3 jaar cel voor meppen met een honkbalknuppel

De rechtbank in Den Haag heeft een 44-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor een poging tot doodslag en zware mishandeling van zijn overbuurman. De man had het slachtoffer met een honkbalknuppel op het achterhoofd en meerdere keren op de knie geslagen.

Poging doodslag
De straf is hoger dan de eis van de officier van justitie. De rechtbank ziet het slaan op het achterhoofd met een honkbalknuppel in dit geval als poging tot doodslag en niet slechts als zware mishandeling. Uit de hevig bloedende scheurwond en de hersenschudding die het slachtoffer door de klap opliep blijkt namelijk dat verdachte hard heeft geslagen. Door dat te doen heeft verdachte het risico genomen het slachtoffer dood te kunnen slaan.

Verbrijzelde knie
De verdachte heeft ook meerdere keren met de knuppel op zijn knie geslagen, waardoor de knie is verbrijzeld. Het slachtoffer is daaraan geopereerd en het herstel zal lange tijd duren, waarbij het maar de vraag is of de knie helemaal zal herstellen. De rechtbank ziet dit als een zware mishandeling.

Geen voorbedachte rade
Volgens de rechtbank is er geen sprake geweest van voorbedachte rade. De directe aanleiding voor het incident was een berichtje van het slachtoffer. Verdachte is daarop direct verhaal gaan halen en het slachtoffer gaan slaan.

Geen beroep op noodweer of noodweerexces
De rechtbank gaat ook niet mee met het beroep op noodweer dan wel noodweerexces. Verdachte is namelijk in reactie op het berichtje zelf verhaal gaan halen en heeft het slachtoffer op het achterhoofd geslagen op het moment dat hij hem de rug toekeerde.

Een honkbalknuppel (niet de knuppel uit het bericht) (Foto ©Pxhere)

Een honkbalknuppel (niet de knuppel uit het bericht) (Foto ©Pxhere)