Laatste niet-geschorste topsnelwandelaar Rusland geschorst

Je verwacht het bijna niet, maar er is weer eens een Russische snelwandelaarster geschorst. Anisya Kirdyapkina was zo ongeveer de enige Russische topper zonder schorsing, maar dat is nu ook voorbij: ze mag drie jaar toekijken.

Kirdyapkina was de enige van de negen Russische snelwandelaars op de Olympische Spelen van 2012 die nog nooit geschorst was. Dat was al knap, want haar man - tot die tijd olympisch kampioen Sergei Kirdyapkin - was al geschorst en naar haar toenmalige coach Viktor Chegin liep ook een onderzoekje: meer dan dertig van zijn atleten, die bij elkaar negen olympische medailles en achttien WK-medailles wonnen, zijn in de afgelopen jaren geschorst.

Na een lange zaak heeft het Internationaal Sporttribunaal CAS nu besloten om Kirdyapkina voor drie jaar te schorsen wegens afwijkende waarden in haar bloed. Ze moet haar trainerscarrière staken en verliest het WK-zilver van 2011 - die ze kreeg na diskwalificatie van landgenote en winnares Olga Kaniskina - en 2013, net als haar vijfde plek van de Spelen van 2012.