Molano houdt Alaphilippe van zege in Ronde van Colombia, Uran terug leider

H.Vviv

Juan Sebastian Molano heeft donderdag de derde etappe in de Ronde van Colombia gewonnen. Van een uitgedund peloton won de 24-jarige Colombiaan van UAE - Team Emirates voor Julian Alaphilippe. De Colombiaan Rigoberto Uran neemt de leiderstrui terug over van zijn landgenoot Alvaro Hodeg.

De echte bergetappes staan pas in het weekend op het programma, maar de niet-klimmers hadden toch een zware dag in de Tour Colombia: tijdens de vier lokale ronden rond start- en aankomstplaats Llanogrande moest telkens een klim van derde categorie van net geen vier kilometer aan 5,6% worden beklommen. Fernando Gaviria, de beste Colombiaanse sprinter, kwam niet meer aan de start vanwege ziekte.

Op de eerste klim ging het al meteen los. Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz, top vijf in de afgelopen Giro d'Italia, lieten zich meteen van voren zien. Door het hoge tempo moest Hodeg het peloton. Hij kon in eerste instantie nog wel terugkeren naar het peloton, maar zou later opnieuw het peloton moeten laten gaan op de beklimming en zou veel tijd verliezen.

Nadien kregen zes minder bekende renners de vrijheid om voor het peloton uit te gaan rijden, maar aan de voet van de laatste beklimming was het avontuur over voor het zestal. Het zorgde voor meerdere aanvallen. Team Sky hield alles onder controle in de laatste twintig kilometer en er kon gesprint worden voor de dagzege.

Daarin trok Bob Junges de sprint aan voor Alaphilippe. Maar de Fransman had geen antwoord op de sprintsnelheid van Molano, die woensdag ook al eens derde werd in de massasprint. In het algemeen klassement komt Uran weer aan de leiding. De Colombiaan stond na de ploegentijdrit van dinsdag ook al aan de leiding in de Colombiaanse rittenkoers.