Dumoulin voor vijfde keer verkozen tot Wielrenner van het jaar, Van der Breggen wint bij de vrouwen

Tom Dumoulin is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot Nederlands Wielrenner van het Jaar. De 28-jarige Limburger van Sunweb, die wegens ziekte niet op het Wielergala in Den Bosch was, dankte zijn uitverkiezing aan zijn prestaties in de Giro d'Italia en de Tour de France.

Vorig jaar won Dumoulin de Ronde van Italië nog, maar dit jaar was Chris Froome te sterk voor hem. In de Tour de France moest de Nederlander van Sunweb zijn meerdere erkennen in Geraint Thomas, de ploeggenoot van Froome. Ook werd Dumoulin nog tweede op het WK tijdrijden achter de Australiër Rohan Dennis.

Voor Dumoulin was het de vijfde keer achter elkaar dat hij de Gerrit Schulte Trofee won. Daarmee evenaarde de Limburger Jan Janssen, die tussen 1964 en 1968 vijf keer op rij de titel won. Ook Michael Boogerd won vijf keer. Recordhouder is Joop Zoetemelk, die negen keer de prijs won.

Bij de vrouwen is Anna van der Breggen verkozen tot wielrenster van het jaar. De 28-jarige renster van Boels-Dolmans werd wereldkampioene op de weg en won onder meer de Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Voor haar prestaties ontving ze in de Maaspoort voor de derde keer de Keetie van Oosten-Hage Trofee. Eerder won ze die prijs in 2015 en 2016, het jaar waarin ze de olympische kampioen op de weg werd.

De Gerrie Knetemann Trofee voor talent van het jaar is gewonnen door Harrie Lavreysen. De baansprinter uit Luyksgestel won onder meer met het Nederlands team goud op het EK en WK. Individueel won Lavreysen brons op het EK in de sprint.