun daden voor hun eigen toekomst. 52 Procent van de jongeren geeft aan het gedrag te veranderen na het zien van de video. 57 Procent geeft aan dat de boodschap hen aan het denken heeft gezet.

Live chat
Voor jongeren die vragen hebben over cybercrime of willen weten hoe ze hun skills op een positieve manier kunnen inzetten, organiseert de politie vanavond 14 februari een livechat op Instagram, van 19.00 tot 19.45 uur. Volg om deel te kunnen nemen het Instagram-account van Vraaghetdepolitie.

FOK! Wat een weer: langdurig hogedrukweer

Welkom!

Ik zei het dinsdag al, er staat ons een lange periode met droog en vaak ook zonnig weer te wachten. Gisteren was een overgangsdag. Er kwamen nog veel wolkenvelden voor, maar die trokken uiteindelijk naar het noorden toe weg, en zo eindigde dag behoorlijk zonnig. 

Vannacht was het dan helder met minima die nog behoorlijk laag uitkomen. Gemiddeld gezien rond het vriespunt, maar in het binnenland nog iets lager. Dat wil dus zeggen dat er vanmorgen nog gekrabt moet worden.

En dan is het alleen maar de zon die het rijk alleen heeft. Er is nauwelijks bewolking en de temperaturen lopen op naar 10 tot 13 graden. Op vrijdag en in het weekend kan het in Limburg zelfs 15 graden worden.

En uw weerman? Waar haalt hij de inspiratie de komende dagen vandaan voor een leuk verhaaltje? Dat weten we vanavond.  

Geniet van het mooie weer!

Prachtige plaatje van de zee. (Foto: Interpretatie)
Dit soort plaatjes kunnen wij ook maken de komende tijd. Dt mooie plaatje is alleen niet in onze buurt, maar wel midden op zee. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Platinum Games komt met Astral Chains naar Switch

Nintendo heeft in hun Direct Astral Chain aangekondigd, een nieuwe actiegame van PlatinumGames.

De game is geregisseerd door Takahisa Taura, die bekendstaat om zijn werk als game-ontwerper van NieR:Automata, en staat onder supervisie van Hideki Kamiya, de maker van de Bayonetta-serie. Spelers maken deel uit van een speciale politie-eenheid in een multiculturele futuristische stad en moeten samenwerken met een speciaal wapen, de Legion, terwijl ze vechten en de wereld ontdekken.

Astral Chain wordt op 30 augustus exclusief voor de Nintendo Switch uitgebracht.

Laatste niet-geschorste topsnelwandelaar Rusland geschorst

Je verwacht het bijna niet, maar er is weer eens een Russische snelwandelaarster geschorst. Anisya Kirdyapkina was zo ongeveer de enige Russische topper zonder schorsing, maar dat is nu ook voorbij: ze mag drie jaar toekijken.

Kirdyapkina was de enige van de negen Russische snelwandelaars op de Olympische Spelen van 2012 die nog nooit geschorst was. Dat was al knap, want haar man - tot die tijd olympisch kampioen Sergei Kirdyapkin - was al geschorst en naar haar toenmalige coach Viktor Chegin liep ook een onderzoekje: meer dan dertig van zijn atleten, die bij elkaar negen olympische medailles en achttien WK-medailles wonnen, zijn in de afgelopen jaren geschorst.

Na een lange zaak heeft het Internationaal Sporttribunaal CAS nu besloten om Kirdyapkina voor drie jaar te schorsen wegens afwijkende waarden in haar bloed. Ze moet haar trainerscarrière staken en verliest het WK-zilver van 2011 - die ze kreeg na diskwalificatie van landgenote en winnares Olga Kaniskina - en 2013, net als haar vijfde plek van de Spelen van 2012.

Aantal flexwerkers in 15 jaar met 75% gegroeid

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630.000 in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. De grootste groepen flexwerkers zijn nu de zzp’ers die eigen diensten of arbeid aanbieden (28 procent) en de oproepkrachten (18 procent). Dat melden CBS en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibel werk in Nederland.

Er zijn veel verschillende vormen van flexwerk. Het CBS en de Flexbarometer meten er negen. Flexwerkers kunnen zowel werknemers als zelfstandigen zonder personeel zijn. Werknemers worden gerekend tot de flexwerkers als ze geen vast contract hebben of een contract met variabele uren. Vaste werknemers zonder vaste uren zijn daarom flexwerkers. Werknemers met een tijdelijk contract die uitzicht hebben op een vast contract vallen ook onder de flexwerkers.

Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen werknemers met een kortlopend contract (tot een jaar) of een verbintenis van langere duur. Verder worden oproepkrachten en uitzendkrachten tot de flexibele werknemers gerekend. Ten slotte zijn er nog werknemers die een tijdelijk contract hebben zonder vaste uren. Bij zzp’ers wordt onderscheid gemaakt tussen degenen die eigen arbeid of diensten aanbieden en degenen die producten verkopen.

Zzp-eigen arbeid en oproepkracht grootste groepen flexwerkers
In 2018 waren er ruim 3 miljoen flexwerkers (15 tot 75 jaar) in Nederland, van wie bijna 2 miljoen flexibele werknemers en bijna 1,1 miljoen zzp’ers. De meest voorkomende flexvorm is de zzp-eigen arbeid (864.000), gevolgd door de oproepkracht (539.000). De flexvormen die ten opzichte van vijftien jaar geleden naar verhouding het meest zijn toegenomen, zijn de werknemers met een vast contract zonder vaste uren, de tijdelijke werknemers zonder vaste uren en de oproepkrachten. Het aantal oproepkrachten is ruim verdubbeld. Het afgelopen jaar groeide het aantal tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract het meest (12 procent).

Keukenhulp relatief vaak oproepkracht
Er zijn verschillende beroepsgroepen waar hoofdzakelijk flexkrachten werken. In de top vijf van beroepsgroepen met de meeste oproepkrachten staan vooral beroepen waarvoor weinig opleiding is vereist, zoals keukenhulp, kassamedewerker of vakkenvuller. Ruim 70 procent van de keukenhulpen is flexwerker. Dit zijn vooral oproepkrachten, ruim 40 procent van de keukenhulpen heeft een oproepcontract.

Ook achter de bar en de kassa wordt veel gebruikgemaakt van flexwerkers (respectievelijk 68 procent en 63 procent), en dan vooral van oproepkrachten. Een derde van het barpersoneel is oproepkracht, bij kassamedewerkers is dat iets minder, 3 op de 10. De zzp’er-eigen arbeid is oververtegenwoordigd in de creatieve beroepen als auteur en taalkundige en uitvoerend kunstenaar. Van de auteurs en taalkundigen is 66 procent zzp’er-eigen arbeid.

Oproepkracht jongste type flexkracht
Oproepkrachten zijn de jongste flexwerkers. De gemiddelde leeftijd is 27 jaar. Bij uitzendkrachten en tijdelijke werknemers met uitzicht op vast ligt de gemiddelde leeftijd met 37 jaar en 34 jaar een stuk hoger. Zzp’ers behoren juist vaker tot de oudere leeftijdsgroepen, 59 procent is 45 jaar of ouder. De zzp’er-eigen arbeid is gemiddeld 46 jaar.

Fire Emblem: Three Houses komt in juli uit

Fire Emblem: Three Houses kwam uitgebreid aan bod tijdens de Nintendo Direct. Het grootste nieuws is dat de game 'lente 2019' niet meer gaat halen en pas op 26 july uitkomt. Verder is er meer over het verhaal bekendgemaakt. Je kiest als speler tussen drie facties (de zogenoemde Three Houses) die allen verbonden zijn aan een militaire school. Je bent een professor en dient je studenten te trainen zowel op school als in slagvelden.

Bekijk de Fire Emblem presentatie hieronder.

Tokyo RPG Factory kondigt ONINAKI aan

Tokyo RPG Factory is een relatief nieuwe studio van Square Enix die recent verwantwoordelijk was voor I Am Setsuna en Lost Sphear. ONINAKI is hun derde game en moet deze zomer uitkomen voor PS4, Switch en Xbox One. Wat gelijk opvalt is dat het geen turn-based RPG is, het is meer actie-gericht.

Je speelt in deze game als Kagachi, die de zielen van demonen kan laten manifesteren. Deze functioneren in de game als de klassen van traditionele RPG's.

Final Fantasy IX vanaf vandaag beschikbaar op Switch, FFVII in maart

Final Fantasy VII en IX zijn prachtige PS1-klassiekers en het is natuurlijk mooi ze op een draagbare spelcomputer te hebben (al had PS Vita ze ook al). Nog mooier is het feit dat FFXI al vanaf vandaag beschikbaar is. FFVII gaat iets langer duren en komt op 26 maart uit.

In april komen Final Fantasy X en Final Fantasy XII ook naar Switch. Mocht je van Final Fantasy houden en een Switch hebben word je dus de komende maanden verwend.

Man meestal ouder bij huwelijk

Bij 7 op de 10 van de 63.000 huwelijken die in 2017 gesloten werden, was de man ouder dan de vrouw. Meestal is het leeftijdsverschil klein, maar bij ruim 2.000 huwelijken was de bruidegom minimaal vijftien jaar ouder dan de bruid. Dat vrouwen bij hun huwelijk zoveel ouder zijn dan hun mannen komt nauwelijks voor. Dat meldt het CBS naar aanleiding van vragen uit de media.

Bij bijna 2 op de 10 huwelijken was de vrouw ouder, en bij 1 op de 10 waren man en vrouw even oud (in hetzelfde jaar geboren). Een bruidegom die één tot vijf jaar ouder is dan zijn bruid komt het meest voor (41 procent), bij 2 op de 10 huwelijken was de man vijf tot tien jaar ouder. Bij 14 procent van de huwelijken is de vrouw één tot vijf jaar ouder dan haar man. Deze percentages zijn de afgelopen twintig jaar vrijwel onveranderd.

Weinig vrouwen met veel jongere man
In 2017 trouwden 61 echtparen van wie de bruid ten minste twintig jaar ouder was dan de bruidegom. Bij 121 huwelijken was de vrouw vijftien tot twintig jaar ouder. Een dergelijk leeftijdsverschil komt vaker andersom voor. In 2017 waren er 909 huwelijken waarbij de man minimaal twintig jaar ouder was, en 1.262 huwelijken van een vrouw en een 15 tot 20 jaar oudere man.

Bij huwelijken van mannen en vrouwen van 50 jaar of ouder was het leeftijdsverschil tussen de partners gemiddeld iets groter dan bij alle paren. Van de 7.300 huwende 50-plus-vrouwen waren er 120 (1,6 procent) ten minste vijftien jaar ouder dan hun man, 12 procent van de 10.400 50-plus bruidegoms trouwde een minimaal vijftien jaar jongere vrouw.
Meer leeftijdsverschil bij huwelijk tussen twee mannen

Homohuwelijk
Het leeftijdsverschil tussen huwelijkspartners van gelijk geslacht is wat groter dan bij heterohuwelijken. Vooral mannen schelen meer in leeftijd van hun man: in 7 procent van de mannenhuwelijken is het leeftijdsverschil vijftien tot twintig jaar, in 6 procent van de huwelijken is het twintig jaar of meer.

Ruim een kwart van de mannen schelen tien jaar of meer in leeftijd. Hoewel het aantal homohuwelijken veel kleiner is dan het aantal huwelijken tussen een man en een vrouw, zijn ook deze percentages elk jaar vrijwel gelijk. In 2017 werden 620 huwelijken van twee mannen gesloten, en 755 huwelijken van twee vrouwen.

Man meestal ouder bij huwelijk
Man meestal ouder bij huwelijk

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.