Apple-advocaat moest insider trading voorkomen en is beschuldigd van insider trading

Gene Levoff lijkt een lekker figuur te zijn. De beste man was jarenlang in dienst van Apple als advocaat, waar hij verantwoordelijk was voor het voorkomen van het zogenaamde insider trading: handelen met voorkennis over een bedrijf.

Er moeten nou eenmaal mensen zijn om dat te voorkomen, net zoals er ook mensen moeten zijn die lid zijn van het zogenaamde disclosure committee. Die groep krijgt financiële cijfers eerder te zijn dan de rest van de wereld, zodat een en ander nog even doorgekeken kan worden, en laat meneer Levoff daar nou net óók lid van zijn geweest.

De advocaat rook een gouden kans en liet die niet liggen: hij wist precies of de verwachtingen door Apple gehaald waren, speculeerde zo iedereen de moeder en pakte zo tweehonderdduizend euro aan winst, terwijl hij meer dan drie ton aan potentiële verliezen kon voorkomen.

De laatste keer dat Apple in de juridische problemen zat wegens financieel gesjoemel was alweer in 2000, toen ene Steve Jobs beschuldigd werd van 'options backdating', rommelen met opties.

Levoff is inmiddels aangeklaagd door de financiële autoriteiten in de VS en moet op 20 februari voor de rechter verschijnen.