16 jaar geist tegen hoofdverdachte moord Parsa010

‘Ik zag vanuit een dode hoek iemand met een capuchon komen. Hij ging ‘Parsa Parsa’ schreeuwen en nog schelden. En vervolgens begon hij te schieten op Parsa,” aldus een getuige van het schietincident aan de Paardebloem in Rotterdam, mei vorig jaar. Terwijl Parsa Mahboud zat te bbq’en in de voortuin van een vriend werd er een eind gemaakt aan het leven van de 21-jarige vlogger, ook wel bekend als Parsa010. De officier eiste vandaag 16 jaar celstraf tegen de hoofdverdachte en zes maanden celstraf tegen zijn medeverdachte.

Conflict
De hoofdverdachte in deze zaak is een 25-jarige Dordtenaar. Volgens verschillende getuigen had hij samen met een ander een handel in drugs. Parsa inde geld voor hen bij personen die nog niet hadden betaald. De zaken liepen aardig, totdat er een conflict ontstond over de beloning die Parsa voor zijn diensten kreeg; hij wilde namelijk meer. Uiteindelijk leidde de onenigheid er toe dat Parsa, vermoedelijk in september 2016, de verdachte heeft beroofd van ongeveer €25.000,-

Volgens het Openbaar Ministerie ligt het motief van de schietpartij in dit conflict: De verdachte wilde wraak nemen voor zijn beroving uit 2016. Die mogelijkheid zag hij op de bewuste 28 mei 2017. De Dordtenaar had op Snapchat gezien waar Parsa zich op dat moment bevond: Tijdens de Ramadan, aan het bbq’en in de tuin van een wederzijdse bekende.

Schietpartij
Volgens de officier van justitie is het scenario als volgt: Op 28 mei stapt de verdachte samen met zijn vriend, een 25-jarige Rotterdammer, in een gehuurde auto. Bij hen zit nog een derde jongen. De bedoeling is –in eerste instantie- om samen een hapje te eten, maar ergens gaandeweg de autorit wijzigen de plannen. Na het zien van het bewuste Snapchat bericht heeft de verdachte nog maar één doel: Een einde maken aan het leven van Parsa Mahboud. “Parsa Mahboud moest dood, omdat de verdachte had besloten dat Parsa die avond dood moest.” De derde persoon stapt uit de auto, de andere twee mannen vertrekken. Eenmaal geparkeerd aan de Passiebloem stapt de verdachte uit. Uit verklaringen van getuigen blijkt dat hij zijn gezicht bedekt had, alleen zijn ogen waren zichtbaar. Ook droeg hij handschoenen.

Op het moment dat hij richting de woning aan de Paardebloem loopt, roept hij Parsa, richt zijn wapen en schiet. Vier kogels raken Parsa, hij overlijdt ter plekke. De verdachte rent terug naar de auto, stapt in en beide mannen gaan er vandoor. Enkele meters verderop rijden ze met volle vaart tegen een schuurtje aan. Omdat de auto te gehavend is, vluchten zij vervolgens te voet verder. In de buurt van de auto vindt de politie later het vuurwapen, handschoenen en een hoodie. Na een lange zoektocht worden beide verdachten in het buitenland aangehouden.

Moord
Met onder andere het doelgericht naar Parsa toe rijden, zich vermommen, het pakken van het vuurwapen, naar de bbq-ende Parsa lopen en direct schieten, kan het volgens het Openbaar Ministerie niet anders zijn dan dat er kalm beraad en rustig overleg is geweest tijdens de planning van deze actie. Daarom is er volgens de officier sprake van moord, gepleegd door de 25-jarige hoofdverdachte in deze zaak.

Volgens de officier van justitie is een lange gevangenisstraf de enige optie: “De manier waarop Parsa is doodgeschoten, terwijl hij niets vermoedend zat te bbq-en en geen schijn van kans had weegt daarbij zwaar mee. Wat ook zwaar meeweegt is het feit dat Parsa zich in een woonwijk bevond. De bewoners zijn op brute en verschrikkelijke wijze geconfronteerd met een wereld die ver van hen af ligt.”

Volgens de officier moet de medeverdachte en chauffeur, de 25-jarige Rotterdammer, worden vrijgesproken van moord, dan wel doodslag omdat hij niet wist (of redelijkerwijs had moeten vermoeden) dat de hoofdverdachte vooraf de intentie had om Parsa dood te schieten. Tegen hem eiste zij vandaag op zitting alleen een straf voor wapenbezit en vernieling.